ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπερασπιζόμαστε τον σοσιαλισμό και τα επιτεύγματά του

Παρουσιάστηκε χτες στο «Μπαρουτάδικο» στο Αιγάλεω η νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής»

Η εργατούπολη του Αιγάλεω φιλοξένησε χτες την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την παρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό». Η έκδοση, που εντάσσεται στην πολύμορφη δραστηριότητα του Κόμματος για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας, με την επιμέλεια του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά.

Στη χτεσινή εκδήλωση, εκατοντάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους που βιώνουν την καπιταλιστική εκμετάλλευση στους τόπους δουλειάς, γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο «Μινωτής» στο «Μπαρουτάδικο», άκουσαν με ενδιαφέρον τις ομιλίες των στελεχών του Κόμματος και έκαναν τις αναπόφευκτες συγκρίσεις: Από τη μία, τα τεράστια επιτεύγματα της εργατικής τάξης κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και, από την άλλη, οι σημερινές διαρκείς θυσίες τους για να αυγαταίνουν τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών, που δεν παίζουν κανένα ρόλο στην παραγωγική διαδικασία.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προβάλλονταν οπτικό υλικό και χαρακτηριστικά στοιχεία από την έκδοση. Παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

«Η μάχη για την κατάκτηση και διάδοση της γνώσης, της αλήθειας για τον σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα» είναι «άρρηκτα δεμένη με την πρωτοπόρα πάλη που αναπτύσσουν τα μέλη, οι φίλοι και οι συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ για όλα τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, η νεολαία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Πρωτούλης, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους. Οπως είπε, είναι «μάχη που θα δυναμώσει τη μεγάλη υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της συγκρότησης της Κοινωνικής Συμμαχίας, της προετοιμασίας για την αναμέτρηση με την εξουσία των μονοπωλίων και των καπιταλιστών, για την ανατροπή τους». Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία που είχαν για την εργατική τάξη ολόκληρου του κόσμου οι κατακτήσεις του σοβιετικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι αυτές αποτέλεσαν «φάρο διεκδίκησης» των εργαζομένων στον καπιταλισμό. Το μέλος του ΠΓ ανέδειξε επίσης τα λάθη και τις παρεκκλίσεις που οδήγησαν τελικά στην αντεπανάσταση του 1989-'91, αλλά και στην αστική και οπορτουνιστική προπαγάνδα που έχει εξαπολύσει συκοφαντική επίθεση δεκαετιών στο σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε τον περασμένο αιώνα. Στάθηκε, επίσης, στην ανωτερότητα της επαναστατικής εργατικής εξουσίας, που για «πρώτη φορά στην Ιστορία, έδωσε τη δυνατότητα η μονάδα παραγωγής να γίνει ο πυρήνας της δημοκρατίας». «Δεν τιμάμε γενικά και δεν υπερασπιζόμαστε την Οκτωβριανή Επανάσταση ως ένα ιστορικό γεγονός που ξεπεράστηκε, αλλά πάνω απ' όλα τιμάμε και υπερασπιζόμαστε τα διδάγματά της ως κληρονόμοι και συνεχιστές στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης αυτής εποποιίας προς το μέλλον», ανέφερε καταλήγοντας ο Γ. Πρωτούλης.

Ανάρπαστη έγινε η έκδοση
Ανάρπαστη έγινε η έκδοση
Ο Στ. Λουκάς, παρουσιάζοντας την έκδοση, αναφέρθηκε σε σημαντικές πλευρές των κατακτήσεων της εργατικής τάξης στην ΕΣΣΔ, σε μια σειρά τομείς, που αποκαλύπτουν, όπως είπε, την ανωτερότητα του σοσιαλισμού ως κοινωνικοοικονομικό σύστημα σε σχέση με τον καπιταλισμό, το γεγονός ότι οι σοσιαλιστικές - κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής απελευθερώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις και δίνουν τη δυνατότητα συνεχούς ανάπτυξης. Ανέδειξε την τεράστια απόσταση που κάλυψε η εργατική εξουσία σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων στη Ρωσία το 1917 παρουσίαζε πολύ μεγάλη ανισομετρία, με αποτέλεσμα ως σύνολο να είναι πολύ πιο κάτω από αυτό των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ουσία της κοινωνικοποίησης και του Κεντρικού Σχεδιασμού, που ως βασική σχέση παραγωγής στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό βάζει σε κίνηση όλες τις παραγωγικές δυνάμεις σε όφελος του λαού. «Οι δυνατότητες συνεχούς ανάπτυξης», ανέφερε σε άλλο σημείο, «οφείλονται επίσης στο χαρακτήρα της εργατικής εξουσίας που ωθεί τους εργαζόμενους στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο...». Και πρόσθεσε: «Η σοβιετική εξουσία φρόντισε να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην άσκηση της εξουσίας, στις υποθέσεις της κοινωνίας, αφού μείωνε τον εργάσιμο χρόνο, αύξανε τον ελεύθερο, φρόντιζε για την ολόπλευρη μόρφωση της εργατικής τάξης. Σήμερα βεβαίως αυτό μπορεί να λυθεί πιο εύκολα γιατί η εργατική τάξη είναι μορφωμένη, ο ελεύθερος χρόνος λόγω παραγωγικότητας είναι μεγάλος, γενικά είναι πολύ πιο ευνοϊκές οι συνθήκες».

Ο Γ. Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο βήμα της χτεσινής εκδήλωσης. Στο πάνελ οι Β. Δάγκα και Στ. Λουκάς, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο Γ. Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο βήμα της χτεσινής εκδήλωσης. Στο πάνελ οι Β. Δάγκα και Στ. Λουκάς, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ
Στη θέση της γυναίκας στο σοσιαλισμό στάθηκε η Β. Δάγκα, τονίζοντας ότι η έκδοση που παρουσιάστηκε χτες, φωτίζει μεταξύ άλλων τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές προϋποθέσεις για τη λύση του «γόρδιου δεσμού» του γυναικείου ζητήματος. Οπως είπε, παρά τα πολλά που έχουν αλλάξει στη θέση της γυναίκας τον τελευταίο αιώνα, αφού π.χ. δεν υπάρχουν αναχρονιστικοί φραγμοί, έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις των δύο φύλων και έχουν τυπικά αναγνωριστεί τα δικαιώματά τους, παρ' όλα αυτά η γυναίκα δεν έχει απαλλαγεί από τη ζωή - λάστιχο, από τη διπλή καταπόνηση στη δουλειά και στο νοικοκυριό, από την ανύπαρκτη προστασία της μητρότητας κ.λπ. Πολύ περισσότερο, δεν έχει απαλλαγεί από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, τόνισε η Β. Δάγκα. Με συγκεκριμένα στοιχεία από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, ανέδειξε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού και για την υπόθεση της γυναικείας χειραφέτησης και ισοτιμίας. Οπως είπε, η Οκτωβριανή Επανάσταση έβγαλε στο ιστορικό προσκήνιο τις γυναίκες, που με την επαναστατική τους δράση κατέρριψαν κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές διακρίσεις και προκαταλήψεις, που επιβίωναν επί αιώνες σε βάρος τους. Το μέλος της ΚΕ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η θέση της γυναίκας στο σοσιαλισμό, που υπήρξε ασύγκριτα ανώτερη και από την πιο ανεπτυγμένη καπιταλιστική κοινωνία σήμερα, «φωτίζει τις σύγχρονες δυνατότητες για να μπορεί η γυναίκα να συνδυάσει αρμονικά την εργασία με τη μητρότητα και να απελευθερώνεται ελεύθερος χρόνος, που να μπορεί να τον αξιοποιήσει δημιουργικά με την οικογένειά της, αλλά και για τη συμμετοχή στην κοινωνική δράση».

Κατάμεστο το θέατρο «Μινωτής» στο «Μπαρουτάδικο»
Κατάμεστο το θέατρο «Μινωτής» στο «Μπαρουτάδικο»
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με απαγγελίες ποιημάτων του Μπ. Μπρεχτ, αποσπάσματα από το έργο του Κ. Βάρναλη «Τι είδα εις την Ρωσσίαν των Σοβιέτ», επαναστατικά σοβιετικά τραγούδια και τον ύμνο της Κομιντέρν με συνοδεία φλάουτου και πιάνου. Παράλληλα προβάλλονταν πλάνα σοβιετικών φιλμ. Η εκδήλωση έκλεισε με εκατοντάδες υψωμένες γροθιές στο άκουσμα της Διεθνούς και με το σύνθημα «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός. Είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός!» να αντηχεί πέρα ως πέρα.

  • Εκτενή αποσπάσματα από τις ομιλίες των στελεχών του Κόμματος θα δημοσιευτούν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ