ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα η λειτουργία των παιδικών σταθμών

Τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν στη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πάτρας (ΚΟΔΗΠ) οι αλλαγές στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που αποφάσισε η κυβέρνηση, επισημαίνει το Διοικητικό του Συμβούλιο (ΔΣ).

«Το συγκεκριμένα πρόγραμμα για χρόνια συμπληρώνει τη λειψή από το κράτος χρηματοδότηση των δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Φέτος καταγράφεται μείωση της χρηματοδότησης 5% σε σχέση με πέρσι, μείωση που προστίθεται σε αντίστοιχη της περσινής χρονιάς, με αποτέλεσμα μόνο στα δυο τελευταία χρόνια να έχουμε 10% μείωση στη χρηματοδότηση του προγράμματος! Εχουμε μείωση 135 ευρώ σε κάθε παιδί σε παιδικό σταθμό το χρόνο, 75 ευρώ στα ΚΔΑΠ και 500 ευρώ στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Αμεση συνέπεια λιγότερα παιδιά στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, εξαιτίας της αρνητικής και επικίνδυνης αλλαγής που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση (voucher) που κατευθύνεται στον ωφελούμενο και όχι στη δομή», σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΔΣ.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται: «Ο κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα η λειτουργία των παιδικών σταθμών είναι άμεσος, αφού δεν γνωρίζουμε ποιοι από τους ωφελούμενους θα επιλέξουν τις δημοτικές δομές, πόσα παιδιά θα συμμετέχουν και ποιο θα είναι το ύψος της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα. Οι δε 101 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κινδυνεύουν γιατί δεν μπορεί στοιχειωδώς να γίνει προγραμματισμός ανανέωσης συμβάσεων».

Στο σημείο αυτό, να υπογραμμίσουμε ότι το ΔΣ του ΚΟΔΗΠ αποφάσισε κατά πλειοψηφία - καταψήφισε η εκπρόσωπος της ΡΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ) - να προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων τέλος Αυγούστου, έστω και αν αυτό επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, αν τελικά οι γονείς επιλέξουν ιδιωτικές δομές και τα παιδιά είναι λιγότερα από προηγούμενα χρόνια.

Επίσης, το ΔΣ του ΚΟΔΗΠ καλεί την κυβέρνηση:

  • Να πάρει τώρα πίσω την ΚΥΑ που αλλάζει επικίνδυνα τη λειτουργία του προγράμματος.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της λειτουργίας των βρεφικών παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ, ώστε το Σεπτέμβρη να ξεκινήσουν κανονικά και να καλύψουν τις διευρυμένες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, των παιδιών τους.
  • Να διασφαλίσει την ανανέωση όλων των συμβάσεων του προσωπικού των δομών και του προγράμματος και να ξεκινήσει επιτέλους η μονιμοποίησή τους.
  • Καλεί την ΚΕΔΕ έστω και την τελευταία στιγμή να απορρίψει την αντιδραστική ανατροπή που φέρνει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα!
  • Καλεί τους εργαζόμενους και τους γονείς να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν να καλυφτεί πλήρως και δωρεάν το δικαίωμα των παιδιών στη φροντίδα και την αγωγή.
Απολογητές της κυβέρνησης

Την ώρα που ο πλέον αρμόδιος Οργανισμός του Δήμου χτυπάει «καμπανάκι κινδύνου», η εκπρόσωπος της κυβερνητικής παράταξης (ΡΑΠ) στο ΔΣ του Οργανισμού επιχείρησε να εξωραΐσει την κυβερνητική πολιτική. Ισχυρίστηκε ότι μπορεί να μειώνεται η χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά αυξάνονται οι εθνικοί πόροι. Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι η χρηματοδότηση που θα δοθεί τη σχολική χρονιά 2016-2017 για τη λειτουργία του προγράμματος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ανέρχεται στα 175 εκατομμύρια ευρώ, τα 95 εκατομμύρια προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους. Τη χρονιά 2015-2016 η αντίστοιχη χρηματοδότηση ήταν 184 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 138 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και τα 46 από εθνικούς πόρους. Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση δεν «βλέπουν» τη μείωση κατά 9 εκατομμύρια ευρώ στη χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά την αύξηση της εθνικής συμμετοχής, κάτι που δεν επηρεάζει στο ελάχιστο θετικά τις εξελίξεις. Και οι εξελίξεις είναι ότι και φέτος χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, ενώ οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί βρίσκονται «στον αέρα», αφού η επιδότηση, το λεγόμενο «voucher», δίνεται απευθείας στο γονιό, κάτι που πριμοδοτεί τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της εκπροσώπου της ΡΑΠ, η Ελένη Μπιρλή, αντιπρόεδρος ΚΟΔΗΠ, σημειώνει ότι αφήνει αναπάντητο ένα μεγάλο ερώτημα που σήμερα απασχολεί κάθε λαϊκή οικογένεια: «Θα μπουν φέτος ΟΛΑ τα παιδιά σε κάποιο παιδικό σταθμό;». Αφήνει επίσης αναπάντητα και άλλα ερωτήματα: «Θα γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες σε όλες αυτές τις κρίσιμες δομές που λειτουργούν μέσω του προγράμματος; Θα σταματήσουν οι εργαζόμενοι να ζουν κάτω από το φόβο της απόλυσης και οι γονείς κάτω από το φόβο να μην μπορούν να πάνε τα παιδιά τους σε κάποια δομή, ανάλογα με την εξέλιξη του προγράμματος;».

«Επιβεβαιώνεται περίτρανα πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπρόσωποί του κάνουν ό,τι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν τόλμησαν, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα, αποδομώντας τις δημόσιες δομές για παιδί και οικογένεια, ελαχιστοποιώντας τη χρηματοδότηση από το κράτος, αφήνοντας τις λαϊκές οικογένειες να σηκώνουν ακόμα μεγαλύτερα βάρη. Και η όποια "θετική" μικροαλλαγή μπορεί να υπάρξει, δεν αλλάζει την ουσία, η όποια δεν είναι άλλη από την παραπάνω επιβεβαίωση», σχολιάζει η αντιπρόεδρος του ΚΟΔΗΠ.

ΒΟΪΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Αβέβαιη η λειτουργία των Κέντρων Φροντίδας Ηλικιωμένων

Αναφορά βουλευτών του ΚΚΕ για το πρόβλημα χρηματοδότησης

Τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του Δήμου Βοΐου Κοζάνης φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, οι οποίοι κατέθεσαν Αναφορά προς τον υπουργό Εσωτερικών την επιστολή του Δήμου με την οποία ζητείται η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των εν λόγω δομών.

Σύμφωνα με την επιστολή του Δήμου, η χρηματοδότηση των ΚΗΦΗ από το Δεκέμβρη του 2015 καλύπτει μόνο το μισθολογικό κόστος, ενώ σε σύσκεψη αρμοδίων το Μάη του 2016 ενημερώθηκε ότι το σύνολο των χρημάτων που θα διατεθούν για τη λειτουργία των υφιστάμενων ΚΗΦΗ στη Δυτική Μακεδονία ανέρχονται σε περίπου 715.000 ευρώ και για ένα μόνο, ακόμη, χρόνο. Σημειώνουμε ότι στο Δήμο λειτουργούν πέντε δομές ΚΗΦΗ και οι ωφελούμενοι ανέρχονται στους 120.

«Με δεδομένο ότι τα χρήματα αυτά επαρκούν για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας έξι ή το πολύ επτά δομών στο σύνολο των τεσσάρων νομών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ μόνο στο Δήμο Βοΐου λειτουργούν πέντε δομές ΚΗΦΗ, γίνεται φανερό ότι η πολιτεία επιλέγει να περικόψει δραματικά υφιστάμενες δομές και υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένους», σημειώνει στην επιστολή του ο Δήμος και ζητά:

  • Τη συνέχιση της χρηματοδότησης όλων των δομών ΚΗΦΗ που λειτουργούν στο Δήμο Βοΐου αλλά και ευρύτερα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
  • Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των δομών ΚΗΦΗ για το μέλλον και όχι μόνο για το επόμενο έτος.
  • Τη χρηματοδότηση των δομών όχι μόνο για μισθοδοσία του προσωπικού αλλά και για την παροχή όλων των προβλεπόμενων και απαραίτητων υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους ηλικιωμένους και προς τα άτομα που είναι επιφορτισμένα με τη φροντίδα τους.
  • Την αυτονόητη φροντίδα της πολιτείας προς όσους έχουν ανάγκη φροντίδας και κοινωνικής προστασίας.
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Κοντά στις 60.000 οι παραμένοντες στη χώρα

Σε 57.095 ανέρχονταν οι πρόσφυγες σε ολόκληρη τη χώρα χτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Οι νέες αφίξεις στα νησιά το τελευταίο 24ωρο ήταν μόλις δύο και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που παραμένουν στα νησιά ανέρχεται σε 8.465.

Στη βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 23.427 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 1.713, στη νότια Ελλάδα 251, στις οργανωμένες δομές της Αττικής 10.245, στο Ελληνικό και το λιμάνι του Πειραιά 4.677 και στις δομές που διαχειρίζεται η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ 6.617. Τέλος, εκτιμάται ότι 1.700 πρόσφυγες βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας.

Επίσης, από τις αρχές του 2016 έως και τις 10 Ιούλη του τρέχοντος έτους 246.708 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη, από τους οποίους οι 238.220 μέσω θαλάσσης και οι 8.488 μέσω χερσαίων συνόρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους μέχρι και τις 10 Ιούλη έχουν φτάσει 160.460 άτομα, από τα οποία τα 1.738 έχουν μπει από τα χερσαία σύνορα. Το ίδιο χρονικό διάστημα, 2.942 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Στην Ιταλία, οι αφίξεις παρουσιάζουν αυξητική τάση, καθώς από τις 26 Ιούνη έως και τις 2 Ιούλη έφτασαν στις ακτές της Ιταλίας 4.720 άτομα και από τις 3 έως τις 10 Ιούλη 9.960 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 111%.

Εξαρθρώθηκε σπείρα στα Εξάρχεια

Εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία σπείρα, η οποία διακινούσε ναρκωτικά στην περιοχή των Εξαρχείων. Συνελήφθησαν δεκατέσσερα (14) μέλη της από τα οποία εννέα υπήκοοι Αλβανίας, υπήκοος Πολωνίας και τέσσερις ημεδαποί. Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθη ένας επιπλέον ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών και όπλων.

Σύμφωνα με τις αρχές, κατασχέθηκαν πάνω από 17 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, από τα οποία περίπου τα 16 ήταν κατανεμημένα σε 3.722 μικροσυσκευασίες - δόσεις έτοιμες για πώληση και 155 γραμμάρια κοκαΐνης. Επίσης, κατασχέθηκαν 4.415 ευρώ, πιστόλι, 27 φυσίγγια, δύο αυτοκίνητα, δύο μοτοσικλέτες, 23.316 κενές νάιλον συσκευασίες κατάλληλες για τη συσκευασία - τυποποίηση των προς διάθεση ναρκωτικών ουσιών, 208 αποδείξεις πληρωμής κερδισμένων δελτίων τυχερών παιγνίων συνολικού ποσού 162.307,69 ευρώ, ζυγαριές ακριβείας, σιδερογροθιά, μαχαίρι κ.λπ. Η συμμορία είχε και τον αποκλειστικό έλεγχο στη διακίνηση ναρκωτικών.

Για το «ξέπλυμα» των παράνομων εσόδων, τα μέλη της σπείρας αγόραζαν πλήθος από κερδισμένα δελτία τυχερών παιγνίων. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί όπλων και περί αλλοδαπών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ