ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Αυγούστου 2016 - Κυριακή 14 Αυγούστου 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ
Η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για την εμπορική του εκμετάλλευση

Οι εικόνες εγκατάλειψης αποτελούν το καλύτερο άλλοθι για την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λογική της εμπορικής αξιοποίησης του χώρου
Οι εικόνες εγκατάλειψης αποτελούν το καλύτερο άλλοθι για την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λογική της εμπορικής αξιοποίησης του χώρου
Το έδαφος για την εμπορική εκμετάλλευση του Πάρκου Τρίτση στρώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την προώθηση του νέου φορέα διαχείρισης του χώρου. Επιβεβαιώνονται έτσι οι φόβοι κατοίκων και φορέων της περιοχής που διεκδικούν ένα Πάρκο ανοιχτό στο λαό, με επαρκή, σταθερή κρατική χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση ήρθε να πατήσει πάνω στην πολιτική εγκατάλειψης του Πάρκου που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δημοτικές διοικήσεις και συνεχίζει και η ίδια, ώστε να εμφανίσει την πρότασή της ως σχέδιο σωτηρίας του χώρου. Ενα σχέδιο που συνεχίζει την καταπάτηση του χώρου με διάφορες εμπορικές δραστηριότητες, την άλωσή του με δράσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, την αβεβαιότητα στη χρηματοδότησή του, με απώτερο στόχο την επίτευξη της οικονομικής του αυτοτέλειας από την πλήρη εμπορευματοποίηση της λειτουργίας του και συγκεκριμένα από τις δραστηριότητες που θα αναπτύσσονται εντός του Πάρκου και την αξιοποίηση της δημόσιας έκτασης που έχει παραχωρηθεί στο Φορέα, όπως σημειώνεται σε σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή.

Ολα αυτά στον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στον αστικό ιστό της Αττικής, που αποτελεί σήμερα το Πάρκο Τρίτση και καλύπτει έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα χώρο που περιφρουρήθηκε από τους αγώνες του λαού της περιοχής ώστε να μην παραχωρηθεί σε ιδιώτες, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια κινητοποίησαν τον κόσμο για την υπεράσπισή του μέσα από πρωτοβουλίες, όπως συγκεντρώσεις για δεντροφυτεύσεις, δημιουργία ομάδων περιφρούρησης στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και του 2009 και βέβαια τη διοργάνωση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ για πρώτη φορά το 2010, που περιλάμβανε τη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών του Πάρκου.

Από κινητοποίηση του ΚΚΕ τον περασμένο Ιούνη
Από κινητοποίηση του ΚΚΕ τον περασμένο Ιούνη
Δράση που το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκε πολύμορφα από το ΚΚΕ, με συγκεντρώσεις, συνεντεύξεις και συναντήσεις με αρμοδίους, ώστε το Πάρκο Τρίτση να είναι χώρος πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση.

Σήμερα, στο Πάρκο κυριαρχούν οι εικόνες της εγκατάλειψης και της απαξίωσης. Οι υποδομές του παρουσιάζουν φθορές που οφείλονται στο μεγάλο έλλειμμα συντήρησης. Στο Πάρκο εργάζονται μόνο 3 μόνιμοι υπάλληλοι, οι οποίοι είναι πρακτικά αδύνατον να αντεπεξέλθουν στις εργασίες που προκύπτουν για το σύνολο της έκτασης. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από το Μάη του 2015. Η ολοκλήρωση του έργου της διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς καθιστά πλέον αδύνατη τη σύνδεση των λιμνών που υπάρχουν στο Πάρκο με τον υδροφόρο ορίζοντα. Επιπλέον, εξαντλείται η γεώτρηση που τροφοδοτεί τις λίμνες. Δεν έχει γίνει αποψίλωση με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την αντιπυρική προστασία του Πάρκου. Ο χώρος μιας καφετέριας που υπάρχει στο νότιο κομμάτι του Πάρκου και πλέον δε λειτουργεί έχει γίνει εστία μόλυνσης, όπου βρίσκουν καταφύγιο τρωκτικά. Επιπλέον, ο φωτισμός στο χώρο είναι τουλάχιστον ελλιπής, λόγω εκτεταμένων καταστροφών στο ηλεκτρολογικό δίκτυο του Πάρκου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των επισκεπτών. Το χώρο λυμαίνονται διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), με κριτήριο φυσικά το κέρδος.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση με νόμο που έφερε πρόσφατα στη Βουλή, προωθεί την εμπορική εκμετάλλευση του Πάρκου και την παραπέρα άλωσή του από ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ, εκπρόσωποι των οποίων μάλιστα θα συμμετέχουν στο νέο σχήμα διαχείρισης του χώρου. Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη της οικονομικής αυτοτέλειας του Πάρκου από τις δραστηριότητες που θα αναπτύσσονται εντός αυτού, επιδίωξη που μαρτυρά την πρόθεση για την εμπορευματοποίηση του Πάρκου και κατάργηση της όποιας θεσπισμένης χρηματοδότησης.

Νέο σχήμα, αβέβαιη χρηματοδότηση

Συγκεκριμένα, ως κύριες πηγές χρηματοδότησης του Πάρκου αναφέρονται οι πόροι από σειρά δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν στο χώρο, όπως εστιατόρια, αναψυκτήρια, διοργάνωση αγορών με προϊόντα του φυτωρίου ή με προϊόντα οικολογικών καλλιεργειών και γενικά δραστηριοτήτων που «αποσκοπούν στην εκμετάλλευση των κτισμάτων και εγκαταστάσεων του Πάρκου».

Επίσης, οι πόροι από την κρατική χρηματοδότηση των δήμων, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι μειωμένη σχεδόν κατά 70%, με σοβαρές επιπτώσεις στα παρεχόμενα έργα και υπηρεσίες προς τα λαϊκά στρώματα. Μάλιστα, το ύψος της χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) μπορεί να αναπροσαρμόζεται ανά τρία χρόνια, γεγονός που ενδεχομένως σηματοδοτήσει τη μείωση έως και κατάργηση της χρηματοδότησης. Αλλωστε, όπως προαναφέραμε, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η οικονομική αυτοτέλεια του Πάρκου, δηλαδή η κάλυψη της όποιας χρηματοδότησης από έσοδα από την εμπορική του εκμετάλλευση. Οι ΚΑΠ θα καλύψουν επίσης το κόστος των δαπανών συντήρησης και φύλαξης του χώρου μέχρι τη συγκρότηση του νέου φορέα, αλλά και το σύνολο του παθητικού του παλιού φορέα διαχείρισης που μεταβιβάζεται αυτοδικαίως στον ΑΣΔΑ.

Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση προσβλέπει σε έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους που θα εισπράττονται από τα καταστήματα που θα λειτουργούν εντός του Πάρκου, καθώς προβλέπεται ότι ο ίδιος ο Φορέας θα διαχειρίζεται τα απορρίμματά του. Επίσης, έσοδα προβλέπονται από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων και από δραστηριότητες του Φορέα, επιχορηγήσεις και πόρους από το Περιφερειακό Ταμείο και τα προγράμματα ΕΣΠΑ ή άλλους πόρους από τα ταμεία και λοιπά προγράμματα της ΕΕ. Πρόκειται για προγράμματα και δράσεις με ευκαιριακό χαρακτήρα, που σε κάθε περίπτωση χρηματοδοτούν δράσεις που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και αποφέρουν έσοδα. Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε και τη διάταξη που προβλέπει με σαφήνεια τη χρηματοδότηση του Πάρκου με «κάθε άλλο νόμιμο έσοδο που εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ)» του Φορέα, γεγονός που περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος χρηματοδοτήσεων, έως και αντίτιμο για τη χρήση του χώρου.

Σε ό,τι αφορά το νέο Φορέα, που θα διαχειρίζεται το χώρο, θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα φέρει τον τίτλο «Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας, "Αντώνης Τρίτσης"». Από τον τίτλο αντιλαμβάνεται κανείς την έμφαση που δίνεται στη δράση φορέων της κοινωνικής οικονομίας, οι οποίοι μάλιστα θα εκπροσωπούνται και στο ΔΣ του Φορέα. Συγκεκριμένα, το εννιαμελές ΔΣ εποπτεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποτελείται από δύο μέλη από την Περιφέρεια Αττικής, ένα από τον ΑΣΔΑ, ένα που υποδεικνύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, ένα που υποδεικνύεται από τον δήμαρχο Ιλίου και ένα από τον δήμαρχο Αγ. Αναργύρων - Καματερού, ένα που υποδεικνύεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα από το ΕΜΠ και ένα μέλος από την Κοινωνία των Πολιτών. Και «ιδίως από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ή κοινωνικούς συνεταιριστικούς φορείς με καταστατικό σκοπό συναφή με τον σκοπό διαχείρισης του φορέα», ορίζεται χαρακτηριστά στο νομοσχέδιο. Μάλιστα, προκρίνεται η συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης με τους φορείς της οικονομίας. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι για την εκπλήρωση των σκοπών και την άσκηση των αρμοδιοτήτων του, ο Φορέας συνεργάζεται, ανάμεσα σε άλλα, «με μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς και με νομικά πρόσωπα, κατά προτεραιότητα με φορείς της κοινωνικής οικονομίας».


Χ. Δ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ