ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΠΑΠ
Σε ιδιώτες το 33% του Οργανισμού

Eurokinissi

Κλίμα ευφορίας και πανηγυρισμού προσπάθησαν να προσδώσουν τα στελέχη της κυβέρνησης στην υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του 33% του ΟΠΑΠ σε κοινοπραξία ιδιωτικών επιχειρήσεων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μιλούν για «μεγάλη μέρα». Το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ περιέρχεται στην «Emma Delta», που ήταν και η μόνη κοινοπραξία που πέρασε στην τελική φάση του διαγωνισμού, έναντι 652 εκατομμυρίων ευρώ. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη επιχειρηματική σύμπραξη είναι κατά κύριο λόγο ο μεγαλοεπιχειρηματίας Γ. Μελισσανίδης με την τσεχικών συμφερόντων εταιρεία «PPF Group». ενώ με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν η ιταλική «Lottomatica» και ο όμιλος Κοπελούζου.

Ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης υποστήριξε ότι είναι «ευτυχής που 652 εκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση αποτελεί «ηχηρό μήνυμα προς το εξωτερικό, αποφασιστικότητας, ικανότητας και συμβιβασμού διαφορών και σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει σε ένα δρόμο προόδου». Με κράχτη, δηλαδή, τη διάλυση μισθών και εργατικών δικαιωμάτων στέλνουν το σινιάλο στα μονοπώλια και άλλους καραδοκούντες «επενδυτές» για την «αποφασιστικότητα» της συγκυβέρνησης να κλιμακώσει τις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, «να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική οικονομία».

Το κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας δεν περιορίζεται στον ΟΠΑΠ, αφού σε διάφορες υποδομές και άλλα εκλεκτά «φιλέτα» από διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας έχουν μπει «πωλητήρια» και αναζητούνται ενδιαφερόμενοι, πολλοί από τους οποίους δεν εμφανίζονται ακόμα, στοχεύοντας να πέσουν ακόμα περισσότερο οι τιμές πώλησης και άρα να ανέβουν τα δικά τους κέρδη.

Επιχειρώντας να διαφημίσει την πολιτική της κυβέρνησης γύρω από τις παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση της ανεργίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μη έχοντας να πει κάτι ουσιαστικό, παρέπεμψε στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, υποστηρίζοντας ότι από τις επενδύσεις που θα γίνουν για την αγορά περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για ανυπόστατα μυθεύματα, αφού ούτε μία ιδιωτικοποίηση, όλα τα χρόνια που γίνονται ιδιωτικοποιήσεις, συνοδεύτηκε έστω και με μία νέα θέση εργασίας. Αντίθετα, κάθε ιδιωτικοποίηση σήμαινε απολύσεις, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μείωση μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας.

Σύμφωνα με τον Σ. Κεδίκογλου, για ιδιωτικοποίηση «υπάρχουν τα λιμάνια. Υπάρχουν τα αεροδρόμια. Και υπάρχουν, φυσικά, τα μεγάλα οδικά έργα που ξαναξεκινούν», ενώ, όπως είπε, «έχουν μπει στην τελική ευθεία και ο ΟΣΕ και τα λιμάνια».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
Τσακίζουν τα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

Η κλιμακούμενη διάλυση της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες (Υγεία, Πρόνοια, συντάξεις, μισθοί στο Δημόσιο κ.ά.) επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο (Γενάρης - Ιούλης 2013).

Επιχειρώντας να εξωραΐσει την εικόνα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ότι καταγράφεται «πρωτογενές πλεόνασμα», ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το σύνολο των εμφανιζόμενων κρατικών κονδυλίων, σε σχέση με το επτάμηνο του 2012, συρρικνώθηκε κατά το αστρονομικό ύψος των 8 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο καρατομούνται από 1,1 δισ. ευρώ το μήνα! Το συγκεκριμένο κονδύλι εμφανίζεται στα 30,6 δισ. ευρώ (από 38,6 δισ.) με το ποσοστό συρρίκνωσης να φτάνει στο 20,7%. Το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, δηλαδή αυτών που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις, Ασφάλιση, Πρόνοια, λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν στα 25 δισ. ευρώ (από 28 δισ. ευρώ) με πτώση 10,7%. Τα κάθε είδους κρατικά έσοδα εμφανίζονται στα 30,8 δισ. ευρώ (από 27,6 δισ. πέρυσι) με αύξηση 11%. Στο συγκεκριμένο κονδύλι συμπεριλαμβάνονται λογιστικές εγγραφές από τις δοσοληψίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τέσσερις μέρες χωρίς νερό σε Πύργο και Κατάκολο

Για τέσσερις μέρες από την περασμένη Παρασκευή, έμεινε χωρίς νερό το Κατάκολο και ο Πύργος λόγω βλάβης του κεντρικού αγωγού που φέρνει το νερό. Δεν είναι η πρώτη φορά που ντόπιοι και παραθεριστές μένουν χωρίς νερό, ενώ η ΔΕΥΑΠ (σ.σ. η εταιρεία ύδρευσης της περιοχής) τροφοδότησε από το παλιό δίκτυο τα κρουαζιερόπλοια... Ετσι, για ακόμη μια φορά, κάτοικοι και μαγαζάτορες χρυσοπλήρωναν το εμφιαλωμένο νερό, ενώ όσοι είχαν χρησιμοποιούσαν τις γεωτρήσεις ή τα ντεπόζιτά τους. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, αν και έχουν χρυσοπληρώσει - και συνεχίζουν να πληρώνουν λόγω της αύξησης των δημοτικών τελών - την κατασκευή του νέου αγωγού νερού στην περιοχή, τα προβλήματα υδροδότησης είναι μεγάλα, ενώ υπάρχουν χωριά που δεν υδροδοτούνται...


ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ το οποίο εγκλωβίστηκε χτες το μεσημέρι σε φλεγόμενο κτίριο στην Καλλιθέα κατάφεραν να βγάλουν οι πυροσβέστες που έσπευσαν στην οδό Μεγίστης 43. Οπως έγινε γνωστό, στις 2.10 το μεσημέρι, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε εστιατόριο που στεγάζεται στο εν λόγω κτίριο και στο σημείο βρέθηκε κλιμακοφόρο του Σώματος προκειμένου να συνδράμει στον απεγκλωβισμό. Οι 15 πυροσβέστες με τα πέντε οχήματα που συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης, κατάφεραν να τη σβήσουν πριν επεκταθεί και στους άλλους ορόφους και να βγάλουν, παράλληλα, το άτομο που είχε ανέβει για να γλιτώσει στην ταράτσα του οικήματος.

ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ: Μία 17χρονη μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Αθήνας σε κρίσιμη κατάσταση όταν - για άγνωστη αιτία - πυροβολήθηκε δύο φορές στο κεφάλι από τον ίδιο της τον πατέρα στην πλατεία Λαϊκής Αγοράς στο κέντρο του Αργους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας της την ακολούθησε στο περίπτερο και εκεί την πυροβόλησε, βρίσκοντάς την στον αυχένα και στο πρόσωπο. Σε νοσοκομείο της Αθήνας πιθανότατα θα μεταφερθεί και ο δράστης καθώς οι αστυνομικοί τον βρήκαν σοβαρά τραυματισμένο, στην προσπάθειά του να αυτοκτονήσει.

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη από το πρωί της περασμένης Παρασκευής έως και το βράδυ της Κυριακής. Πρόσχημα για τους αθρόους ελέγχους και την αστυνομοκρατία που κυριάρχησε στο νησί ήταν η πρόληψη αλλά και η καταστολή παραβατικών συμπεριφορών. Οι 203 αστυνομικοί με τα 78 οχήματα που ήταν επιφορτισμένοι με το μέτρο, ψάχνοντας μεταξύ άλλων ναρκωτικά και μετανάστες χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στη χώρα, προχώρησαν σε σειρά ελέγχων τόσο σε πολίτες και οχήματα όσο και καταστήματα της Κρήτης. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν γνωστοποιήθηκε ο αριθμός των πολιτών που σταμάτησαν οι αστυνομικοί για έλεγχο και απ' όπου προέκυψαν 543 προσαγωγές και 173 συλλήψεις. Από τους τελευταίους, η πλειοψηφία είναι για παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επίσης, ελέγχθηκαν 892 οχήματα ενώ συνολικά βεβαιώθηκαν 1.153 παραβάσεις.

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Πτώση 5,1% στο α' εξάμηνο

Σε διαδικασία βύθισης για έκτο στη σειρά έτος συνεχίζει το παραγόμενο ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) στο α' εξάμηνο του 2013 καταγράφεται πτώση 5,1%. Ειδικότερα, στο β' τρίμηνο του 2013 (σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2012) καταγράφηκε ρυθμός πτώσης 4,6%, έναντι ρυθμού πτώσης 5,6% το α' τρίμηνο.

Η κατρακύλα στην 5ετία 2008 - 2012 έφτασε στο 20,1%, ενώ μέχρι και μέχρι το τέλος του 2013 οι σωρευτικοί ρυθμοί (2008 - 2013) προδιαγράφονται να φτάσουν στο 25%. Η βύθιση του ΑΕΠ, με βάση τα «αναθεωρημένα» στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επιμερίζεται ως εξής: 2008: -0,2%, 2009: -3,2%, 2010: -3,5%, 2011: -7%, 2012: -6,4%.

Βρέθηκε νεκρό βρέφος σε χωματερή!

Ενα νεκρό νεογέννητο βρέφος εντοπίστηκε χτες το μεσημέρι στη χωματερή των Λεχαινών Ηλείας. Οπως έγινε γνωστό, το βρέφος εντοπίστηκε από μετανάστες που έψαχναν στα σκουπίδια και όπως αποδείχθηκε ήταν σε κατάσταση προχωρημένης σήψης. Μετά την εξέταση που έγινε στη σορό πληροφορίες ανέφεραν πως ήταν αγόρι και πως ακόμα υπήρχε επάνω του ο ομφάλιος λώρος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ