ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχεδιάζει για το κεφάλαιο, μοιράζει «ακάλυπτες επιταγές» στο λαό

Δεσμεύσεις για στήριξη με κάθε τρόπο επενδυτικών σχεδίων απ' το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Κοζάνη

Τη διαβεβαίωση στο εγχώριο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο την ανάκαμψη της κερδοφορίας του εξέπεμψε σε όλους τους τόνους το διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη και ολοκληρώθηκε χτες με ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Η Δυτική Μακεδονία επιλέχθηκε να είναι η πρώτη από τις 13 Περιφέρειες που θα φιλοξενήσει τέτοιου περιεχομένου συνέδρια, μέσω των οποίων η κυβέρνηση θέλει να σηματοδοτήσει το πέρασμα της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας στην ανάκαμψη, μετά το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και με δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα που ήρθαν να προστεθούν σε προηγούμενα.

Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του επιχείρησε εξαρχής να φιλοτεχνήσει το προφίλ της κυβέρνησης ως αυτής που βγάζει το εγχώριο κεφάλαιο απ' την κρίση, διεκδικώντας και τα σχετικά εύσημα. «Πατώντας» στην ανακοίνωση για έξοδο της Ελλάδας απ' τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, έκανε λόγο για «επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», έξοδο απ' το «βαθύ πηγάδι» και μετάβαση της οικονομίας σε «περίοδο δυναμικής ανάκαμψης», κατηγορώντας τους προκατόχους του ότι δεν δημιούργησαν «καμία αναπτυξιακή ραχοκοκαλιά».

Ακολούθως, έκλεισε το μάτι στο κεφάλαιο εξηγώντας ότι το σχέδιο που εκπονεί η κυβέρνησή του βασίζεται στη με κάθε τρόπο στήριξη των αναγκών και συμφερόντων του, πασπαλίζοντας τις δεσμεύσεις του με υποσχέσεις στο λαό για δημιουργία θέσεων εργασίας, αποκρύπτοντας ότι αυτές θα είναι με ημερομηνία λήξης, κακοπληρωμένες και στη βάση του άθλιου αντεργατικού πλαισίου που η κυβέρνησή του διατηρεί και ενισχύει χάριν της ανάκαμψης του κεφαλαίου.

Οπως είπε, «προωθείται η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, υλοποιείται η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, οργανώνεται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για μέγιστη συμβολή της στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου» και με αυτά ως δεδομένα ξεκαθαρίζουν οι βασικοί παράμετροι του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος, που είναι «η διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος με προσέλκυση επενδύσεων, ενίσχυση της εξωστρέφειας, στήριξη των επιχειρήσεων μέσα από κατάλληλες δομές αλλά και δημόσιες δραστηριότητες όπως έργα υποδομής». Δεύτερη παράμετρος η μείωση της ανεργίας, τρίτη η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων κάθε περιφέρειας και τέταρτη ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός.

Ειδικότερα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στη σταδιακή μείωση της παραγωγής και καύσης λιγνίτη, σημειώνοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση προκύπτει ως αναγκαιότητα «λόγω των υποχρεώσεων που απορρέουν απ' τη συμμετοχή στην ΕΕ», αλλά και ως επιλογή «προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον». Ο «νέου τύπου» ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης ουσιαστικά συνίσταται σε άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους στη διαδικασία παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας Ενέργειας.

Για να «χρυσώσει το χάπι», ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τους δύο τερματικούς σταθμούς του ΤΑΠ στη Δυτική Μακεδονία, την επαναπόδοση απ' τη ΔΕΗ των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, υποσχέθηκε υλοποίηση παλιότερης υπόσχεσης για ειδικό τιμολόγιο ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κ.λπ., ενώ πρόσθεσε πως «οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες συνεργασίας τοπικών επιχειρήσεων με τη ΔΕΗ (...) αξιοποιώντας και το νέο θεσμικό εργαλείο στο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή για τις ενεργειακές κοινότητες, για μια πρακτική διαδεδομένη στην Ευρώπη που επιτρέπει στους πολίτες, σε δήμους, περιφέρειες, μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, ασκώντας δραστηριότητα στην παραγωγή, αποθήκευση Ενέργειας...».

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιερώθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης του πρωτογενούς τομέα με έμφαση σε ποιοτικά προϊόντα που παράγει η περιοχή, όπως ο κρόκος Κοζάνης, τα αρωματικά φυτά κ.ά., μίλησε για αρδευτικά έργα, εγκωμίασε τις δυνατότητες της κτηνοτροφίας, όταν σε όλη τη χώρα αγρότες και κτηνοτρόφοι στενάζουν από την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που συγκεντρώνει την παραγωγή σε όλο και λιγότερα χέρια. Ειδική αναφορά έκανε στη γούνα και στις παραπέρα δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου, αλλά και στο θεματικό τουρισμό.

Υποσχέθηκε, ακόμη, ολοκλήρωση έργων υποδομής όπως η «σιδηροδρομική Εγνατία», αλλά και την κατασκευή ενός διαμετακομιστικού κέντρου στην Καστοριά, που θα ευνοήσει το εμπόριο με τις γειτονικές χώρες.

Δεν παρέλειψε να υποσχεθεί στο κεφάλαιο ενίσχυση της Παιδείας - Ερευνας και προσανατολισμό της στις ανάγκες του κεφαλαίου, ενώ δεν έλειψε και εκτενής αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία, με τον Αλ. Τσίπρα να μετράει πόρους και ταμεία απ' τα οποία μπορεί το εγχώριο κεφάλαιο να αντλεί ζεστό χρήμα για τη στήριξη της κερδοφορίας του, όπως αυτά που προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος, το ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τα ειδικά κίνητρα για εξαγωγικές επιχειρήσεις, τα διασυνοριακά προγράμματα της ΕΕ, αλλά και το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας που συστήνεται τώρα κ.ά.

Χρήμα και εργαλεία για το κεφάλαιο

Στην ομιλία του την πρώτη μέρα των εργασιών, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, υποστήριξε πως η κυβέρνηση με την «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021» θέλει να οικοδομήσει ένα ποιοτικά ανταγωνιστικό και εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο «ικανό να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει μαζική απασχόληση...». Δεν άργησε, βέβαια, να εξηγήσει ότι αναφέρεται σε προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης, δηλαδή θέσεις εργασίας πληρωμένες απ' τον κρατικό κορβανά, προφανώς με ημερομηνία λήξεως, τζάμπα εργατικά χέρια στο κεφάλαιο.

Σε ό,τι αφορά τους άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου, ανέφερε μεταξύ άλλων τη δημιουργία παρατηρητηρίου επιχειρηματικότητας, την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, την αναμόρφωση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις και την ενίσχυση της «νεοφυούς επιχειρηματικότητας». Εστίασε στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, διαβεβαιώνοντας ότι «θα ενισχύσει τη μόχλευση και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας με νέα κεφάλαια, ενώ θα αποτελέσει τον καταλύτη και για την αποκατάσταση του ελεύθερου ανταγωνισμού μέσω νέων συνεργασιών με συστημικές και συνεταιριστικές τράπεζες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπει η χώρα στη «μεταλιγνιτική εποχή με στροφή στην παραγωγική δραστηριότητα, σε τομείς όπου η τοπική οικονομία εμφανίζει πλεονεκτήματα». Μίλησε ακόμα για το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο έχει αρχικό προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας 250 περίπου επενδυτικών σχημάτων.

Από το βήμα του συνεδρίου ο Γ. Σταθάκης δήλωσε πως είναι έτοιμο το κυβερνητικό σχέδιο για τις μονάδες της ΔΕΗ που θα πωληθούν σύμφωνα με όσα προέβλεπε η συμφωνία με την τρόικα, για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Επανέλαβε ότι το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα θα αυξηθεί, σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι ο τομέας των ΑΠΕ παρουσιάζει «επενδυτικές ευκαιρίες» και ανήγγειλε τη θέσπιση νέου Ειδικού Χωροταξικού.


Απάντησαν με καταστολή στην αγωνιστική «υποδοχή» του πρωθυπουργού

Με συνθήματα όπως «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» και «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Κοζάνης «υποδέχτηκαν» χτες αγωνιστικά τον πρωθυπουργό έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο Κοίλων Κοζάνης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων Κοζάνης και των μπλόκων αγροτών Δυτικής Μακεδονίας.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε μέσω της απρόκλητης επίθεσης των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ στη διαδήλωση, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών διαδηλωτών. Μάλιστα, υπήρξε και σύλληψη ενός διαδηλωτή, που μετά την άμεση παρέμβαση των διαδηλωτών αφέθηκε τελικά ελεύθερος. Η επιχείρηση τρομοκράτησης έπεσε στο κενό, αφού οι διαδηλωτές παρέμειναν συγκεντρωμένοι καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, φωνάζοντας συνθήματα όπως «ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Νέα Δημοκρατία, τσακίζουν το λαό για την πλουτοκρατία», «Τέρμα πια οι αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» κ.ά.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, το Συνδικάτο Οικοδομων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης, το ΣΕΕΝ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης, το Σωματειο Γουνεργατών και Γουνεργατριών Σιάτιστας, το ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ - παράρτημα Δ. Μακεδονίας (συνταξιούχοι ΔΕΗ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Κοζάνης και τα μπλόκα αγροτών Δ. Μακεδονίας, σημειώνουν πως οι «εκατοντάδες διαδηλωτές ξεσκέπασαν την καλοστημένη φιέστα της κυβέρνησης και της Περιφέρειας να πουλήσουν το παραμύθι της "δίκαιης ανάπτυξης". Ενα παραμύθι που αποδεικνύεται εφιάλτης στους χώρους δουλειάς και στα χωράφια του μόχθου της φτωχομεσαίας αγροτιάς, εφιάλτης για τις ζωές των συνταξιούχων. Είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των καπιταλιστών πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων».


Καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι «έχει τεράστιες ευθύνες για την παρεμπόδιση και την προσπάθεια καταστολής των διαδηλωτών». «Τόσο τα παραμύθια της κυβέρνησης, όσο και το χέρι του κατασταλτικού μηχανισμού, δεν είναι ικανά να πνίξουν την αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και των συμμάχων τους», σημειώνουν, καλώντας τους εργαζόμενους «με μεγαλύτερο πείσμα το επόμενο διάστημα να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, να πυκνώσουν τις εστίες αντίστασης ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, να παλέψουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για να γίνει ο λαός αφέντης του πλούτου που παράγει».

ΚΚΕ: Απρόκλητη και απαράδεκτη επίθεση, ο λαός να δυναμώσει τον αγώνα του

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την απρόκλητη και απαράδεκτη επίθεση των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών στην Κοζάνη:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη επίθεση των ΜΑΤ στην Κοζάνη, κατά της συγκέντρωσης εργατικών σωματείων και φορέων της περιοχής, με συνέπειες τον τραυματισμό αρκετών διαδηλωτών και την προσαγωγή ενός.

Οι εργαζόμενοι της Κοζάνης, τα σωματεία και οι ενώσεις τους, καλούσαν σε συγκέντρωση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, την ώρα που πραγματοποιούνταν συνέδριο για τη λεγόμενη "παραγωγική ανασυγκρότηση" της περιοχής και της χώρας, όπως έχουν κάθε δικαίωμα, και όχι μόνο τους απαγορεύτηκε η προσέγγιση του χώρου του συνεδρίου, αλλά δέχτηκαν και την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός, οφείλουν να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τους αγώνες τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, καθώς και στον αυταρχισμό και την καταστολή που τη συνοδεύουν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ