ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Διαρκής και αμείωτη αντιλαϊκή επίθεση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας BPN πραγματοποίησαν πρόσφατα μέλη και οπαδοί του ΠορτογαλικούΚομμουνιστικού Κόμματος, στο πλαίσιο του μήνα πανεθνικής δράσης κατά των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας BPN πραγματοποίησαν πρόσφατα μέλη και οπαδοί του ΠορτογαλικούΚομμουνιστικού Κόμματος, στο πλαίσιο του μήνα πανεθνικής δράσης κατά των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών
Πάνω από δύο μήνες έχουν περάσει από τις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στην Πορτογαλία στις 5 Ιούνη, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης μειοψηφίας του τότε πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, καθώς νωρίτερα το Κοινοβούλιο είχε απορρίψει τη νέα δέσμη μέτρων λιτότητας που προτείνονταν στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), εξυπηρετώντας κατά γράμμα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της «τρόικας», συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Εξάλλου, το είχε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. «Ψηφίσαμε κατά της δέσμης νέων αντιλαϊκών μέτρων», που πρότεινε ο Σόκρατες επειδή «δεν είχαν το εύρος και το βάθος που χρειάζονταν». Μετά την εκλογή του στην εξουσία, ο Κοέλιο υποσχέθηκε πως «η Πορτογαλία δε θα είναι βάρος για το μέλλον... Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εφαρμόσουμε τη συμφωνία» της Πορτογαλίας με την «τρόικα» για «να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών», σε βάρος φυσικά του λαού.

Και, πράγματι, συνεχίζει κατά γράμμα να εφαρμόζει τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν την καρατόμηση των εργασιακών, ασφαλιστικών και γενικότερων λαϊκών δικαιωμάτων, που είχαν συμφωνηθεί ώστε να δοθεί το δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα, ποσό που βαραίνει την πλάτη των εργαζομένων και του λαού. Για τρία χρόνια ορίστηκε η χρονική διάρκεια του πακέτου, το οποίο καθορίζει συγκεκριμένα τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος φέτος στο 5,9% του ΑΕΠ, του χρόνου στο 4,5% και το 2013 στο 3% του ΑΕΠ.

Ολοένα και νέα βάρη στις πλάτες του λαού

Ηδη, έχει προχωρήσει στο «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για τα επόμενα τρία χρόνια, στην επιβολή ειδικού φόρου για τις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ και στο «πάγωμά» τους για το 2012, στην περικοπή των επιδομάτων ανεργίας και του χρόνου καταβολής τους από τρία χρόνια σε 18 μήνες, στο «πάγωμα» του κατώτατου μισθού για τρία χρόνια, στο «πάγωμα» όλων των φοροελαφρύνσεων που ισχύουν σήμερα. Επιπλέον προχωρούν η μείωση του αριθμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η δυνατότητα διευκόλυνσης της απόλυσης των εργαζομένων, επιβάλλοντας ελαστικοποίηση της εργασίας, η μείωση της χρηματικής καταβολής για υπερωρίες και η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, η μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης από 30 εργάσιμες μέρες για κάθε χρόνο σε 10 για τις νέες συμβάσεις από το Σεπτέμβρη φέτος. Σ' αυτά θα πρέπει να προστεθούν η αύξηση του ΦΠΑ, η αύξηση της τιμής των φαρμάκων και άλλων υγειονομικών υπηρεσιών, η μείωση της χρηματοδότησης των τοπικών κυβερνήσεων, αλλά και η δρομολόγηση των ιδιωτικοποιήσεων σημαντικών κρατικών εταιρειών, όπως η «Galp», η «EDP», «ΡΕΝ», «TAP» κ.ά.

Στις αρχές του Ιούλη, ο Κοέλιο ζήτησε νέες θυσίες από τους Πορτογάλους, αποφασίζοντας να επιβάλει μια «έκτακτη εισφορά» ίση με το 50% του 14ου μισθού σε όλα τα μηνιαία εισοδήματα άνω του κατώτατου μισθού, μόνο για το 2011, δηλαδή του δώρου των Χριστουγέννων, όπως ισχυρίστηκε. Ανακοίνωσε επίσης πως αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό, αλλά και στο δικαστικό σύστημα, χωρίς ωστόσο να έχει δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες.

Μέσα σε αυτήν τη γενικευμένη επίθεση που έχει οδηγήσει σε δυσαρέσκεια και αγανάκτηση το λαό, η κυβέρνηση προχώρησε την Παρασκευή 5 Αυγούστου σε μια κίνηση αντιπερισπασμού δήθεν για να αμβλυνθούν τα βάρβαρα μέτρα. Παρουσίασε ένα «πρόγραμμα αντιμετώπισης επειγουσών κοινωνικών αναγκών» - όπου στον πρώτο χρόνο θα δαπανηθούν 400 εκατομμύρια ευρώ - που εκτείνεται σε μια τριετία με σκοπό, λέει, τον περιορισμό των επιπτώσεων από τα μέτρα λιτότητας. «Χρυσώνοντας το χάπι», αφού πρώτα σφαγιάστηκαν τα εργατικά δικαιώματα, ανακοίνωσε πως οικογένειες με πενιχρά εισοδήματα θα «ενισχυθούν» με στεγαστικό επίδομα και μικρές καταναλωτικές πιστώσεις, ενώ στα ζευγάρια με παιδιά που και οι δύο γονείς είναι άνεργοι θα αυξηθεί το επίδομα ανεργίας κατά 10%, ενώ προωθείται, όπως και στη χώρα μας, η λεγόμενη «κοινωνική εργασία εθελοντικού χαρακτήρα».

Μήνας πανεθνικής δράσης από το Πορτογαλικό ΚΚ

Ο Αύγουστος έχει καθοριστεί ως μήνας πανεθνικής δράσης από το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο διεξάγει εκστρατεία στους τόπους δουλειάς, στους πολίτες όπου και αν βρίσκονται, καταγγέλλοντας την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των οικονομικών ομίλων, ενώ παράλληλα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εντεινόμενη επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και στις συντελούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Ηδη, το περασμένο Σαββατοκύριακο (6-7 Αυγούστου), πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στο Πόρτο, παρά τις προσπάθειες των δημοτικών αρχών να τις εμποδίσουν, όπου ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ, Τζερόνιμο ντε Σόουζα, ανάμεσα στα άλλα, κάλεσε το λαό να ξεσηκωθεί ενάντια στην επίθεση που δέχεται κατά των δικαιωμάτων του.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Θυμήθηκαν την Ολυμπιάδα

Η εφημερίδα «Τα Νέα», με αφορμή ότι σήμερα συμπληρώνονται 7 χρόνια από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που έγιναν στην Αθήνα, έγραψε χτες σε σχετικό άρθρο στην τελευταία σελίδα: «Το ελληνικό κράτος είχε λύσεις για όλα. Χιλιάδες νέοι εθελοντές χαμογελούσαν γι' αυτό που έκαναν. Εκείνες τις μέρες η Ελλάδα πέρασε απέναντι. (...) Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας πέτυχαν απολύτως. Και μετά τους εγκαταλείψαμε. Ηταν το πιο πολύπλοκο εγχείρημα που αναλάβαμε ποτέ και συνεπώς και το μεγαλύτερο επίτευγμα. Αλλά μετά, τίποτα. Σαν να μην πηγαίνεις στο ταμείο να εισπράξεις τα κέρδη σου.(...) Εκείνες τις μέρες σηκωθήκαμε λίγο ψηλότερα. Ισως για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης υπήρξε τόσο αποτελεσματική στράτευση μπροστά στο αυστηρά συγκεκριμένο και στο απαιτητικό».

***

Ποια είναι η πραγματικότητα;

1. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας έκαναν το κομμάτι τους οι πολυεθνικές - χορηγοί, που σύμφωνα με συγκεκριμένα στοιχεία κέρδισαν από εκείνη τη διοργάνωση δισεκατομμύρια δολάρια. (Η «Κόκα Κόλα» το πρώτο εξάμηνο του 2004 παρουσίασε αύξηση καθαρών κερδών κατά 76%, με 85 εκατ. ευρώ, από 48 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2003.)

2. Στο εγχείρημα των αγώνων που «σήκωσε ψηλότερα τη χώρα» έπεσαν νεκροί 13 εργάτες και σακατεύτηκαν δεκάδες άλλοι, εξαιτίας της εντατικοποίησης και των άθλιων συνθηκών δουλειάς, για να γίνουν έγκαιρα οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

3. Το κόστος των αγώνων έχει καταγραφεί σαν το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία των διοργανώσεων μετά από αυτό στο Πεκίνο. Οι Ελληνες εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά πλήρωσαν πάνω από 3 τρισ. ευρώ σε μια εντελώς αντιπαραγωγική δαπάνη.

4. Δόθηκαν δεκάδες φοροαπαλλαγές και κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο και μάλιστα τότε έλεγαν ότι αυτό γίνεται για να υπάρξουν επενδύσεις για χιλιάδες θέσεις εργασίας. Λίγα χρόνια μετά, η επίσημη καταγεγραμμένη ανεργία έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ...

5. Ξοδεύτηκαν δεκάδες δισ. ευρώ για αθλητικές εγκαταστάσεις που σήμερα είναι εγκαταλειμμένες και μαραζώνουν, ενώ τα προγράμματα οργανωμένου μαζικού λαϊκού εργατικού αθλητισμού είναι ανύπαρκτα.

6. Οι χαμογελαστοί εθελοντές, πράγματι, έκαναν προσπάθεια γιατί νόμιζαν ότι προσφέρουν έργο και πρόσφεραν. Μόνο που αυτό ήταν στην υπηρεσία των πολυεθνικών και του αστικού κράτους. Θυμίζουμε ότι, μέσω των προγραμμάτων αυτών, πολλοί νέοι άνθρωποι «παραμυθιάστηκαν» ότι θα μοριοδοτηθούν και θα βρουν δουλειά στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, αποτέλεσε έναν τεράστιο μηχανισμό χειραγώγησης συνειδήσεων.

7. Οι Αγώνες αποτέλεσαν την αφορμή για να στηθεί ένας τεράστιος μηχανισμός παρακολούθησης με κάμερες και άλλα συστήματα (σ.σ. όπως το περίφημο ΖΕΠΕΛΙΝ) που χρησιμοποιείται σήμερα συστηματικά σαν μηχανισμός παρακολούθησης συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων.

***

Η αλήθεια είναι ότι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η άρχουσα τάξη της χώρας μας τους αξιοποίησε για να διαμορφώσει τους δικούς της συσχετισμούς στα πλαίσια των διεθνών ανταγωνισμών του κεφαλαίου, που όμως το λογαριασμό πληρώνει ακόμα και θα πληρώνει η εργατική λαϊκή οικογένεια.

Οσο για «την αποτελεσματική στράτευση μπροστά στο αυστηρά συγκεκριμένο και στο απαιτητικό» είναι προφανές ότι οι συνειρμοί που επιδιώκει το άρθρο με όσα συμβαίνουν σήμερα είναι προφανείς. Οπως και τότε, έτσι και σήμερα, στην ουσία τα ΝΕΑ λένε, ότι είναι απαραίτητο να σκύψουν το κεφάλι οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα για «να σωθεί η χώρα». Για να βγει αλώβητη η πλουτοκρατία από την κρίση. Αυτό επιδιώκουν, μόνο που αυτή η προοπτική δεν αφορά κανέναν εργαζόμενο. Η δική τους προοπτική είναι ταυτισμένη με την απειθαρχία απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα και τον ενωμένο ταξικό αγώνα, για να βάλουν φρένο στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την ανατροπή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ