ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προωθεί αυξημένο στρατιωτικό - διπλωματικό ρόλο

Γερμανός «εκπαιδευτής» με Κούρδους του Ιράκ
Γερμανός «εκπαιδευτής» με Κούρδους του Ιράκ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το επικαιροποιημένο νέο σχέδιο για την «αμυντική πολιτική της Γερμανίας» ισχυρίστηκε χτες ότι έχει στα χέρια του το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες», το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα.

Σύμφωνα με αυτό, η Γερμανία επιβεβαιώνει τη θέλησή της για αυξημένο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή σε ό,τι «αφορά τα ζητήματα ασφάλειας» (ό,τι χρησιμοποιείται ως τέτοιο από τους ιμπεριαλιστές). Γίνεται, δηλαδή, φανερό ότι η δέσμευση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να μη βγάζει στρατεύματα στο εξωτερικό έχει προ πολλού ξεπεραστεί. Αλλωστε και το ίδιο το κείμενο κάνει έναν απολογισμό ουσιαστικά των τελευταίων 2,5 χρόνων, όπου η Γερμανία σημειώνεται ότι έπαιξε καθοριστικό διπλωματικό ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία και πήρε μέρος με στρατιωτικές δυνάμεις στις επεμβάσεις «ενάντια στους ισλαμιστές» στο Μάλι και αλλού. Φυσικά, είχαν προηγηθεί οι συμμετοχές στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στο Αφγανιστάν. Στο κείμενο συμπληρώνεται ακόμα ότι η χώρα έστειλε όπλα στους Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ, αλλά ότι επίσης, παρά τον αυξημένο διπλωματικό και στρατιωτικό ρόλο, «είναι ακόμα μικρή η δυνατότητα - αφού κάθε στρατιωτική αποστολή πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο - να μεταφέρει μάχιμες δυνάμεις σε εστίες στον κόσμο με τον ίδιο τρόπο που κάνουν άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Βρετανία ή η Γαλλία».

Την ίδια ώρα, δηλώνεται ότι «η Γερμανία δεν επιθυμεί να δρα μόνη της και ότι όλες οι στρατιωτικές και διπλωματικές δράσεις πρέπει να διευθετούνται και να λύνονται με τους συμμάχους της χώρας», ενώ οι «ένοπλες δυνάμεις εστιάζουν τη δράση τους σε πολυμερές πλαίσιο» και επιλέγουν το συντονισμό με τους συμμάχους. Ομως, υπάρχει και σαφής προτροπή ότι η κυβέρνηση να δηλώσει την ετοιμότητα της να γίνει η ίδια καθοριστικός παράγοντας έμπνευσης στον διεθνή διάλογο, να πάρει την ευθύνη να ηγηθεί».

Γίνεται αναφορά, επίσης, σε σκέψεις στο γερμανικό στρατό να μπορούν να ενταχθούν και υπήκοοι άλλων χωρών της ΕΕ και που θα είναι ένα δυνατό μήνυμα για τη διαδικασία ενοποίησης. Και βεβαίως δηλώνεται ότι η Γερμανία στηρίζει την παραίνεση του ΝΑΤΟ για αύξηση των «αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ» και δηλώνεται ότι θα το προσεγγίσει σταδιακά αυξάνοντας από 1,19% φέτος σε 1,21% το 2017.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανοιχτές «πληγές» και διεργασίες

Η Μέρκελ χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντησή της με τον Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τη σημασία που συνεχίζει να έχει η διμερής συνεργασία και για τις δύο χώρες αποτύπωσε η συνάντηση που είχαν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, «ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για την απόφαση (σ.σ. της γερμανικής Βουλής για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων), ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος δεσμεύτηκε να επιδείξει την απαραίτητη ευαισθησία ώστε η κίνηση αυτή να μην επισκιάσει τις διμερείς σχέσεις».

Επιπλέον, η Μέρκελ φέρεται να εξέφρασε και την ικανοποίησή της για την υλοποίηση των υποσχέσεων που η Τουρκία έχει δώσει σχετικά με τη συμμετοχή της στην «αντιμετώπιση» των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Τέλος, οι δυο ηγέτες συζήτησαν και τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμετώπιση ξένων μαχητών που στρατολογεί το «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία.

Σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε», η Μέρκελ δήλωσε πως «η ατμόσφαιρα ήταν εποικοδομητική (...) και πολύ επαγγελματική, σε μια προσπάθεια να λυθούν οι υπάρχουσες διαφορές». Βέβαια, η Γερμανίδα ηγέτης συμπλήρωσε ότι «οι διαφωνίες δεν εξαφανίζονται μετά από μια τέτοια συζήτηση... Αλλά θεωρώ ότι ήταν σημαντικό που τις συζητήσαμε...».

Συζητήσεις για το Ιντσιρλίκ

Την ίδια στιγμή, πάντως, στη Γερμανία μεγαλώνουν οι αντιδράσεις για τις τουρκικές ενστάσεις στα περιθώρια Γερμανοί βουλευτές να επισκέπτονται τις δυνάμεις που σταθμεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ. Χτες, ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμερτ, δήλωσε στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» πως «ενδεχομένως να πρέπει να καταστεί εκ νέου σαφές ότι η Μπούντεσταγκ στηρίζει την αποστολή Γερμανών στρατιωτών στο εξωτερικό, μόνο στο πλαίσιο διεθνών αποστολών και εφόσον είναι ευπρόσδεκτοι», συμπληρώνοντας ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως «οι στρατιώτες που δεν είναι ευπρόσδεκτοι δεν θα μείνουν εκεί μόνιμα».

Την ίδια στιγμή, ανοίγει η συζήτηση και για «εναλλακτικές» στην περίπτωση που οι γερμανικές δυνάμεις φύγουν από το Ιντσιρλίκ. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο «Deutschlandfunk» ο βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστων (CSU), Φλόριαν Χαν, τονίζοντας πως αν η Τουρκία εξακολουθεί να εμποδίζει επισκέψεις Γερμανών αξιωματούχων «θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Τότε θα πρέπει να δούμε πού μπορούμε εναλλακτικά να συνεχίσουμε αυτή την αποστολή». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ελλάδα ή η Ιορδανία θα ήταν καλές επιλογές», αλλά και πως το αν αυτές οι χώρες συμφωνούν με ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα διαφανεί μέσα από συζητήσεις. Αλλά είμαι σίγουρος ότι, για παράδειγμα, η Ιορδανία θα ήταν πρόθυμη, διότι μας είχαν δώσει το μήνυμα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού αυτής της αποστολής».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο εσωτερικό της Τουρκίας δυναμώνει η αντιπαράθεση για τη χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας σε Σύρους πρόσφυγες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να γίνει δημοψήφισμα. Σε επαρχίες όπως η Κόνια, τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Σύρων προσφύγων, με δύο νεκρούς μάλιστα, το περασμένο Σαββατοκύριακο.
ΣΕΡΒΙΑ - ΗΠΑ
«Κατανόηση» Νούλαντ για τις σχέσεις της Σερβίας με τη Ρωσία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Κατανόηση» για την ανάγκη συνέχισης των παραδοσιακά ισχυρών σχέσεων της Σερβίας με τη Ρωσία έδειξε το βράδυ της Δευτέρας στο Βελιγράδι η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, στο πλαίσιο περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή.

Η Νούλαντ σημείωσε σε δηλώσεις της πως οι ΗΠΑ «είναι υπερήφανες που έχουν εταίρο τη Σερβία» και «δεν βλέπουν αντίφαση ανάμεσα στο να διατηρεί το Βελιγράδι καλές σχέσεις και με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ». Μετά τη συνάντησή της με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η Νούλαντ πρόσθεσε με νόημα: «Δεν βλέπουμε καμία αντίφαση να έχει η Σερβία καλή σχέση με τη Ρωσία και καλή σχέση με τις ΗΠΑ... Ποτέ δεν ζητάμε από φίλους ή συμμάχους να διαλέξουν».

Η αξιωματούχος εξέφρασε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον «στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας», τονίζοντας το σημαντικό ρόλο της χώρας «στην περιοχή, την περιφερειακή συνεργασία και συμφιλίωση». Σε επόμενο σημείο, άσκησε πιέσεις σε Βελιγράδι και Πρίστινα, προκείμενου «να συνεχιστεί ο διάλογος» μεταξύ τους.

Μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα υφυπουργός πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρώτο αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, με την πρόεδρο της σερβικής βουλής και αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου Μάτζα Γκότζκοβιτς, με εκπροσώπους ανεξάρτητων αρχών, μεταξύ των οποίων και αυτή της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Συνεχείς διαβουλεύσεις αστικών κομμάτων

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, πραγματοποιεί αυτές τις μέρες επαφές με ηγέτες των άλλων αστικών κομμάτων για τη διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, είτε πλειοψηφικής είτε μειοψηφίας με την αποχή κάποιων κομμάτων. Η διαδικασία αυτή υποτίθεται πρέπει να ολοκληρωθεί αυτήν τη βδομάδα, ώστε την επόμενη να γίνουν οι ψηφοφορίες στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 26ης Ιούνη (χωρίς ιδιαίτερες διαφορές από την προηγούμενη του Δεκέμβρη του 2015, που δεν οδήγησε σε κάποια εκλογική συνεργασία).

Χτες, ο Ραχόι που διαθέτει 137 έδρες στις 350 της Βουλής, συναντήθηκε με τον ηγέτη του συνονθυλεύματος (κάτι σαν το ελληνικό «Ποτάμι») των «Πολιτών», Αλμπερτ Ριβέρα (με 32 έδρες), και εξετάστηκε η λεγόμενη «παθητική» στήριξη, δηλαδή το ενδεχόμενο οι «Πολίτες» να μη στηρίξουν τον Ραχόι, αλλά στη δεύτερη ψηφοφορία να απόσχουν, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Αυτή η περίπτωση αναμένεται να συζητηθεί και σε σημερινή συνεδρίαση των «Πολιτών», αφού προβάλλεται η «ανάγκη να μην υπάρξει ακυβερνησία». Επίσης, χτες έγινε η συνάντηση του Ραχόι με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Ποδέμος» που σε συνεργασία με την οπορτουνιστική Ενωμένη Αριστερά (όπου συμμετέχει το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) έχουν 71 έδρες. Σε αυτήν διαπιστώθηκε η διαφορά απόψεων που έχει σχέση με το μείγμα διαχείρισης και όχι με τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ενώ ο Ιγκλέσιας προέτρεψε τον ηγέτη του δεύτερου Σοσιαλιστικού Κόμματος (85 έδρες), Πέδρο Σάντσεθ, να μην συνεργαστεί με τον Ραχόι, αλλά με τις «αριστερές δυνάμεις» και τα εθνικά κόμματα, ώστε «να φύγει η Δεξιά από την εξουσία». Σήμερα αναμένεται η συνάντηση Ραχόι - Σάντσεθ, ενώ πυκνώνουν οι φωνές στους Σοσιαλιστές να υπάρξει συνεργασία «μεγάλου συνασπισμού για να κυβερνηθεί η χώρα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ