ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
Αποκλεισμένοι παραμένουν εκατοντάδες επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού!

Χωρίς τέλος τα προβλήματα που ξεκίνησαν πριν από μια βδομάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης και της ακτοπλοϊκής εταιρείας

Καράβι ακούνε και καράβι δεν βλέπουν κάτοικοι και επισκέπτες στη Σαμοθράκη

Motion Team

Καράβι ακούνε και καράβι δεν βλέπουν κάτοικοι και επισκέπτες στη Σαμοθράκη
Συνεχίζονται η ταλαιπωρία και ο εμπαιγμός των επισκεπτών και των κατοίκων της Σαμοθράκης, με τα αλλεπάλληλα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αλεξανδρούπολη, φέρνοντας με οξυμένο τρόπο στην επιφάνεια τις συνέπειες από την πολιτική που στηρίζει τα κέρδη των εφοπλιστών, «βουλιάζοντας» τις λαϊκές ανάγκες για σύγχρονες, φτηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε την Κυριακή με το «AZORES EXPRESS», το συγκεκριμένο πλοίο θα επιστρέψει στον Πειραιά, χωρίς προς το παρόν να υπάρχει εναλλακτική για την εξυπηρέτηση των επιβατών της γραμμής.

Θυμίζουμε ότι το επιβατηγό οχηματαγωγό «ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ» είχε αναχωρήσει στις 9.20 το βράδυ της Κυριακής από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με 654 επιβάτες, 142 ΙΧ οχήματα, 5 φορτηγά και 42 δίκυκλα, αλλά όταν έφθασε στο λιμάνι της Σαμοθράκης, λόγω των ισχυρών ανέμων, δεν μπόρεσε να δέσει, με αποτέλεσμα να επιστρέψει ξανά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στις 5.10 τα ξημερώματα.

Το αποτέλεσμα είναι να βρεθεί ξανά στον «αέρα» η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Αλεξανδρούπολη και επειδή υπάρχει απαγορευτικό για το ταχύπλοο επιβατηγό «ΖΕΦΥΡΟΣ» η Σαμοθράκη πλέον θα είναι αποκλεισμένη εντελώς, τουλάχιστον έως αύριο Τετάρτη που διαρκεί το απαγορευτικό για μικρά επιβατηγά, μιας και σήμερα Τρίτη παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι.

Από την περασμένη Τρίτη!

Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη γραμμή οξύνθηκε το πρωί της περασμένης Τρίτης, όταν το πλοίο «ΣΑΟΣ ΙΙ», με εκατοντάδες επιβάτες, ξεκίνησε κανονικά το δρομολόγιο για τη Σαμοθράκη, ωστόσο, καθώς έπλεε, παρουσίασε μηχανική βλάβη και έτσι ο καπετάνιος αποφάσισε να επιστρέψει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Για να λυθεί μερικώς το πρόβλημα, δρομολογήθηκε εκτάκτως το πλοίο «ΑΝΑΧ» για να μεταφέρει οχήματα, ενώ το «Ζέφυρος», ταχύπλοο της ίδιας εταιρείας, ανέλαβε τη μεταφορά των επιβατών. Ωστόσο, αυτό δεν απέτρεψε την τεράστια ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό, με τους ταξιδιώτες να εξακολουθούν να βρίσκονται σε ουρές αναμονής στα πρακτορεία Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα ταξιδέψουν, καθώς δεν υπήρχε στοιχειώδης πληροφόρηση για τα δρομολόγια του «Ζέφυρος» και το τι μέλλει γενέσθαι ούτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας ούτε στα τηλέφωνά της.

Η δρομολόγηση του «ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ» δεν έλυσε το πρόβλημα, που παρατείνεται σε βάρος χιλιάδων ταξιδιωτών που ξέκλεψαν λίγες μέρες για διακοπές, αλλά και των κατοίκων της Σαμοθράκης, που παραμένουν για μέρες σε αποκλεισμό.

Τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες για το χρόνιο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σαμοθράκης - Αλεξανδρούπολης κατήγγειλε εκ νέου με ανακοίνωσή της, την περασμένη βδομάδα - με αφορμή την υπόθεση του «Ζέφυρος» - η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Η ταλαιπωρία που βιώνουν ετήσια, πλέον, οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και ο κόσμος που επέλεξε τη Σαμοθράκη για διακοπές, είναι ανυπολόγιστη. Ωστόσο, οι ευθύνες που βαραίνουν τόσο την εταιρεία όσο και την εκάστοτε κυβέρνηση είναι βαρύτατες και συγκεκριμένες, όταν οι θαλάσσιες μεταφορές, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αποτελούν πεδίο κερδοφορίας στα χέρια των εφοπλιστών και γίνονται με άξονα το κέρδος, ενώ οι ανάγκες του λαού περνούν σε δεύτερη μοίρα.

(...) Είναι σύγχρονη και αναγκαία, το 2019, η ικανοποίηση του αιτήματος για διασφάλιση σε κάθε συνθήκη της απρόσκοπτης επικοινωνίας της Σαμοθράκης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Για διανησιωτική σύνδεσή της με σύγχρονα, ασφαλή πλοία, με δρομολόγια που θα εξυπηρετούν όλη τη διάρκεια του χρόνου συνολικά τόσο την τουριστική κίνηση όσο και τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Για μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων».

Επιστολή διαμαρτυρίας

Την κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη γραμμή περιγράφει ανάγλυφα και η επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και την εταιρεία «SAOS FERRIES» επιβάτης που παραμένει στο λιμάνι της Σαμοθράκης, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «από την Τρίτη μέχρι και σήμερα επικρατεί πλήρης αβεβαιότητα για τη μεταφορά μας από το νησί, τα δρομολόγια ανακοινώνονται τελευταία στιγμή, υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις ακόμη και ολόκληρων ημερών για να μπορέσεις να κόψεις εισιτήριο, μεγάλο ζήτημα προκύπτει με τη μεταφορά των οχημάτων. Για όλα τα παραπάνω το υπουργείο φέρει την πρώτη ευθύνη.

Αντί λοιπόν για άμεση επίλυση του ζητήματος, από μεριάς του υπουργείου συναντήσαμε τεράστια κωλυσιεργία, με το υπουργείο να βγάζει επίσημο δελτίο Τύπου την Παρασκευή 9/8, γενικό και αόριστο, με το οποίο σε τίποτα δεν δεσμευόταν για ακριβείς ώρες - ημερομηνίες δρομολογίων, παρά μόνο κόμπαζε για την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη δρομολόγηση του πλοίου "ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ".

Επιπλέον, το υπουργείο συνέδραμε στην παραπληροφόρηση του επιβατικού κοινού, καθώς στο εν λόγω δελτίο Τύπου ανέφερε ότι το παραπάνω πλοίο ταξιδεύει προς την Αλεξανδρούπολη ήδη από τις 9/8, ενώ στην πραγματικότητα ξεκίνησε από τον Πειραιά μόλις το Σάββατο 10/8 στις 20.00.

Στην παραπληροφόρηση συνέβαλε με τη σειρά του και ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, κ. Πέτροβιτς, που με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή 9/8 δήλωνε ότι το "ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ" ξεκινάει δρομολόγια από το Σάββατο 10/8. Σήμερα (σ.σ. χτες) Δευτέρα 12/8 το "ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ" ακόμη δεν έχει δέσει στο λιμάνι της Σαμοθράκης και κανείς δεν είναι σε θέση υπεύθυνα να μας ενημερώσει τι πρόκειται να γίνει.

Εκατοντάδες κόσμου συνεχίζουμε να ταλαιπωρούμαστε από την όλη κατάσταση, να επιβαρυνόμαστε οικονομικά περαιτέρω διαμονή και διατροφή στο νησί πέραν των προγραμματισμένων διακοπών μας, να αναγκαζόμαστε να κοιμόμαστε στα αυτοκίνητά μας ή και σε σκηνές ή και απλά στο ύπαιθρο.

Υπάρχει δε κόσμος που πρέπει να επιστρέψει στον τόπο κατοικίας του για εργασία και όχι απλά χάνει μεροκάματα, αλλά επιβαρύνεται επιπλέον έξοδα για τα οποία είναι άγνωστο εάν θα αποζημιωθεί από κάποιον. Υπάρχει κόσμος που έχει αγορασμένα εισιτήρια αεροπορικά, κρατήσεις ξενοδοχείων σε άλλους προορισμούς κ.λπ., που ζημιώνεται γιατί αναγκάζεται να τα ακυρώσει.

(...) Τη στιγμή που οι πλοιοκτήτες κάθε χρόνο επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για δρομολόγια σε νησιά όπως η Σαμοθράκη, με λεφτά δηλαδή δικά μας που έχουμε χρυσοπληρώσει μέσω της δυσβάσταχτης φορολογίας, βλέπουμε ότι όταν απλά δεν τους συμφέρει βγάζουν την ουρά τους απέξω και οι μόνοι που την πληρώνουν και πάλι είναι οι πολίτες.

Απαιτούμε:

1. Την άμεση ναύλωση πλοίου οχηματαγωγού - επιβατικού από την περιοχή του ΒΑ Αιγαίου ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει σήμερα κιόλας τους επιβάτες που αναμένουν ήδη από χτες και συνεχώς αυξάνουν. Πλοίου ικανού να δέσει στο λιμάνι της Σαμοθράκης με τις σημερινές καιρικές συνθήκες.

2. Τη δωρεάν μεταφορά οχημάτων και επιβατών με ευθύνη του υπουργείου (...)

3. Την περαιτέρω οικονομική αποζημίωση όλων όσοι εγκλωβίστηκαν στο νησί και επιβαρύνθηκαν οικονομικά για διαμονή - διατροφή, χαμένα μεροκάματα, ακυρώσεις εισιτηρίων κ.ά. χωρίς δική τους ευθύνη από την εταιρεία "SAOS FERRIES", ειδάλλως από το αρμόδιο υπουργείο.

4. Την τοποθέτηση έκτακτων δρομολογίων ΚΤΕΛ από την Αλεξανδρούπολη ό,τι ώρα φτάσει το πλοίο, για την εξυπηρέτηση όσων ταξιδεύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα».

ΤΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ρόδου

Την πλήρη στήριξη στα αιτήματα των εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρόδου εκφράζει η Τομεακή Επιτροπή Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, διεκδικώντας διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού, πλήρη στελέχωση, κρατική χρηματοδότηση, για σύγχρονες και απολύτως δωρεάν υπηρεσίες σε όλους.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «το γεγονός ότι η κατάσταση είναι τραγική με την υποστελέχωση στο Νοσοκομείο Ρόδου αναδείχθηκε και πριν από λίγες μέρες από τους ίδιους τους γιατρούς της Παιδιατρικής Κλινικής, το υπόμνημα των οποίων έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, καταθέτοντας Ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Υγείας.

Αυτό που αποκαλύπτεται όμως με οδυνηρό τρόπο από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται το νοσοκομείο και οι υπόλοιπες δομές είναι η κοροϊδία όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για δήθεν φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις και στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στον πυρήνα της πολιτικής των κομμάτων αυτών και των κυβερνήσεών τους ήταν και θα είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας, η υποβάθμιση των υπηρεσιών στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών, της μείωσης του "κόστους" όπως χαρακτηρίζουν τα κονδύλια για την Υγεία, και ταυτόχρονα το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για τα μονοπώλια, και στον "δημόσιο" και στον ιδιωτικό τομέα (...)

Κανένα περιθώριο αυταπατών και επανάπαυσης για τους εργαζόμενους και τον ροδιακό λαό. Απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού για αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη και δωρεάν Υγεία, για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, για να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, να εξοπλιστούν με σύγχρονα και επαρκή σε αριθμό μηχανήματα, να λειτουργούν όλο το 24ωρο και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους απολύτως δωρεάν».

Νεα διοίκηση στην ΕΡΤ ΑΕ

Τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οπως αναφέρει ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στη διαδικασία επιλογής της νέας διοίκησης θα προταθούν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (η έγκριση γίνεται κατά πλειοψηφία) για τη θέση του προέδρου ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας και για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο μηχανικός Ανάπτυξης Τηλεοπτικών Μέσων Γιώργος Γαμπρίτσος. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόρδας αναλαμβάνει διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org