ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στα νέα φορολογικά μέτρα

Παράσταση διαμαρτυρίας, χτες, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής
Παράσταση διαμαρτυρίας για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, πραγματοποίησε, χτες, η Λαϊκή Επιτροπή Νομού Λάρισας, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι των Τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ είχαν συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή, στον οποίο παρέδωσαν το υπόμνημα διαμαρτυρίας, όπου εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στη βαθιά ταξική και αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύει κατά κύματα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του εισοδήματος και της ζωής των οικογενειών των εργατοϋπαλλήλων, των μικρομεσαίων ΕΒΕ και αγροτών.

«Αυτή η αντιλαϊκή επίθεση - σημειώνεται στο υπόμνημα - που ξεδιπλώνεται στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης και του δημόσιου χρέους, που είναι δημιουργήματα του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος, αποσκοπεί στην εξασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης και στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν ευθύνονται και δεν πρέπει να πληρώσουν ούτε για την κρίση, ούτε για το δημόσιο χρέος».

Και συνεχίζει: «Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία καταληστεύουν τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, (αύξηση ΦΠΑ στα είδη εστίασης, βαθμιαία εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, φόρο στο φυσικό αέριο, δραστική μείωση αφορολόγητου ορίου, μείωση έκπτωσης του αφορολόγητου για τα παιδιά, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος μικρομεσαίων ΕΒΕ, κατάργηση έκπτωσης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΕ από το φορολογητέο εισόδημα, αύξηση κρατήσεων επί των ασφαλιστικών εισφορών σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και τους ΕΒΕ υπέρ του ΟΑΕΔ, αύξηση τελών κυκλοφορίας, αυξήσεις σε τσιγάρα, εισιτήρια συγκοινωνιών, κ.λπ.).

Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, απαιτούν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών φορομέτρων, αλλά να πάρει μια σειρά επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση ανέργων, εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων ΕΒΕ και αγροτών - κτηνοτρόφων και των οικογενειών τους».

ΞΑΝΘΗ
Ετοιμάζεται ξεπούλημα της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ

Τους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ καλεί το ΚΚΕ να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μη γίνουν απολύσεις, να μη χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις.

«Με τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος από τη διοίκηση της ΑΤΕ, για πώληση του πακέτου μετοχών που κατέχει στην καπνοβιομηχανία της ΣΕΚΑΠ ΑΕ, συνεχίζει η διοίκηση απτόητη την πολιτική ξεπουλήματος των συνεταιριστικών βιομηχανιών», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ. «Η πολιτική αυτή γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής συρρίκνωσης και πλήρους ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΑΤΕ που δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες για αυτές τις εξελίξεις στα συνεταιριστικά εργοστάσια, σήμερα πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Για την αντιαγροτική πολιτική που εφάρμοσαν όλα αυτά τα χρόνια και οδήγησε στο ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών, τον αφανισμό παραδοσιακών αγροτικών καλλιεργειών (καπνό, ντομάτα, τεύτλα κ.ά.), το κλείσιμο δεκάδων συνεταιριστικών βιομηχανιών.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αφού πρώτα χρησιμοποίησαν τα συνεταιριστικά εργοστάσια για να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα τα οδήγησαν στην απαξίωση, με αποτέλεσμα η ΝΔ να ξεπουλήσει τη γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ και να κλείσει τις ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ. Ερχεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ να δρομολογήσει το ξεπούλημα της ΣΕΚΑΠ και των άλλων συνεταιριστικών επιχειρήσεων ΕΛΒΙΖ, ΕΒΖ, ΔΩΔΩΝΗ κ.ά.

Σημαντικές οι ευθύνες των γαλαζοπράσινων ηγεσιών των σωματείων εργαζομένων στο χώρο, οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια έβαλαν πλάτη να περάσουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων, υπηρέτησαν την πολιτική των κομμάτων τους και όχι τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Σήμερα, γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη η πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία και οικονομία, που τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία και θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός στην παραγωγή, στα πλαίσια του οποίου θα λειτουργούν και οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί στην πόλη και στην ύπαιθρο, με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ
Σε ιδιώτες η υπηρεσία καθαριότητας

Καταγγελία από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης

Τις προθέσεις του δημάρχου Λαγκαδά από το Σεπτέμβρη να ιδιωτικοποιήσει την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, επικαλούμενος ελλείψεις σε προσωπικό και σε μηχανολογικό εξοπλισμό απορρίπτει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, καλώντας τους εργαζόμενους σε αγώνα για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση.

Ο Σύλλογος των Εργαζομένων σημειώνει πως «όλα τα προηγούμενα χρόνια οι δήμαρχοι και οι διοικήσεις των δήμων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να απαξιώσουν τις υπηρεσίες των δήμων τους, συνειδητά τις αποδυνάμωσαν από μόνιμο προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό. Τώρα, πατώντας πάνω στον "Καλλικράτη" (που και ο δήμαρχος Λαγκαδά συμφωνεί) και στην ευνοϊκή για τις ιδιωτικοποιήσεις νομοθεσία, που έχει διαμορφωθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, προχωρούν στο ξεπούλημα των υπηρεσιών».

Επίσης, ο Σύλλογος υπογραμμίζει πως οι υπηρεσίες καθαριότητας και η διαχείριση απορριμμάτων αποτελούν έναν χρυσοφόρο τομέα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και ξεκαθαρίζει πως «δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση δαπανών για τη λειτουργία της καθαριότητας, όπως ισχυρίζεται τόσο εύκολα ο δήμαρχος Λαγκαδά. Το αντίθετο, θα υπάρξει αύξηση των δαπανών και κατ' επέκταση των δημοτικών τελών, τα οποία αποτελούν τα εγγυημένα κέρδη των ιδιωτών. Τα παραδείγματα είναι πολλά: ΔΕΗ, ΟΤΕ, "Εγνατία Οδός" κ.ά., όπου ιδιωτικοποιήθηκαν υπηρεσίες ή εισχώρησαν ιδιώτες. Ο εργαζόμενος λαός πληρώνει παραπάνω και πολλές φορές για χειρότερες υπηρεσίες, αφού οι επιχειρηματίες έχουν ως στόχο το μέγιστο κέρδος. Τις ιδιωτικοποιήσεις ακολουθούν μείωση προσωπικού και απολύσεις».

Ο Σύλλογος στέκεται ακόμη στη δράση του σωματείου, που «έχει θορυβήσει τους δημάρχους του νομού και τους διάφορους καλοθελητές τους και εδώ και καιρό έχουν βάλει ως στόχο την αποδυνάμωσή του, με τη δημιουργία διασπαστικών σωματείων - στηριγμάτων τους, για να περνάει ευκολότερα η αντεργατική - αντιλαϊκή τους πολιτική. Φτάνουν στο σημείο να διώκουν και να μηνύουν μέλη του ΔΣ του σωματείου μας, πιστεύοντας ότι έτσι θα τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους».

«ΜΑΚΡΟ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Εργοδοτική επίθεση

Σε απολύσεις και σε άλλα μέτρα που πλήττουν, καίρια, τα εργατικά και εργασιακά δικαιώματα προχωρά η εργοδοσία στην «ΜΑΚΡΟ» της Λάρισας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα της επόμενη μέρας, αγωνιώντας αν θα βρίσκονται στην εργασία τους, για να εξασφαλίσουν το εισόδημα που είναι απαραίτητο για τις ανάγκες της ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους. Τον τελευταίο χρόνο, στο κατάστημα της Λάρισας έγιναν δύο απολύσεις.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων στο κατάστημα σημειώνει ότι «οι εργοδότες, το τελευταίο διάστημα, με πρόσχημα την κρίση τους και με τις πλάτες των πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τους, εξαπέλυσαν γενική επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, με εντατικοποίηση στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, για να προστατέψουν τα κέρδη τους και να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τώρα για την κρίση τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ταξικό κλαδικό σωματείο και, με συντονισμένο αγώνα και κινητοποιήσεις, να αποκρούσουμε τις εργοδοτικές επιθέσεις και να σταματήσουμε τις απολύσεις, για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας, με τις θέσεις εργασίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: Καμιά απόλυση, πλήρη - σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μισθούς και ωράρια με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org