ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΑΝΤΙ-ΝΑΤΟΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΣΕ
Να υψωθούν οι «γροθιές» των λαών κατά του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού

Αποσπάσματα από την πλούσια συζήτηση που έγινε στη Διεθνή Συνδιάσκεψη στις Βρυξέλλες

Από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη του ΠΣΕ το περασμένο Σάββατο
Από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη του ΠΣΕ το περασμένο Σάββατο
Η ανάπτυξη των αντιιμπεριαλιστικών - φιλειρηνικών κινημάτων σε συνθήκες κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των ανταγωνισμών με νέες επεμβάσεις, πολέμους και απειλές κατά των λαών σε ολόκληρο τον κόσμο, απασχόλησε τη συζήτηση κατά την αντιΝΑΤΟική Διεθνή Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) το περασμένο Σάββατο στις Βρυξέλλες, τη διπλή πρωτεύουσα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Με τη Συνδιάσκεψη και τη συμμετοχή στη διαδήλωση κατά του ΝΑΤΟ στο κέντρο των Βρυξελλών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της «λυκοσυμμαχίας», κορυφώθηκαν οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις του ΠΣΕ στο πλαίσιο και της καμπάνιας του με τίτλο «ΝΑΙ στην Ειρήνη - ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ». Σε αυτές συμμετείχαν αντιιμπεριαλιστικά φιλειρηνικά κινήματα από: Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Πολωνία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Νεπάλ, Νορβηγία, Κύπρο.

Στην εισηγητική ομιλία της Συνδιάσκεψης, ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, Θανάσης Παφίλης, είπε: «Στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ευρύτερα οξύνονται οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και προϊόντων, τον γεωστρατηγικό έλεγχο. Τέτοιοι ανταγωνισμοί εκδηλώνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από την Αρκτική μέχρι την ΝΑ Ασία, από τον Καύκασο μέχρι τα Βαλκάνια και την Αφρική. Εντείνεται ακόμη περισσότερο ο οικονομικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Κίνα και άλλες μεγάλες δυνάμεις. Ο πλανήτης ολόκληρος μοιάζει σαν ένα ηφαίστειο, που σήμερα εκδηλώνονται μικρές εκρήξεις, αλλά φαίνεται να προετοιμάζονται μεγαλύτερες και πολύ μεγάλη όπως έχει δείξει η ιστορία.

Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει και το καθήκον της πάλης των λαών κατά των επεμβάσεων και ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αιτιών τους».

Ανάμεσα σε άλλα, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας, τόνισε πως «οι γνήσια φιλειρηνικές δυνάμεις πρέπει να υψώσουν τις φωνές και τις γροθιές τους απέναντι στο ΝΑΤΟ, να παλέψουν για την διάλυσή του σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και για την αποδέσμευση από αυτό στις χώρες - μέλη του. Μόνο έτσι θα στοχεύει στον πυρήνα του προβλήματος χωρίς να μένει σε γενικόλογες "ευχές". Στο πλαίσιο αυτό, οι αντι-ΝΑΤΟικές δράσεις πρέπει να αποκαλύπτουν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, όχι να τον θολώνουν ή να τον αμβλύνουν με συνθήματα δαιμονοποίησης του ενός ή του άλλου ηγέτη, που τελικά εξυπηρετούν το ξέπλυμα όλων των κυβερνήσεων, που ομόφωνα στηρίζουν και υλοποιούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια».

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα την παρουσίαση μέρους των τοποθετήσεων των κινημάτων.

Πιο έντονη στρατιωτική παρουσία

Το κίνημα «Νορβηγία για την Ειρήνη» αναφέρθηκε στις ΝΑΤΟικές επιδιώξεις για κυριαρχία στον Βόρειο Ατλαντικό και στην Αρκτική. Στη Νορβηγία υπάρχουν ναυτικές βάσεις των ΗΠΑ, ενώ ένα αεροδρόμιο της πολιτικής αεροπορίας ανακατασκευάζεται για να ενταχθεί στη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ. Επίσης, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία έχει εγκατασταθεί ένα ΝΑΤΟικό σύστημα παρακολούθησης (Globus 3). Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Νορβηγίας (Radar Information Agreemnt) τον Νοέμβρη του 2017 επιτρέπει πληροφορίες από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να είναι διαθέσιμες στο ΝΑΤΟ. Τέλος, αναφέρθηκε σε μια τεράστια στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ - τη μεγαλύτερη από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου - που θα γίνει στα τέλη Οκτώβρη στην περιοχή της Σκανδιναβίας. Θα συμμετέχουν 35.000 στρατεύματα από 30 χώρες, 150 μαχητικά αεροσκάφη και 70 πολεμικά πλοία. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν επίσης τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής και το σενάριο είναι ότι η Νορβηγία δέχεται επίθεση από τη Ρωσία.

Το Βουλγαρικό Συμβούλιο Ειρήνης στάθηκε στην αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, στην αυξανόμενη ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και τη στρατηγικής σημασίας ένταξη της ΠΓΔΜ και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ.

Στην εντατικοποίηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και τις χώρες της Βαλτικής καθώς και στην προπαγάνδα στις ΗΠΑ, στάθηκε και ο εκπρόσωπος του φιλειρηνικού κινήματος των ΗΠΑ.

Η Αντιπολεμική Επιτροπή Μιλάνου, υπογράμμισε πως η Ιταλία αποτελεί στρατηγικό σημείο για το ΝΑΤΟ, με στρατιωτικές, ναυτικές, αεροπορικές βάσεις και πυρηνικά όπλα σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικά ανέφερε: Στη Νάπολη σταθμεύουν κομάντος της «συμμαχίας», στη Σικελία βρίσκεται το κέντρο των ΝΑΤΟικών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών και των drones που μπορούν να επιχειρούν σε όλο τον κόσμο, ενώ στη Σαρδηνία βρίσκεται μια κρίσιμη βάση για στρατιωτικές ασκήσεις και λαμβάνουν χώρα δοκιμές πυρηνικών όπλων, προκαλώντας υψηλά ποσοστά καρκίνου στην περιοχή. Κατήγγειλε την ιταλική κυβέρνηση που δαπανά 70 εκατ. ευρώ τη μέρα (σ.σ. σχεδόν 25 δισ.) για στρατιωτικές δαπάνες, συνδιαμορφώνει και ακολουθεί όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην ιμπεριαλιστική επίθεση στη Λιβύη και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ιταλικού κεφαλαίου, με την κυβέρνηση να παραχωρεί όλες τις βάσεις της. Τέλος, κατήγγειλε το λεγόμενο «πασιφιστικό κίνημα» της χώρας του, που ουσιαστικά «κάνει τη δουλειά του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών» και οι διαδηλώσεις του χρηματοδοτούνται και διαφημίζονται από μονοπωλιακούς κολοσσούς.

Χρέος των λαών η πάλη κατά του ΝΑΤΟ

Οπως χαρακτηριστικά είπε η πρόεδρος του κινήματος ΙΝTAL Βελγίου, «το ΝΑΤΟ φέρνει πολέμους, όπως τα σύννεφα φέρνουν τη βροχή». Υπογράμμισε πως το καθήκον του φιλειρηνικού κινήματος είναι η δημιουργία σε κάθε χώρα ισχυρών κινημάτων κατά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και η σύνδεση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα με τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης, απαίτησε την έξοδο του Βελγίου από το ΝΑΤΟ.

Το κίνημα «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων» από τη Σερβία, στο οποίο προεδρεύει ο τελευταίος ΥΠΕΞ της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, υπογράμμισε την αντίθεση του σερβικού λαού και του φιλειρηνικού κινήματος να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και σε κάθε στρατιωτική συμμαχία. Αναφέρθηκε σε μια έρευνα του περασμένου Μάρτη που έδειξε ότι το 90% του σερβικού λαού είναι αντίθετο με την ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, «μέσω διάφορων ΜΚΟ και προσώπων που πληρώνονται αδρά, το ΝΑΤΟ εντείνει την προπαγάνδα του στη χώρα. Πρόσφατα ανακοινώθηκε το σχέδιο "Επιτροπή 100" με στόχο να προωθείται η προπαγάνδα για τα οφέλη που θα έχει η Σερβία αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια "συμμαχία των αναπτυγμένων, πλούσιων και ανθρωπιστικών κρατών"».

Το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία καταδίκασε την ιμπεριαλιστική - δολοφονική δράση του ΝΑΤΟ, αλλά και της ευρωπαϊκής «Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας» (PESCO), απαιτώντας οι πορτογαλικές Ενοπλες Δυνάμεις να μη συμμετάσχουν στις αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αναφέρθηκε ακόμη στην καμπάνια του ΠΣΕ «ΝΑΙ στην Ειρήνη! ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ», κατά την οποία δεκάδες πορτογαλικές οργανώσεις με εκδηλώσεις και μοιράζοντας υλικά, διαδίδουν την ανάγκη για αγώνα κατά του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) τόνισε ότι η Ομοσπονδία από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της αντιπαλεύει τη δράση και τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, την ιστορία του που είναι γεμάτη επεμβάσεις, πραξικοπήματα και βίαιες ανατροπές, που έχουν οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε δυστυχία, θάνατο και προσφυγιά. «Τα σχέδια του ΝΑΤΟ, την ιμπεριαλιστική αυτή πολεμική μηχανή, τα καταδικάζουν πολλά εκατομμύρια λαού και νεολαίας σε δεκάδες χώρες. Συντονίζουμε τη δράση μας με την αδερφή οργάνωση του ΠΣΕ, ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό, τους μηχανισμούς και στα σχέδιά του. Εκφράζουμε την αγωνιστική μας αλληλεγγύη στους δίκαιους αγώνες των λαών που βρίσκονται υπό κατοχή, ιμπεριαλιστική απειλή και επέμβαση», είπε μεταξύ άλλων.

Το Συμβούλιο Ειρήνης και Αλληλεγγύης του Νεπάλ σημείωσε πως «στηρίζουμε ως μέλος της Γραμματείας του ΠΣΕ (Συντονιστής Ασίας - Ειρηνικού του ΠΣΕ) τις δράσεις και πρωτοβουλίες του, που συνεχίζουν για όσα χρόνια υπάρχει το ΝΑΤΟ την πάλη για την αποκάλυψη του εγκληματικού και ιμπεριαλιστικού του χαρακτήρα, όπως αυτός τεκμηριώνεται τόσο στη Γιουγκοσλαβία όσο και σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Υμένη».

«Το ΝΑΤΟ έχει και δράση στην περιοχή μας, είτε μέσα από τις στρατιωτικές Βάσεις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, είτε μέσα από τις διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες συνεργασίας, που υπάρχουν με τις περισσότερες των χωρών μας με τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε. «Τέλος, τον Ιούλη πρόκειται να συνέλθει η περιφερειακή σύνοδος Ασίας/Ειρηνικού στο Κατμαντού, όπου θα συζητήσουμε καυτά θέματα, όπως την κατάσταση γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, τη Νότια Σινική Θάλασσα και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή», κατέληξε.


Ε. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ