ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στο επίκεντρο η "τρομοκρατία"

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινά σήμερα την "επιθεώρηση" ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ου. Κοέν

Η επιθεώρηση της περιοχής μετά τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και η υπενθύμιση των ειλημμένων υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προώθηση διευθετήσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποτελούν το περιεχόμενο της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Αμυνας Ου. Κοέν,που ξεκινά σήμερα από τη Θεσσαλονίκη.

Η έναρξη της επίσκεψης στη χώρα μας από τη Θεσσαλονίκη δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε χωρίς συμβολική σημασία. Αλλωστε, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας είναι αυτό που στην ουσία έχει αναλάβει τη διαχείριση της κατάστασης, που προέκυψε στην περιοχή αμέσως μετά τον πόλεμο. Η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στη Θεσσαλονίκη, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Ουάσιγκτον στην πόλη, καθώς αποτελεί το Κέντρο Διοικητικής Μέριμνας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Κόσσοβο. Η απρόσκοπτη λειτουργία της Θεσσαλονίκης ως Κέντρου Διοικητικής Μέριμνα του ΝΑΤΟ για τη συνέχεια της επέμβασης κατά της Γιουγκοσλαβίας, αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία ο Αμερικανός υπουργός επιθυμεί να υπενθυμίσει με την παρουσία του στη συμπρωτεύουσα.

Η "τρομοκρατία"

Η δεύτερη, όχι από πλευράς σπουδαιότητας, αποστολή του Κοέν, είναι η τοποθέτηση του "φακέλου - τρομοκρατία" στο ανώτατο δυνατό επίπεδο της ελληνοαμερικανικής ατζέντας.

Οπως επισημαίνουν Ελληνες διπλωμάτες, δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμερικανοί φρόντισαν να συμπέσει η επίσκεψη Κοέν με την επίσκεψη του κλιμακίου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που έχει επιφορτιστεί να συνομιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σέιν, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του αμερικανικού ΥΠΕΞ, είχε ζητήσει, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα να συναντηθεί, όχι μόνο με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, αλλά και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και με τον πρωθυπουργό. Η ελληνική κυβέρνηση παρέκαμψε αυτά τα αιτήματα, ορίζοντας συναντήσεις μόνο με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, αλλά δε θα αποφύγει, τελικά, να συζητήσει σε ανώτατο επίπεδο τις αμερικανικές απαιτήσεις για την αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας, σχετικά με την αντιμετώπιση των ύποπτων για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων. Η συζήτηση αυτή, όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιηθεί στο επίπεδο που επιθυμεί η Ουάσιγκτον, στις επαφές που θα έχει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας με τον Ελληνα ομόλογό του Α. Τσοχατζόπουλο, τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αύριο, Τετάρτη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαδηλώνουν ενάντια στην παρουσία του Κοέν

Απόψε, στις 7 το βράδυ, στο άγαλμα Βενιζέλου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στην παρουσία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει απόψε, Τρίτη, στις 7 το απόγευμα, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Με ανακοίνωσή της, καλεί το λαό να διαδηλώσει μαζικά την αντίθεσή του στην παρουσία του βασικού συνεργού στο έγκλημα κατά του γιουγκοσλαβικού λαού και να καταστήσει σαφές ότι ο Αμερικανός επικυρίαρχος είναι ανεπιθύμητος στην πόλη και την περιοχή.

Να καταγγείλει την πρόσφατη απροκάλυπτη και βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στους νεολαίους κομμουνιστές, το βράδυ της Κυριακής στο Λιμάνι, που αποτέλεσε ακόμη ένα δείγμα υποτέλειας της κυβέρνησης προς τις εντολές των αφεντικών της. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η επίθεση έγινε μόλις δύο μέρες πριν την επίσκεψη του Ου. Κοέν στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού καλύπτεται από πλήρη μυστικότητα. Η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα, προκειμένου ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ να μη βρεθεί αντιμέτωπος άμεσα με τις αντιδράσεις του λαού.

Οι οικοδόμοι

Ανεπιθύμητο κηρύσσουν οι Οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν, στην πόλη τους, όπως δηλώνουν σε Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησαν. Τονίζουν δε πως "δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν εγκληματία πολέμου, σε κανέναν από το γνωστό φασιστοσόι (Κλίντον - Μπλερ - Σολάνα) να μετατρέψουν, με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τη Θεσσαλονίκη σε πρωτεύουσα των αμερικανοΝΑΤΟικών επιχειρήσεων για την καταδυνάστευση των λαών των Βαλκανίων".

"Η Θεσσαλονίκη είναι πρωτεύουσα για τη διεθνή ύφεση και ειρήνη, πρωτεύουσα του πολιτισμού", καταλήγει το Δελτίο Τύπου του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Επιχείρηση "στρατολόγησης" χαφιέδων

Επιχείρηση "στρατολόγησης" χαφιέδων και στη χώρα μας έχουν στήσει οι υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα "αντιτρομοκρατικής ψύχωσης", προκειμένου να διευκολύνουν τους ομολογημένους τρομοκρατικούς στόχους τους. Μεταξύ των άλλων μέσων που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα καλεί όλους όσοι την επισκέπτονται να γίνουν "πληροφοριοδότες" των ΗΠΑ (!), στο όνομα της εξάρθρωσης της "17 Ν". Ταυτόχρονα, εγγυάται σε εκείνους που θα δώσουν πληροφορίες ότι δε θα αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και ακόμα ότι θα μπορούν να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ (!), όπου, είναι γνωστό, υπάρχει το βασίλειο των αρχιτρομοκρατών του πλανήτη.

Στους επισκέπτες της αμερικανικής πρεσβείας μοιράζεται εδώ και καιρό "ενημερωτικό σημείωμα", στο οποίο γράφονται τα εξής: "Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσφέρει μέχρι 2 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση της 17 Νοέμβρη. Η ταυτότητα του ατόμου ή των ατόμων που θα δώσουν την πληροφορία αυτή δε θα αποκαλυφθεί, καθώς αυτοί και η οικογένειά τους μπορούν να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα για την ασφάλειά τους, εάν αυτό είναι αναγκαίο. Εάν έχετε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την ταυτότητα των μελών της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, επικοινωνήσατε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ (!), χρησιμοποιώντας μία από τις κάτωθι μεθόδους: τηλέφωνο Heroes 30 - 1 - 729 - 4301 (Ελλάδα), Heroes 1 - 800 - 437 - 6371 (ΗΠΑ), e - mail Heroes

  • Heroes.net, mail - Heroes P. O. BOX 96781 Washington DC, 20090 - 6781, USA - Heroes Βασ. Σοφίας 91 Αθήνα 10160".
Η αλεπού στο παζάρι

"Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι"; Η απάντηση στο ερώτημα λύνει και την όποια απορία θα είχατε για το τι γυρεύει ο κύριος Κοέν στα Βαλκάνια. Λίγες μόνο μέρες μετά το τέλος των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και ενώ η επιδρομή συνεχίζεται, με άλλα μέσα τώρα, οι ίδιες οι εξελίξεις υποβάλλουν τις απαντήσεις για τους σκοπούς της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, όπως και για το τι θα συζητήσει (ή, μάλλον, θα ζητήσει), κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τους Ελληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι η επίσκεψη του Ουίλιαμ Κοέν στην Ελλάδα αρχίζει σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, την πόλη που, κατ' απαίτηση του ΝΑΤΟ και τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, μετατράπηκε σε προγεφύρωμα για τις ανάγκες της δολοφονικής επιδρομής και τώρα προορίζεται για "στρατηγείο" της επιχείρησης "ανασυγκρότησης", δηλαδή της συνολικής αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων. Οπως, επίσης, δεν πρέπει να θεωρήσουμε άσχετη με την επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας και των ΜΑΤ κατά των μελών και των φίλων της ΚΝΕ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της αντιπολεμικής, αντιΝΑΤΟικής εκδήλωσης. Ηταν μια επίδειξη "καλής διαγωγής" της κυβέρνησης.

Ομως, ο κύριος Κοέν και η ακολουθία του σκοπεύουν να θέσουν επί τάπητος το θέμα της "τρομοκρατίας" και θα απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση την άνευ όρων πλήρη συμμόρφωση στις απαιτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση κάθε προσπάθειας αμφισβήτησης της "νέας τάξης", είτε με τη μορφή της κατάπνιξης των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, είτε με την καταστολή των λαϊκών κινημάτων. Ειδικά γι' αυτό το θέμα, θέμα υψηλής προτεραιότητας για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, όσο και ο ειδικός εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζ. Σέιν, που θα επισκεφθεί και αυτός την Αθήνα, θα διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις. Δηλαδή, στενότερη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για τα κλιμάκια του FBI στην Ελλάδα, δημιουργία κοινών επιτροπών, αλλά και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, πιθανόν ένα νέο "αντιτρομοκρατικό" νόμο, που θα υπαγορεύσουν οι ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση. Οι απαιτήσεις των Αμερικανών φθάνουν μέχρι του σημείου να έχουν αυτοί τον τελευταίο λόγο, για το ποιοι Ελληνες αξιωματικοί θα συμμετέχουν στα κοινά αμερικανοελληνικά "αντιτρομοκρατικά" κλιμάκια!

Βεβαίως η αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας", όπως την αντιλαμβάνονται και την ορίζουν οι ΗΠΑ, είναι το όχημα για την απόκτηση του απ' ευθείας ελέγχου των εσωτερικών εξελίξεων στα κράτη των "ευαίσθητων ζωνών", αλλά και ο μοχλός για την ανακίνηση των νέων σχεδίων των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κύριος Κοέν πρέπει να γνωρίζει ότι ο ίδιος και η πολιτική της κυβέρνησής του είναι ανεπιθύμητοι σ' αυτή τη χώρα. Σ' αυτή τη χώρα, που ο λαός της με ποσοστό 98% καταδίκασε την αμερικανοΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία και με την ιστορική του μνήμη γνωρίζει ότι όλα τα δεινά του οφείλονται στην εξάρτηση απ' τον ιμπεριαλισμό και τις αμερικανικές επεμβάσεις. Σ' αυτή τη χώρα ο λαός και η νεολαία θεωρούν τον κ. Κοέν και τον πρόεδρο της κυβέρνησής του ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ! Κι αν δεν το γνωρίζει, ας το μάθει τώρα.

ΑΘΗΝΑ
Με συλλαλητήριο υποδέχονται το γεράκι

H ΕΕΔΥΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας και άλλες οργανώσεις και μαζικοί φορείς, καλούν τον αθηναϊκό λαό σε συγκέντρωση - συλλαλητήριο, αύριο Τετάρτη 14.7 και ώρα 7 μμ,στην πλατεία Συντάγματος, για να διαδηλώσουν ενάντια στην επίσκεψη στη χώρα μας του γνωστού γερακιού του πολέμου, Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ