ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 13 Ιούλη 2015
Σελ. /16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Πολυεπίπεδες διεργασίες που «κυοφορούν» εξελίξεις

Επιτάχυνση των συνολικότερων διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα αναμένεται να φέρουν οι επόμενες κινήσεις στην κυβέρνηση και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την «απώλεια» 17 ψήφων από βουλευτές του, στην ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση σύναψης του νέου μνημονίου από την κυβέρνηση

Eurokinissi

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την «απώλεια» 17 ψήφων από βουλευτές του, στην ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση σύναψης του νέου μνημονίου από την κυβέρνηση
Εν αναμονή εξελίξεων στο εσωτερικό τους, που ενδέχεται να πυροδοτήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο του αστικού πολιτικού συστήματος, τελούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, ξημερώματα Σαββάτου. Ηδη, ο Αλ. Τσίπρας προϊδέασε σχετικά, δηλώνοντας ότι «...αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Ολα τα άλλα στην ώρα τους».

Στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα 8 «παρών», τα 2 «όχι» και τις 7 αποχές απ' την κρίσιμη, όπως την χαρακτηρίζουν, ψηφοφορία στη Βουλή, αν και εκφράζουν την αισιοδοξία πως όταν έρθουν συγκεκριμένα νομοσχέδια εφαρμογής του μνημονίου 3, οι απώλειες θα είναι λιγότερες.

Τον προβληματισμό επιτείνει η κοινή δήλωση 15 βουλευτών που ψήφισαν «ναι», παρά τις διαφωνίες που διατυπώνουν, για «να μη δώσουν αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση τους, προκειμένου να τεθεί ζήτημα δεδηλωμένης στην κυβέρνηση», όπως αναφέρουν, αφήνοντας ερωτηματικά για τη μελλοντική τους στάση. Τη δήλωση υπογράφουν οι: Λίτσα Αμανατίδου, Κ. Δελημήτρος, Ζ. Ζάννας, Γ. Ζερδελής, Η. Ιωαννίδης, Η. Καματερός, Μ. Κριτσωτάκης, Θ. Κώτσιας, Ευγενία Ουζουνίδου, Αθ. Πετράκος, Στ. Σαμοΐλης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και οι υπουργοί Κ. Ησυχος, αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και Ν. Χουντής, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Απ' την πλευρά του, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης, ανέφερε ότι «με το "παρών" εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια "πρόταση" που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση, αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας».

Οι περιπτώσεις του Π. Λαφαζάνη, του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη, αλλά και της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου (όλοι τους ψήφισαν «παρών»), αξιολογούνται ως οι σοβαρότερες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πρώτοι δέχονται πιέσεις να παραιτηθούν από υπουργοί, ενώ σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός εξετάζει όλες τις δυνατές επιλογές για την απομάκρυνση και των τριών. Πηγές απ' τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ό,τι κι αν προκριθεί, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, με δεδομένο ότι ο Π. Λαφαζάνης ηγείται της εσωκομματικής μειοψηφίας που αφορά στο 35% του κόμματος.

Ενίσχυση «αξιοπιστίας» για την υλοποίηση του επιδιωκόμενου νέου μνημονίου

Δεν είναι λίγοι, πάντως, σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που βλέπουν το εσωκομματικό ζήτημα σε συνάρτηση με τη συνολικότερη αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος και τη λύση του σαν θρυαλλίδα επιτάχυνσης γενικότερων εξελίξεων. Η ενίσχυση της «αξιοπιστίας» του κυβερνητικού σχήματος, όπως αξιώνουν οι ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, η αποτελεσματικότητά του ως προς την υλοποίηση της όποιας συμφωνίας, εάν και εφόσον υπάρξει, απαιτούν - όπως υποστηρίζουν - διεύρυνση και ανασύνθεση της κυβέρνησης και ενδεχομένως, σε μια επόμενη φάση, εκλογές που θα διεξαχθούν με λίστα, άρα θα επιτρέψουν στον Αλ. Τσίπρα να διαμορφώσει την επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα.

Παραπέρα, εκτιμούν ότι η ενδεχόμενη απομάκρυνση απ' τον ΣΥΡΙΖΑ ενός τμήματος που θα διαφωνήσει, θα δώσει τη δυνατότητα στον Αλ. Τσίπρα να επιχειρήσει άνοιγμα σε δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, ενώ απ' την άλλη θα δρομολογήσει διαδικασίες απ' όσους αποχωρήσουν, στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός άλλου σχήματος, το οποίο προφανώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη «συγκράτηση» ενός τμήματος εργατικών - λαϊκών στρωμάτων που διαφωνούν με την υπογραφή του νέου μνημονίου, που επιχειρεί η συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο παραπάνω πλαίσιο, κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», ενώ φήμες λένε ότι εξετάζεται και το σενάριο να ζητήσει ο Αλ. Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης. Πάντως, σπεύδουν να συναρτήσουν κάθε εξέλιξη με την έκβαση των διαβουλεύσεων με τους «θεσμούς» της τρόικας και το αν θα υπάρξει τελικά συμφωνία, ενώ διαμηνύουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει «σοβαρές και συγκεκριμένες κινήσεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους».

Διαφωνίες και «αλληλοκαρφώματα»

Σε αυτό το φόντο, διαφωνίες και διαφοροποιήσεις για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουν οι διεργασίες σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφονται σε δηλώσεις στελεχών τους.

Για ανασχηματισμό και παραιτήσεις βουλευτών έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης. Μιλώντας στο MEGA, υποστήριξε πως «λογικά θα υπάρξουν κάποιες αντικαταστάσεις υπουργών». «Θα υπέβαλα την παραίτησή μου και θα παρέδιδα την έδρα μου, εάν διαφωνούσα με την κυβέρνηση» ανέφερε και πρόσθεσε: «Εάν ένας βουλευτής σε ένα αριστερό κόμμα, αν διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης, να παραιτηθεί». Οπως είπε, θα γίνουν συζητήσεις και για την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, ανέφερε πως αν υπάρξει συμφωνία, «στη συνέχεια, το στοίχημα για την Ελλάδα είναι, με Τσίπρα πρωθυπουργό, μια κυβέρνηση που να θέλει και να μπορεί να τρέξει και να υλοποιήσει αυτή τη δύσκολη πρόταση». Προεξόφλησε «ανασύνθεση της κυβέρνησης», την οποία χαρακτήρισε εκ των πραγμάτων αναγκαία, «από τη στιγμή που δύο υπουργοί της κυβέρνησης έδωσαν αρνητική ψήφο στο αίτημα εξουσιοδότησης». «Περιμένω πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, αρνούμαι να ισχυριστώ ότι δε συμβαίνει και τίποτα», σημείωσε. Για την πρόεδρο της Βουλής ανέφερε ότι «ολοφάνερα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα» και «περιμένω να δω τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και τις θέσεις και προτάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος».

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, με ανάρτησή της σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, υποστήριξε: «Ευτυχώς είμαστε πολλοί κόντρα στους ξενιστές, που ήλθαν να μπολιάσουν το δέντρο της Αριστεράς με τις χυδαιότητες πολιτικές παραδόσεις...».

Ο δε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, επίσης με ανάρτηση στο διαδίκτυο, επέκρινε την πρόεδρο της Βουλής, αλλά και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αναφέροντας: «Lost in space... είναι το ελάχιστο που μπορεί να πει κάποιος για την Ζωή, τον Λαφαζάνη και τους πέριξ αυτών, που απείχαν στην ουσία από την ψηφοφορία στη Βουλή (...) Η άγνοια του μεγέθους της καταστροφής τούς δίνει έναν αέρα πολέμου... Απομένουν τα συνθήματα και τα τοτέμ του πολέμου, για να ολοκληρωθεί η τραγωδία που με πάθος επιθυμούν!».

Απάντηση από πλευράς «Αριστερής Πλατφόρμας» έδωσε το στέλεχός της και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θ. Πετράκος. Σε άρθρο του στην «Ισκρα», αναφέρει: «Κατ' αρχάς, τα περί "δεδηλωμένης" δεν ευσταθούν ούτε νομικά, ούτε πολύ περισσότερο πολιτικά. Η κυβερνητική πλειοψηφία, για να αμφισβητηθεί, απαιτείται να υπάρξει πρόταση μομφής εναντίον της και να υπερψηφιστεί ή να απολέσει η κυβέρνηση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετά από πρόταση εμπιστοσύνης που θα προκαλέσει η ίδια. Τίποτα από τα δύο δε συνέβη κατά την ψηφοφορία τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η ψηφοφορία δεν αφορούσε καθόλου την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά μια συγκεκριμένη εξουσιοδότηση επί μιας πρότασης για διαπραγμάτευση με τους "θεσμούς". Κρίσιμη και σημαντικότατη η "πρόταση", αλλά όχι πρόταση μορφής ή εμπιστοσύνης. Πέραν αυτού, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν και πολύ περισσότερο οι υπουργοί της κυβέρνησης, δεν έθεσαν διά της ψήφου τους θέμα άρσης της εμπιστοσύνης ή μη στήριξής τους στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Αντίθετα, με ρητές δηλώσεις τους, περιττές άλλωστε, τόνισαν αυτή τους τη στήριξη προς την κυβέρνηση...».

Κατά των πειθαρχικών διώξεων σε διαφωνούντες τάχτηκε και ο Αλ. Μητρόπουλος.«Οποιοι συστήνουν πειθαρχικές διώξεις, κοπτάτσιες, που δεν έχουν σχέση και με την κουλτούρα της Αριστεράς, σφάλλουν και είναι κακοί εισηγητές προς τον πρόεδρο» δήλωσε και πρόσθεσε: «Εχω εμπιστοσύνη ότι ο πρόεδρος, με βαθιά κατανόηση ότι τα στελέχη αυτά διαφοροποιήθηκαν λόγω της ιδεολογικής τους εμμονής και στο πρόγραμμα και στις ιδέες, θα αντιμετωπιστούν και από τον πρόεδρο όχι με διαδικασίες πειθαρχικού, κομματικού δικαίου, αλλά με κατανόηση».

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι και ανάρτηση της βουλευτού Σίας Αναγνωστοπούλου, με την οποία «καρφώνει» συνάδελφό της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλά για κορυφαίο βουλευτή, οπαδό της δραχμής, όπως γράφει, ο οποίος μολονότι ψήφισε «παρών», είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι σε αυτή τη φάση, «δεν μπορούμε να βγούμε από το ευρώ, γιατί αυτό θα σημάνει καταστροφή». «Οταν τον ρώτησα», γράφει η Σ. Αναγνωστοπούλου, «για ποιο λόγο τότε δε θα υπερψηφίσει την εξουσιοδότηση για συμφωνία, η απάντηση μού φάνηκε απολύτως κυνική: "Γιατί κάποιοι πρέπει να υπερψηφίσουν και κάποιοι να καταψηφίσουν" (επομένως κάποιοι πρέπει να το παίξουν "αριστεροί" σε βάρος αυτών που θα δαχτυλοδειχτούν ως "δεξιοί")».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ