ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑΣ
Ξεσηκώθηκαν οι μετανάστες για τις συνθήκες διαβίωσης

Eurokinissi

Ξεσηκώθηκαν και αντέδρασαν οι μετανάστες που κρατούνται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα, εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το γεγονός πως ενημερώθηκαν ότι θα παραταθεί κατά 6 μήνες - από τους 12 στους 18 - η κράτησή τους στο κέντρο, κάτι που γίνεται με ευθύνη του αστικού κράτους που κωλυσιεργεί απαράδεκτα σε πολλούς από αυτούς τη χορήγηση ασύλου και άλλων εγγράφων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το Σάββατο το βράδυ την ώρα του συσσιτίου, μετανάστες επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες και άλλα αντικείμενα ενώ έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια, στρώματα κρεβατιών και κοντέινερ στα οποία διαμένουν. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες που κάνουν λόγο για συνεχή διακοπή της ηλεκτροδότησης τα τελευταία 24ωρα στα κοντέινερ, με αποτέλεσμα η διαβίωση κάτω από τον καυτό ήλιο να είναι αφόρητη και επικίνδυνη για την ίδια τους τη ζωή.

Τα επεισόδια διήρκεσαν μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής κι ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ και αντλίες νερού της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν την εμφάνισή τους στο στρατόπεδο και ξεκίνησαν την άγρια καταστολή. Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των μεταναστών που τραυματίστηκαν τόσο από τις συμπλοκές όσο και από την επιχείρηση της Αστυνομίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν 14 άτομα στον περιβάλλοντα χώρο του στρατοπέδου, ενώ από την έρευνα των διωκτικών αρχών συνελήφθησαν 41 μετανάστες που κατηγορούνται για - κατά περίπτωση - αδικήματα της στάσης κρατουμένων, της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της αντίστασης και της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών. Την Κυριακή συνελήφθησαν δύο από τα 10 άτομα που έφυγαν από το στρατόπεδο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Οι δύο συλληφθέντες, μαζί με άλλους οκτώ που αναζητούνται (δύο αφγανικής υπηκοότητας και έξι πακιστανικής) είχαν πηδήξει από το φράχτη που περιβάλλει το στρατόπεδο.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στην περιοχή

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν τα επεισόδια, κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Νίκο Καλούτση μαζί με εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους με το ΚΚΕ στο δήμο Αχαρνών, βρέθηκαν έξω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης και απαίτησαν να ενημερωθούν για τα τεκτενόμενα. Καταγγέλλουν πως δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για το τι συνέβαινε στο χώρο και ειδικά για το πόσοι μετανάστες είναι τραυματίες. Μάλιστα, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., τούς είπε πως όλα βαίνουν καλώς και πως δεν υπάρχουν τραυματισμοί τη στιγμή που ασθενοφόρα έμπαιναν στο στρατόπεδο.

Την ίδια ώρα, μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ και περιπολικά της Ασφάλειας είχαν αρχίσει να αποκλείουν την περιοχή ενώ κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. έμπαιναν στο χώρο για να πάρουν, όπως αποδείχτηκε, τους μετανάστες που βαρύνονται με κακουργήματα. Οι κομμουνιστές κατήγγειλαν για ακόμη μια φορά τις άθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών και εξέφρασαν το αίτημα να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης και να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς και υγιεινοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών.

Τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι κρατούμενοι όσο και οι αστυνομικοί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών της Αμυγδαλέζας είχε επισημάνει μόλις τον περασμένο Απρίλη, το κλιμάκιο του ΚΚΕ που είχε περιοδεύσει στο χώρο, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιώργο Λαμπρούλη. Σε αυτό συμμετείχαν επίσης, η Λίνα Κροκίδη υπεύθυνη του αρμόδιου Τμήματος της ΚΕ και ο Θανάσης Τραβασάρος δημοτικός σύμβουλος Αχαρνών του ΚΚΕ εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η επίσκεψη είχε πραγματοποιηθεί μετά την απεργία πείνας εκατοντάδων φυλακισμένων μεταναστών που κατέληξαν εκεί μετά τις επιχειρήσεις - «σκούπα» της Αστυνομίας και στο κλιμάκιο είχαν καταγγελθεί οι άσχημες συνθήκες κράτησης, οι βιαιοπραγίες από πλευράς αστυνομικών οργάνων αλλά και η παρατεταμένη φυλάκισή τους μόνο και μόνο επειδή μετανάστευσαν για να γλιτώσουν από την πείνα και τους πολέμους. Επίσης, είχε τονιστεί πως στο στρατόπεδο βρίσκονταν οι αιτούντες άσυλο (κατά παράβαση διεθνών συνθηκών) και πως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση τους αιτήματός τους.

Από την άλλη, αστυνομικοί και άλλοι εργαζόμενοι στο χώρο ανέφεραν τη μεγάλη έλλειψη κονδυλίων πως το κέντρο έχει φτάσει στα όριά του και πως δεν υπάρχουν υποδομές για άλλους μετανάστες. Παράλληλα, τόνισαν πως τους χώρους καθάριζαν αστυνομικοί με μετανάστες, αφού είχε λήξει η σύμβαση, πως υπήρχαν λίγες ειδικότητες γιατρών (κυρίως από ΜΚΟ). Τέλος, δεν υπήρχε κονδύλι για πετρέλαιο για το χώρο όπου κρατούνται 34 ανήλικα.

ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Πάνω από 250 τα ακατάλληλα σπίτια

Eurokinissi

Πάνω από 250 σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα από τα συνεργεία που συνεχίζουν τις αυτοψίες στα χωριά της Φθιώτιδας μετά τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών. Το ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς εκτιμά ότι ο αριθμός τους θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 350. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται στην περιοχή και πολλές οικογένειες διανυκτερεύουν σε μεγάλες αυλές ή κοινόχρηστους χώρους. Το Σάββατο μεταφέρθηκαν 40 σκηνές από τη Λάρισα στη Δρυμαία, ενώ στο Ρεγγίνι και τη Δρυμαία εγκαταστάθηκαν και δύο υγειονομικές μονάδες, για να καλύψουν τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Οι πάνω από 300 μετασεισμοί έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους των χωριών Ρεγγίνι, Μόδι, Ξυλικοί, Τιθρώνιο και Μενδενίτσα, αν και οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, μιλώντας για εκτόνωση του φαινομένου μετά το σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την περασμένη Τετάρτη.

Πέρα από τα σεισμόπληκτα σπίτια, ζημιές έχουν προκληθεί και σε επαγγελματικούς χώρους. Αρχαιολόγοι, μετά από επιτόπιο έλεγχο, διαπίστωσαν ότι δεν έχουν προκληθεί ζημιές στο κάστρο της Μενδενίτσας και σε αρχαία μνημεία της σεισμόπληκτης περιοχής. Εκαναν λόγο για σημαντικές ζημιές σε τουλάχιστον τρεις εκκλησίες. Ελεγχοι διενεργούνται στα σχολεία και σε άλλα δημόσια κτίσματα για πιθανές ζημιές.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τα γεγονότα στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το ακόλουθο σχόλιο για τα γεγονότα στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των μεταναστών. Για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Αμυγδαλέζα έχει βαριές ευθύνες. Η δική της πολιτική και η πολιτική της ΕΕ ευθύνεται για τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, εντείνει το κυνήγι σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων, τους φυλακίζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, εγκλωβίζει χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους στην Ελλάδα, με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ και τη συνθήκη Σένγκεν. Ο λαός πρέπει να απαιτήσει το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας, τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε όσους το δικαιούνται και ταξιδιωτικών εγγράφων για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους».

Προσφορά στο ΚΚΕ

Ανοιχτή επιστολή - πρόσκληση προς όλους τους συντρόφους και φίλους του ΚΚΕ

Σύντροφοι,

Με αφορμή τη διακοπή λειτουργίας του «902» λόγω οικονομικών προβλημάτων και επίσης με αφορμή τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν τα μικρά και μεγάλα παπαγαλάκια του συστήματος και οι «αριστεροί συνοδοιπόροι» τους για τους απολυόμενους του «902», ας κοιταχτούν πρώτα στον καθρέφτη του συστήματος που υπηρετούν και ας αφήσουν ήσυχο το ΚΚΕ και τους εργαζόμενους που βιώνουν καθημερινά τα καλά του καπιταλισμού που οι ίδιοι στηρίζουν.

Οσον αφορά τους «πρώην επαναστάτες» που εγκατέλειψαν το καράβι σαν τα ποντίκια για να «σωθούν» και βρήκαν αποκούμπι στο νέο χαλιφάτο του ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚ και «λοιπών αγωνιστών του γλυκού νερού», ας γνωρίζουν καλά ότι οι κομμουνιστές ποτέ δε λύγισαν και ποτέ δεν πρόδωσαν την ιδεολογία και την ιστορία του ΚΚΕ. Και στα δύσκολα θα είμαστε πάντα δίπλα στο Κόμμα, ανιδιοτελείς εργάτες σε ό,τι αυτό χρειαστεί.

Καλώ λοιπόν κάθε καλοπροαίρετο εργαζόμενο, συνταξιούχο, αγρότη, μικρομεσαίο, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος, όλοι αντάμα μια γροθιά να δώσουμε και πάλι το «παρών», προσφέροντας απ' το υστέρημά μας ό,τι μπορούμε.

Αυτή η προσπάθεια είναι και η καλύτερη απάντηση στους «φίλους» και εχθρούς του Κόμματός μας. Εγώ απ' τη μεριά μου, ένας χαμηλοσυνταξιούχος, προσφέρω στο Κόμμα 20 ευρώ.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Αλέξανδρος Λελεκάνος, συνταξιούχος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ