ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Παζάρια και σχέδια πίσω από κλειστές πόρτες

Μεγαλοεπιχειρηματίες της ομογένειας και ο γγ του ΟΗΕ, ανάμεσα σε όσους είδε ο Ελληνας πρωθυπουργός πριν επιστρέψει στην Ελλάδα

Από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον γγ του ΟΗΕ, την Παρασκευή στη Ν. Υόρκη
Από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον γγ του ΟΗΕ, την Παρασκευή στη Ν. Υόρκη
Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει να δημιουργεί «επενδυτικές ευκαιρίες», τσακίζοντας παραπέρα τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, μετέφερε ο Αντ. Σαμαράς σε Ελληνοαμερικάνους επιχειρηματίες, στους οποίους μίλησε την Παρασκευή στο «Metropolitan Club» της Νέας Υόρκης, τελευταίο σταθμό της επίσκεψης στις ΗΠΑ.

Ο Αντ. Σαμαράς κάλεσε τους μεγαλοεπιχειρηματίες της ομογένειας να διοχετεύσουν τα συσσωρευμένα τους κεφάλαια σε επενδύσεις στην Ελλάδα και «να βοηθήσουν έτσι, να αλλάξει η ψυχολογία». Περιγράφοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να πάει μέχρι τέλους την επίθεση στο λαό, διαβεβαίωσε ότι «εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μετά βγαίνουμε στις αγορές». Υποκριτικά ανέφερε ότι «μαζεύουμε φόρους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλο να δώσουν» και προκαλώντας το λαό που υποφέρει, είπε ότι «οι πολίτες έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα των θυσιών, καθώς υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας, που, όπως φάνηκε και από την ομιλία του την Τετάρτη σε άλλη μάζωξη μεγαλοεπιχειρηματιών, απασχολεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση συνεργασίας, ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που ήταν απέναντι επί δεκαετίες, ξεπέρασαν τις αντιθέσεις του παρελθόντος. Για να ενισχύσει το νέο δίπολο, χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, ενώ η συγκυβέρνηση θέλει την παραμονή της στο ευρώ.

Τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην Ελλάδα παρουσίασε ο Αντ. Σαμαράς και στον πρόεδρο της επενδυτικής τράπεζας JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον. Το πρόγραμμα της Παρασκευής περιελάμβανε ακόμα συναντήσεις με το δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ και τον εκτελεστικό διευθυντή της αμερικανο-εβραϊκής επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις. Ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε τέλος με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και επισκέφτηκαν μαζί το λεγόμενο «Σημείο μηδέν», όπου κατέρρευσαν οι «δίδυμοι πύργοι».

Συνάντηση με Μπαν Κι Μουν

Οι επαφές του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκαν με τη συνάντηση που είχε για 45 λεπτά στην έδρα του ΟΗΕ με τον γγ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν. Ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ γόνιμη», με δεδομένη την αναθέρμανση διχοτομικών σχεδίων για το Κυπριακό και την πρωτοβουλία του Μ. Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Συζητήθηκε ακόμα η κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο, με αιχμή τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ενάντια στο λαό της Συρίας, στα οποία η Ελλάδα διεκδικεί ενεργότερο ρόλο.

Χωρίς να πει λεπτομέρειες, σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «...στη συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ αναλύθηκαν διάφορα ζητήματα, θα έλεγα παγκοσμίου ενδιαφέροντος και τα γνωστά θέματα που αφορούν την Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι «είχαμε μία πολύ γόνιμη συζήτηση και ήταν μία ευκαιρία να εξηγήσουμε στο γενικό γραμματέα τις ελληνικές θέσεις και τις απόψεις». Στη συνάντηση ήταν παρών και ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Επιστολή στον Πούτιν για την τιμή του φυσικού αερίου

Τέλη Αυγούστου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ - «Gazprom»

Προσωπική επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται πως έστειλε στα τέλη Ιούλη ο Αντ. Σαμαράς, ζητώντας να παρέμβει για να μειωθεί η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου από την «Gazprom» στη ΔΕΠΑ. Τα παζάρια ανάμεσα στις δυο εταιρείες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον καθορισμό των νέων τιμολογίων και το επόμενο ραντεβού είναι προγραμματισμένο για την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση παροχής αερίου από το ρώσικο μονοπώλιο στην Ελλάδα λήγει το 2016, με προοπτική 10ετούς ανανέωσης.

Στην επιστολή του ο Αντ. Σαμαράς ζητάει μείωση του κόστους του αερίου, με το επιχείρημα ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ομολογεί δηλαδή ότι ο καημός του είναι να αγοράζει η ΔΕΠΑ φθηνότερα το αέριο για τους βιομήχανους και τις άλλες μερίδες του κεφαλαίου και όχι βέβαια για να έχει φθηνότερη ενέργεια η λαϊκή οικογένεια, η οποία άλλωστε έχει δει το κόστος του φυσικού αερίου να απογειώνεται τα τελευταία χρόνια, με απανωτές αυξήσεις.

Πρόσφατα, στελέχη της «Gazprom» είχαν δηλώσει δημόσια ότι το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της Ελλάδας είναι τουλάχιστον 30% ακριβότερο από το μέσο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει πετύχει επαναδιαπραγμάτευση και μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές της, όπως η Αλγερία, όχι όμως και από τη Ρωσία. Αντίστροφα, η «Gazprom» έχει παραχωρήσει σημαντικές εκπτώσεις σε άλλους πελάτες της, στο πλαίσιο τις προσπάθειας να διατηρήσει τη θέση της στις αγορές.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Οι ΤΕ Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για την προσφορά των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου και της ευρύτερης περιοχής στην αντίσταση και στον ΔΣΕ την Κυριακή 18/8, στις 11.30 π.μ., στο Ηρώο του χωριού Αγ. Βασιλείου.

-- Η ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής των μαχητών της 3ηςΜεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) στην Πελοπόννησο, με αποκαλυπτήρια μνημείου στον τόπο που έπεσε ο ταγματάρχης της και διοικητής του αρχηγείου Μαινάλου Δημήτρης Γιαννακούρας (Πέρδικας), το Σάββατο 24/8, στο Μαίναλο, πάνω από τα Λυκόχια. Στις 5 μ.μ. στο αλώνι του Πέρδικα. Στις 6 μ.μ. στα αποκαλυπτήρια του μνημείου, στον τόπο που έπεσε ο Πέρδικας. Στις 8 μ.μ. στα Λυκόχια στο λαϊκό αντάρτικο γλέντι.

-- Η ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή 25/8, και ώρα 11 π.μ., στην αγροτική περιοχή «Μεγάλη Λίμνη» (στην επαρχιακή οδό Μυτιλήνης - Πολιχνίτου), πολιτική εκδήλωση στη μνήμη των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου Γιάννη Σπλιαδή, από την Αγιάσο, και Γιώργου Σαμίου, από το Κεράμι Καλλονής, που σκοτώθηκαν στη μάχη που έγινε εκεί στις 23 Γενάρη 1948.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 25 Αυγούστου

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς το 1944 διοργανώνει το Σάββατο 17 Αυγούστου και την Κυριακή 25 Αυγούστου το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

  • Το Σάββατο 17/8, με αφετηρία την πλατεία Αγίου Νικολάου στις 6 μ.μ. και έπειτα από κατάθεση στεφανιών σε διάφορα σημεία της πόλης, συνδεδεμένα με τον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών, στις 8.15 μ.μ. θα γίνει η κατάθεση στεφανιών στο χώρο της Μάνδρας, όπου θα μιλήσει εκπρόσωπος του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στις 8.45 μ.μ. θα αρχίσει η εκδήλωση στο χώρο της Μάνδρας που συνδιοργανώνουν η ΚΟ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη του ΚΚΕ και η Διοικούσα Επιτροπή Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με ομιλητή από την τοπική ΟΒ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συναυλία.
  • Την Κυριακή 25/8, η κεντρική εκδήλωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944. Αμέσως μετά τις ομιλίες και την κατάθεση στεφανιών, θα γίνει πορεία στο χώρο του κοινοτάφιου του Γ' Νεκροταφείου, όπου θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα κατατεθεί στεφάνι και θα αναγνωστεί προσκλητήριο των νεκρών.
ΚΚΕ
Να πει η κυβέρνηση τι συμφώνησε με ΗΠΑ - ΟΗΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει στον ελληνικό λαό τι συζήτησε και τι συμφώνησε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον ΓΓ του ΟΗΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να είναι σε ετοιμότητα για να αποτρέψει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ