ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Εξελίξεις που προμηνύουν νέα όξυνση των ανταγωνισμών

Διαιτητικό δικαστήριο με έδρα τη Χάγη αμφισβητεί τις διεκδικήσεις της Κίνας στην περιοχή. Το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει την απόφαση

Από ασκήσεις Φιλιππίνων και Ιαπωνίας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα το 2015

Copyright 2016 The Associated

Από ασκήσεις Φιλιππίνων και Ιαπωνίας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα το 2015
ΠΕΚΙΝΟ - ΜΑΝΙΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα ώθηση στους ήδη έντονους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς θα δώσουν τα όσα ανακοίνωσε χτες το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο (Permanent Court of Arbitration - PCA) με έδρα τη Χάγη, όπου οι Φιλιππίνες είχαν προσφύγει μονομερώς το 2013, σχετικά με τις διεκδικήσεις που προβάλλει η Κίνα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), περιοχή στην οποία έχουν εδαφικές διαφορές Πεκίνο - Μανίλα αλλά και πολλοί άλλοι.

Σύμφωνα με το κείμενο που αναπαρήγαγαν όλα τα διεθνή ΜΜΕ, το συγκεκριμένο Δικαστήριο έκρινε ότι «δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες περιοχές εντός της "γραμμής με τις 9 παύλες" (Nine Dash Line, η ζώνη που η Κίνα θεωρεί έδαφος με δική της κυριαρχία)». Ακόμα, ότι «η Κίνα παραβίασε τα κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππίνων στην Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη», αλλά και ότι «τα στοιχεία» (σ.σ. νησίδες) που διεκδικεί η Κίνα δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ανθρώπινο πληθυσμό και συνεπώς «δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Ανεξάρτητα από το ότι η εξέλιξη σηματοδοτεί τις ευρύτερες διαστάσεις που αποκτούν οι «κόντρες» σε Ασία - Ειρηνικό (και όχι μόνο), είναι ζητούμενη η εγκυρότητα της συγκεκριμένης «απόφασης», με δεδομένο ότι έγινε μονομερής προσφυγή από τις Φιλιππίνες. Πάντως, είναι σίγουρο πως η ανακοίνωση θα αξιοποιηθεί διεθνώς για την αύξηση της πίεσης ενάντια στην Κίνα γενικά (και όχι μόνο όσον αφορά τη ΝΚΘ), στο πλαίσιο συνολικότερων αντιλαϊκών σχεδιασμών που επιταχύνονται, με πρωταγωνιστή φυσικά τις ΗΠΑ. Επίσης, αν θεωρηθεί δεδικασμένο στο «ναυτικό δίκαιο», μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την κατάσταση στο Αιγαίο.

Αμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας. Ο Πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι η χώρα δε θα δεχτεί καμία πρόταση ή ενέργεια που θα βασίζεται στη χτεσινή «απόφαση», προσθέτοντας ότι η εδαφική κυριαρχία και τα θαλάσσια συμφέροντα της Κίνας στην περιοχή δε θα επηρεαστούν. Το υπουργείο Εξωτερικών, σε μακροσκελή ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε «αβάσιμη» και «άκυρη» την απόφαση, ενώ το υπουργείο Αμύνας δηλώνει ότι «θα διαφυλάξει αταλάντευτα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και θα αντιμετωπίζει όλων των ειδών τις απειλές και προκλήσεις».

Το υπουργείο Εξωτερικών στις Φιλιππίνες εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «οι ειδικοί μας μελετούν την απόφαση με επιμέλεια», συνιστώντας σε όλους όσους τους αφορά «συγκράτηση και νηφαλιότητα».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, έκανε λόγο για «απόφαση» που είναι «σημαντική συμβολή στον κοινό στόχο της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα».

Αλλες αντιδράσεις

Η χτεσινή εξέλιξη δεν αποκλείεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα για τις εδαφικές διαφορές που υπάρχουν στην περιοχή και μεταξύ άλλων χωρών. Το Βιετνάμ, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Λι Χάι Μπινχ, χαιρέτισε την απόφαση, συμπληρώνοντας ότι «υποστηρίζει σθεναρά την επίλυση των διενέξεων στη Νότια Σινική Θάλασσα με ειρηνικά μέσα, περιλαμβανομένων διπλωματικών και νομικών διαδικασιών και της αποφυγής χρήσης ή απειλών για χρήση βίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η Ταϊβάν, μέσω του εκπροσώπου του «ΥΠΕΞ», Ντέιβιντ Ταουέι Λι, είπε ότι δεν αποδέχεται την απόφαση, αντιδρώντας στο ότι η απόφαση εμφανίζει την Ταϊβάν ως τμήμα της Κίνας και εκτιμώντας ότι αυτή δεν εξυπηρετεί τις δικές της εδαφικές διεκδικήσεις.

Στο μεταξύ και στην Ιαπωνία, ο υπουργός Αμυνας, Τζεν Νακατανι, δήλωσε ότι το Τόκιο θα παρακολουθεί στενά την κινεζική «δραστηριότητα» στην (αρκετά βορειότερη) Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, καλώντας - μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις από τη Χάγη - «όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αντιδράσουν με τρόπο που δεν αυξάνει την ένταση».

Να διευκρινιστεί ότι το PCA δεν αποτελεί κάποιο είδος διεθνούς δικαστηρίου και δεν έχει καμία σχέση με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης που συνδέεται με τον ΟΗΕ. Ουσιαστικά, είναι ένα είδος διακρατικού επιτελείου που οργανώνει διαδικασίες διαιτησίας για εδαφικές διαφορές.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διεργασίες και παζάρια εν μέσω συγκρούσεων...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Σαν εξέλιξη που θα μπορούσε να «διευκολύνει» τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο «ζήτημα τερματισμού του πολέμου στη Συρία» αντιμετώπισε χτες στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τις διεργασίες για την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας και Ρωσίας.

Οπως σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος, η ομαλοποίηση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων θα βοηθήσει τις δύο χώρες να βρουν «αποτελεσματικούς νέους τρόπους να επιλύσουν τη συριακή κρίση», αν και παραδέχτηκε ότι οι δύο χώρες «έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα της Συρίας». Παράλληλα, ο Ρώσος πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, Βιτάλι Τσούρκιν, μιλώντας στο ρωσικό ραδιοσταθμό «ΗΧΩ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ», εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα θελήσει να κλείσει τις κρίσεις σε Ουκρανία και Συρία πριν τελειώσει την προεδρική του θητεία το Γενάρη του 2017. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι η κρίση στην Ουκρανία «έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκατασταθεί από την κρίση στη Συρία». Και ο Τσούρκιν πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θέλουν να αφήσουν τον κόσμο «σε καλύτερη κατάσταση απ' όταν προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές διαδικασίες».

Αυτά ενώ αύριο αναμένεται η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, στη Μόσχα, με βασικό θέμα όσα διαδραματίζονται στη Συρία και τις πιθανότητες για την επανάληψη των ενδοσυριακών έμμεσων διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Κλιμάκωση των βομβαρδισμών στην Παλμύρα

Το ίδιο 24ωρο, στην Παλμύρα της Συρίας τα ρωσικά βομβαρδιστικά κλιμάκωσαν τις επιχειρήσεις ενάντια σε θέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», έπειτα από την κατάρριψη ρωσικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στο τέλος της περασμένης βδομάδας, στη συγκεκριμένη περιοχή, από ισλαμιστές μισθοφόρους, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Ρώσων πιλότων.

Στις χτεσινές επιχειρήσεις συμμετείχαν τουλάχιστον έξι ρωσικά βομβαρδιστικά τύπου «Tu-22M3», που απογειώθηκαν από αεροπορική βάση της Ρωσίας και χτύπησαν θέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» ανατολικά της Παλμύρας, καθώς και στις περιοχές αλ Σουκχνέχ και Αράκ.

Νέες επιθέσεις στη Βαγδάτη...

Ενα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ, για την αποστολή 560 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, στο πλαίσιο επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης και την εκδίωξη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», νέα αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στη Βαγδάτη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 32.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στη συνοικία Ρασιντίγια, ωστόσο οι ιρακινές αρχές στρέφουν τις υποψίες τους σε τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που εξαπολύουν συχνά τέτοιο τύπο επιθέσεων στη Βαγδάτη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Η Χίλαρι Κλίντον είναι η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία και σκοπεύω να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να διασφαλίσω ότι θα γίνει η νέα Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» δήλωσε χτες ο «Δημοκρατικός» γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που τάχθηκε χτες και επίσημα στο πλευρό της υποψήφιας του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Χίλαρι Κλίντον. Ο Τραμπ από την πλευρά του εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας πως ο Σάντερς με την υποστήριξή του στην Κλίντον «έγινε μέρος ενός διεφθαρμένου συστήματος».

ΡΙΑΝΤ.-- Η πετρελαϊκή βιομηχανία χρειάζεται μια τιμή άνω των 50 δολαρίων το βαρέλι για να διατηρήσει τις επενδύσεις, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ-Φαλίχ, σε γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι θα υπερισχύουν οι καθοδικές πιέσεις στις τιμές λόγω των τεράστιων αποθεμάτων. «Χρειαζόμαστε μια τιμή πάνω από τα 50 δολάρια για να πετύχουμε μια ισορροπία στις αγορές πετρελαίου μακροπρόθεσμα», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ο Φαλίχ. «Και όπως τα 50 δολάρια είναι πολύ χαμηλά για να διατηρηθούν οι επενδύσεις, οι τιμές άνω των 100 δολαρίων είναι υπερβολικές. Το καλύτερο βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα», δήλωσε.

ΒΗΡΥΤΤΟΣ.-- Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, που ξεκίνησε χτες διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο, διαβεβαίωσε πως θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν», για να βοηθήσει τη χώρα να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο που έχει παραλύσει τη βουλή και την κυβέρνηση, εμποδίζοντας, εδώ και δύο χρόνια, την εκλογή νέου Προέδρου μετά τη λήξη της θητείας του Μισέλ Σουλεϊμάν το Μάη του 2014.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Τα Ηνωμένα Εθνη απηύθυναν χτες νέα έκκληση για την προστασία αμάχων στο Νότιο Σουδάν, μετά την πρόσφατη ανάφλεξη εμφύλιων συγκρούσεων ανάμεσα σε ενόπλους του Προέδρου Σάλβα Κιίρ και του αντιπροέδρου Ρίεκ Μάτσαρ. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως πάνω από 36.000 νέοι εκτοπισμένοι από τις εστίες τους αναζητούν καταφύγιο σε βάσεις του ΟΗΕ, ενώ η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες κάλεσε τις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορά τους για τους Νοτιοσουδανούς πρόσφυγες. Αυτά ενώ στην πρωτεύουσα του Ν. Σουδάν, Τζούμπα, επικρατούσε χτες τεταμένη ηρεμία και σχετική τήρηση της συμφωνίας για «παύση των εχθροπραξιών», που ανακοίνωσαν νωρίτερα ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της χώρας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Σκληρή εργασία» διαπίστωσε η Νούλαντ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Λακωνική ήταν μετά τη συνάντησή της με τον Κύπριο Πρόεδρο η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ, μιλώντας για «μια πάρα πολύ καλή συνάντηση» και συμπληρώνοντας ότι «οι δύο ηγέτες εργάζονται πολύ σκληρά».

Η Νούλαντ έφτασε στη Λευκωσία, για να συναντήσει αφενός τον Κύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη, αφετέρου τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί. Η ατζέντα της περιελάμβανε επαφές για διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν μια ακόμα μεταξύ τους συνάντηση. Μετά από αυτήν, ο Κύπριος Πρόεδρος έκανε λόγο για «πρόθεση και από τις δύο πλευρές να υπάρξουν προσπάθειες, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι όποιες αποκλίσεις και να καταλήξουμε σε συγκλίσεις». Εξηγώντας ότι η θεματολογία της χτεσινής συνάντησης αφορούσε την Οικονομία και την ΕΕ, ο Αναστασιάδης ανέφερε ότι «υπάρχει μια ευρύτερη συναντίληψη ότι πρέπει να υπάρξουν απόλυτες συγκλίσεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ