ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2021
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΒΑΛΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟ 30ό ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός! Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!»

Ενα Διήμερο αντάξιο της 30χρονης πορείας ενός μοναδικού θεσμού ήταν το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που ταξίδεψε από τις 9 έως τις 11 Ιούλη στη Μυτιλήνη και κορυφώθηκε με τη συγκλονιστική συγκέντρωση το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες στο νησί, που έστειλε μήνυμα: «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός! Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!».

Χιλιάδες νέοι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ έστειλαν για τρεις μέρες δυνατά το μήνυμα:

Προλεταριακού διεθνισμού και κοινής πάλης, με την ξεχωριστή παρουσία των συντρόφων του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας στις εκδηλώσεις του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, την ανταλλαγή πείρας από τη δράση των δύο Οργανώσεων, το «αντάμωμα» με τους στίχους του Ρίτσου και του Χικμέτ, την κορυφαία στιγμή του χαιρετισμού του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, στην πολιτική συγκέντρωση του Σαββάτου.

Γιατί ο πραγματικός εχθρός δεν είναι οι γείτονες λαοί, αλλά ο καπιταλισμός, τα μονοπώλια και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους, όπως είναι το ΝΑΤΟ. Γιατί οι λαοί θέλουν και μπορούν να ζουν ειρηνικά, με συνεργασία και φιλία, με ισότιμες αμοιβαίες σχέσεις, μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, να ανατρέψουν το γερασμένο σύστημα της εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της προσφυγιάς, τον καπιταλισμό. Γιατί «ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον» και μόνο αυτός μπορεί να εγγυηθεί πραγματική ειρήνη και ευημερία, με τους λαούς αφέντες στον τόπο τους.

Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, που αγκάλιασαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου. Εμπρακτης αλληλεγγύης, με την παράδοση δεκάδων ειδών που συγκέντρωσαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ τις προηγούμενες βδομάδες στον προσφυγικό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ, στα χιλιάδες θύματα των πολέμων και επεμβάσεων τα οποία έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, στοιβαγμένοι σε φυλακές, με θανάτους ακόμα και μικρών παιδιών, ως αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Μήνυμα ενίσχυσης της πάλης για τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων, από τα νησιά και τη χώρα, να μη δημιουργηθεί κανένα στρατόπεδο προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες των νέων στη μόρφωση, στη δουλειά με δικαιώματα, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο.

Με τις εκδηλώσεις και συζητήσεις για το πώς θα οργανωθεί η πάλη μαθητών, φοιτητών, νέων εργαζομένων ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια που υψώνουν ακόμα μεγαλύτερους τους ταξικούς φραγμούς, για να μη γίνουν οι νέοι εργαζόμενοι δούλοι στον 21ο αιώνα, για δουλειά με πλήρη δικαιώματα και λιγότερες ώρες δουλειές. Αλλά και με το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα και την αθλητική δραστηριότητα, σε έναν ελεύθερο χώρο που «ανέστησαν» τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ και του Κόμματος.

Γνώσης και αντοχής, ιστορικής συνέχειας

Μήνυμα ότι βαδίζουμε πάνω στα χνάρια, αντλούμε δύναμη, περηφάνια, πείρα μα πάνω απ' όλα γνώση και διδάγματα, από την Ιστορία που έγραψε ο λαός με την πάλη του και μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, για την οριστική και αμετάκλητη νίκη του λαού απέναντι στους εκμεταλλευτές τους.

Εκεί από τα αμπριά του ΔΣΕ στα βουνά του νησιού έως το άλσος Τσαμάκια των εκτελεσμένων από τους ναζί, και από το λιμάνι του GoBack έως τις γωνιές των μεγάλων εργατικών - λαϊκών αγώνων του νησιού, όπου βάδισαν οι κατασκηνωτές, αλλά και με το μεγάλο ενδιαφέρον για το βιβλίο, που εκφράστηκε και στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Ανωτερότητας της συλλογικής οργάνωσης και δράσης

Γιατί για μία ακόμα φορά η ΚΝΕ και το ΚΚΕ τα κατάφεραν! Αποδεικνύοντας και πάλι την ανωτερότητα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης, της συνειδητής πειθαρχίας, της εθελοντικής προσπάθειας για τον κοινό σκοπό, κατάφεραν μέσα σε λίγες μέρες να «μεταμορφώσουν» και να ζωντανέψουν το άλσος Τσαμάκια που φιλοξένησε το Διήμερο, να πραγματοποιήσουν με υποδειγματική οργάνωση και τάξη, με όλα τα μέτρα ασφαλείας και εν μέσω πανδημίας μια συνάντηση χιλιάδων, με πλήρη ασφάλεια, φέρνοντας σε πέρας ένα πρόγραμμα με δεκάδες εκδηλώσεις, αποκομίζοντας μόνο θετικά σχόλια από το λαό του νησιού που αγκάλιασε τις εκδηλώσεις του Διημέρου.

Οι 30 δάδες, όσα και τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ, που φώτισαν περιμετρικά το λιμάνι της Μυτιλήνης στο τέλος της συγκλονιστικής πολιτικής συγκέντρωσης στην πλατεία Σαπφούς, δίνουν πια τη σκυτάλη στα επόμενα.

Το 30ό Διήμερο πέρασε σε ξεχωριστή θέση στην ιστορία του θεσμού, όπως ξεχωριστό ήταν και το μήνυμά του: «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός! Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!».

Στο αυριανό ένθετο «Νεολαία»

Αναλυτικό ρεπορτάζ από το πλούσιο πρόγραμμα του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου ο «Ριζοσπάστης» θα φιλοξενήσει στο αυριανό ένθετο «Νεολαία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ