ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
Σελ. /24
Μουλωχτοί

Και επαίσχυντοι και μουλωχτοί. Ο λόγος για τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που από χτες φωνάζουν ότι τάχα δεν ήξεραν τίποτα για την αίτηση επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δικαίωνε τους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας. Αίτηση που ανακάλεσαν άρον - άρον, κάτω από την γενικευμένη κατακραυγή, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και πασπαλίζοντας την κίνησή αυτά και με «παχιά λόγια» όπως ότι «το έγκλημα της Μανωλάδας δεν παραγράφεται»! Βέβαια, όπως γράφτηκε χτες, εδώ και τρεις μήνες, μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, η κυβέρνηση θα μπορούσε να δηλώσει ρητά ότι δεν πρόκειται να ζητήσει επανεξέταση, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την καταβολή των αποζημιώσεων στους εργάτες γης. Το γεγονός ότι δεν το έκανε, δείχνει ότι τόσους μήνες το «ζύγιζε» το πράγμα και στο τέλος πήγε να το διευθετήσει στα «μουλωχτά». Πιάστηκε όμως «με τη γίδα στην πλάτη» και η συνέχεια είναι γνωστή...

Θράσος

Μια εργαζόμενη 42 ετών, που επί 15 μήνες παρέμενε απλήρωτη από την εργοδοσία των σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδη»), έδωσε τέλος στη ζωή της στα Γιαννιτσά. Το πανελλαδικό σωματείο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρυπίδη» αναδεικνύει σε ανακοίνωσή του τις ευθύνες της εργοδοσίας αλλά και της κυβέρνησης, για το αδιέξοδο που ζουν οι 1.400 εργαζόμενοι. Ωστόσο, ο γγ του υπουργείου Εργασίας επέλεξε το ...facebook για να καλύψει τα νώτα της κυβέρνησης, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Ακούει κανείς εισαγγελέας; 15 μήνες απλήρωτη. 170 μηνύσεις έχουν υποβληθεί σε βάρος του Καρυπίδη. Καμία αντίδραση. Οι εργαζόμενοι απλήρωτοι και ο τύπος κυκλοφορεί ελεύθερος, "επενδύει" αλλού και να τα αποτελέσματα. Δικαιοσύνη ακούς; Είναι τελικά η οφειλή δεδουλευμένων αποδοχών βλαπτική μεταβολή κύριοι αδέκαστοι; Τι λέτε τώρα; Δικαιοσύνη ακούς;». Βολικός «αντίπαλος» για την κυβέρνηση η αστική Δικαιοσύνη, μόνο που οι αποφάσεις των δικαστηρίων βγαίνουν με βάση το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που διατηρεί και επεκτείνει η σημερινή κυβέρνηση. Και επιπλέον, καμιά ουσιαστική πρωτοβουλία δεν έχει πάρει το υπουργείο για να ανακουφίσει τους απλήρωτους εργαζόμενους, για τους οποίους κατά τα άλλα κόπτεται ο Νεφελούδης. Αντίθετα, με τη στάση της η κυβέρνηση προσφέρει κάλυψη στα σχέδια του εργοδότη να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους χωρίς να πληρώσει φράγκο. Και ενώ σε κάθε συνάντηση με τους εργαζόμενους το υπουργείο απέρριπτε το αίτημα για οικονομική ενίσχυση, με το επιχείρημα ότι δεν έχει λεφτά να διαθέσει, φαίνεται ότι το θράσος τούς περισσεύει και με το παραπάνω.

Κριτής

«Οταν βγαίνει ο ΣΕΒ και επιβεβαιώνει ότι δημιουργούνται ισχυρότερες προοπτικές για ανάκαμψη από το κλείσιμο της αξιολόγησης - και τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ - και τη δόση που εκταμιεύθηκε (...) πώς να συνεχίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης να καταστροφολογεί για την οικονομία; Πώς (...) να εξακολουθήσει να ζητάει εκλογές όταν ακόμα και οι βιομήχανοι διαμηνύουν πως εάν δεν διαταραχτεί η ομαλότητα στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία, οι προβλέψεις για ανάπτυξη πάνω από 1,5% το 2017 πιθανότατα θα επιβεβαιωθούν;». Αυτά έγραφε τις προάλλες η «Αυγή», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι στήνει μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης «ξαναζεσταμένα μέτωπα» σε πεδία όπως η Δικαιοσύνη και η Παιδεία, επειδή δυσκολεύεται να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση στην οικονομία. Αν μη τι άλλο, ο σχολιασμός αυτός της «Αυγής» συνιστά χαρακτηριστική ομολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την «μπουκιά απ' το στόμα» της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, σε ό,τι αφορά την προώθηση της πολιτικής που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Ταυτόχρονα όμως, παραδέχεται ότι ο κριτής της πολιτικής όλων τους είναι (ποιος άλλος;) ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες ενώσεις των καπιταλιστών. Μια ακόμα απόδειξη ότι η μεταξύ τους αντιπαράθεση δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα.

Γαλέρες

Με αφορμή τους ελέγχους που πραγματοποίησαν κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας σε ξενοδοχεία και τις παραβάσεις που εντόπισαν, το υπουργείο Εργασίας προσπάθησε με στόμφο να επαναφέρει το παραμύθι ότι «η πλήρης διασφάλιση τόσο της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, όσο και της νομιμότητας στις εργασιακές σχέσεις, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύνδεση της ανάπτυξης της οικονομίας με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας». Στην πραγματικότητα, βέβαια, η ανάπτυξη των κερδών των καπιταλιστών μπορεί να «συνδεθεί» μονάχα με τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας για τους εργαζόμενους, γεγονός για το οποίο μάλλον δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Τουρισμό και τα «ρεκόρ» των ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, για τα οποία πανηγύριζε και πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός μαζί με τους μεγαλοξενοδόχους. Η μόνη «πλήρης διασφάλιση» την οποία προσφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, δεν αφορά βέβαια τους εργαζόμενους, αλλά το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στους καπιταλιστές να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους «με νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις». Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά... 14 μορφές νόμιμης «ευελιξίας» στη διάθεση των μεγαλοεργοδοτών στον Επισιτισμό - Τουρισμό κατέγραψε στο ρεπορτάζ του ο «Ριζοσπάστης» την Κυριακή! Αυτή είναι η βάση της εργασιακής γαλέρας και οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις συνθήκες εργασίας που επιβάλλουν στους εργαζόμενους οι μεγαλοεργοδότες, δεν ξεπλένονται με κανένα δελτίο Τύπου και κανένα παραμύθι!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1793 Δολοφονείται η ηγετική μορφή της Γαλλικής αστικής Επανάστασης Ζαν Πολ Μαρά.

1822 Η στρατιά του Δράμαλη μπαίνει στο Αργος, ενώ γύρω της κλείνει οριστικά η «λαβίδα» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

1841 Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις υπογράφουν συνθήκη για την εδαφική ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Συνθήκη του Λονδίνου). Με την ίδια συνθήκη απαγορεύτηκε στα πολεμικά πλοία να περνούν τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια σε καιρό ειρήνης.

1863 Υπογράφεται στο Λονδίνο σύμβαση ανάμεσα σε Ρωσία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Δανία για την παραχώρηση του ελληνικού θρόνου στον Δανό πρίγκιπα Γεώργιο.

1908 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου γίνονται οι πρώτοι όπου επιτρέπεται η συμμετοχή γυναικών.

1916 Γεννιέται η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου.

1925 Ο δικτάτορας στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος καταργεί την ελευθεροτυπία.

1929 Στο Μεσολόγγι οι 15 φυλακισμένοι καπνεργάτες απ' το Αγρίνιο κηρύσσουν απεργία πείνας, ζητώντας την αποφυλάκισή τους. Η απεργία τους κράτησε μέχρι τις 22 του μήνα, όποτε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τους αποφυλακίσει.

1930 Ξεκινά στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης το παρθενικό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, με τη συμμετοχή 13 χωρών.

1931 Δυνάμεις της αστυνομίας με επικεφαλής τον εισαγγελέα διενεργούν επιδρομή στα γραφεία των συνδικάτων της πρωτεύουσας και συλλαμβάνουν δεκάδες συνδικαλιστές που συνεδρίαζαν. Οι αστυνομικοί έσπασαν τις πόρτες της Ενωτικής ΓΣΕΕ, κατέστρεψαν έπιπλα και αρχεία, ενώ 81 συνδικαλιστές παραπέμφθηκαν σε δίκη με το βενιζελικό «Ιδιώνυμο».

1944 Γεννιέται ο Ούγγρος εφευρέτης και αρχιτέκτονας Ερνε Ρούμπικ, γνωστός και για τον «κύβο του Ρούμπικ».

1954 Πεθαίνει η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο.

1965 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Φώτης Κόντογλου.

1969 Συνέρχεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας το Α' Συνέδριο των Ελληνικών Αντιδικτατορικών Επιτροπών Εξωτερικού.

2000 Πεθαίνει ο κινηματογραφιστής Στέλιος Τατασόπουλος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ