ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτρα που θερίζουν ασφαλισμένους και συνταξιούχους

Ο,τι δεν τόλμησαν να περάσουν οι προηγούμενοι στο Ασφαλιστικό, έρχεται να το νομοθετήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Βαθιά στην ανοιχτή πληγή των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων βάζει το μαχαίρι των νέων περικοπών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το 3ο μνημόνιο. Μόνο τη διετία 2015 - 2016 θα αφαιρεθούν από τους συνταξιούχους επιπλέον 2,25 δισ. ευρώ (0,25% του ΑΕΠ για φέτος, 1% του ΑΕΠ το 2016). Στα 900 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση θα είναι η μείωση των δαπανών για την Πρόνοια.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να εκτελέσει την αντιασφαλιστική «διαθήκη» που έχουν αφήσει πίσω τους το 1ο και το 2ο μνημόνιο, υλοποιώντας άμεσα όλα τα μέτρα, με την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων και την ψήφιση νέου Ασφαλιστικού τον Οκτώβρη, με επιπλέον ανατροπές και τη δημιουργία ενός Ταμείου κύριας ασφάλισης μέχρι το τέλος του έτους.

Στα άμεσα προαπαιτούμενα που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση ξεχωρίζει η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με την κατάργηση όλων των ειδικών ορίων που ίσχυαν μέχρι τώρα, φορτώνοντας επιπλέον χρόνια ασφάλισης σε τουλάχιστον 150.000 σημερινούς ασφαλισμένους, που ενώ είχαν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης, δεν είχαν τα ηλικιακά όρια.

Εντάσσει μια σειρά επικουρικά ταμεία στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που μέχρι τώρα είχαν παραμείνει εκτός και κάνει ακόμα χειρότερες τις προϋποθέσεις λήψης της κατώτερης σύνταξης, ακόμα και μετά το 67ο έτος, αφού πέραν του ηλικιακού ορίου, σύμφωνα με το κείμενο του 3ου μνημονίου, θα τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια.

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Ειδικότερα, με τη δημοσίευση του νόμου, καταργούνται όλα τα ειδικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης που ίσχυαν μέχρι σήμερα και αυξάνονται σταδιακά μέχρι το 2021, έτος μετά το οποίο κανένας ασφαλισμένος οποιουδήποτε Ταμείου δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτείται πριν από το 67ο έτος της ηλικίας του.

Μοναδική - και σπάνια - περίπτωση είναι η συνταξιοδότηση σε μικρότερη ηλικία και μέχρι το 62ο έτος, αν ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει 12.000 μέρες ασφάλισης (40 χρόνια ασφάλισης). Μάλιστα, και αυτό ακόμα το ηλικιακό όριο των 67 ετών τίθεται υπό επανεξέταση (αύξηση), σε εξάρτηση από το προσδόκιμο ζωής, όπως προβλέπει και σχετική διάταξη του νόμου 3863.

Ο βηματισμός κατάργησης των ειδικών ηλικιακών ορίων και αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης ξεκινά με την παραδοχή - για όσα Ταμεία προέβλεπαν ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - ότι όσοι συνταξιοδοτούνται από φέτος, δεν μπορούν να έχουν ηλικία μικρότερη των 55 ετών. Στην περίπτωση 35ετίας χωρίς όριο ηλικίας, όπου υπήρχε τέτοιο δικαίωμα, το ηλικιακό όριο για φέτος τίθεται στο 58ο έτος.

Και στις δύο περιπτώσεις, για τα επόμενα έτη και μέχρι το 2021, υπάρχει κλιμακωτή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, που περιέχεται σε σχετικό πίνακα που επισυνάπτεται στο νομοσχέδιο. Για όσους ασφαλισμένους επιλέξουν να φύγουν νωρίτερα από τα νέα αυξημένα ηλικιακά όρια, επιβάλλεται μείωση της σύνταξης κατά 16%, μέχρι ο συνταξιοδοτούμενος να συμπληρώσει το νέο ηλικιακό όριο που ορίζεται.

Από τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης εξαιρούνται μόνο «οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα» και οι γονείς με τέκνα που δεν είναι ικανά προς εργασία.

Σε κάθε περίπτωση, με τη βούλα και της «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης, νομιμοποιείται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, θέτοντας ως όριο το 67ο έτος (!), ενώ το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη θα κατοχυρώνεται - πράγμα σχεδόν αδύνατο - μόνο με 40 χρόνια συνεχούς ασφάλισης στη θέση της 35ετίας!

Καταργούνται οι κατώτερες συντάξεις

Σε άλλη διάταξη, αποσαφηνίζεται η κατάργηση των κατώτερων συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1/7/2015, στην περίπτωση που δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως αυτή είχε ψηφιστεί τον προηγούμενο μήνα ως ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Επαναβεβαιώνεται, δηλαδή, μια καίρια ανατροπή στην Κοινωνική Ασφάλιση, με την οποία δέχονται συντριπτικό χτύπημα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή οι εργαζόμενοι που εξαιτίας της ανεργίας (4.500 - 6.000 ένσημα) και των χαμηλών μισθών δεν εξασφάλιζαν ούτε τα κατώτερα όρια.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι κατώτερες συντάξεις δεν χρηματοδοτούνταν από το κράτος, όπως ψευδώς υποστηρίζουν οι «θεσμοί» και η κυβέρνηση, αλλά από την αναδιανομή πόρων στο εσωτερικό του ασφαλιστικού συστήματος («αλληλεγγύη»). Τώρα, με το πρόσχημα του κόστους, η κυβέρνηση αφαιρεί το μέρος της σύνταξης που δεν αντιστοιχεί στις ατομικές εισφορές του κάθε ασφαλισμένου, με κίνδυνο οι νέοι χαμηλοσυνταξιούχοι αντί για σύνταξη να λαμβάνουν πενιχρά επιδόματα.

Η διάταξη, μάλιστα, γίνεται ακόμα χειρότερη, καθώς στο κείμενο του μνημονίου προβλέπεται ότι ακόμα και όταν κάποιος συμπληρώσει το 67ο έτος, δεν θα του δίνεται αυτόματα η υπόλοιπη σύνταξη που αντιστοιχεί στα κατώτερα όρια, αλλά θα εξετάζεται σε συνάρτηση με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.

Σε συνάρτηση μάλιστα με τη διάταξη κατάργησης του ΕΚΑΣ, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το Μάρτη του 2016, ένα μέρος των συνταξιούχων θα οδηγηθεί στην εξαθλίωση. Πολύ περισσότερο που με άλλη διάταξη η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ αύξηση στις κατώτερες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, τουλάχιστον μέχρι το 2021!

Ολοι στην «τρύπα» του ΕΤΕΑ

Με άλλο άρθρο, από την 1η Σεπτέμβρη, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) υπάγονται και όσα Ταμεία δεν είχαν υπαχθεί μέχρι τώρα. Ανάμεσά τους είναι το ΤΕΑΠΑΣΑ (ένστολοι), ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης του ΟΑΕΕ, των αρτοποιών, ο τομέας επικουρικής ασφάλισης των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, του ΕΤΑΑ, των συμβολαιογράφων, ο τομέας επικουρικής ασφάλισης των τεχνικών Τύπου, των ναυτικών (ΚΕΑΝ) κ.λπ.

Η ψήφιση από την κυβέρνηση, τον περασμένο μήνα, διάταξης που απαγορεύει οποιαδήποτε χρηματοδότηση του ΕΤΕΑ πέραν των εισφορών των ασφαλισμένων, προδιαγράφει νέες μειώσεις στις επικουρικές, τόσο των συνταξιούχων που ήδη είχαν ενταχθεί στο Ταμείο, όσο και των νέων που υπάγονται τώρα.

Νέο Ασφαλιστικό τον Οκτώβρη

Τα παραπάνω είναι μόνο ένα μέρος από τις ανατροπές που φέρνει το 3ο μνημόνιο στην Κοινωνική Ασφάλιση. Θα ακολουθήσει και δεύτερη επίθεση με νέο ασφαλιστικό «πακέτο», που πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τον Οκτώβρη.

Οι βασικές παράμετροι, όπως περιγράφονται στο τμήμα του μνημονίου που ψηφίζεται, διαμορφώνουν ένα νέο ασφαλιστικό μοντέλο, ακόμα χειρότερο από αυτό που είχε διαμορφωθεί μέχρι τώρα, θίγοντας ευθέως ζητήματα παροχών αλλά και κρατικής χρηματοδότησης. Αυτές θα έχουν ισχύ από την 1/1/2016 και είναι:

  • Νέα μείωση όλων των συντάξεων με στενότερη διασύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
  • Αύξηση των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) σε εξάρτηση με το πραγματικό τους εισόδημα αντί των κλιμακίων.
  • Κατάργηση μέχρι τέλος Οκτώβρη όλων των «κοινωνικών πόρων» προς τα Ταμεία, με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων και αύξηση των εισφορών για να αντισταθμιστεί η απώλεια των «κοινωνικών πόρων».
  • Ενοποίηση προς τα κάτω όλων των παροχών των Ταμείων.
  • Μείωση εντός τριών ετών της κρατικής επιχορήγησης σε Ταμεία όπως ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και προσαρμογή της στα επίπεδα του ΙΚΑ.
  • Περιορισμός σταδιακά των παροχών του ΟΓΑ.
Κατάργηση της Πρόνοιας

Ως προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να «επανεξετάσει» όλο το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας. Το χαράτσι σε βάρος των προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) το χρόνο. Οι περικοπές θα αφορούν τόσο τα επιδόματα σε χρήμα, όσο και σε είδος, αλλά και όποιες φοροαπαλλαγές είχαν μέχρι τώρα οι δικαιούχοι.

Η «επανεξέταση» της Πρόνοιας θα γίνει υπό την επίβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας (!) και όπως αναφέρεται στο κείμενο του μνημονίου οι περικοπές αυτές θα αποτελέσουν το «υπόβαθρο για τον επανασχεδιασμό ενός στοχοθετημένου συστήματος Πρόνοιας», με προοπτική την εφαρμογή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» (ΕΕΕ). Σημειώνεται ότι στην πιλοτική του εφαρμογή το ΕΕΕ έδινε στην τετραμελή οικογένεια που ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας μόλις 13,1 ευρώ τη μέρα.


Πλήρης ισοπέδωση και στα Εργασιακά

Σύμφωνα με το κείμενο του τρίτου μνημονίου, «οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ στους θεσμούς της αγοράς εργασίας και να ενισχύσουν τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».

Οι «βέλτιστες πρακτικές» που αναφέρει το μνημόνιο, δεν είναι βέβαια η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων (όπως ψεύδεται η χτεσινή «Αυγή»), ούτε βέβαια η κατάργηση της ΠΥΣ 6/2012, με την οποία θεσπίστηκαν κατώτεροι μισθοί 586 και 511 ευρώ. Είναι η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, προς χάριν της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Επιπλέον, «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταργήσει, ως προαπαιτούμενο, τη νομοθεσία της μεταβατικής περιόδου των συμφωνιών, η οποία θεσπίστηκε με το άρθρο 72 του Νόμου 4331/2015 της 2ας Ιούλη 2015». Δηλαδή, η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να καταργήσει το νόμο με τον οποίο επανέφερε τη μετενέργεια των συμβάσεων στους έξι μήνες και έδινε παράταση λίγων επιπλέον μηνών στην τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αυτή η κουτσουρεμένη ΕΓΣΣΕ, για την οποία τόσο πανηγύρισαν κυβέρνηση, εργοδότες και εργατοπατέρες, είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Ολο το «ζουμί», όμως, βρίσκεται στην εξής παράγραφο του μνημονίου: «Εως τον Οκτώβρη του 2015, η κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Δηλαδή, οι παραπέρα αντιδραστικές ανατροπές σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο, είναι στο τραπέζι, με τον εξής στόχο: «Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ».

Στο διάστημα που διαρκέσει η διαβούλευση, «δε θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων», ενώ στο μνημόνιο συμφωνήθηκε ορθά κοφτά ότι «οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δε θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ