ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνομιλίες Αράβων υπό τις πιέσεις των ΗΠΑ...

KAΪΡΟ.--

Ξεχωριστές συναντήσεις με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, πραγματοποίησαν χτες στο Κάιρο ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς και ο Ιορδανός μονάρχης, Αμπντάλα Β', υπό την πίεση των ΗΠΑ για «άμεσες» ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, παρά τις άκαρπες συναντήσεις που είχε τη Τρίτη και την Τετάρτη με τους ηγέτες αμφοτέρων των πλευρών ο Αμερικανός απεσταλμένος, Τζορτζ Μίτσελ.

Από τις συναντήσεις του Μουμπάρακ με τον Αμπάς και τον Αμπντάλα Β' δεν εκδόθηκαν ανακοινώσεις. Ωστόσο, Παλαιστίνιος αξιωματούχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του σημείωσε τις «έντονες» πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ και πως, παρά την αποτυχία των συναντήσεων του Μίτσελ, οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να στείλουν «προσκλήσεις» για συνομιλίες... Γίνεται φανερό ότι οι ΗΠΑ, προκειμένου να προχωρήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους στην περιοχή, θέλουν να εμφανίσουν μια ...κάποια πρόοδο, έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Πάντως, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος και ο Ιορδανός μονάρχης συναντήθηκαν και μεταξύ τους στο αεροδρόμιο του Καΐρου προτού αναχωρήσουν για τις χώρες τους.

Χτες επίσης και ενώ στο Ισραήλ είναι σε εξέλιξη οι ακροάσεις της επιτροπής «διερεύνησης» της επιδρομής των κομάντος του στρατού στο στολίσκο της οργάνωσης «Ελεύθερη Γάζα», η Τουρκία ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει τη δική της έρευνα και ότι ήδη διόρισε τη δική της επιτροπή.

Η επιτροπή, που θα στεγάζεται στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, θα συλλέξει υλικό από πολλά διαφορετικά υπουργεία. Η τελική της έκθεση θα υποβληθεί στη διεθνή επιτροπή που έχει διορίσει ο ΟΗΕ για τη διερεύνηση της υπόθεσης και που ξεκίνησε τις έρευνές της την περασμένη Τρίτη.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ρωσική αντίδραση για τη φύλαξη των μοναστηριών από Κοσσοβάρους

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Σε κίνδυνο τίθεται η ασφάλεια των ορθόδοξων μονών από τη μεταβίβαση της φύλαξής τους σε Κοσσοβάρους Αλβανούς αστυνομικούς (KPS), ανακοίνωσε χτες o Aντρέι Νεστερένκο, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, απαιτώντας να γίνει σεβαστό το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρονται ρητά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στο προτεκτοράτο.

Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε έτσι ότι η Μόσχα συμμερίζεται τις ανησυχίες της σερβικής ορθόδοξης Εκκλησίας και των σερβικών αρχών για τέτοιου είδους εξελίξεις, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τη δυσπιστία του σερβικού λαού αναφορικά με την «ετοιμότητα» των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής να φέρουν σε πέρας τις «υποχρεώσεις» τους. Ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε μάλιστα ότι πολλά από τα σερβικά ορθόδοξα μοναστήρια και εκκλησίες στο Κοσσυφοπέδιο συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Νωρίτερα, ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο είχε σχολιάσει την απόφαση της KFOR να μεταβιβάσει τη φύλαξη των μοναστηριών σε άντρες της ΚPS ως «πρόκληση»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Μάχη με περίπου 30 εστίες φωτιάς κυρίως στο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας συνεχίζουν να δίνουν εκατοντάδες πυροσβέστες, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει από τον Ιούλιο το πιο ξηρό καλοκαίρι των τελευταίων 80 χρόνων.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τουλάχιστον 58 άνθρωποι πνίγηκαν στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό μετά την πτώση στη λίμνη Ταγκανίκα ενός φορτηγού που μετέφερε επιβάτες και εμπορεύματα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Την πρόσληψη 3.500 ατόμων εξετάζει η θυγατρική της «Ford» στη Ρουμανία, το 2011, δήλωσε χτες ο επικεφαλής του τμήματος παραγωγής της «Ford», Τζον Φλέμινγκ, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό, Εμίλ Μποκ.

ΒΗΡΥΤΤΟΣ.-- Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι δήλωσε χτες ότι η διεθνής επιτροπή του ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει και τα φωτογραφικά και μαγνητοσκοπημένα στοιχεία που παρουσίασε προχτές η «Χεζμπολάχ» με τον ισχυρισμό πως προήλθαν από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος την ημέρα δολοφονίας του πατέρα του, Ραφίκ Χαρίρι, το Φλεβάρη του 2005.

ΜΟΣΧΑ.-- Τελετές και εκδηλώσεις μνήμης κατά τη δέκατη επέτειο από τη βύθιση του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου «Κουρσκ» στις 12 Αυγούστου 2000 πραγματοποιήθηκαν χτες σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας προς τιμήν των 118 ναυτικών και αξιωματικών που πνίγηκαν έπειτα από την εκδήλωση έκρηξης στο σκάφος.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εξαρση χολέρας με τουλάχιστον 40 νεκρούς σημειώνεται σε οκτώ από τις 27 περιφέρειες της Νιγηρίας από τις αρχές της βδομάδας, δήλωσε χτες τοπικός αξιωματούχος. Τα περισσότερα θύματα της νόσου σημειώνονται στο Μπόρνο, όπου τα κρούσματα χολέρας ξεπερνούν τα 110.

KAMΠAΛΑ.-- Τη σύλληψη όλων των δραστών της διπλής βομβιστικής επίθεσης του περασμένου Ιούλη στην Καμπάλα, την ευθύνη της οποίας είχαν αναλάβει οι Σομαλοί ισλαμιστές της οργάνωσης «Σαμπαάμπ», ανακοίνωσε χτες στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, παρουσιάζοντας τέσσερις υπόπτους Ουγκαντέζους στους δημοσιογράφους.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Η εγκληματική ένοπλη οργάνωση «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» (LRA) σκότωσε πάνω από 255 ανθρώπους το τελευταίο 18μηνο στη μεθόριο της ΛΔ Κονγκό, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του Νότιου Σουδάν ανακοίνωσαν χτες Σενεγαλέζοι αξιωματούχοι.

ΚΙΤΟ.-- Σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών σημειώθηκε χτες στο Εκουαδόρ και είχε επίκεντρο 140 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Αμπάτο στην επαρχία Τουνγκουραχούα και εστιακό βάθος 185 χιλιόμετρα. Μέχρι στιγμής δεν είχαν αναφερθεί θύματα.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Αδραξε την ευκαιρία ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας, Χοσέ Μανουέλ Σάντος, για να δηλώσει ότι θα συνεχίσουμε «να πολεμάμε την τρομοκρατία», με αφορμή την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε κτίριο όπου στεγάζεται ο ραδιοσταθμός «Radio Caracol». Από την έκρηξη υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές και 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά. Ανακοίνωση καταδίκης του συμβάντος εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- «Μήνες» ενδέχεται να χρειαστούν τα σωστικά συνεργεία για να φθάσουν ως τους 33 εργαζόμενους στο ορυχείο χαλκού Σαν Εστέμπαν που έχουν παγιδευτεί σε μια στοά του από την περασμένη Πέμπτη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εντελώς απίθανο να επιζήσουν. Το δυστύχημα - το χειρότερο του είδους του εδώ και μια δεκαετία στη Χιλή - προκάλεσε διάλογο για τις συνθήκες εργασιακής ασφάλειας στα ορυχεία της Χιλής, ειδικά όσα είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους, όπου μερικές φορές τα απαραίτητα μέτρα δεν τηρούνται.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προς απεργία εργαζομένων στα αεροδρόμια

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με πλειοψηφία άνω του 75% οι εργαζόμενοι σε έξι αεροδρόμια της Βρετανίας που ανήκουν στην ΒΑΑ ψήφισαν υπέρ της πρότασης του συνδικάτου εργαζομένων της ΒΑ, «Unite», για έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων, όσον αφορά τη συλλογική τους σύμβαση η οποία εκκρεμεί και απαιτώντας αύξηση του 1%.

Η διοίκηση της ΒΑΑ, που ελέγχει τα αεροδρόμια της βρετανικής πρωτεύουσας Χίθροου και Στάνστεντ, καθώς και τα αεροδρόμια της Γλασκόβης, του Σάουθχάμπτον, του Εδιμβούργου και του Αμπερντίν δήλωσε ότι τα αεροδρόμια θα πρέπει να κλείσουν κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων - οι ημερομηνίες των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη βδομάδα - καθώς προσωπικό σε κρίσιμες θέσεις, όπως οι πυροσβέστες, θα λάβουν μέρος στην απεργία, όπως έχουν ανακοινώσει. Εντούτοις, αναμένεται για άλλη μια φορά να υπάρξει νομική προσφυγή, όπως και στις προηγούμενες απεργίες που είχε κηρύξει το συνδικάτο Unite. Για το ιπτάμενο προσωπικό της ΒΑ επικαλούνται «προβλήματα κατά την ψηφοφορία». Θεωρείται, λοιπόν, βέβαιο ότι θα στραφούν νομικά ενάντια στην απεργία, καθώς στην ανακοίνωση της ΒΑΑ σημειώνεται ότι «η συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν κάτω του 50% των μελών του συνδικάτου», συνεπώς δεν υπάρχει το επαρκές και απαιτούμενο από το νόμο ποσοστό για απεργιακή κινητοποίηση. Εντούτοις, τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους πυροσβέστες, τους μηχανικούς αεροσκαφών, στο προσωπικό ασφαλείας καθώς και σε άλλα κρίσιμα πόστα έχουν ψηφίσει υπέρ της απεργίας, όπως ψήφισαν και οι εργαζόμενοι που ανήκουν στο μικρότερο σε δύναμη, από άποψη μελών, συνδικάτο Prospect, όπως έχει ανακοινώσει. Και παρά το γεγονός ότι συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν έχουν ανακοινωθεί, ως πρεμιέρα των απεργιών θεωρείται η 28η Αυγούστου.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Διαδηλώσεις για το ρεύμα

ΝΤΑΚΑ.--

Βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Μπαγκλαντές, εξαιτίας των συνεχιζόμενων διακοπών ρεύματος, που αφήνουν ακόμα και για 24 ώρες στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές. Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι την Τετάρτη και την Πέμπτη με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, στην Ντάκα, που επιχείρησαν κατά την πάγια τακτική τους να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις με χημικά και ξύλο. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις δύο μέρες των διαδηλώσεων. Η παραγωγή ρεύματος στο Μπαγκλαντές, που είναι ιδιωτικοποιημένη, δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες του συνολικού πληθυσμού ιδιαίτερα στις φτωχογειτονιές, όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν σε πρωτόγονες συνθήκες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ