ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αύξηση 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ κι έπεται συνέχεια

Το πρώτο αντιλαϊκό πακέτο για τη «διάσωση» της επιχείρησης, που φορτώνεται στην πλάτη του λαού, ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση

Eurokinissi

Ετοιμη να ανακοινώσει το πρώτο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, στο πλαίσιο του συνολικότερου «σχεδίου διάσωσης» της ΔΕΗ, είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σ' αυτό περιλαμβάνονται αυξήσεις στα τιμολόγια, άγριο «κυνήγι» για την είσπραξη οφειλών, μειώσεις προσωπικού της επιχείρησης και περικοπές μισθών και βεβαίως πώληση των «φιλέτων» της ΔΕΗ στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Ετσι, θέμα χρόνου θεωρείται πλέον να ανακοινωθούν οι πρώτες αυξήσεις ύψους 10% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να «καμουφλάρει» την αντιλαϊκή της πολιτική με αστεία επιχειρήματα, όπως, για παράδειγμα, ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια δεν θα γίνουν «αισθητές» από τους καταναλωτές εξαιτίας της μείωσης του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από το 13% στο 6% και μια σχετική μείωση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ενίσχυσης των ΑΠΕ).

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι οι μειώσεις στον ΦΠΑ, που διαφήμισε η προηγούμενη κυβέρνηση και θα υλοποιήσει η σημερινή, δεν είχαν στόχο την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων από την επιβάρυνση που συνεπάγεται το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά τη δημιουργία περιθωρίων για αυξήσεις στην τιμή του, με παραίτηση του κράτους από ένα τμήμα των εσόδων που εισέπραττε από τον ΦΠΑ. Τελικά, χαμένος βγαίνει ξανά ο λαός, που καταδικάζεται είτε σε ενεργειακή φτώχεια είτε σε περικοπές από άλλες ανάγκες για να ανταποκριθεί στο κόστος του ρεύματος ή να αποπληρώσει χρέη προς τη ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τον «ειδικό λογαριασμό ενίσχυσης των ΑΠΕ» - εκεί δηλαδή που καταλήγει το τέλος ΕΤΜΕΑΡ - εμφανίζει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ, λεφτά που προέρχονται από το χρόνιο «ξεζούμισμα» των λαϊκών οικογενειών και θα συνεχίσουν κανονικά να πριμοδοτούν τα κέρδη των επιχειρήσεων του κλάδου.

Θυμίζουμε ότι οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια είναι πάνω από 150%. Τώρα, με τις νέες αυξήσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει άμεσα έναν ισορροπημένο ισολογισμό της επιχείρησης, ούτως ώστε να την καταστήσει όσο γίνεται πιο «ελκυστική» για τους μελλοντικούς επενδυτές, όταν έρθει η στιγμή να εφαρμόσει τη δεύτερη φάση του αντιλαϊκού σχεδιασμού της.

Αξιοποιεί δηλαδή την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών για να καταστήσει εκ νέου τη ΔΕΗ «κελεπούρι» για τους επενδυτές, στο πλαίσιο της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που με συνέπεια υπηρέτησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλες οι προηγούμενες.

Παράλληλα βέβαια μπαίνει σε εφαρμογή και το σχέδιο είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αξιοποιώντας φυσικά το γνωστό και από την προηγούμενη κυβέρνηση «παραμύθι» των «μπαταχτσήδων». Και σ' αυτήν την περίπτωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, προσπαθεί να εμφανιστεί με ένα δήθεν «κοινωνικό προφίλ» ισχυριζόμενος ότι θα γίνει προσπάθεια «να ξεχωρίσουν τα "μεγάλα ψάρια" από τους φτωχούς ανθρώπους».

Ωστόσο, είναι έτοιμη η αποστολή εξωδίκων σε περίπου 890.000 πελάτες της ΔΕΗ, οι οποίοι χρωστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ και για τον σκοπό αυτό η ΔΕΗ έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί με τρεις εργολαβικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία που ειδικεύονται στην είσπραξη οφειλών, αξιοποιώντας και ένδικα μέσα. Να προσθέσουμε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει και «τιτλοποίηση» οφειλών για πώληση σε επενδυτικά ταμεία (funds), ή κατάθεση ως εχέγγυο για τη δανειοδότηση της επιχείρησης.

ΝΑΤΟική άσκηση με ελληνική συμμετοχή ανοιχτά του Ισραήλ

Σε μία ακόμη στρατιωτική άσκηση, μαζί με το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο και ΝΑΤΟικούς «συμμάχους», συμμετείχε το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, υλοποιώντας στην πράξη την επικίνδυνη πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για εμπλοκή στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Αλλωστε, η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί, ως επιταγή του κεφαλαίου, βασικό πυλώνα του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, προς ενίσχυση της «τάξης και ασφάλειας» στην Ανατ. Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλα κράτη της περιοχής που συμμερίζονται τις ίδιες ευρωατλαντικές «προτεραιότητες».

Σε αυτό το πλαίσιο, ταυτόχρονα με την επίσκεψη, την προηγούμενη βδομάδα στην Αθήνα, του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για Ενεργειακές Πηγές, Φράνσις Φάνον, και τη συμμετοχή του στην τετραμερή 1η Υπουργική Διάσκεψη για την Ενέργεια στην Αθήνα, ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο και ΗΠΑ (3+1), που κατέγραψε το σύνολο των αμερικανικών επιδιώξεων στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, ελληνικές δυνάμεις μετείχαν στην άσκηση «Mighty Wave 19», που διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και των ακτών του Ισραήλ, δηλαδή σε μια περιοχή που έχει μετατραπεί σε μπαρουταποθήκη, λόγω και των ενεργειακών ανταγωνισμών.

Συγκεκριμένα, η άσκηση πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 8 Αυγούστου και η Ελλάδα συμμετείχε με τη φρεγάτα «Αιγαίον», καθώς και με ομάδα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Εκτός από Ελλάδα και Ισραήλ, συμμετείχαν με προσωπικό και μονάδες, επίσης, οι Γαλλία και ΗΠΑ, αλλά και σημαντικός αριθμός χωρών με παρατηρητές, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΝ.

Τα κύρια αντικείμενα της άσκησης ήταν, επισήμως, «η συνεκπαίδευση στον τομέα της Θαλάσσιας Ασφάλειας, η αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον και η παροχή βοήθειας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης των συμμετεχόντων».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Νέες αποχωρήσεις και εξώδικα μεταξύ στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης

Στην επιφάνεια έρχονται, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που έθεσε εκτός Βουλής το ναζιστικό δολοφονικό μόρφωμα και ενόψει της ολοκλήρωσης της δίκης, οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, συνεχίζεται το κλείσιμο των γραφείων της σε διάφορες πόλεις, ενώ εκτός λειτουργίας έχει τεθεί η μέχρι πρότινος επίσημη ιστοσελίδα της.

Μέχρι τα μέσα του Ιούλη από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση είχαν αποχωρήσει ο υπόδικος ευρωβουλευτής Ι. Λαγός και δεκάδες ακόμα (Γιώργος Γερμενής - «Καιάδας», Νίκος Κούζηλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος κ.ά.), συνοδεύοντας τις αποχωρήσεις τους με καταγγελίες σε βάρος της ηγεσίας του Ν. Μιχαλολιάκου, προαναγγέλλοντας μάλιστα τη δημιουργία νέου ακροδεξιού μορφώματος.

Ο υπόδικος Ι. Λαγός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «αποφάσισα να ανεξαρτητοποιηθώ από τη Χρυσή Αυγή, όχι γιατί υπάρχει κάποιο μίσος ή κάποια κόντρα με την ηγεσία και τη Χρυσή Αυγή, αλλά γιατί θεωρώ ότι κάνουμε λάθος πολιτικές κινήσεις...». Ο δε υπόδικος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Α' Πειραιά Νίκος Κούζηλος έκανε λόγο για «άρνηση της ηγεσίας του κόμματος να δει τα αυτονόητα», για «εκσυγχρονισμό της ιδεολογικής πλατφόρμας και προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».

Ο πρώην βουλευτής και υπόδικος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Παναγιώτης Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «το να βλέπω παθητικά τη Χρυσή Αυγή να αποσυντίθεται, συνεπεία αλλεπάλληλων λαθών, είναι κάτι που δεν ταιριάζει στην προσωπικότητά μου και δεν αρμόζει στις θυσίες μου», κάνοντας λόγο για «έναν νέο φορέα που εδραιώνεται δυναμικά σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Με δήλωσή του αποχώρησε πρόσφατα και ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας της Χρυσής Αυγής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της, Δημήτρης Βογιατζής, που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου πριν από λίγους μήνες.

Δημοσιεύματα συνδέουν την αποχώρησή του με την παύση λειτουργίας της ιστοσελίδας στην οποία εμφανιζόταν η δραστηριότητα της οργάνωσης, καθώς σε αυτόν είχαν ανατεθεί από τις 17/6/2012 η σχεδίαση, η φιλοξενία και η υποστήριξη της ιστοσελίδας. Μάλιστα, ο Βογιατζής φέρεται να προχώρησε σε εξώδικο, το οποίο επέδωσε στις 24 Ιούλη στη Χρυσή Αυγή και στο οποίο παρέθετε αναλυτικά στοιχεία, προκειμένου να παραδώσει τα τρία ονόματα που είχε καταχωρήσει η εταιρεία του για λογαριασμό της ΧΑ, εκείνα της επίσημης ιστοσελίδας, της νεολαίας και του ηλεκτρονικού καταστήματός της. Η Χρυσή Αυγή δεν πλήρωσε και ο ιστότοπος σταμάτησε να λειτουργεί.

Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση Θάνου

Υπογράφτηκαν χτες από τον αρμόδιο υπουργό οι διαπιστωτικές πράξεις για την απομάκρυνση τεσσάρων στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, περιλαμβανομένης της προέδρου, Βασιλικής Θάνου. Οι πράξεις βασίζονται στον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση την προηγούμενη βδομάδα και ορίζει, με αναδρομική ισχύ, πως πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει σε πολιτικά γραφεία δεν δικαιούνται για πέντε χρόνια έκτοτε να αναλάβουν θέση σε ανεξάρτητη Αρχή. Εκτός της Β. Θάνου, απομακρύνονται επίσης η αντιπρόεδρος Αννα Νάκου και δύο από τους τέσσερις εισηγητές. Οι διάδοχοί τους θα ανακοινωθούν μετά το Δεκαπενταύγουστο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ