ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2019 - Κυριακή 14 Ιούλη 2019
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναγνωρίζει τον αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό

Επικαλείται την «κοινή θέση της ΕΕ», την οποία είχε συνυπογράψει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γκουαϊδό (δεξιά) μαζί με στρατιωτικούς στην επιχείρηση πραξικοπήματος τον Απρίλη

Copyright 2019 The Associated

Ο Γκουαϊδό (δεξιά) μαζί με στρατιωτικούς στην επιχείρηση πραξικοπήματος τον Απρίλη
Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών αναγνώρισε τον αρχιπραξικοπηματία της Βενεζουέλας και αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό Πρόεδρο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Μογκερίνι, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές». Επίσης δηλώνει υπέρ του διαλόγου στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και των συνομιλιών του Οσλο.

Ο Βενεζουελάνος πολιτικός, που αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, συμμετείχε στις 30 Απρίλη φέτος, μαζί με μικρή ομάδα στρατιωτικών, σε απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Χτες, με μήνυμά του στο twitter, έσπευσε να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση γιατί τον στηρίζουν στην «υπόθεσή του: Μια ελεύθερη Βενεζουέλα», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα, λίκνο της δημοκρατίας, θα είναι χωρίς αμφιβολία ο μεγάλος Ευρωπαίος εταίρος στον αγώνα μας».

Το γεγονός πάντως ότι στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ γίνεται αναφορά στην «κοινή θέση της ΕΕ» για τη Βενεζουέλα, την οποία στήριξε θερμά η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει ότι είναι η δική του πολιτική και σ' αυτό το ζήτημα που έστρωσε το δρόμο στη ΝΔ να αναγνωρίσει τον αρχιπραξικοπηματία, συμβάλλοντας ώστε να σφίξει κι άλλο η μέγγενη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ γύρω από το λαό της Βενεζουέλας, τον μόνο αρμόδιο να αποφασίζει για το μέλλον του.

Συμφωνία για συνέχιση των συζητήσεων

Την ίδια ώρα, από τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα ξεχωρίζει ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της κυβέρνησης Μαδούρο και της αντιπολίτευσης του Γκουαϊδό, με τη διαμεσολάβηση της νορβηγικής κυβέρνησης, που έγινε από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη στα Μπαρμπάδος της Καραϊβικής, σε συνέχεια άλλων γύρων που είχαν ξεκινήσει το Μάη στο Οσλο.

Σύμφωνα και με την τελευταία ενημέρωση της νορβηγικής κυβέρνησης, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις και τα δύο μέρη να είναι προσεκτικά στις δημόσιες δηλώσεις. Από την πλευρά της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, ο Χόρχε Ροντρίγκες έκανε λόγο για «επιτυχημένη ανταλλαγή απόψεων, για να ξεπεραστούν οι αντιπαραθέσεις με συνταγματικό και ειρηνικό τρόπο».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπάρχουν διαρροές στον Τύπο ότι στις συζητήσεις περιλαμβάνονται εκλογικά ζητήματα, αλλαγή της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, επανένταξη του κυβερνητικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (ΕΣΚΒ) στην Εθνοσυνέλευση (Βουλή), από όπου έχει αποχωρήσει (γιατί έχει κηρυχθεί άκυρη η λειτουργία της λόγω της αναγνώρισης 4 βουλευτών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις), και ταυτόχρονα διάλυση της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης, που συστάθηκε για να ξεπεραστεί η αδυναμία της Βουλής με τη συμμετοχή μόνο του ΕΣΚΒ (αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν και δεν συμμετείχαν στην εκλογή της).

Πάντως ο Ντιοσδάδο Καμπέγιο, πρόεδρος της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης και αντιπρόεδρος του ΕΣΚΒ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν και προεδρικές εκλογές όπως ζητάει η αντιπολίτευση. Ωστόσο, τα σενάρια που υπάρχουν στον ντόπιο αντιπολιτευτικό Τύπο αναφέρουν ότι εξετάζονται και προεδρικές εκλογές όπου δεν θα είναι υποψήφιος ο Ν. Μαδούρο, αλλά ο 37χρονος δικηγόρος Εκτορ Ροντρίγκες, στέλεχος του κόμματος και κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, που έχει διατελέσει σε διάφορα κυβερνητικά πόστα και υπουργός Νεολαίας, Αθλητισμού και Παιδείας.

Από την πλευρά του, το ΚΚ Βενεζουέλας καλεί σε διάλυση της υπάρχουσας Βουλής, νέες εκλογές, αλλά κυρίως αντιμετώπιση της ασυδοσίας της εργοδοσίας, που έχει αποθρασυνθεί και λόγω της ξένης ιμπεριαλιστικής επέμβασης, των κυρώσεων και του αποκλεισμού, που χειροτερεύουν τους όρους διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων. Ακόμα, καταγγέλλει ότι η λεγόμενη συμφωνία του ΕΣΚΒ με το ΚΚ Βενεζουέλας (το Μάη του 2018 για την υποστήριξη του Μαδούρο) δεν έχει υλοποιηθεί στα μέτρα που περιείχε υπέρ των εργαζομένων.

Τέλος, έντονες αντιδράσεις στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και σε λαϊκές οργανώσεις της χώρας έχει προκαλέσει η δημοσίευση την περασμένη βδομάδα της έκθεσης της επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και πρώην Προέδρου της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία πρόσφατα επισκέφτηκε τη χώρα. Η έκθεση αυτή, καταγγέλλουν, παραποιεί την πραγματικότητα, αποκρύπτει τον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και αποδίδει τη βία και τους θανάτους μόνο στην κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, το Σάββατο έχει προγραμματιστεί διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Καράκας.

Συγχαρητήρια μηνύματα Κομμουνιστικών Κομμάτων στο ΚΚΕ για τις εκλογές

Συγχαρητήρια μηνύματα από Κομμουνιστικά Κόμματα φτάνουν στην έδρα της ΚΕ για το αποτέλεσμα του ΚΚΕ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

  • Το ΚΚ Βενεζουέλας, στο μήνυμα που υπογράφει εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος ο Γραμματέας της, Οσκαρ Φιγκέρα, σημειώνει: «Στέλνουμε τους αδελφικούς μας χαιρετισμούς και την αλληλεγγύη μας στον σύντροφο Δημήτρη Κουτσούμπα, Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) και κατ' επέκταση στο σύνολο των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που ηγούνται από ταξικές θέσεις, με συνέπεια, στους αγώνες του ελληνικού λαού και της νεολαίας». Και προσθέτει πως «είμαστε πεπεισμένοι, όπως επιβεβαίωσε με τη δήλωσή του ο σύντροφος Δ. Κουτσούμπας, ότι: "Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις, μέσα και έξω από τη Βουλή, θα αντιπαλέψει και τη νέα κυβέρνηση από τη σκοπιά μόνο των εργατικών - λαϊκών αναγκών, θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση των αγώνων της εργατικής τάξης, των λαϊκών τμημάτων των μεσαίων στρωμάτων ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ανατροπή"». Επίσης στο μήνυμα εκφράζονται ευχαριστίες «για τη συντροφική αλληλεγγύη που έλαβε το ΚΚ Βενεζουέλας και ο λαός της Βενεζουέλας από το ΚΚΕ και την KNE, σε συνεπή εφαρμογή του προλεταριακού διεθνισμού, μπροστά στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις» και καταλήγει: «Με δύναμη σύντροφοι: Να συνεχίσουμε τις μάχες, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις και να κερδίσουμε».
  • Το ΚΚ Ουκρανίας, με μήνυμα του Πιοτρ Σιμονιένκο, Α' Γραμματέα της ΚΕ, αναφέρει: «Συγχαίρει θερμά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για το αποτέλεσμα στις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις πιο δύσκολες συνθήκες της αντιλαϊκής πολιτικής του κυβερνητικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, οι κομμουνιστές της Ουκρανίας, είμαστε βέβαιοι ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας θα συνεχίσει να ενισχύει ενεργά και σταθερά το ρόλο του, με βάση τις ταξικές θέσεις στην κοινωνικοπολιτική ζωή της χώρας, στην επίτευξη νέων επιτυχιών στον αγώνα για τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού, για την περαιτέρω ενίσχυση του κύρους του στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα. Ευχόμαστε οι παραδοσιακές και φιλικές σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων μας να ενισχυθούν και αναπτυχθούν, πάνω στις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, προς το συμφέρον των εργαζομένων των χωρών μας, στην πορεία προς την εδραίωση της ειρήνης, της συνεργασίας και ανάπτυξης στην περιοχή και στον κόσμο, της λαϊκής εξουσίας και του σοσιαλισμού!».
  • Ο Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚ Αζερμπαϊτζάν, Ραούφ Κουρμπάνοφ, στο μήνυμά του τονίζει: «Αγαπητοί σύντροφοι, επιτρέψτε μου, εξ ονόματος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, να συγχαρώ ειλικρινά όλους τους κομμουνιστές της Ελλάδας για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Οι Κομμουνιστές του Αζερμπαϊτζάν παρακολουθούν πάντα προσεκτικά τις δραστηριότητές σας και δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις φιλικές και ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ των κομμάτων μας. Σας εύχομαι νέες επιτυχίες και νίκες στον αγώνα σας!».
  • Εκ μέρους του Πόλου για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία, ο Αϊμερίκ Μονβίγ αναφέρει: «Αγαπητοί σύντροφοι, επιτρέψτε μας να σας στείλουμε τα πιο ειλικρινή συγχαρητήρια για αυτή την εκλογική διαδικασία, στην οποία το ΚΚΕ επιβεβαιώνει την κινητοποίησή του και την αξιόπιστη εναλλακτική λύση στην κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πράξη που στηρίζει τη βρώμικη επέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ στη Βενεζουέλα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την αναγνώριση του Γκουαϊδό από την ελληνική κυβέρνηση

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, που αναγνώρισε τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, πατώντας πάνω στην απαράδεκτη κοινή θέση της ΕΕ, που στήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η πράξη αυτή στηρίζει τη βρώμικη επέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και στρέφεται κατά του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της χώρας και συνολικά κατά του βενεζουελάνικου λαού, ο οποίος είναι ο μόνος υπεύθυνος για να καθορίσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία, που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ