ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Κανείς δεν θα μάθει ποτέ πόσοι χάνονται στη θάλασσα

Ομολογία εκπροσώπου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης

Eurokinissi

Αλλη μια τραγωδία ήταν χτες σε εξέλιξη στη Μεσόγειο με μετανάστες και πρόσφυγες από την Αφρική, ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους λόγω των πολέμων και της φτώχειας. Από φουσκωτό σκάφος που εντοπίστηκε την Τρίτη από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας στα ανοιχτά της Λιβύης και άρχισε να βυθίζεται αγνοούνται τουλάχιστον 60 άνθρωποι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη με πλοία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΟΜ, Φλάβιο Ντι Τζιάκομο: «Μπορούμε να πούμε πόσοι άνθρωποι έφτασαν, αλλά δεν θα ξέρουμε ποτέ πόσοι είχαν αναχωρήσει. Αυτό συμβαίνει πιο σπάνια τώρα πια λόγω του αριθμού των πλοίων στην περιοχή, αλλά είναι βέβαιο ότι έχουν υπάρξει ναυάγια για τα οποία κανείς δεν θα μάθει ποτέ τίποτε».

Χωρίς φαγητό και νερό στην Κω

Στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια προσφύγων, κυρίως από τη Συρία - που ξεριζώνονται από τα σπίτια τους για να σωθούν από τους πολέμους των ιμπεριαλιστών - να περάσουν στην ΕΕ με ενδιάμεσο σταθμό κάποιο ελληνικό νησί.

Και χτες, συνεχίστηκε η εισροή μεταναστών στα νησιά, με την Κω να δέχεται τους περισσότερους. Χτες, μετά τα κρούσματα ρατσισμού με κρατική υπόθαλψη και τις εμπρηστικές δηλώσεις του δημάρχου περί «ανακατάληψης της πόλης μας», χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μέσα και έξω από το δημοτικό γήπεδο, κάτω από τον καυτό ήλιο ευελπιστούσαν για την πολυπόθητη επίσπευση των διαδικασιών για να φύγουν από το νησί.

Το παλιό γήπεδο έχει μετατραπεί σε γραφείο ταυτοποίησης με ελλιπή στελέχωση, με τους πρόσφυγες να επιτηρούνται από προχτές από δύο διμοιρίες των ΥΜΕΤ. Χτες το μεσημέρι, έγινε χρήση βομβών κρότου - λάμψης αλλά δεν επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να φτάσουν στο σημείο. Οι τοπικές αρχές έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια στη ναύλωση πλοίου που θα μεταφέρει μαζικά τους πρόσφυγες από την Κω στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με ανακοίνωσή τους οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αναφέρουν για την κατάσταση στο δημοτικό γήπεδο ότι περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι «χωρίς νερό και τρόφιμα». Το πρόβλημα - σημειώνουν - στη διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών, έχει κλιμακωθεί καθώς «η αστυνομία έχει διεξαγάγει επιχειρήσεις για να εκδιώξει τους ανθρώπους από τους δημόσιους χώρους, κατευθύνοντάς τους στο δημοτικό γήπεδο "Ανταγόρας", στο οποίο υπάρχουν ελάχιστες τουαλέτες, ελάχιστο νερό και δεν γίνεται καμία παροχή τροφίμων. Η πρωτοβουλία αυτή των τοπικών αρχών διεξήχθη χωρίς καμία προσπάθεια δημιουργίας μιας οποιασδήποτε υποδομής για την υποδοχή των προσφύγων στο χώρο του γηπέδου».

Στην Αθήνα

Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται ν' αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών από το Πεδίον του Αρεως στον Ελαιώνα. Οι διαδικασίες υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης των κοντέινερ έχουν ολοκληρωθεί ενώ βρέθηκαν και 100 κλιματιστικά.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώθηκε πως αν η Ελλάδα έχει ανάγκη από πρόσθετες ενισχύσεις θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχει συμφωνηθεί η μετεγκατάσταση 16.000 ανθρώπων που ζητούν άσυλο σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.

ΚΟΒ ΤΗΣ ΚΩ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα στο λαό για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Σε ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί της Κω, με τους μετανάστες και πρόσφυγες τα τελευταία 24ωρα, η ΚΟΒ της Κω του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να έρχονται στην Κω πρόσφυγες και μετανάστες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, είχε τοποθετηθεί ολοκληρωμένα, αναδεικνύοντας τις πραγματικές αιτίες που δημιούργησαν την ανάγκη σε χιλιάδες οικογένειες να "ξεριζωθούν" από τα σπίτια και τις χώρες τους και είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Δηλαδή, εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και άμεση παροχή εγγράφων για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Αυτές τις προτάσεις του τις είχε καταθέσει επανειλημμένα σε συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και περιφερειακές διοικήσεις, καθώς και σε παρεμβάσεις στη Βουλή.

Η όξυνση του προβλήματος αυτές τις μέρες στο νησί της Κω είναι αποτέλεσμα του ότι δεν έχουν παρθεί συγκεκριμένα, άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος (στελέχωση υπηρεσιών ταυτοποίησης, οργάνωση χώρου προσωρινής υποδοχής), με την ταυτόχρονη εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τη μεταφορά και μετεγκατάσταση των μεταναστών και προσφύγων. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και καθημερινά οξύνεται όλο και περισσότερο, δίνει πάτημα στο δήμαρχο της Κω να κάνει απαράδεκτες δηλώσεις, να αποποιείται των ευθυνών του, να παριστάνει τον "απελευθερωτή" της Κω και να καλεί το λαό και τους φορείς του νησιού να "ανακαταλάβουν" τους δημόσιους χώρους της πόλης.

Κατανοούμε απόλυτα τις ανησυχίες των κατοίκων, καθώς και - όπως έχουμε ξαναπεί - τις σκληρές συνθήκες εργασίας των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διάσωση, υποδοχή και ταυτοποίηση των προσφύγων.

Καλούμε το λαό του νησιού να αποδώσει εκεί που ανήκουν τις ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση, δηλαδή στην ΕΕ, που ενισχύει τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την Περιφέρεια και το Δήμο, που στηρίζουν την παραπάνω πολιτική. Τον καλούμε να συνεχίσει να πιέζει τη συγκυβέρνηση, το Δήμο και την Περιφέρεια για οριστική λύση, να συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες και να γυρίσει την πλάτη του στα ξενοφοβικά καλέσματα του Δήμου και στις γνωστές ρατσιστικές, φασιστικές απόψεις της Χρυσής Αυγής, που βρήκε ευκαιρία να ξαναδείξει το απάνθρωπο, αποκρουστικό, δολοφονικό πρόσωπό της».

ΕΚ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΕΕ και κυβέρνηση έχουν ευθύνη για τα επεισόδια στην Κω

Η αυξημένη εισροή μεταναστών - προσφύγων, σε συνδυασμό με την απραξία της κυβέρνησης και την απαράδεκτη στάση του δήμου, οξύνει περισσότερο το πρόβλημα, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Τονίζει δε: «Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παραμονή των μεταναστών σε ανοιχτούς χώρους, χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, προκαλούν δικαιολογημένα την ανησυχία των κατοίκων.

Δίπλα σε αυτή τη δυστυχία δεν λείπουν και αυτοί που βρίσκουν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν! Οι τελευταίες μέρες έδωσαν την αφορμή στη δημοτική αρχή να εκφράζει μέσω του δημάρχου Κω τις πιο επικίνδυνες και απάνθρωπες απόψεις για ανακατάληψη των χώρων, ότι θα "χυθεί αίμα" κ.ά. Καθόλου τυχαία η εμφάνιση και της φασιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, να σιγοντάρει με ανακοινώσεις και ανώνυμα σχόλια.

Οι εργαζόμενοι της περιοχής, αλλά και όλοι οι βιοπαλαιστές του τόπου δεν μπορούν να ταυτιστούν και να στοιχηθούν πίσω από αυτά τα σκόπιμα πολιτικά παιχνίδια, που υπερτονίζουν το αποτέλεσμα, δεν κάνουν όμως τίποτα για την αιτία του. Δεν γίνεται να τα βάζεις με τους μετανάστες που "ξεριζώνονται" από τις χώρες και τα σπίτια τους για να σωθούν και να γυρέψουν το αύριό τους σε μια άλλη πατρίδα και να μην τα βάζεις με αυτόν που οπλίζει τα χέρια των ιμπεριαλιστών, που στήνουν πολέμους και συρράξεις στον κόσμο, που σπέρνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, που τους εμποδίζουν τελικά να φτάσουν στον προορισμό τους.

Για τα τελευταία επεισόδια στο νησί όσο και για τις επόμενες αποφάσεις και εξελίξεις, ακέραιη την ευθύνη φέρουν η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που κάνει τα αδύνατα δυνατά για να την στηρίξει, με εργαλεία τις Περιφέρειες και τους Δήμους όπως ο Δήμος της Κω.

Το Εργατικό Κέντρο καταδικάζει τις απαράδεκτες ξενοφοβικές δηλώσεις και ενέργειες του δήμου. Απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει τώρα όλα τα μέτρα για τη γρήγορη αντιμετώπιση του ζητήματος, τη στελέχωση των σχετικών υπηρεσιών όσο και την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για τη μεταφορά και μετεγκατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων. Επίσης καταδικάζει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και δυστυχία με θύματα τους μετανάστες και τις οικογένειές τους».

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Δεκάδες κρούσματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας

Δεκάδες κρούσματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες από το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με το νοσηλευτικό προσωπικό, τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από την Παραλία Φούρκας. Οι πρώτοι ασθενείς έκαναν την εμφάνισή τους στο Κέντρο Υγείας την περασμένη Κυριακή. Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 41 περιστατικά, ενώ χτες άλλα 40 άτομα προσήλθαν για ιατρικές εξετάσεις. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Υγείας άμεσα ενημέρωσαν το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον Δήμο Κασσάνδρας και την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής για να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Ο Δήμος Κασσάνδρας πήρε προληπτικά δείγματα νερού από τα σπίτια των παθόντων και τα έστειλε για έλεγχο στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρυπαντικής Χαλκιδικής ΑΕ (ΚΕΠΑΜΑΧ ΑΕ).

Πιάστηκαν αστυνομικοί για εκβιασμό

Δύο αστυνομικοί που υπηρετούν στην «αντιτρομοκρατική» και στην οικονομική αστυνομία συνελήφθησαν για εκβίαση επιχειρηματιών στη Ζάκυνθο. Πρόκειται για έναν 34χρονο και έναν 31χρονο που υπηρετούν σε υπηρεσίες της Αττικής.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Ζακύνθου, συνελήφθη προχτές το μεσημέρι ο 34χρονος, την ώρα που είχε παραλάβει από δύο ιδιώτες, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχή της Ζακύνθου, το προσημειωμένο ποσό των 10.540 ευρώ. Οι δύο αστυνομικοί, ισχυριζόμενοι ότι τους έχει ανατεθεί ο έλεγχος καταστημάτων των παραπάνω, απαιτούσαν εκβιαστικά το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ για να μην προχωρήσουν στη διενέργεια των ελέγχων. Τελικά, το ποσό διαμορφώθηκε στις 10.540 ευρώ, τα οποία κατασχέθηκαν, στην κατοχή του 34χρονου.

Μάλιστα, σε έρευνα που διενεργήθηκε στην προσωρινή κατοικία του, σε περιοχή της Ζακύνθου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ναρκωτικά χάπια, 2.400 ευρώ, καθώς και το υπηρεσιακό του όπλο με γεμιστήρα και 11 φυσίγγια. Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε ότι ο ένας από τους παραπάνω ιδιώτες είχε παραδώσει στον 34χρονο, το 2014, πόσο πέντε χιλιάδων ευρώ, το οποίο επίσης είχε απαιτηθεί εκβιαστικά, για τον ίδιο λόγο...

Ο δεύτερος αστυνομικός, που είχε φύγει, συνελήφθη προχτές το βράδυ σε περιοχή της Αττικής από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία συνεργάζεται για την υπόθεση με το Τμήμα Ασφάλειας Ζακύνθου. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του 31χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, χειροβομβίδα κρότου λάμψης, τέσσερα βεγγαλικά και μεταλλική σιδερογροθιά. Και οι δυο που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, θα οδηγηθούν, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, στην αρμόδια Εισαγγελία.

Συλλυπητήρια

Η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην σ. Βάσω Πολυζωίδου, μέλος της ΤΕ Υπαίθρου, για την απώλεια της μητέρας της, Βούλας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ