ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Αυγούστου 2016 - Κυριακή 14 Αυγούστου 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Μπρος - πίσω σε ένα διαρκές παζάρι συμφερόντων

Eurokinissi

Συνεχίστηκαν και αυτήν τη βδομάδα οι αναταράξεις στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη. Στο επίκεντρο ήταν και πάλι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, η οποία έτσι και αλλιώς είναι μέρος ενός ευρύτερου παζαριού μεταξύ των αστικών τάξεων της Τουρκίας και των χωρών - μελών της λυκοσυμμαχίας, που αφορά τους όρους του διμερούς εμπορίου, το ζήτημα της Ενέργειας (αφού η Τουρκία βρίσκεται σε διάφορα σχέδια με αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από περιοχές της Ασίας προς την ΕΕ, ενώ παζαρεύει και με τη Ρωσία), τη βίζα, αλλά και το ρόλο της κάθε πλευράς σε περιοχές που έχουν μετατραπεί σε πεδία σφοδρών ανταγωνισμών, όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική. Ετσι, το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει η κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες στο χώρο Σένγκεν έως τον Οκτώβρη χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης και απειλής για απόσυρση από τη συμφωνία, ώστε να έχει μεγαλύτερα οφέλη από την ΕΕ.

Το ιστορικό της συμφωνίας

Υπενθυμίζεται πως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής (17 - 18/3) που επικύρωσαν τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό αποτύπωναν, τότε, την παραπέρα ενίσχυση της τουρκικής αστικής τάξης στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την ίδια την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στη Συρία. Στη «Δήλωση» που είχε εκδώσει η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας και στο πλαίσιο των «ανταλλαγμάτων» προς την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, καταγραφόταν «η προετοιμασία για την απόφαση επί του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης το συντομότερο δυνατόν», για κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται το χώρο Σένγκεν, για επίσπευση της εκταμίευσης 3 δισ. ευρώ και παροχή επιπλέον κονδυλίων. Το τελευταίο έχει προχωρήσει αρκετά. Οσον αφορά την κατάργηση της βίζας, «προβλέπεται» ότι δεν θα υπάρξει τακτοποίηση των ταξιδιών χωρίς βίζα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αντιπαραθέσεις και ...προειδοποιητικές βολές


Eurokinissi

Ετσι, τη βδομάδα που μας πέρασε το... ματς ξεκίνησε από συνέντευξη του Ρ. Τ. Ερντογάν στην εφημερίδα «Le Monde», που σημείωνε πως η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες υποτίθεται ότι θα ίσχυε από την 1η Ιούνη. «Αν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν, τότε οι επανεισδοχές δεν θα είναι, πλέον, δυνατές», δήλωσε. Με τον τρόπο αυτό «προειδοποιούσε» πως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για την εξάλειψη των προσφυγικών ροών μπορεί να καταρρεύσει.

Ακολούθησαν «απαντήσεις». Μια από αυτές ήταν και του επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου, που ανέπτυξε το «plan A» της ΕΕ για το θέμα της καταστολής των προσφυγικών ροών. Η ΕΕ έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αποτυχίας της προσφυγικής συμφωνίας, ανέφερε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ο επίτροπος Μετανάστευσης. «Η συμφωνία με την Τουρκία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, εντούτοις όχι το μοναδικό», διευκρίνισε ο Δ. Αβραμόπουλος. «Δεν ποντάρουμε μόνο σε ένα χαρτί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναλύοντας, ο επίτροπος Μετανάστευσης είπε ότι η ΕΕ έχει κατορθώσει να δρομολογήσει νομοθετήματα και προγράμματα παροχής οικονομικής βοήθειας σε σχέση με την προσφυγική κρίση σε χρόνο ρεκόρ. «Σε διάστημα ρεκόρ, ενός και πλέον χρόνου, δρομολογήσαμε νομοθετήματα και την παροχή οικονομικής βοήθειας, προκειμένου να στηρίζουμε τις χώρες - μέλη στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών αλλά και να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων στα σύνορά μας αλλά και με τους εταίρους μας». Το ισχυρό σύστημα διαχείρισης, βέβαια, είναι το ερμητικό κλείσιμο των συνόρων, που έγινε το Φλεβάρη του 2016 ώστε η στρόφιγγα της ροής προσφύγων και μεταναστών να ανοιγοκλείνει καταπώς βολεύει καλύτερα το ευρωπαϊκό κεφάλαιο για αξιοποίηση των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ως φτηνό εργατικό δυναμικό.

Αλλωστε, στις αρχές του Μάρτη (Σύνοδος Κορυφής 7/3), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, επιβεβαίωνε πως το σφράγισμα των συνόρων αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ και ανέφερε την ακόλουθη φράση κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής: «Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν σταματήσει», προσθέτοντας ως σχόλιο ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν συνιστά «μονομερή δράση αλλά κοινή απόφαση των 28 κρατών - μελών της ΕΕ», ευχαριστώντας τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τη συμβολή τους στην εφαρμογή μέρους της στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αυτό είχε αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό περίπου 60.000 ξεριζωμένων στην Ελλάδα.

Πάντως, σύμφωνα με τον επίτροπο της ΕΕ για τη Μετανάστευση, προτεραιότητα παραμένει η υλοποίηση του συμπεφωνημένου Plan A, δηλαδή η υλοποίηση της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία και όλων των υπόλοιπων δράσεων της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση.

Ακολούθησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, που σε συνέντευξή του, στη γερμανική «Tagesspiegel», μίλησε για την ανάγκη τήρησης της συμφωνίας με την Τουρκία στο Προσφυγικό. Για να προσθέσει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργάζεται και με δύσκολους γείτονες, όπως η Τουρκία, «όχι επειδή αγαπάμε αυτές ή τις κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή το χρωστάμε σε όλους εκείνους που θα υπέφεραν σε περίπτωση που δεν συμφωνούσαμε». Ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας στο θέμα της βίζας.

Μετά, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε ότι η ΕΕ θα καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες όταν η Τουρκία εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια. Ερωτηθείσα αν η Επιτροπή διαθέτει «σχέδιο Β» σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, η Μ. Αντρέεβα επανέλαβε ότι η Επιτροπή έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το Προσφυγικό, μέρος του οποίου είναι και η συμφωνία με την Τουρκία.

Σε αυτά τοποθετήθηκε «αγριεύοντας» ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, που δήλωσε ότι η χώρα του θα σταματήσει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, εάν οι Βρυξέλλες δεν δώσουν μία ξεκάθαρη ημερομηνία για το πότε θα απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Haberturk», ο Ο. Τσελίκ είπε ότι το να ζητά η ΕΕ από την Τουρκία να αλλάξει το νόμο περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας - μία από τις υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει η Τουρκία για την απελευθέρωση της βίζας - θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

«Η απελευθέρωση της βίζας θα γίνει όταν θα εκπληρωθούν οι σχετικοί όροι», πρόσθεσε και ο Φ. Β. Σταϊνμάγερ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild», λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο». Κληθείς να σχολιάσει υποθέσεις που θέλουν τη Ρωσία να προσφέρει στην Τουρκία την εναλλακτική μιας στρατιωτικής συμμαχίας εκτός ΝΑΤΟ, ο Φ. Β. Σταϊνμάγερ εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική συμμαχία ασφάλειας για την Τουρκία, αναδεικνύοντας το ρόλο της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ και πρέπει να παραμείνει έτσι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η «σιγουριά» του Δ. Αβραμόπουλου για τις υπόλοιπες δράσεις αλλά και οι άλλες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων προϊδεάζουν ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας είναι ήδη σε δοκιμασία.

Προετοιμασία ...εδάφους για μεγαλύτερο εγκλωβισμό στην Ελλάδα

Στον ευρωπαϊκό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα με τίτλο «Μετανάστες, το πλάνο της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία», που αναφέρονται στη δυνατότητα ενίσχυσης της Ελλάδας, ως χώρας υποδοχής. Αλλά και στον ελληνικό Τύπο γράφεται, πλέον, ότι ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός διαμορφώνει σχέδια για εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη μέρα της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, περίπου 1.500 άνθρωποι πέρασαν στην Ελλάδα, όταν το πρώτο 15ήμερο του Ιούλη ήταν περίπου 800 άτομα. Παράλληλα, υπάρχουν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα στους χώρους φιλοξενίας. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία για 20.000 ανθρώπους. Σήμερα, σε αυτά, ζουν περίπου 7.500 άνθρωποι. Θα πρέπει να καταργηθούν οι πρόχειροι καταυλισμοί και να γίνουν νέοι με οικίσκους, να κλείσουν οι προσωρινές δομές και να διαμορφωθούν δομές προστασίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους.


Γ. Α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ