ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2019 - Κυριακή 14 Ιούλη 2019
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
28ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαζικό νεολαιίστικο αντάμωμα στο Καρπενήσι!

  • Το Σάββατο 13 Ιούλη η πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία του Καρπενησίου, με ομιλητές τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο
  • Με νέους και με νέες από κάθε γωνιά της Ελλάδας γέμισε από την Παρασκευή η κατασκήνωση στο Κεφαλόβρυσο

Χιλιάδες νέοι και νέες από όλη τη χώρα σμίγουν από το πρωί της Παρασκευής στο Καρπενήσι, στο 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

«Επνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε! Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά για το δίκιο του λαού», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισες, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ και του Κόμματος, στο Διήμερο που κορυφώνεται το Σάββατο 13/7, με τη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία του Καρπενησίου, με ομιλητές τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

Μια εντυπωσιακή κατασκήνωση

Από το πρωί της Παρασκευής, η μία μετά την άλλη έφταναν στον πανέμορφο χώρο της κατασκήνωσης οι Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Αλλοι διανύοντας πολλά χιλιόμετρα, άλλοι από πιο κοντινές περιοχές, περνώντας όλοι όμως το τελευταίο υπέροχο κομμάτι της διαδρομής, στις πλαγιές στο Βελούχι. Προορισμός όλων το ιστορικό από τα χρόνια της Επανάστασης του '21 Κεφαλόβρυσο.

Στο Πάρκο του Κεφαλόβρυσου, που όλες τις προηγούμενες μέρες είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, με το μεράκι δεκάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ που φρόντισαν το χώρο, νέοι και νέες περνούσαν μπροστά από το μνημείο που αναγγέλλει στους επισκέπτες ότι «εδώ έπεσε ο Μάρκος Μπότσαρης πολεμώντας τους Τούρκους».

Με τις σκηνές, όλα τα άλλα «χρειαζούμενα» στα χέρια, κατευθύνονταν στο σημείο όπου κάθε Οργάνωση είχε οριστεί να στήσει τον «καταυλισμό» της.

Κάτω από πυκνά πλατάνια και καρυδιές, ανάμεσα σε φροντισμένες λιμνούλες και δίπλα στα τρεχούμενα νερά του Καρπενησιώτη, η κατασκήνωση του φετινού Διημέρου ήταν υποδειγματική και κέρδιζε τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή, αποζημιώνοντας τους συμμετέχοντες για το μακρινό ταξίδι, με τη δροσιά και την ομορφιά του πάρκου.

Συνάντηση διαφορετικών γενεών

Παράλληλα, το Διήμερο εξελισσόταν και σε μια συνάντηση γενεών, αφού σιγά σιγά γέμιζε με φωνούλες και ενθουσιασμό από την παιδική κατασκήνωση που γίνεται στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου.

Αντάμωναν όμως και σύντροφοι μεγαλύτερων ηλικιών, που είτε με έδρα το Καρπενήσι, είτε το Κεφαλόβρυσο, είτε τα γύρω πανέμορφα χωριά της Ευρυτανίας, έδιναν το «παρών» στις εκδηλώσεις και τις πολλές παράλληλες δραστηριότητες του Διημέρου.

Ολες οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες κινούνταν γύρω από το θέμα της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος της χώρας.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, στην κατασκήνωση βρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος περιηγήθηκε στο χώρο και παρακολούθησε τις εκδηλώσεις.

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων

Περπατώντας στα ίδια μονοπάτια που βρέθηκαν πριν δεκάδες χρόνια οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ, μια πολυπληθής ομάδα κατασκηνωτών και επισκεπτών του Διημέρου έκανε το απόγευμα της Παρασκευής πεζοπορία, περνώντας από θέσεις - κλειδιά τόσο την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης όσο και τα χρόνια της εποποιίας του ΔΣΕ, φτάνοντας σε ένα ύψωμα με πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη και τα γύρω χωριά.

Συζήτησαν για τις θέσεις του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στην περιοχή, μια περιοχή με ελεύθερα χωριά, αφού, ακόμα και την περίοδο της Κατοχής, οι Γερμανοί μόνο το Καρπενήσι ήλεγχαν και τα γύρω χωριά παρέμεναν ελεύθερα.

Αλλοι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν την ίδια ώρα μαζικά τις συζητήσεις στο χώρο της κατασκήνωσης: Για τις κινητήριες δυνάμεις της Επανάστασης του 1821 μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, σε μία συζήτηση που παρακολούθησαν και συμμετείχαν πολλοί φοιτητές Τμημάτων Ιστορικών και Κοινωνικών Σπουδών, κάνοντας ερωτήσεις σχετικές με τα όσα διδάσκονται στις σχολές τους για την Επανάσταση.

Αργότερα, ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ, μίλησαν για το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ ως ένα εφόδιο στις καθημερινές μάχες των κομμουνιστών.

Την ίδια ώρα, η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ διοργάνωσε ένα πρωτότυπο ομαδικό παιχνίδι γρίφων, το οποίο έφερε τους μαθητές που συμμετείχαν σε επαφή με σημαντικές στιγμές της Ιστορίας του λαϊκού κινήματος της χώρας μας κατά την περίοδο της Κατοχής, αλλά και της εποποιίας του ΔΣΕ.

Ολοι μαζί μια παρέα στο γλέντι!

Αργότερα, βίντεο, τραγούδια του αγώνα και άλλα αφιερώματα ακολούθησαν στην κεντρική σκηνή της κατασκήνωσης και έδωσαν τη θέση τους, καθώς έπεφτε η νύχτα στο λαϊκό γλέντι, όπου όλοι οι κατασκηνωτές έγιναν μια παρέα χορεύοντας μαζί.

Το 16σέλιδο με την ιστορία της περιοχής, που προετοίμασε η ΚΝΕ, έγινε ανάρπαστο
Το 16σέλιδο με την ιστορία της περιοχής, που προετοίμασε η ΚΝΕ, έγινε ανάρπαστο
Αμείωτο το ενδιαφέρον στην εκδήλωση για τη Μάχη του Κεφαλόβρυσου
Αμείωτο το ενδιαφέρον στην εκδήλωση για τη Μάχη του Κεφαλόβρυσου
Από την απογευματινή πεζοπορία
Από την απογευματινή πεζοπορία
Από την εκδήλωση για το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ
Από την εκδήλωση για το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ
Κεφάτη παιδική κατασκήνωση

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά λειτουργεί στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ παιδική κατασκήνωση. Δεκάδες παιδιά των μεγαλύτερων ηλικιών του Δημοτικού και του Γυμνασίου, από διάφορες περιοχές της χώρας, έφταναν το πρωί και το μεσημέρι της Παρασκευής στο Πάρκο του Κεφαλόβρυσου. Συναντιούνταν με φίλους που είχαν κάνει σε προηγούμενα Διήμερα, με παλιούς τους ομαδάρχες, αγκαλιάζονταν, έλεγαν τα νέα τους.

Τα παιδιά τακτοποιήθηκαν στις σκηνές τους και απόλαυσαν για κάποιες ώρες το όμορφο πάρκο, έδωσαν ονόματα στις ομάδες τους, ζωγράφισαν χαρτόνια για να στολίσουν τις σκηνές τους και φυσικά δεν έλειψε και το καθιερωμένο τραγούδι της κατασκήνωσης:

«Στο Καρπενήσι φέτος πάμε,

για σαματά και πανικό σε όλες τις σκηνές.

Στο Καρπενήσι θα είναι διασκεδαστικά

χωρίς πια τη μαμά και τον μπαμπά.

Στο Καρπενήσι θα διασκεδάσουμε στη φύση,

θα περάσουμε ωραία, θα 'μαστε καλή παρέα.

Το Καρπενήσι - όχι δεν είναι ερημονήσι -

φασίστες διώχνουμε απ' τη φύση,

στη συντροφιά μας είναι η λύση.

Την κόκκινη σημαία θα υψώσουμε ψηλά,

το μήνυμα θα περάσουμε σε όλου του κόσμου τα παιδιά».

Το απόγευμα της Παρασκευής τα παιδιά επισκέφτηκαν το πάρκο του Νεύτωνα και πέρασαν όμορφα, διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας ταυτόχρονα, με πειράματα και δραστηριότητες γύρω από τις φυσικές επιστήμες.


Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες του Διημέρου θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη» της Τρίτης και των επόμενων ημερών.

Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων του Διημέρου συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο ως εξής:

  • Σάββατο 13 Ιούλη

Πρωί: Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Επίσκεψη στο Μουσείο Κορυσχάδων (στο χώρο που φιλοξένησε το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής για την Εθνική Απελευθέρωση τον Μάη του 1944). Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10.00 έως τις 13.00 σε ομάδες των 100 ατόμων.

Πεζοπορία: Λόφος Αγίου Δημητρίου - Η Μάχη του Καρπενησίου (πανοραμική περιήγηση και αναφορά στους βασικούς σταθμούς της επιχείρησης του ΔΣΕ στο Καρπενήσι) - Από τις 9.00 έως τις 13.00, 3 επισκέψεις των 300 ατόμων.

20.00: Πολιτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου με ομιλητές τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

22.15: Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου.

22.30: Συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με την Ρίτα Αντωνοπούλου.

00.00: Λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

  • Κυριακή 14 Ιούλη

12.00: Αναχώρηση των Οργανώσεων.

Η παιδική κατασκήνωση

Αντίστοιχα, το πρόγραμμα στην παιδική κατασκήνωση για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και Γυμνασίου έχει ως εξής:

  • Σάββατο

Πρωί: Ατομική υγιεινή - πρωινό - καθαριότητα χώρου. Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού. Ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες.

Μεσημέρι: Μεσημεριανό φαγητό.

Απόγευμα: Συμμετοχή στην πορεία και τη συγκέντρωση στο Καρπενήσι.

Βράδυ: Προβολή ταινίας - συναυλία.

  • Κυριακή

Πρωί: Ατομική υγιεινή - πρωινό - καθαριότητα χώρου. Πεζοπορία. Αναμνηστικές φωτογραφίες.

Μεσημέρι: Αναχώρηση για τις περιοχές.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org