ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κάθε μέρα και χειρότερα

Ο αγώνας για την επιβίωση είναι σκληρός, έστω και για λίγο φαγητό
Ο αγώνας για την επιβίωση είναι σκληρός, έστω και για λίγο φαγητό
ΜΟΥΛΤΑΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Χωρίς φαγητό και νερό παλεύουν να επιβιώσουν τα περισσότερα από 15 εκατομμύρια πληγέντων στο Πακιστάν, ενώ οι βροχές συνεχίζονται και οι περιοχές που έχουν θαφτεί στη λάσπη απλώνονται πλέον σε όλο το μήκος της χώρας, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 1.600, που αναφέρονται σήμερα. «Ραμαζάνι ή όχι εμείς πεινάμε», λένε χαρακτηριστικά τα θύματα της τραγωδίας, καθώς η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και η επισιτιστική κρίση πραγματικότητα. Οι άνθρωποι που χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν υπολογίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, σε περισσότερα από επτά εκατομμύρια, με τους αριθμούς καθημερινά να αυξάνονται. Οι μόλις 168 προσφυγικοί καταυλισμοί είναι σταγόνα στον ωκεανό για τα εκατομμύρια προσφύγων, που τελικά βρίσκουν καταφύγιο ακόμα και στη μέση του δρόμου, κάτω από χαρτόνια, μέσα σε πλαστικά ή στην «καλύτερη περίπτωση» σε τσιμεντένιους σωλήνες.

Οι συνεχιζόμενες βροχές, αλλά και η αδυναμία των νερών να βρουν διέξοδο έχουν αποτέλεσμα όλο και περισσότερες περιοχές να πλημμυρίζουν, μετατρέποντας ακόμα και τις υποτιθέμενα ασφαλείς περιοχές, στις οποίες είχαν αρχικά καταφύγει οι πληγέντες, σε παγίδες θανάτου. Το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Καταστροφών του Πακιστάν προειδοποιεί και για περαιτέρω καταστροφή τις επόμενες μέρες, εάν η στάθμη των νερών ανέβει. Οι πρόσφυγες των μουσώνων βρίσκονται διαρκώς κυνηγημένοι από το νερό και τη λάσπη, με την πλειοψηφία να έχει αναγκαστεί να μετακινηθεί τουλάχιστον τρεις φορές και ακόμα να ζουν σαν κυνηγημένοι. Η κατάσταση στις μετακινήσεις γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και λόγω των τεράστιων καταστροφών και στα οδικά δίκτυα, που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν διακόψει κάθε δυνατότητα διαφυγής ή επικοινωνίας. Παράλληλα, οι επιδημίες εξαπλώνονται συνεχώς, απειλώντας όσους γλίτωσαν, αφού φάρμακα και γιατροί είναι ελάχιστοι.

Ο επικεφαλής του ανθρωπιστικού τμήματος του ΟΗΕ Τζον Χολμς υπογράμμισε για ακόμα μία φορά ότι πρόκειται για τεράστια καταστροφή, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να συγκεντρωθούν άμεσα περισσότερα από 460 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή φαγητού, νερού, καταφυγίων και φαρμάκων στους πληγέντες και πάλι δεν είναι αρκετά. Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στο σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών περιοχών, αφού καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες είναι θαμμένες στη λάσπη, μαζί με τα αποθέματα τροφίμων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, η καταστροφή ανέρχεται σε δισεκατομμύρια και το κόστος αποκατάστασης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια.

«Βοήθεια» και Ταλιμπάν

Οι ΗΠΑ σε μία προσπάθεια να προλάβουν τους Ταλιμπάν και τις ισλαμιστικές οργανώσεις που έχουν μπει μπροστά στις προσπάθειες βοήθειας των πληγέντων, δημιουργώντας θετικό κλίμα υπέρ τους, ανακοίνωσαν ότι στέλνουν ακόμα 19 ελικόπτερα να συμβάλουν στις προσπάθειες διάσωσης και ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πακιστάν. Παράλληλα προειδοποιούν - ακόμα και στις παρούσες συνθήκες - ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην αυξηθούν τα ποσοστά των Ταλιμπάν, επιβεβαιώνοντας ότι η «βοήθεια» έχει σαφές αντίτιμο.

Την ίδια στιγμή οι μετεωρολόγοι προβλέπουν σταδιακή ύφεση των βροχών, ενώ σε κάποιες περιοχές τα νερά άρχισαν να υποχωρούν και να αναμένεται η πλήρης αποκάλυψη της βιβλικής καταστροφής.

Οι πληγέντες εξακολουθούν να κατηγορούν - όπως και την πρώτη μέρα - την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ για εγκατάλειψη και αδιαφορία ενός πληθυσμού ήδη εξαθλιωμένου από τη φτώχεια και τον πόλεμο, ενώ ο πρόεδρος της χώρας περιόδευε στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι αναζητούσε «βοήθεια». Ο Πακιστανός πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, που βρίσκεται στη χώρα από την Τρίτη, μόλις χτες, 15 μέρες αφού εκτυλίσσεται η τραγωδία, αποφάσισε να επισκεφθεί ορισμένους προσφυγικούς καταυλισμούς, στην περιοχή της Σουκούρ, με τον κόσμο να δηλώνει οργισμένος με αυτή την αντιμετώπιση.

ΚΙΝΑ - ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Προς αναζήτηση επιζώντων

Η μάχη για να σωθούν οι εγκλωβισμένοι συνεχίζεται
Η μάχη για να σωθούν οι εγκλωβισμένοι συνεχίζεται
ΣΟΥΚΟΥ.--

Συναγερμός σήμανε, για ακόμα μία φορά, στις περιοχές της βορειοδυτικής Κίνας, που πλήττονται από καταρρακτώδεις βροχές, στην επαρχία Γκανσού, καθώς οι νέες καταιγίδες που σημειώθηκαν χτες, επέτειναν την κατάσταση και δυσκόλεψαν τα σωστικά συνεργεία. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί φτάνουν τους 1.117, οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 630, ενώ οι αρχές υπολογίζουν ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 2.000, δεδομένου ότι εξανεμίζονται οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων. Η εθνική κινεζική μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ένταση των βροχοπτώσεων τις επόμενες μέρες, υπογραμμίζοντας ότι επίκεινται νέες κατολισθήσεις και καταστροφές.

Εκατοντάδες είναι τα σπίτια που έχουν θαφτεί στη λάσπη, ενώ χθες τα νερά παρέσυραν ακόμα και τις σκηνές που είχαν στηθεί για τους πληγέντες, προκαλώντας ακόμα και τον τραυματισμό τους, αναγκάζοντας τους να μετακινηθούν εκ νέου για να σωθούν. Παρά το γεγονός ότι είναι σχεδόν απίθανο να υπάρχουν ζωντανοί στα ερείπια, μετά το πέρας μιας βδομάδας, οι μαρτυρίες κατοίκων των περιοχών, ότι ακούνε κλάματα και φωνές που εκλιπαρούν για βοήθεια, οδήγησαν τα σωστικά συνεργεία και το στρατό να προχωρήσουν σε νέες έρευνες, μέχρι εξάντλησης των πιθανοτήτων.

Απελπιστική είναι η κατάσταση και στους δρόμους, όπου οι επιζώντες αφήνουν τις σορούς των νεκρών τυλιγμένες σε κουβέρτες, προκειμένου να τις μαζέψουν τα συνεργεία, σε μία προσπάθεια αποφυγής της διάδοσης επιδημιών. Την ίδια στιγμή, γίνονται συνεχείς προσπάθειες ψεκασμού των πληγέντων περιοχών, με φάρμακα, για να περιοριστεί ο κίνδυνος ασθενειών, με πρώτο μέλημα τη διανομή καθαρού νερού.

Οι πλημμύρες στην Κίνα υπολογίζεται ότι έχουν προκαλέσει ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων σε 28 επαρχίες και κομητείες, με την κυβέρνηση να υπόσχεται αποκατάσταση σε όσους έχασαν τα σπίτια τους.

ΡΩΣΙΑ
Διαλύθηκε το νέφος, αλλά σε εξέλιξη πάνω από 560 πυρκαγιές

MOΣΧΑ.--

Γερές ανάσες καθαρού αέρα πήραν χτες εκατομμύρια Μοσχοβίτες, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή σε συνδυασμό με την κατάσβεση περίπου του 1/4 των πυρκαγιών γύρω από τη ρωσική πρωτεύουσα βοήθησε στη διάλυση του τεράστιου νέφους αιθάλης και τοξικών αερίων που κάλυπτε επί μέρες τη Μόσχα. Ωστόσο, πάνω από 560 εστίες φωτιάς εξακολουθούν να αποτεφρώνουν και χτες ξέφρενα δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δημιουργώντας ένα ευρύ μέτωπο περίπου 800.000 στρεμμάτων.

Απ' την άλλη, η Ρωσική Μετεωρολογική Υπηρεσία προέβλεψε ότι το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα υποχωρήσει επιτέλους ο εφιαλτικός καύσωνας που ταλανίζει εδώ και δύο μήνες τη χώρα. Απ' την άλλη, ο επικεφαλής του ρωσικού παραρτήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Αλεξέι Κακόρεν προέβλεψε ότι ο φετινός πρωτοφανής δίμηνος καύσωνας ίσως να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση έως το 2070, εφόσον βεβαίως η διεθνής κοινότητα δεν πάρει συντονισμένα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων που αυξάνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου...

Το ίδιο 24ωρο, ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ παραδέχτηκε την καταστροφή του ενός τετάρτου της φετινής σοδειάς σιτηρών, σημειώνοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι αγρότες βρίσκονται πλέον στο χείλος της καταστροφής. Απέφυγε, εντούτοις, να αναγγείλει νέα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων αγροτών.

Παράλληλα, οι ρωσικές δασικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι, αφενός, σημειώθηκαν πρόσφατα πυρκαγιές σε μολυσμένες με ραδιενέργεια δασικές εκτάσεις του Μπριάνσκ (κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία), αλλά ότι μετρήθηκαν πολλάκις τα επίπεδα ραδιενέργειας και βρέθηκαν σε φυσιολογικά όρια. Πρόσθεσαν ακόμη ότι έλη τύρφης καίγονται σε απόσταση 60 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, αλλά ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Τέλος, Ρώσοι δασικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι υπάρχουν περιπολίες πυροσβεστών και στρατιωτών γύρω από όλους τους πυρηνικούς σταθμούς, ώστε να αποφευχθεί η εκεί εκδήλωση πυρκαγιάς.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σάλος από σποτ του χαφιεδισμού

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πληρώνεις με μετρητά; Κρατάς κλειστές τις κουρτίνες στο σπίτι σου; Είσαι ύποπτος κατά το διαφημιστικό σποτ της βρετανικής αστυνομίας που στόχο είχε απλά να μετατρέψει τους Βρετανούς σε χαφιέδες, καταδίδοντας όποια από αυτές τις «ενδείξεις τρομοκρατίας» στις αρχές.

Το ραδιοφωνικό σποτ ήταν ένα από σειρά διαφημίσεων για τηλεφωνική γραμμή κατάδοσης «ύποπτων συμπεριφορών» στο πλαίσιο της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» στη Βρετανία.

Το σποτάκι έθετε τα παραδείγματα αναγνωρίζοντας, ομολογουμένως, το ενδεχόμενο υπερβολικής ανησυχίας: «Ο άνδρας που μένει στο τέλος του δρόμου δεν μιλά πολύ στους γείτονες, απλά γιατί είναι μοναχικός» ξεκινούσε η διαφήμιση, «πληρώνει με μετρητά γιατί δεν έχει πιστωτική, και έχει κλειστές κουρτίνες επειδή κάτω από το σπίτι του περνάει λεωφορείο». «Ολα αυτά μαζί όμως μπορεί δικαιολογούν τις υποψίες σας» συνέχιζε το σποτάκι, καλώντας τους Βρετανούς να μη διστάσουν να καλέσουν στην Anti-Terrorist Hotline.

Ο σάλος, ωστόσο, που δημιουργήθηκε με την προβολή του και οι καταγγελίες που συσσωρεύτηκαν στην αρμόδια αρχή, την Αρχή Κριτηρίων Διαφημίσεων (ASA), ότι η διαφήμιση στοχοποιεί αθώες συμπεριφορές και ενθαρρύνει την κατάδοση αθώων πολιτών ακόμη και λόγω προσωπικών διαφορών εξανάγκασε τη βρετανική αστυνομία να το αποσύρει και να ζητήσει συγγνώμη «από όσους εθίγησαν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ