ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 13 Ιούλη 2015
Σελ. /16
ΝΕΟΛΑΙΑ
24ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δύναμη η οργάνωση με βάση το δίκιο του λαού

Γνωριμία με σελίδες της Ιστορίας των αγώνων του λαού, ξεναγήσεις στην έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων, επισκέψεις στο βράχο της Ακροναυπλίας, συγκέντρωση για τους εκτελεσμένους του στρατοδικείου - «θανατοδικείου» της Τρίπολης, συζήτηση με βάση τις εξελίξεις και την ανάγκη για ετοιμότητα, μαχητική παρέμβαση, δράση και αλληλεγγύη. Ολα τα παραπάνω, μαζί με γλέντια και συναυλίες κάθε βράδυ, κολύμπι και στιγμές χαλάρωσης στην παραλία, «χώρεσαν» στις εκδηλώσεις του 24ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, που ολοκληρώθηκαν χτες.

Μέσα από το περιεχόμενο των εκδηλώσεών του και τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας σ' αυτές, το 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο έγινε αγωνιστική απάντηση στα αντιλαϊκά σχέδια που κόβονται και ράβονται διαρκώς τις τελευταίες μέρες. Απάντηση πως οι νέοι και οι νέες των λαϊκών οικογενειών δε στριμώχνουν τη ζωή τους στα αντιλαϊκά κουστούμια, από όποιον «ράφτη» κι αν φτιάχνονται αυτά, μελετούν και τιμούν την ιστορία της ταξικής πάλης, παίρνουν τη σκυτάλη και υπόσχονται να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, για να μη μείνει θεατής αλλά να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων.


Ασυμβίβαστο μήνυμα από το βράχο της Ακροναυπλίας

«Οχι στη νέα σφαγή. Ξεσηκωμός!»: Πανό με το σύνθημα αυτό κρέμασε το μεσημέρι του Σαββάτου η ΚΝΕ στο βράχο της Ακροναυπλίας, στέλνοντας μήνυμα πως η νεολαία θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της στο δυνάμωμα της οργάνωσης, της αντίστασης, της αλληλεγγύης, κόντρα στις αντιλαϊκές εξελίξεις. Την ώρα που το πανό ξεδιπλωνόταν στο Βράχο, Οργανώσεις της ΚΝΕ που μόλις είχαν ξεναγηθεί στην Ακροναυπλία από την Κομματική Οργάνωση Αργολίδας, το πλαισίωσαν με τις σημαίες τους και τα συνθήματα ακούστηκαν σε όλη την πόλη του Ναυπλίου: «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός».


Στην παραλία της Καραθώνας

Κολύμπι, στιγμές χαλάρωσης και παιχνίδια στην παραλία της Καραθώνας συμπλήρωσαν το πρόγραμμα των κατασκηνωτών του Διημέρου. Στο τουρνουά ποδοσφαίρου που οργανώθηκε το Σάββατο στην παραλία, αναμετρήθηκαν δέκα ομάδες από Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα. Νικήτρια αναδείχθηκε τελικά η ομάδα της Ηπείρου, που αντιμετώπισε στον τελικό την Πελοπόννησο.


Ειδική έκδοση για τους αλύγιστους του Μωριά

Σε περίοπτη θέση στο βιβλιοπωλείο της κατασκήνωσης, η έκδοση της Επιτροπής Πελοποννήσου του ΚΚΕ «Οι αλύγιστοι του Μωριά» συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όσων το επισκέφτηκαν. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό και ιστορικό αφιέρωμα για τους εκτελεσμένους με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου της Τρίπολης, η έκδοση του οποίου εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής Περιοχής με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων του ΚΚΕ.

Στην έκδοση συγκεντρώνεται αρχειακό υλικό, αποτελούμενο από φωτογραφίες, προσωπικά στοιχεία και γράμματα των μελλοθανάτων προς τους συγγενείς τους. Ενα δείγμα από την προσπάθεια αυτή μπορούσε κανείς να δει και στην έκθεση που λειτουργούσε στο χώρο της κατασκήνωσης. Οι ξεναγήσεις των Οργανώσεων στα ταμπλό της κέντρισαν το ενδιαφέρον πολλών μελών και φίλων της ΚΝΕ, και καθώς το βιβλιοπωλείο διέθετε την έκδοση σε ειδική τιμή, έσπευσαν να την προμηθευτούν.


Συναυλίες και γλέντια

Μια μεγάλη παρέα έγινε η κατασκήνωση τα δύο βράδια του Διημέρου, με χιλιάδες νέους να διασκεδάζουν με τραγούδι και χορό. Συναυλίες για κάθε μουσικό γούστο και γλέντια με λαϊκούς και παραδοσιακούς ήχους περιελάμβανε το πρόγραμμα, τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, που δε λυπήθηκαν δυνάμεις όλο το προηγούμενο διάστημα, παίρνοντας δραστήρια μέρος στις μάχες στο πλευρό του ΚΚΕ, απέδειξαν ότι οι αντοχές τους δεν αφορούν μόνο την καθημερινή πάλη, αλλά και το γλέντι μέχρι αργά το βράδυ.



Επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα

Στο χώρο της κατασκήνωσης του 24ου Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου της ΚΝΕ, βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης και στην έκθεση που είναι αφιερωμένη στις σελίδες της Ιστορίας που γράφτηκαν στην Ακροναυπλία και στο στρατοδικείο της Τρίπολης, ενώ του προσφέρθηκε η έκδοση της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του Κόμματος «Οι αλύγιστοι του Μωριά».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το Διήμερο και τις εκδηλώσεις του, ανέφερε: «Είναι ένα καθιερωμένο Διήμερο της ΚΝΕ, που γίνεται κάθε χρόνο. Φέτος γίνεται στο Ναύπλιο, αύριο θα βρισκόμαστε στην Τρίπολη. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, όπου η ΚΝΕ ενώνει τις νέες και τους νέους κάτω από τις σημαίες του αγώνα, της αλληλεγγύης, της γνώσης της Ιστορίας και κυρίως της συζήτησης για το μέλλον. Με τραγούδι, με χορό, με κολύμπι, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις εξελίξεις, χρειάζεται. Γιατί εμείς έχουμε μάθει, και οι νέοι μας ιδιαίτερα, να πολεμάμε και να τραγουδάμε».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ