ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
Με τραγικό τρόπο αναδεικνύεται το βάσανο της απληρωσιάς και της ομηρίας

Ο θάνατος της 42χρονης συναδέλφου τους από τα Γιαννιτσά δείχνει την «ασφυξία» στην οποία τους καταδικάζει η εργοδοσία, με τη στήριξη της κυβέρνησης

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων
Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων
Ο θάνατος της 42χρονης εργαζόμενης στις επιχειρήσεις «Καρυπίδη», πρώην «Αρβανιτίδη», έφερε στην επιφάνεια την τραγωδία που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, θύματα επιχειρηματικών παιχνιδιών, που ενώ οδηγούν στο «κόκκινο» επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή πετούν στο δρόμο τους εργάτες, είτε για μήνες τους κρατούν ομήρους, απλήρωτους στη «γκρίζα ζώνη» μεταξύ ανεργίας και απληρωσιάς.

Το δράμα αυτό βίωνε μαζί με τους υπόλοιπους 1.400 εργαζόμενους του «Καρυπίδη», οι οποίοι μένουν απλήρωτοι εδώ και 18 μήνες, η 42χρονη εργαζόμενη από τα Γιαννιτσά, ενώ η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο τούς έχει γυρίσει την πλάτη.

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Πανελλαδικού Σωματείου των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρυπίδη» (πρώην «Αρβανιτίδη»), αφού εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια της 42χρονης εργαζόμενης, σημειώνει ότι η δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους 1.400 εργαζόμενους «είναι αποτέλεσμα αυτού του βάρβαρου συστήματος. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν και αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες, που στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και οδηγούν σε απελπισία τους εργαζόμενους. Είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου στο οποίο έχουμε βρεθεί για πάνω από 1,5 χρόνο οι εργαζόμενοι της "Καρυπίδης", με την απληρωσιά, με το να βρισκόμαστε ανάμεσα στην ανεργία και την ομηρία από μέρους της επιχείρησης, με τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση ότι έκανε τα πάντα για να μας "σώσει". Δεν πήρε μέτρα προστασίας για εμάς, τους 1.400 εργαζόμενους, αφού πλέον ούτε το πενιχρό επίδομα επίσχεσης παίρνουμε, ούτε επίδομα ανεργίας δικαιούμαστε. Επιπλέον, δεν τηρήθηκε Π.Δ. για τη διαδοχή, ώστε να μην πεταχτούμε στην ανεργία.

Κανένας εργαζόμενος να μη μένει μόνος του. Τα προβλήματα που βιώνουμε είναι κοινά και κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας για να τα αντιπαλέψουμε. Με ταξική αλληλεγγύη και ανυποχώρητο αγώνα να χτυπήσουμε την αιτία που προκαλεί όλα τα προβλήματα, την ανεργία, την ανασφάλεια, το άγχος για την επιβίωση. Η αιτία αυτή είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, που ωφελεί τους λίγους και χτυπάει εμάς, τους πολλούς».

Προκαλεί η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, με αφορμή το θάνατο της εργαζόμενης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης, ως ...σχολιαστής και μάλιστα μέσω facebook - ούτε καν μια επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε από το υπουργείο Εργασίας - επανάλαβε τα γνωστά προσχήματα του υπουργείου ότι «έχουν ήδη γίνει 170 μηνύσεις κατά της εργοδοσίας», ενώ κατά την προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης κρύφτηκε πίσω από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανατρέχοντας στην πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του μισθωτού, έστω και μακροχρόνια, δεν αρκεί από μόνη της να θεμελιώσει την έννοια της «βλαπτικής μεταβολής» των όρων της σύμβασης εργασίας του.

Μιλώντας στο «Left.gr», ο ίδιος, επανέλαβε ότι από τα τέλη του 2016 έχουν γίνει 170 μηνύσεις, τόσο από το υπουργείο Εργασίας, όσο και από τα σωματεία των εργαζομένων, για μη καταβολή δεδουλευμένων και μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, και απέδωσε στη Δικαιοσύνη ευθύνες για καθυστέρηση στις διαδικασίες.

Αυτό που δεν είπε το στέλεχος της κυβέρνησης είναι ότι αυτή η εργατική νομοθεσία που επιτρέπει οι εργαζόμενοι να γίνονται όμηροι του κάθε επιχειρηματία, παραμένει ανέγγιχτη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέχρι σήμερα. Αυτό το νομικό πλαίσιο, που σέβεται και εφαρμόζει η κυβέρνηση, είναι η πραγματική θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, είναι η βάση που τους κάνει απροστάτευτους μπροστά στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι όλους αυτούς τους μήνες που οι εργαζόμενοι δίνουν μια ηρωική μάχη για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τους στήριξε, όχι μόνο καταφεύγει σε υπεκφυγές, αλλά διευκόλυνε την πλευρά της εργοδοσίας η οποία έχει αρχίσει να μεταβιβάζει τα καταστήματά της σε νέους εργοδότες, χωρίς όμως τους εργαζόμενους σε αυτά, που παραμένουν «επί ξύλου κρεμάμενοι»!

Η πραγματικότητα βοά

Χαρακτηριστική για τη στάση και τις ευθύνες της κυβέρνησης είναι η απάντηση που έδωσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή, τον περασμένο Απρίλη, για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και για τη μεταβίβαση των καταστημάτων της επιχείρησης «Καρυπίδης» σε νέους ιδιοκτήτες χωρίς να εξασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.

Η υπουργός Εργασίας αυτό που βρήκε να πει ήταν πως «η επιχείρηση αρνείται να προσκομίσει στοιχεία ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κρυπτόμενη μεταβίβαση επιχείρησης, κάτι που συνιστά έκνομη πράξη», και γι' αυτό της επιβλήθηκε πρόστιμο... 50.000 ευρώ! Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ΣΕΠΕ «διενεργεί διαρκώς σχετικούς ελέγχους...». Στην πραγματικότητα, με προφάσεις και υπεκφυγές, η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε κλωτσοσκούφι τους εργαζόμενους μεταξύ ΣΕΠΕ και Δικαιοσύνης, ενώ την ίδια ώρα η εργοδοσία προχωρά τους σχεδιασμούς της...

Επιπλέον, μόλις πριν από ένα μήνα, το υπουργείο Εργασίας αρνήθηκε επί της ουσίας να ικανοποιήσει το αίτημα του Πανελλαδικού Σωματείου για ορισμό τριμερούς συνάντησης, στην οποία το υπουργείο Εργασίας θα καλούσε να παρευρεθούν οι εκπρόσωποι όλων των διαδόχων επιχειρηματικών ομίλων («Market In», «Μασούτης», «Discount Markt» κ.ά.), οι οποίοι προχωρούν σε άνοιγμα των πρώην καταστημάτων της «Καρυπίδης» χωρίς τους εργαζόμενους των καταστημάτων.

Και όχι μόνο αυτό. Λίγες μέρες μετά, σε κινητοποίηση των εργαζομένων έξω από το κατάστημα της «Καρυπίδης» στην Κάτω Τούμπα (οδό Πυλαίας), αντιδρώντας στο ξήλωμα και τη μεταφορά εξοπλισμού (ψυγεία, ράφια κ.ά.), προκειμένου να αδειάσει το κατάστημα για να παραδοθεί για λειτουργία στη «Μarket Ιn», εμφανίστηκε η αστυνομία, η οποία απειλούσε με συλλήψεις τους εργαζόμενους αν σταθούν εμπόδιο στο έργο της εργοδοσίας.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά

Κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα της διοίκησης του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας πραγματοποίησαν σήμερα εργαζόμενοι του Βρεφοκομείου που απολύθηκαν πρόσφατα, και συγκεκριμένα μετά την τροπολογία Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ. Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από τους απολυμένους. Συγκεντρώθηκαν έξω από το Βρεφοκομείο, ξεδίπλωσαν το πανό τους και φώναξαν συνθήματα, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεών τους και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Αύριο Πέμπτη, οι απολυμένοι έχουν προγραμματίσει να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου.

Τις απολύσεις των 83 συμβασιούχων από το Δημοτικό Βρεφοκομείο επικύρωσε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη 6 Ιούλη, με το πρόσχημα ότι δεν εργάζονται σε ανταποδοτική υπηρεσία. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», απέκρουσε το «επιχείρημα» αυτό και υπογράμμισε πως είναι απαράδεκτο να διαχωρίζει η διοίκηση του δήμου 83 εργαζόμενους με αυτόν τον τρόπο.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή των Απολυμένων του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας αναφέρει: «Για άλλη μια φορά κυβέρνηση, ΕΕ και δημοτική αρχή της Αθήνας, με μοιρασμένους τους ρόλους σε βάρος των οικογενειών των παιδιών που πάνε στους Παιδικούς Σταθμούς, σε βάρος της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, από τη μία με τη μείωση των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με το 1/3 των παιδιών να μένουν έξω από τις δομές, και από την άλλη με την άμεση απόλυση 83 συμβασιούχων, επιδιώκουν την ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση των βρεφονηπιακών σταθμών, που θα γίνουν βορρά στους ιδιώτες.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Η εμπειρία μας αποδεικνύει ότι όταν κάνουμε δική μας υπόθεση τον αγώνα, τις κινητοποιήσεις, τότε φαίνεται και η τεράστια δύναμη που έχουμε στα χέρια μας. Τότε ξεχωρίζουν οι φίλοι από τους εχθρούς, τότε πέφτουν οι μάσκες. Καμιά απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Απαιτούμε άμεση ανάκληση των απολύσεων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
Συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις

Σε συνέχιση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι εργαζόμενοι του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας, αντιδρώντας στις απολύσεις 38 συμβασιούχων. Οπως αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευση που έκαναν την Τρίτη 11 Ιούλη, θα πραγματοποιούν καθημερινά εξορμήσεις με ντουντούκες και μοίρασμα ανακοινώσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης, προκειμένου να κάνουν γνωστό τον αγώνα τους και το πλαίσιο αιτημάτων τους, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη δυνατή έμπρακτη έκφραση της λαϊκής αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα προετοιμάζουν τη συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 24 Ιούλη στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου, μετά από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με θέμα τις απολύσεις των 38 συμβασιούχων. Εχοντας στο πλευρό τους το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ασπροπύργου, καθώς και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, χτες Τετάρτη προχώρησαν σε αποκλεισμό του δημαρχείου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις απολύσεις, καλώντας το λαό, τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής σε μαζική, έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση κρύβεται και συμπεριφέρεται ως «Πόντιος Πιλάτος»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό της αυτοκτονίας απλήρωτης εργαζόμενης στις επιχειρήσεις «Καρυπίδης», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η αυτοκτονία της απλήρωτης εργαζόμενης στις επιχειρήσεις "Καρυπίδης" φέρνει στην επιφάνεια την τραγική κατάσταση χιλιάδων εργαζομένων, ιδιαίτερα σε μια σειρά κλάδους όπως π.χ. Εμπόριο, ΜΜΕ, που είναι εγκλωβισμένοι σ' ένα φαύλο κύκλο απλήρωτης εργασίας και ανεργίας, χωρίς δυνατότητα απεμπλοκής, ως αποτέλεσμα της αντεργατικής νομοθεσίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμπεριφέρεται ως "Πόντιος Πιλάτος", κρυπτόμενη ουσιαστικά πίσω απ' την αντεργατική απόφαση του Αρείου Πάγου, που δεν θεωρεί τη μη καταβολή δεδουλευμένων βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, να θεσπίσει άμεσα διάταξη που να λύνει οριστικά το θέμα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ