ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Συνεχίζεται το παζάρι μέσα κι έξω από τη Βουλή

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ

Ολοκληρώνεται σήμερα η επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο. Στις 19 και 20 Ιούλη, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Χτες, στην Επιτροπή έγινε ψηφοφορία επί της αρχής και συζήτηση για τα άρθρα του νομοσχεδίου. Οσον αφορά την ψηφοφορία επί της αρχής, το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν τα κυβερνητικά κόμματα και η Ενωση Κεντρώων. Κατά τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ η Χρυσή Αυγή επιφυλάχτηκε για την Ολομέλεια, δείχνοντας ότι στο παρασκήνιο το παζάρι συνεχίζεται ακάθεκτο.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση, η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα κινήθηκε γύρω από την «κυβερνητική σταθερότητα», που είναι το ζητούμενο για το αστικό πολιτικό σύστημα, προκειμένου απρόσκοπτα να προωθείται η αντιλαϊκή πολιτική. Ενδεικτικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γκιόλας ισχυρίστηκε ότι ο εκλογικός νόμος «προωθεί τη σύνθεση και κατατείνει σε κυβερνήσεις συνεργασίας» που θα επιφέρουν «την κυβερνητική σταθερότητα, τη συνδιαμόρφωση και τον έλεγχο που εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και ειρήνη».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής της, Μ. Βορίδης, εκφράζοντας προβληματισμούς τμημάτων του κεφαλαίου, αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να υπάρξει κυβερνησιμότητα, πώς θα υπάρξει σύνθεση προγραμματική, όταν θα χρειάζονται 4 και 5 κόμματα για κυβέρνηση; Τι είδους κυβερνητική σταθερότητα θα είναι αυτή;».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, δείχνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και ότι τα παζάρια θα βρίσκονται σε εξέλιξη έως την τελευταία στιγμή, δήλωσε «οπαδός των συνθέσεων, των συναινέσεων, των κυβερνητικών συμπράξεων», γιατί αυτό απαιτεί η «σημερινή σύνθετη εποχή», αλλά χρέωσε στην κυβέρνηση «αποσπασματικότητα», λέγοντας ότι «αυτό είναι που μας αναγκάζει να ψηφίσουμε κατά». Ο ίδιος πρόσθεσε με νόημα: «Να γίνει η συζήτηση από την αρχή. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ό,τι θέλετε».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, είπε ότι «η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων και του δικομματισμού έχει παρέλθει» και πως είναι ανάγκη «τις διεργασίες που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία να τις εκφράσουμε και στο πολιτικό σύστημα». Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ότι θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στη συντήρηση, δηλαδή τη ΝΔ, ή «τις αριστερές δυνάμεις της προόδου».

Από το Ποτάμι, ο Ν. Μπαργιόκας επανέφερε τις προτάσεις του κόμματός του υπέρ του «κυμαινόμενου» μπόνους για να εξασφαλίζεται ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση κ.λπ. Από την Ενωση Κεντρώων τοποθετήθηκε ο Δ. Καρράς, ενώ η Χρυσή Αυγή δεν τοποθετήθηκε.

Η θέση του ΚΚΕ

Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης είπε ότι «θα ψηφίσουμε τα άρθρα 1, 2, 4 και 5 (σ.σ. ψήφος στα 17, κατάργηση μπόνους, διευθέτηση εδρών και περιφερειών, ισχύς του νόμου από τις επόμενες εκλογές, αν συγκεντρώσει 200 ψήφους)». «Δεν μπορούμε - σημείωσε - να ψηφίσουμε το άρθρο 3», που αφορά στη διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή.

Οσον αφορά συνολικά το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι η κυβέρνηση προωθεί αυτή την περίοδο τον εκλογικό νόμο γιατί «θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τον πρώτο λόγο στον πόλο το λεγόμενο κεντροαριστερό του αστικού πολιτικού συστήματος. Η αύξηση της αναλογικότητας που προβλέπεται από το νόμο, διευκολύνει αυτό το σχεδιασμό για κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν το κόμμα αυτό βγει δεύτερο». Επισήμανε ότι «από την άλλη, η κυβέρνηση αξιοποιεί το νόμο και ως αντιπερισπασμό, για να σκιάσει τη νέα επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Δείχνοντας ότι ο εκλογικός νόμος είναι μέρος των διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ, που τώρα είναι υπέρ του μπόνους, ενώ πριν από ένα χρόνο είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργησή του. Είπε επίσης και για τη ΝΔ ότι είναι υπέρ του μπόνους, το οποίο υπενθύμισε ότι καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1990, γιατί βλέπει ότι έχει λίγα περιθώρια συνεργασιών. Επισήμανε, τέλος, ότι με όποιον εκλογικό νόμο, στο πλαίσιο αυτού του συστήματος θα συνεχίζεται η σφαγή του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Κόβουν και ράβουν...

Τα παζάρια για τον εκλογικό νόμο συνεχίστηκαν χτες και εκτός Βουλής, με δηλώσεις και τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», κάλεσε ξανά το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι έως τις 20 Ιούλη υπάρχει αρκετός πολιτικός χρόνος για να βρεθούν οι τρεις ψήφοι που απαιτούνται για να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών και να ισχύσει το νέο εκλογικό σύστημα από τις ερχόμενες εκλογές. Πρόσθεσε ότι το σύστημα αυτό διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας, αν και ο ίδιος «δεν βλέπει» κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ο Π. Κουρουμπλής τάχτηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό με αυξημένες αρμοδιότητες. Στο παραπάνω πλαίσιο, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με σχόλιό του κάλεσε την Φώφη Γεννηματά είτε να «συνταχτεί στο πλευρό των συντηρητικών δυνάμεων και του κ. Μητσοτάκη» είτε να στηρίξει τον εκλογικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση.

«Οι τυχοδιωκτικές επιλογές και οι εκβιασμοί του κ. Τσίπρα δεν περνούν. Ο δε κ. Μητσοτάκης θα μας βρει απέναντί του σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς του ληστρικού bonus των 50 εδρών», απάντησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά της, η ΝΔ επιμένει ότι δεν υπάρχει συναίνεση στο εκλογικό νομοσχέδιο που κατάθεσε η κυβέρνηση. Οπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, «ο νόμος πρέπει να έχει αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα. Ο παρών νόμος το εξασφαλίζει». Αντίστοιχα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, σχολίασε στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ» ότι «ο πρώτος σκοπός της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσει μια κατάσταση που να μην μπορεί κανείς να κυβερνήσει χωρίς να την έχει ανάγκη».

Τέλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Η Γνώμη» της Πάτρας, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, επανέλαβε τη θέση του για «μείωση του μπόνους, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, μείωση των εδρών» και προσπάθησε με δόλιο τρόπο να βάλει στο κάδρο των άθλιων παζαριών και το ΚΚΕ, ισχυριζόμενος ότι οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες δεν σπάνε και ότι αυτό είναι «το αντάλλαγμα για να ψηφίσουν την απλή τους αναλογική το ΚΚΕ και ο Λεβέντης»...


ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
Με δραστηριότητες στην Πόλη Χο Τσι Μινχ συνεχίζεται η επίσκεψη

Πλούσιο πρόγραμμα συναντήσεων με στελέχη του ΚΚ Βιετνάμ και επίσκεψη στο Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ περιελάμβανε η χτεσινή μέρα στο Ανόι

Του απεσταλμένου μας Γιώργου ΕΛΤΑΧΗΡ.--

Με συναντήσεις και δραστηριότητες στην Πόλη Χο Τσι Μινχ (πρώην Σαϊγκόν) συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής της τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά από πρόσκληση του ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής και της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν, επίσης, ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, και ο Γιώργος Ελταχήρ, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη». Συγκεκριμένα, το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση με την ηγεσία της Κομματικής Επιτροπής της Πόλης Χο Τσι Μινχ, καθώς και επίσκεψη στις ιστορικές σήραγγες Cu Chi, ένα τεράστιο δίκτυο υπόγειων στοών που δημιούργησε και χρησιμοποίησε στον ηρωικό αγώνα του ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό ο βιετναμέζικος λαός.

Τιμή στον ιστορικό κομμουνιστή ηγέτη Χο Τσι Μινχ

Χτες το πρωί, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ απέτισε φόρο τιμής στον ιστορικό ηγέτη του Βιετνάμ και του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, Χο Τσι Μινχ, επισκεπτόμενη το μαυσωλείο του στο Ανόι, όπου ο Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι.

Από τη συνάντηση με την Επιτροπή Ειρήνης του Βιετνάμ
Από τη συνάντηση με την Επιτροπή Ειρήνης του Βιετνάμ
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία περιηγήθηκε στην περιοχή δίπλα από το μαυσωλείο, στους χώρους όπου μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας έζησε και δούλεψε ο Χο Τσι Μινχ για τη νίκη του αγώνα του βιετναμέζικου λαού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ξενάγηση στο λιτό παραδοσιακό ξύλινο διαμέρισμα το οποίο κατασκευάστηκε για να ζει και να δουλεύει ο Χο Τσι Μινχ, αφού ο ιστορικός κομμουνιστής ηγέτης αρνήθηκε να μείνει στο παρακείμενο μεγαλοπρεπές αποικιακό κτίριο του Προεδρικού Μεγάρου.

Ακριβώς δίπλα, μάλιστα, από το ξύλινο διαμέρισμα, βρίσκεται και το καταφύγιο από όπου συνεχιζόταν η δουλειά του Χο Τσι Μινχ και των άλλων στελεχών της ηγεσίας του ΚΚ Βιετνάμ, κατά τη διάρκεια των αμερικάνικων βομβαρδισμών, την περίοδο της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής τους επέμβασης στη χώρα. Η ενδιαφέρουσα περιήγηση ολοκληρώθηκε με τον Δ. Κουτσούμπα να υπογράφει στο βιβλίο επισκεπτών, σημειώνοντας τα εξής:

«Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του αγώνα του βιετναμέζικου λαού που με τη φωτεινή ηγεσία του ΚΚ Βιετνάμ και του ηγέτη του Χο Τσι Μινχ οδήγησε στην απελευθέρωση από το γαλλικό, γιαπωνέζικο και αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ο ελληνικός λαός τιμά το λαό του Βιετνάμ.

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης στο χώρο που ζούσε και δούλευε ο Χο Τσι Μινχ, ο Δ. Κουτσούμπας υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών
Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης στο χώρο που ζούσε και δούλευε ο Χο Τσι Μινχ, ο Δ. Κουτσούμπας υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών
Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, με σεβασμό,

Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ»

Χτες, επίσης, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πραγματοποίησε συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, Nguyen Ngoc Bao, με τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Nhan Dan» («Λαός»), Thuan Huru, με τον Nguyen Anh Tuan, εκτελεστικό Γραμματέα της ΚΕ της Οργάνωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας «Χο Τσι Μινχ», καθώς και με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Βιετνάμ, Ν. Κανέλλο (Ρεπορτάζ για αυτές τις συναντήσεις θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»).

Με την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ

Το πρωί της Δευτέρας 11/7, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε στο Ανόι με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, Hoang Binh Quan. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Επιτροπής, συμμετείχαν κι άλλα μέλη της, καθώς και η πρέσβης του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Tran Thi Ha Phuong.

Για μια ακόμα φορά, στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί στο Βιετνάμ η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη οι ιστορικοί δεσμοί και η αλληλεγγύη ανάμεσα στα Κομμουνιστικά Κόμματα και τους λαούς των δύο χωρών να ενισχυθούν παραπέρα, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μια περίοδο δύσκολων προκλήσεων.

Από την κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ
Από την κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ
Μιλώντας για αυτές τις προκλήσεις, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη βαθιά καπιταλιστική κρίση που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται να διαμορφώνουν έναν «παράδεισο» για τις μεγάλες επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που οξύνουν τα προβλήματα για τους εργαζόμενους.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε ακόμα για την όξυνση των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων γύρω από την πορεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο των οποίων παράλληλα με την κυρίαρχη γραμμή για παραπέρα ενοποίηση αυτής της ιμπεριαλιστικής ένωσης, αναπτύσσονται ταυτόχρονα και τάσεις για διαμόρφωση ενός σκληρού πυρήνα, γύρω από τον οποίο θα κινούνται διάφορα κράτη - δορυφόροι με μια πιο «χαλαρή» σχέση.

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, σε μια περιοχή όπου συγκρούονται όλο και πιο έντονα τα συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων, όπως είναι οι ΗΠΑ, κράτη της ΕΕ, η Ρωσία και η Κίνα, αλλά και περιφερειακών δυνάμεων, όπως η Τουρκία και το Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, με πρόσχημα το Προσφυγικό, νέες αρμάδες του ΝΑΤΟ εδραιώνουν την παρουσία τους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ως τμήμα της συνολικότερης συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων σε όσες χώρες συνορεύουν με τη Ρωσία ή με περάσματα που την ενδιαφέρουν, όπως αυτή αποφασίστηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, μαζί με την ενίσχυση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη και τη συνέχιση της παρουσίας και των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Από τη συνάντηση με την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ
Από τη συνάντηση με την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ
Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά από 1,5 χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι αυτή εκλέχτηκε, προβάλλοντας κάποια αριστερά συνθήματα και υποσχέσεις για μέτρα ανακούφισης του λαού, ωστόσο από τη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση άρχισε να τα αλλάζει, για να φτάσει τελικά όχι μόνο να μην αναιρέσει κανένα από τα αντιλαϊκά μέτρα των προκατόχων της, αλλά να προσθέσει νέα πάνω στις πλάτες του λαού.

Απέναντι σε όλη αυτήν την κατάσταση, υπογράμμισε, το ΚΚΕ παλεύει για την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίησή του, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας, με την ενίσχυση της διεθνιστικής δράσης να αποτελεί συστατικό στοιχείο της προσπάθειας του Κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΚΕ δίνει μεγάλη σημασία στις Διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, πιστεύει ότι η φετινή Διεθνής Συνάντηση που θα γίνει στο Βιετνάμ μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα το ίδιο προωθεί και άλλες μορφές περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας, όπως η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, η Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση κ.ά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, ανέφερε ότι τα Κομμουνιστικά Κόμματα μπορούν να μάθουν το ένα από το άλλο, να συζητάνε την πείρα τους, στις Διεθνείς Συναντήσεις, μέσω του Solidnet κ.ο.κ. Ειδικά για τα δύο κόμματα, της Ελλάδας και του Βιετνάμ, εξέφρασε την ελπίδα να βελτιώσουν παραπέρα τη συνεργασία τους, μεταξύ άλλων και με την ανταλλαγή κι άλλων επισκέψεων, συμπερασμάτων, απόψεων κ.ο.κ.

Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στα καθήκοντα που προσδιορίζει για τη δράση του το ΚΚ Βιετνάμ, σημειώνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων 30 χρόνων έχουν οδηγήσει σε σημαντικά επιτεύγματα, με διασφάλιση της σταθερότητας, υπεράσπιση της ακεραιότητας της χώρας και επίτευξη ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 7%. Ως ένα βασικό τέτοιο καθήκον περιέγραψε την ανάγκη να διασφαλίζεται η εμπιστοσύνη του λαού.

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι οι όποιες διαφορετικές απόψεις και γνώμες υπάρχουν μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων δεν μπορούν να αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη καλής συνεργασίας μεταξύ τους, ενώ απηύθυνε πρόσκληση σε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα. Τέλος, ο Hoang Binh Quan έκανε ειδική αναφορά στην κατάσταση της ευρύτερης περιοχής και στις αντιπαραθέσεις που εντείνονται σε ό,τι αφορά την Ανατολική Θάλασσα (γνωστή ως Νότια Κινεζική Θάλασσα), για την κυριαρχία σε αυτήν και το φυσικό της πλούτο.

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Δ. Κουτσούμπας, συμφώνησαν στην ανάγκη οι όποιες τέτοιες αντιπαραθέσεις να επιλύονται με βάση το διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, με πολυμερείς διαπραγματεύσεις και συμφωνίες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Με την Επιτροπή Ειρήνης του Βιετνάμ

Η σημασία της ενίσχυσης του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, τονίστηκε και από τις δύο πλευρές στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Δευτέρας η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης του Βιετνάμ, Nguyen Van Huynh, ο οποίος μετέφερε και τους θερμούς χαιρετισμούς της εμβληματικής μορφής του απελευθερωτικού αγώνα του βιετναμέζικου λαού και του φιλειρηνικού κινήματος, Nguyen Thi Bin, γνωστής ως «Μαντάμ Μπιν».

Ο Δ. Κουτσούμπας, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στην ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στον επικίνδυνο ρόλο του ΝΑΤΟ, όπως αυτός αποτυπώθηκε και στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, καθώς και στη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς τους σχεδιασμούς, με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την ενίσχυση των αμερικάνικων και ΝΑΤΟικών βάσεων, όπως γίνεται στη Σούδα.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ προσπαθεί να συμβάλει στην ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, με τη δουλειά των κομμουνιστών στην ΕΕΔΥΕ, αλλά και στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Από την πλευρά του, ο Nguyen Van Huynh τόνισε την εκτίμησή του για τη συνεισφορά του ΚΚΕ για τη διατήρηση της αντιιμπεριαλιστικής κατεύθυνσης στο ΠΣΕ, αλλά και για την οργανωτική ισχυροποίησή του. Αναφέρθηκε επίσης στους περσινούς εορτασμούς για τα 65 χρόνια της Επιτροπής Ειρήνης Βιετνάμ, όπως και στην άρρηκτη σχέση της με το ΠΣΕ ήδη από την ίδρυσή της και μέχρι σήμερα.


Στην Αθήνα διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στα «Λιπάσματα»

Εξω από το υπουργείο Εργασίας διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι εργαζόμενοι στη πρώην «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας», ενάντια στις απολύσεις αλλά και τις μηνύσεις που επιστρατεύει η εργοδοσία σε βάρος τους, με στόχο να απαλλαγεί από τα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι ταξίδεψαν από την Καβάλα, ορισμένοι με τις οικογένειές τους, συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας, όπου είχε οριστεί τριμερής συνάντηση. Στη συνέχεια, η κινητοποίηση συνεχίστηκε στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην τριμερή, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν να παρθούν πίσω οι περίπου 30 απολύσεις και οι πολλαπλάσιες μηνύσεις, που δείχνουν πως μπροστά στην απόλυση, και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, πρόκειται να βρεθούν όσοι εργαζόμενοι αντιδρούν στα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλει ατομικές Συμβάσεις. Ωστόσο, το υπουργείο δεν δεσμεύτηκε για καμιά συγκεκριμένη ενέργεια και παρέμβαση, κάτι που δίνει αντικειμενικά χρόνο στον εργοδότη να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς του.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Νίκος Ξουράφης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας. Εκ μέρους του ΚΚΕ, την αλληλεγγύη μετέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής, ο οποίος συμμετείχε και στην τριμερή. Σε δήλωσή του τόνισε πως όσα γίνονται στη Βιομηχανία Λιπασμάτων αποτελούν έγκλημα σε βάρος των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, τόσο όσον αφορά τη βιομηχανία, όσο και την αγροτική παραγωγή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ