ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κίνδυνος - θάνατος η πολιτική της απελευθέρωσης

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Κομματικής Ομάδας ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή την πυρκαγιά στο σταθμό της Καρδιάς

Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στο Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής της Καρδιάς, η οποία τελικά κατασβέστηκε από το προσωπικό της Επιχείρησης και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των πόλεων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, η ΚΟ ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζει ότι πρόκειται για ένα ακόμη πολύ σοβαρό ατύχημα στη ΔΕΗ ΑΕ, που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είναι κίνδυνος - θάνατος για τη ζωή των εργαζομένων και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων η έλλειψη στελέχωσης των σταθμών παραγωγής και ορυχείων της ΔΕΗ με μόνιμο, ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό. Προστίθεται ότι τα χειρότερα αποτράπηκαν για ακόμη μία φορά από την αυτοθυσία των ίδιων των εργαζομένων που έσβησαν τη φωτιά με κίνδυνο της ζωής τους.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της ανταγωνιστικότητας, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, του κυνηγητού του κέρδους. Μπορεί οι εργολαβίες, τα δίμηνα και οχτάμηνα, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και η εντατικοποίηση να ελαχιστοποίησαν το κόστος εργασίας και να εκτίναξαν την κερδοφορία της επιχείρησης, όμως έχουν ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους και την ανάπτυξη σε όφελος του λαού, την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Εχουν τεράστιες ευθύνες οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που πρωτοστάτησαν σε αυτές τις πολιτικές, αλλά και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΕΑΔ, ΔΑΚΕ που έβαλαν πλάτες και τις στήριξαν.

Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η αναγκαιότητα της πρότασης της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για άμεση πρόσληψη 5.000 θέσεων μόνιμου προσωπικού για την περιοχή μας, για να μπορεί να συνεχίσει η ΔΕΗ την ομαλή και ασφαλή λειτουργία της, οι λιγνίτες να είναι το βασικό καύσιμο για την ηλεκτρική ενέργεια της χώρας.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει τον αγώνα του με κάθε τρόπο και μέσο για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, ΔΕΗ ενταγμένη σε αυτόν, ηλεκτρική ενέργεια κοινωνικό αγαθό που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, τα συμφέροντα της χώρας, της περιοχής και των εργαζομένων και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δρόμος επιστροφής προς τα πίσω δεν μπορεί να υπάρξει, η υποταγή στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, του μικρότερου κακού, οδηγεί διαρκώς στα χειρότερα, στην εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, βάζει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟ ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας.

  • Με ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι άρχισε η σταδιακή επαναλειτουργία των μονάδων. Την Τετάρτη επαναλειτούργησαν οι μονάδες 1 και 2 του σταθμού, η μονάδα 3 επρόκειτο να επαναλειτουργήσει χτες, ενώ την επόμενη βδομάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η μονάδα 4 του σταθμού.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Η ΑΤΕ ανακοίνωσε και επίσημα το πωλητήριο

Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της ΕΒΖ
Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της ΕΒΖ
Η διοίκηση της ΑΤΕ ανακοίνωσε και επίσημα χτες ότι πωλείται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν προθεσμία έως τις 15 Σεπτέμβρη να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να αγοράσουν μέσω διεθνούς διαγωνισμού το 82,33% της ΕΒΖ που κατέχει η ΑΤΕ. Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσίευσε η ΑΤΕ, οι υποψήφιοι στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας (μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος) θα διεξαγάγουν οικονομικό και νομικό έλεγχο στην ΕΒΖ και στο τρίτο στάδιο θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Ο υποψήφιος που τελικά θα επιλεγεί θα πρέπει μετά τη μεταβίβαση των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας να προβεί υποχρεωτικά σε δημόσια πρόταση για την αγορά των υπόλοιπων μετοχών της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι η ΕΒΖ έχει τρία εργοστάσια ζάχαρης στην Β. Ελλάδα, δυο θυγατρικές στη Σερβία και μια εταιρεία στην Κύπρο.

Η διοίκηση της ΑΤΕ εκτός από την ΕΒΖ έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες πώλησης για τις Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ) και τη Συνεταιριστική Ελληνική Καπνοβιομηχανία (ΣΕΚΑΠ), ενώ σειρά παίρνει σύντομα και η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Η πολιτική ξεπουλήματος των συνεταιριστικών αγροτοβιομηχανιών, όπου κατέχει μετοχές η ΑΤΕ, γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής συρρίκνωσης και πλήρους ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΑΤΕ, που δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα, στη γενικότερη κατεύθυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το ξεπούλημα των εναπομεινασών κρατικοσυνεταιριστικών οργανώσεων (ΕΒΖ, ΕΛΒΙΖ, ΣΕΚΑΠ και «ΔΩΔΩΝΗ») σημαίνει ότι χάνονται και τα τελευταία υποτυπώδη στηρίγματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Η πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και ξεπουλήματος των θυγατρικών της, που επιβάλλει το μνημόνιο, αποτελεί πλήγμα και για τους αγροτοκτηνοτρόφους, και για τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες βιομηχανίες, και συνολικότερα για τα λαϊκά στρώματα.

Ανακαλούνται δημητριακά της «Kellogg 's»

Ανακαλούνται δύο παρτίδες δημητριακών πρωινού «Special K - τραγανές νιφάδες από ρύζι και σιτάρι ολικής άλεσης με κατεψυγμένα αποξηραμένα φρούτα» της «Κellogg 's» στις οποίες, ενώ περιλαμβάνεται στα συστατικά φουντούκι που είναι αλλεργιογόνο συστατικό, δεν αναφέρεται στη συσκευασία. Οι παρτίδες που ανακαλούνται έχουν ημερομηνίες λήξης 03.04.2012 και 04.04.2012. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) καλεί τους καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στο φουντούκι να μην καταναλώσουν το προϊόν.


Ανακαλείται σίδερο ατμού της «Carrefour»

H «Carrefour Μαρινόπουλος» ανακαλεί το προϊόν «Γεννήτρια Ατμού "Carrefour Home"» (σύστημα σιδερώματος με ατμό), μοντέλο HSG2200-10, 2.000-2.400 W, λευκού και μπλε χρώματος που διακινείται από τα καταστήματα της αλυσίδας, καθώς διαπιστώθηκε δυσλειτουργία του συστήματος ατμού. Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το προϊόν μπορούν να το επιστρέψουν στο κατάστημα που το αγόρασαν προκειμένου να τους επιστραφούν τα χρήματα που κατέβαλαν. Μπορούν επίσης να απευθύνονται στο τηλέφωνο 801 802 5000.

Βρέθηκε γυαλί σε κρουασάν «Molto»

Κομμάτι γυαλιού κατήγγειλε καταναλωτής ότι βρήκε μέσα σε κρουασάν «Molto Croissant σφολιάτας με σοκολατένια γεύση» της εταιρείας «Chipita». Πρόκειται για συσκευασία της παρτίδας με ημερομηνία λήξης 24.08.2011 των 80 γραμμαρίων. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανακοίνωσε την «άμεση δρομολόγηση» ελέγχου στην εγκατάσταση παραγωγής από κλιμάκιο της περιφερειακής διεύθυνσης Θεσσαλίας και ζήτησε από την εταιρεία την προληπτική ανάκληση όλης της συγκεκριμένης παρτίδας. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν.

ΙΟΒΕ
Σε ιστορικά χαμηλά οι προβλέψεις των νοικοκυριών

Τη διαρκή επιδείνωση του δείκτη με τον οποίο αξιολογούνται οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την εξέλιξη της οικονομικής τους κατάστασης καταγράφει το ΙΟΒΕ στο δείκτη οικονομικής συγκυρίας για τον προηγούμενο Ιούλη. Οπως διαπιστώνεται, οι προβλέψεις των νοικοκυριών διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα που διαγράφεται όσον αφορά και τις εκτιμήσεις τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας συνολικά. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες για αυτονόητους λόγους εμφανίζονται λιγότερο... απαισιόδοξοι μετά τη νέα αντιλαϊκή λαίλαπα που εξαπολύει η κυβέρνηση με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου. Οι σχετικοί δείκτες που αποτυπώνουν τις προσδοκίες των επιχειρηματιών εμφανίζουν οριακή αύξηση με εξαίρεση τις κατασκευές.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org