ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
Απλήρωτη εργασία με τη ... βούλα του ΟΗΕ

Το καυτό ζήτημα της απλήρωτης εργασίας νεαρών πτυχιούχων εργαζομένων επανέρχεται στο προσκήνιο της διεθνούς δημοσιότητας, αυτή τη φορά με επίκεντρο μία υπόθεση που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες μέρες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, με πρωταγωνιστή τον 22χρονο Νεοζηλανδό Ντέιβιντ Χάιντ. Ο νεαρός Χάιντ, απόφοιτος πανεπιστημιακής Σχολής Διεθνών Σχέσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης, όταν αποκαλύφτηκε ότι ήταν αναγκασμένος να επιβιώνει σε σκηνή που είχε στήσει στις όχθες της λίμνης Λεμάν, επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει τα πανάκριβα ενοίκια που ζητούν συνήθως οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στη Γενεύη, τους έξι μήνες που ήταν αναγκασμένος να δουλεύει αμισθί για πρακτική εξάσκηση στα Ηνωμένα Εθνη.

Η αποκάλυψη της προσωπικής ιστορίας του έγινε με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Tribune de Geneve». «Οι γονείς μου με ενθάρρυναν και όταν έλαβα τη θετική απάντηση, όλοι τους ήταν υπερήφανοι για εμένα στο σπίτι. Ο ΟΗΕ, η Γενεύη, είναι τόσο υψηλού κύρους» δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα, σημειώνοντας ότι μόλις είδε τις τιμές των ενοικίων, γρήγορα αποθαρρύνθηκε, αφού «τελικά, μόνο εκείνοι που οι γονείς τους μπορούν να πληρώσουν έχουν μια ευκαιρία...».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη, Αχμαντ Φάουζι, αναγκάστηκε να αναφερθεί στην περιπέτεια του νεαρού, υπενθυμίζοντας ότι οι περίοδοι άσκησης διάρκειας έξι μηνών που προτείνει ο ΟΗΕ, δεν προβλέπουν την καταβολή μισθών στους ασκούμενους «έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης» στη Νέα Υόρκη! Συνοδευόμενος από τρεις νεαρούς ασκούμενους, που εργάζονταν επίσης αμισθί στο γραφείο του, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι και οι τρεις τους «ήταν απολύτως ευτυχείς»! «Ευτυχείς» που δούλευαν αμισθί με την προσμονή μιας μελλοντικής θέσης εργασίας...

Τελικά, ο νεαρός Χάιντ αναγκάστηκε χτες να παραιτηθεί από την πρακτική εξάσκηση στον ΟΗΕ, δηλώνοντας: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, κανείς δε με ανάγκασε να κοιμηθώ σε μια σκηνή, ωστόσο λόγω της δικής μου κατάστασης και των συνθηκών αυτής της πρακτικής άσκησης, αυτή ήταν η μόνη ρεαλιστική δυνατότητα... Ολοι οι ασκούμενοι του κόσμου πρέπει να ενωθούν, με στόχο να πετύχουμε την αναγνώριση της αξίας μας και την ισότητα των δικαιωμάτων που μας αξίζει... Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προβλέπει "ίσο μισθό για ίση εργασία"». Δικαιότατο το αίτημα, μόνο που η καπιταλιστική βαρβαρότητα διέπεται από ...άλλους κανόνες και το ξεζούμισμα ιδιαίτερα των νέων εργαζομένων είναι μια γνώριμη τακτική, που αντιμετωπίζεται μόνο με ενίσχυση συνολικά του εργατικού ταξικού αγώνα.

ΗΠΑ
Νέα εκδήλωση κατά της αστυνομικής βίας

Χαροπαλεύει 18χρονος Αφροαμερικανός που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς

Συνεχείς οι εκδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας
Συνεχείς οι εκδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας
ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ (ΜΙΖΟΥΡΙ).--

Μετά το μπαράζ συλλήψεων διαδηλωτών (πάνω από 150 τις τελευταίες μέρες), χτες η κατάσταση στο Φέργκιουσον του Μιζούρι των ΗΠΑ έμοιαζε να εκτονώνεται. Οι διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική ρατσιστική βία έγιναν με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από λευκό αστυνομικό.

Σε πορεία κατά της αστυνομικής βίας, που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην κεντρική λεωφόρο Γουέστ Φλόρισαντ του Φέργκιουσον, συμμετείχαν 100 διαδηλωτές, ενώ ο επικεφαλής της κομητείας του Σαιντ Λιούις στο οποίο υπάγεται το Φέργκιουσον, Στιβ Στίνγκερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί εντός τρέχοντος 24ωρου η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί στην περιοχή από τη Δευτέρα.

Παράλληλα, χτες, οι αστυνομικές αρχές του Σαιντ Λιούις έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο διάρκειας 13 δευτερολέπτων, στο οποίο εμφανίζεται ένας νεαρός Αφροαμερικανός να βγάζει πιστόλι εν μέσω πλήθους και σύγχυσης και να κινείται σε χώρο στάθμευσης όπου υπήρχαν αστυνομικοί με πολιτικά. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι ο «πρωταγωνιστής» του βίντεο είναι ο 18χρονος Τάιρον Χάρις, πρώην συμμαθητής του δολοφονηθέντος Μάικλ Μπράουν. Ο Τάιρον Χάρις τραυματίστηκε σοβαρά την Κυριακή από πυρά αστυνομικών, επειδή οι τελευταίοι θεώρησαν πως κινούταν «ύποπτα» προς τη μεριά τους.

Ο πατέρας του νεαρού (που δίνει πάλη για τη ζωή του σε νοσοκομείο του Μιζούρι, καθώς φέρει πολύ σοβαρά τραύματα στο στήθος, στη σπονδυλική στήλη και άλλα ζωτικά σημεία του σώματός του από τις σφαίρες τεσσάρων αστυνομικών) ως προχτές υποστήριζε ότι ο γιος του ήταν άοπλος και ότι τραυματίστηκε άδικα από τους αστυνομικούς, γιατί βρέθηκε σε λάθος τόπο, λάθος ώρα. Αργότερα χτες, ωστόσο, που έγινε γνωστό ότι ο νεαρός είχε στο παρελθόν «μπλεξίματα» με την αστυνομία, ο πατέρας του Χάρις δε θέλησε να κάνει δηλώσεις.

Απόλυση αστυνομικού στο Τέξας

Στο Τέξας, πάντως, ο 49χρονος λευκός αστυνομικός Μπραντ Μίλερ, που σκότωσε την Παρασκευή το 19χρονο μαύρο άοπλο φοιτητή Κρίστιαν Τέιλορ («αστέρι» της τοπικής ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου), ανακοινώθηκε χτες πως απολύθηκε λόγω «κακής κρίσης». Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας εξήγησε ότι πήρε την απόφαση να απομακρύνει από τα καθήκοντά του τον αστυνομικό, έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ανακριτές και έπειτα από σωρεία καταγγελιών. Πρόσθεσε ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) που συμμετέχει στην έρευνα, «θα ενεργήσει ανάλογα αν αποδειχτεί ότι υπήρξε παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων».

Εγινε, επίσης, γνωστό πως επειδή ο αστυνομικός Μπραντ Μίλερ εκπαιδευόταν ακόμη όταν σημειώθηκε το περιστατικό, αυτό δεν του επιτρέπει να ασκήσει έφεση στην απόφαση για την απόλυσή του.

Ελλείψεις εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σημαντικά κενά σε θέσεις δασκάλων και καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα σε μαθηματικούς, φυσικούς, δασκάλους Ειδικής Αγωγής και ξένων γλωσσών, διαπιστώνουν γονείς και μαθητές σε αρκετές εργατουπόλεις αλλά και αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς πολλοί νέοι επιστήμονες αποφεύγουν να αναζητήσουν εργασία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εξαιτίας των χαμηλών μισθών (που έχουν να αυξηθούν έστω και κατά ένα δολάριο πάνω από μία δεκαετία!), των συνεχών «αξιολογήσεων» των εκπαιδευτικών σε πολιτειακό επίπεδο, αλλά και των συνεχιζόμενων περικοπών στις κρατικές δαπάνες για την Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του πρακτορείου «Associated Press», σοβαρά κενά σε θέσεις εκπαιδευτικών διαπιστώνονται σε περιοχές των ΗΠΑ όπως η Οκλαχόμα, το Μιζούρι, η Νεβάδα και το Κάνσας, όπου χαρακτηριστικά στο τελευταίο διαπιστώνεται πως αποχώρησε από το 2009 το 20% των εκπαιδευτικών, είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε λόγω αλλαγής επαγγέλματος. Σε μια προσπάθεια να σταματήσει η «αιμορραγία» και να καλυφτούν οι θέσεις των εκπαιδευτικών, τα Συμβούλια Εκπαίδευσης σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Νεβάδα, έχουν αρχίσει εκστρατείες πρόσληψης δασκάλων, προσφέροντας έξτρα μπόνους και άλλα μισθολογικά και εργασιακά κίνητρα, προκειμένου να προσελκύσουν νέους εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν συνδικαλιστικοί φορείς εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ, τα προβλήματα δεν πρόκειται να σταματήσουν ή να περιοριστούν, εάν δεν αυξηθούν ουσιαστικά οι δαπάνες για την Εκπαίδευση σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο.

ΧΙΛΗ
Καταδίκη 14 χουντικών στρατιωτικών

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Το ανώτατο δικαστήριο της Χιλής επιβεβαίωσε την Τρίτη τις καταδίκες σε ποινές κάθειρξης πέντε έως και 20 ετών, που επιβλήθηκαν σε 14 Χιλιανούς και Ουρουγουανούς στρατιωτικούς, για τη δολοφονία πρώην πράκτορα της μυστικής αστυνομίας της χούντας του Πινοσέτ (1973-1990), για να εξασφαλίσουν ότι δε θα μιλούσε. Ο χημικός Εουχένιο Μπερίος Σαγρέδο, άλλοτε επικεφαλής της διεύθυνσης που παρήγαγε τοξικά αέρια στην Εθνική Διεύθυνση Πληροφοριών, που χρησιμοποιούνταν για την εξόντωση των αγωνιστών, όπως το σαρίν, το ταμπούν ή το σομάν, είχε διαφύγει στην Ουρουγουάη το 1991. Η σορός του Σαγρέδο είχε βρεθεί με σφαίρες στο κεφάλι, σε παραλία της Ουρουγουάης, το 1995.

Βάσει των στοιχείων της έρευνας, οι στρατιωτικοί αυτοί είχαν σκοπό να εξαφανίσουν αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί από τη χούντα της Χιλής και τέτοιες ενέργειες έγιναν στην τελευταία φάση της «Επιχείρησης Κόνδωρ», δηλαδή της περιόδου των στυγνών δικτατοριών στη Νότια Αμερική, στο όνομα της αντιμετώπισης του κομμουνισμού. Οι τρεις Ουρουγουανοί πρώην στρατιωτικοί, οι οποίοι είχαν εκδοθεί στη Χιλή το 2006, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης πέντε έως δεκαπέντε ετών. Δύο Χιλιανοί κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε 20 χρόνια κάθειρξη, ενώ άλλοι, ανάμεσά τους κι ένας στρατιωτικός εισαγγελέας, σε ποινές κάθειρξης πέντε έως δέκα ετών. Ολοι είχαν καταδικαστεί το 2010, αλλά είχαν ασκήσει έφεση και είχαν απελευθερωθεί υπό όρους, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, τουλάχιστον 3.200 άνθρωποι είχαν δολοφονηθεί ή «εξαφανιστεί» κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και πάνω από 38.000 βασανιστεί. Μερικές εκατοντάδες στρατιωτικοί έχουν παραπεμφθεί και δικάζονται ως τώρα στη Χιλή γι' αυτά τα εγκλήματα.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Πτώση αμερικανικού ελικοπτέρου

ΟΚΙΝΑΟΥΑ.--

Αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο UH-60 «Black Hawk» έπεσε χτες, κατά την προσπάθεια προσγείωσής του σε πολεμικό πλοίο, ανοιχτά του νησιού Οκινάουα της Νότιας Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά στρατιωτικοί, ανάμεσά τους και 2 Ιάπωνες. Αλλά 10 μέλη του πληρώματος δεν υπέστησαν κάποιο τραυματισμό.

Το υπουργείο Αμυνας της Ιαπωνίας σημείωσε ότι το δυστύχημα σημειώθηκε κοντά στο Καμπ Σουάμπ, αμερικανική στρατιωτική βάση στην ανατολική ακτή του νησιού. Στις βάσεις της Ιαπωνίας σταθμεύουν 50.000 Αμερικανοί στρατιώτες (οι μισοί από αυτούς στην Οκινάουα) και οι ΗΠΑ διατηρούν σημαντικό εξοπλισμό, ενώ τα τελευταία χρόνια, λόγω όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης στον Ειρηνικό, ενισχύονται περαιτέρω οι σχέσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας. Ειδικά στην Οκινάουα, έχει αναπτυχθεί ένα μαζικό κίνημα για το διώξιμο των αμερικανικών βάσεων, με αφορμή και την απαράδεκτη συμπεριφορά των Αμερικανών στρατιωτών, που συχνά εμπλέκονται σε επεισόδια και δημιουργούν προβλήματα στον ντόπιο πληθυσμό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ