ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δίκαιες αποζημιώσεις, άμεσα!

Μέσα σε 10 λεπτά της ώρας, η σφοδρή χαλαζόπτωση κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φρούτων και προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε άλλες καλλιέργειες

Εφτασαν 10 λεπτά της ώρας για να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φρούτων στην Αγιά και τον Τύρναβο της Λάρισας. Τόσο κράτησε η φοβερή θεομηνία - σφοδρή χαλαζόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι - η οποία «σάρωσε», κυριολεκτικά, μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες οπωροφόρων δένδρων (μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, νεκταρίνια, σταφύλια κ.ά.) στις δυο αυτές περιοχές, ενώ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, κηπευτικών, καθώς και σε μελίσσια, αποθήκες, θερμοκήπια, και άλλες αγροτικές υποδομές.

Πάνω από 4.500 στρέμματα επλήγησαν στην Αγιά - ιδιαίτερα στα χωριά Δήμητρα, Ελευθέριο, Πλασιά, Πρινιά, Αετόλοφος, Ποταμιά - και εκατοντάδες άλλα στρέμματα στον Τύρναβο - Δαμάσι, «Πέρα Κάμπος», «Μουγάζι», Αμπελώνας - ενώ, πριν λίγες μέρες, πάλι το χαλάζι είχε προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες βαμβακιού, καπνού, μποστανιών, κηπευτικών, αλλά και οπωροφόρων δένδρων στους δήμους Κιλελέρ - στα χωριά Ψυχικό, Μ. Βουνό, Δοξαρά, Κάμπος, Δίλοφο, Μύρα, Καλό Νερό - και Ελασσόνας, ιδιαίτερα στα χωριά Μεσοχώρι, Αμούρι, Δομένικο, Ευαγγελισμός, Βλαχογιάννι.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ζημιές στα δένδρα είναι στο 100% - αυτό είναι και το συμπέρασμα των πρώτων εκτιμήσεων του κλιμακίου γεωπόνων του ΕΛΓΑ που επισκέφτηκε την πληγείσα περιοχή - με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μείνουν χωρίς σοδειά και δίχως εισόδημα.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας επισημαίνει: «Μεγάλες εκτάσεις με αχλάδια, μήλα, βαμβάκι, σταφύλια, καλαμπόκι κ.ά έχουν υποστεί ζημιές που φτάνουν ως το 100% της παραγωγής προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά στους αγρότες σε μια περίοδο με έντονα οικονομικά προβλήματα και κρίση.

Οι παραγωγοί είχαν κάνει όλες τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, με αποτέλεσμα, ενώ το κόστος παραγωγής να είναι αυξημένο, δεν θα εισπράξουν από την κατεστραμμένη παραγωγή τους.

Για να υπάρξει συνέχεια στην καλλιεργητική διαδικασία των αγροτών που έχουν πληγεί και έχουν ήδη ξοδέψει μεγάλα χρηματικά ποσά για τις καλλιεργητικές φροντίδες, χρειάζεται να αποζημιωθούν δίκαια με ευθύνη της πολιτείας.

Επιβάλλεται άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και η αποζημίωση των αγροτών που η παραγωγή τους έχει καταστραφεί.

Απαιτούμε την αντικειμενική και δίκαιη εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Απαιτούμε αποζημιώσεις που να καλύπτουν τη ζημιά στο 100%. Για μια ακόμη φορά εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στο νέο νόμο - έκτρωμα του ΕΛΓΑ που δεν καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, δεν αποζημιώνει στο 100% και δίνει ψίχουλα αντί για αποζημιώσεις.

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους των επαρχιών Αγιάς και Τυρνάβου και όλους τους αγρότες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα διεκδικώντας τα αυτονόητα, δίκαιες εκτιμήσεις και ουσιαστικές αποζημιώσεις».

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή για το πρόβλημα των ζημιών από τη θεομηνία, κατέθεσε ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, στην οποία ερωτάται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση και πλήρη (100%) αποζημίωση των παραγωγών του Ν. Λάρισας που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση.

ΕΣΑΚ - ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ
Επιδοτήσεις εξαφάνισης των ψαράδων

Πίσω από το «βελούδο» των επιδοτήσεων, κρύβεται η απαίσια αντιλαϊκή και αντιαλιευτική πολιτική κυβέρνηση και Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ - Ιχθυολόγων, με αφορμή την ανακοίνωση του προγράμματος επιδότησης από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη διάλυση άλλων 315 αλιευτικών σκαφών.

Η ανακοίνωση της ΕΣΑΚ - Ιχθυολόγων αναφέρει τα εξής: «Οι επιδοτήσεις δε θα δοθούν στους ψαράδες που θέλουν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα λόγω υγείας, γήρατος, κ.λπ., αλλά σε συγκεκριμένες κατηγορίες ψαράδων τους οποίους θέλει η κυβέρνηση να ξεφορτωθεί για να δοθεί το φιλέτο των ακτών και των κλειστών κόλπων στους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στο θαλάσσιο χώρο. Οι πιστώσεις διατίθενται για την οριστική κατάργηση 111 βιτζοτρατών που ως γνωστόν δραστηριοποιούνται στην παράκτια ζώνη. Με την ίδια απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Χ. Παμπούκη διατίθενται επιδοτήσεις που στοχεύουν στη μείωση των επαγγελματικών σκαφών που δραστηριοποιούνται στους κλειστούς κόλπους και είναι μικρότερα από 7 μέτρα. Από τις ενέργειες αυτές φαίνονται καθαρά και ξάστερα ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ν' αδειάσουν οι ακτές από μικρούς επαγγελματίες ψαράδες για να μπορέσουν οι ιδιώτες να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στις επενδύσεις τους (υδατοκαλλιέργειες, θαλάσσια πάρκα κ.λπ.). Οι μικροί ψαράδες δεν πρέπει να μείνουν αδιάφοροι στις εξελίξεις. Η κυβερνητική πολιτική έχει στόχο την εκδίωξή τους για να περάσει ο έλεγχος των αλιευτικών πόρων στο μεγάλο κεφάλαιο και επιχειρηματικούς ομίλους. Καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές με οργάνωση και αποφασιστικότητα για να μην καταλήξουν να ατενίζουν τη θάλασσα από τα παγκάκια των λιμανιών».

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΔΥΣΗ - ΥΠΟΔΗΣΗ
Μειώθηκε η συνολική αγορά το 2011

Πτώση της τάξης του 11,5% εμφάνισε το 2010 η αγορά αθλητικής φόρμας και 9% η αγορά αθλητικών παπουτσιών, την οποία λυμαίνονται οι πολυεθνικές που έχουν «καταπιεί» και τις τελευταίες εγχώριες επιχειρήσεις του κλάδου. Αυτό προκύπτει από έρευνα της ICAP, στοιχεία της οποίας δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος αθλητικών ενδυμάτων στην Ελλάδα περιλαμβάνει κυρίως εισαγωγικές και λιγότερο παραγωγικές επιχειρήσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι δύο δραστηριότητες συνδυάζονται, διαπιστώνουν οι συντάκτες της έρευνας. Στον τομέα των αθλητικών παπουτσιών, οι επιχειρήσεις είναι αποκλειστικά εισαγωγικές, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν υφίσταται εγχώρια παραγωγή.

Οσον αφορά στην εξέλιξη των δύο κλάδων, κατά την περίοδο 2000 - 2010 τα σετ αθλητικών φορμών εμφάνισαν πτώση με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,4%, κάτι το οποίο αποδίδεται στη στροφή της προτίμησης των καταναλωτών από τα πλήρη σετ σε αγορές μεμονωμένων μερών αθλητικής ένδυσης. Στον κλάδο των αθλητικών υποδημάτων διαχρονική αύξηση εμφανίζει το συνολικό μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς κατά την περίοδο 2000 - 2007, με μέσο ετήσιο ρυθμό 10,5% περίπου, ενώ από το 2008 και μετά αρχίζει η κάμψη. Ειδικότερα, ανά κατηγορία, τα αθλητικά υποδήματα «μόδας» εκτιμάται ότι το 2010 κατείχαν μερίδιο 62% της αγοράς, ενώ μερίδιο 38% κατείχαν τα αθλητικά παπούτσια με ενσωματωμένη «τεχνολογία» που προορίζονται για συγκεκριμένα αθλήματα.

Παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά αθλητικών ειδών είναι το διαθέσιμο εισόδημα, η τιμή των προϊόντων, η διαφήμιση αλλά και οι τάσεις της μόδας, εκτιμούν οι συντάκτες της έρευνας.

Σχετικά με τις προοπτικές του κλάδου, προβλέπεται ότι η εγχώρια αγορά θα παρουσιάσει περαιτέρω μείωση τη διετία 2011 - 2012, με μέσο ετήσιο ρυθμό 10% - 15% .

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζεστό χρήμα και με τον προηγούμενο «αναπτυξιακό»

Ζεστό χρήμα για την ενίσχυση των επιχειρηματιών πάνω από 2 δισ. ευρώ υπόσχεται η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2011, μέσω του προηγούμενου αναπτυξιακού. Αυτό είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θ. Μωραΐτης στον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γ. Τσακίρη, με τον οποίο συναντήθηκε. Μέσα στο 2010, όπως είπε, δόθηκαν 920 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προηγούμενου αναπτυξιακού, ενώ στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2011 έχουν εγκριθεί 850 εκατ. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να δώσει συνολικά 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2011, συνολικά, δηλαδή, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εγκριθεί περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε, ακόμη, για λογαριασμό της κυβέρνησης ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα προωθήσει τροπολογία στη βουλή στις αρχές Σεπτέμβρη με την οποία θα προβλέπεται παράταση για ένα χρόνο για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον προηγούμενο αναπτυξιακό.

ΓΣΕΒΕΕ
Αντιδρά για τις φορολογικές ρυθμίσεις

Να μην καταργηθεί η αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και κυρίως αυτών προς τον ΟΑΕΕ από το φορολογητέο εισόδημα ζητά, με επιστολή της, προς τον υπουργό Οικονομίας η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Οπως επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και συνεχώς επιδεινώνεται για τους ΕΒΕ έχει αυξήσει σε 35% από 17% που ήταν πριν από τρία χρόνια το ποσοστό των επαγγελματιών που δεν μπορούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον Οργανισμό. «Η μη πληρωμή ασφαλίστρων δεν πρόκειται να περιοριστεί με απειλές για πρόστιμα, αυτόφωρα ή φυλακίσεις. Η αδυναμία πληρωμής κάτω από τις σημερινές συνθήκες όπου 1 στις 4 επιχειρήσεις σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ θα κλείσει τους επόμενους μήνες είναι πραγματική αδυναμία και δεν αποκαθίσταται με τα όποια διοικητικά μέτρα», αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, ζητώντας άλλου είδους αντιμετώπιση.

Με την ίδια επιστολή, ζητάει να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης από 13% σε 23% που αφορά 140.000 επιχειρήσεις περίπου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ