ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Προετοιμάζουν κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα

Η προπαγάνδα γύρω από το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, με αφορμή τις δηλώσεις Ομπάμα, στόχο έχει να θολώσει τα νερά

Κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζουν νέο γύρο επίθεσης. Οργανωμένα και μαζικά, ο λαός έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια
Κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζουν νέο γύρο επίθεσης. Οργανωμένα και μαζικά, ο λαός έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια
Με προμετωπίδα τα εύσημα Ομπάμα για την προσήλωσή της σε μέτρα που χρεοκοπούν το λαό για να ανακάμψει η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και με πυξίδα τις συνεννοήσεις της με την τρόικα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται από το Σεπτέμβρη να κλιμακώσει την επίθεση σε βάρος του λαού, με σειρά από χαράτσια και μέτρα, που τον βουλιάζουν βαθύτερα στη φτώχεια.

Στην προπαγάνδα της, αξιοποιεί την επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ και τις δηλώσεις Ομπάμα, για να καλλιεργήσει προσδοκίες στο λαό ότι τυχόν χαλάρωση της λιτότητας στο μείγμα διαχείρισης της κρίσης αφορά και τον ίδιο, όταν απ' όλες τις πλευρές έγινε φανερό ότι μόνο ωφελημένο θα βγει το κεφάλαιο. Στην ίδια λογική, καλλιεργεί την ψευδαίσθηση ότι η κόντρα ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τη συνταγή διαχείρισης της κρίσης γίνεται με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον, και όχι βέβαια τις αντιθέσεις τους για το ποιος θα επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος από τη ζημιά που προκαλεί η κρίση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, τα χαμηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας επανέρχονται στην Ελλάδα στις 12 Σεπτέμβρη και μέχρι τότε ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να έχουν κλείσει όλα τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για τις παραπέρα συνεννοήσεις τους και την έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένονται στην Αθήνα στις 21 Σεπτέμβρη, μια μέρα πριν τις γερμανικές εκλογές.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η επίθεση αναμένεται να επικεντρωθεί στην «αναδιάρθρωση» των ΕΑΣ - ΕΒΟ - ΛΑΡΚΟ, με λουκέτα, συγχωνεύσεις και απολύσεις, στην «εκκαθάριση» της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από χρέη, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η παραπέρα ιδιωτικοποίησή τους, και στην ολοκλήρωση της προεργασίας για την κινητικότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, από τους οποίους χιλιάδες θα απολυθούν.

Το στίγμα της κλιμάκωσης σε βάρος του λαού έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, που μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή. Οπως είπε, «πολλές καθυστερήσεις πληρώνουμε και γι' αυτό δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες» σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Ανέφερε, επίσης, ότι στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων «έχουν μπει στην τελική ευθεία ο ΟΣΕ και τα λιμάνια».

Για τα μεγάλα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, που έγιναν με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, είπε ότι «υπάρχουν περιθώρια αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού που θα μας επιτρέψουν να περιορίσουμε αυτές τις απώλειες» και ότι «χρειάζεται αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων καταστάσεων». Επί της ουσίας, και παρά τις διαψεύσεις για νέες μειώσεις σε συντάξεις και παροχές, προανήγγειλε τις επόμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Στο σφυρί για να τονωθούν η αγορά και οι τράπεζες

Ωμός εκβιασμός από την κυβέρνηση, που προχωράει σε άρση της προστασίας από 1/1/2014

Το σχέδιο έναρξης της πλειστηριασμών, ακόμη και σε βάρος της πρώτης και κύριας κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών, μεθοδεύεται από τη συγκυβέρνηση, αρχής γενομένης από το Γενάρη του 2014. Το όλο ζήτημα ήδη αξιοποιείται εκβιαστικά από την κυβέρνηση για να φέρει στο γκισέ των τραπεζών μεροκαματιάρηδες που δεν μπορούν να πληρώσουν και κάτω από την απειλή του πλειστηριασμού θα επιδιώξουν εκ νέου διακανονισμό, σε βάρος της ικανοποίησης στοιχειωδών τους πλέον αναγκών.

Η «σταδιακή» εφαρμογή του μέτρου, καθώς και τα λεγόμενα «κοινωνικά κριτήρια», που προβάλλονται από κυβερνητικούς παράγοντες, δεν πρέπει να ξεγελάσουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με την προστασία και το συλλογικό συμφέρον των τραπεζών, αφού το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών, σε σύντομο διάστημα, θα έριχνε απότομα τις τιμές των ακινήτων, θα προκαλούσε νέες επισφάλειες στους τραπεζίτες.

Παράπλευρος στόχος είναι να βγάλουν στο σφυρί χιλιάδες κατοικίες σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές τιμές (ισχύουν από το 2007) προκειμένου να τονωθεί η αγορά των ακινήτων και μέσω αυτής τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, δήλωσε χτες ότι σκοπός της άρσης της απαγόρευσης είναι να μην καταρρεύσει η αγορά ακινήτων και να υπάρχει στεγαστική πίστη. Με άλλα λόγια, από τη μια να τονωθεί η αγορά μέσω των πλειστηριασμών και από την άλλη να εισπράξουν οι τράπεζες μέρος από τις οφειλές για τα δάνεια.

Στον επικοινωνιακό χορό που έχει στηθεί μπαίνουν και τα ΜΜΕ, όπως, για παράδειγμα, τα «Νέα», που καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στο ξεπάγωμα των πλειστηριασμών, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται αυστηροί κανόνες και εγγυήσεις ότι δεν θα καούν τα χλωρά από τα ξερά!». Οι «κανόνες προστασίας» που επεξεργάζεται από την πλευρά του το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης είναι πίσω ακόμη και από τις προβλεπόμενες υπάρχουσες διατάξεις δικαστικής προστασίας των οικονομικά ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών.

Λόγος γίνεται για τη θεσμοθέτηση «αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης», αλλά και για το «συνεργάσιμο δανειολήπτη». Πρόκειται για τεχνικές διαχείρισης και χρονικής επιμήκυνσης του δανεισμού των νοικοκυριών, από τις οποίες μακροχρόνια κερδισμένες θα είναι οι τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, έχει δηλώσει ότι το θέμα «μελετάται με μεγάλη ευαισθησία» και ότι οι «άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές πρέπει να πληρώσουν».

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, μέχρι τα τέλη του 2013 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων με αντικειμενική αξία μέχρι 200.000 ευρώ, καθώς και ακινήτων που αποτελούν την πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως της αξίας τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το κυβερνητικό σχέδιο θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο, ενώ αναμένεται να συζητηθεί με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ) στην επόμενη «αξιολόγηση», το Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα στεγαστικά δάνεια που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο» (σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες) ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ, με τάση περαιτέρω διόγκωσης.

ΚΚΕ
Να σημάνει συναγερμός!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του, για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τονίζει:

«Πρέπει να σημάνει για το λαό συναγερμός! Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, οδηγώντας χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στην απόγνωση και φέρνοντάς τες αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να μείνουν στο δρόμο. Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι θα "ξεπαγώσουν" οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, αλλά θα προστατευτούν δήθεν οι φτωχοί και αδύναμοι, αποτελεί κοροϊδία και παγίδα προκειμένου να μην εκφραστεί μαζική λαϊκή αντίδραση. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν τον οργανωμένο αγώνα τους. Μέσα από τα ταξικά σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές να ορθώσουν ασπίδα προστασίας των οικογενειών που απειλούνται. Καμία κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία!».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σωτηρία για το λαό η Λαϊκή Συμμαχία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο, που εξέδωσε την Κυριακή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις πολιτικές εξελίξεις:

«Ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη στον εμπαιγμό που γίνεται σε βάρος του, ότι δήθεν οι ΗΠΑ ή μια συνταγή διαχείρισης τύπου Ομπάμα μπορούν να φέρουν θετικές για το λαό εξελίξεις. Είτε με τη μία, είτε με την άλλη συνταγή διαχείρισης του συστήματος, με νέο "κούρεμα" ή όχι, ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων, τσάκισμα των αυταπασχολουμένων, απολύσεις, ανατροπές στην Παιδεία και την Υγεία, φοροληστεία που φτάνει ακόμη και σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, για να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου.

Καμία αυταπάτη, καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις άλλες δυνάμεις που στηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα. Τώρα, συμπόρευση με το ΚΚΕ και Λαϊκή Συμμαχία για μονομερή διαγραφή του χρέους, με αποδέσμευση από την ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, εργατική - λαϊκή εξουσία. Αυτός είναι ο μονόδρομος για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ