ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 13 Ιούλη 2015
Σελ. /16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Μπαράζ αντιλαϊκών νομοσχεδίων για να προχωρήσει το νέο μνημόνιο

Τις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και την ταυτόχρονη σύμπνοια στην αντιλαϊκή επίθεση αποτυπώνει το προσχέδιο απόφασης του Γιούρογκρουπ

Αποκαλυπτικό των οξυμένων αντιθέσεων και της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης που εκδηλώνεται στους κόλπους της Ευρωζώνης, είναι το προσχέδιο απόφασης του χτεσινού Γιούρογκρουπ, που διέρρευσε στον Τύπο, καθώς και το γεγονός ότι τελικά δεν υιοθετήθηκε ως απόφαση.

Στο εν λόγω προσχέδιο, καταγράφονται κόντρες γύρω από τη διαμόρφωση νέου ταμείου με έδρα στο εξωτερικό, πιθανόν στο Λουξεμβούργο, στο οποίο θα περάσουν προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Επί του συγκεκριμένου σημείου, όπως και για το ζήτημα της «πρόσκαιρης εξόδου» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (ζήτημα που έθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, βλ. παρακάτω στο ίδιο θέμα), δεν υπήρξε συμφωνία, οπότε και τα δύο ζητήματα παραπέμφθηκαν για συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Αν και στο προσχέδιο του Γιούρογκρουπ δεν αναφέρεται κάτι σχετικό, στο νέο ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να μεταφερθούν το σύνολο των υπό ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς επίσης «φιλέτα» δημόσιας γης, μετοχικά πακέτα του Δημοσίου σε διάφορες εταιρείες, όπως για παράδειγμα στη ΔΕΗ και τους τραπεζικούς ομίλους, όπου τα πλειοψηφικά πακέτα κατέχονται σήμερα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την ίδια ώρα, στο προσχέδιο του Γιούρογκρουπ, επί των σημείων στα οποία καταγράφεται συμφωνία, αποτυπώνονται και τα παρακάτω:

  • Αμεση νομοθέτηση (μέχρι 15 Ιούλη) μιας πρώτης δέσμης μέτρων και συγκεκριμένα:

-- Αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ.

-- «Προκαταβολικά μέτρα» για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως μέρος της συνολικής μεταρρύθμισης των συντάξεων.

-- Αμεση συγκρότηση του «δημοσιονομικού συμβουλίου» (μέσω του οποίου θα γίνονται οι αυτόματες - οριζόντιες περικοπές κρατικών δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων).

-- Υιοθέτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εξυγίανση των τραπεζών.

-- Μέτρα για την επιτάχυνση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.

-- Πλήρης ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, μόνο με τη νομική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων μπορεί να υπάρξει εντολή προς τους θεσμούς, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το «Memorandum of Understanding» (Μνημόνιο).

Παράλληλα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα προχωρήσουν:

  • «Τολμηρή αναθεώρηση» στην αγορά εργασίας, συγκεκριμένα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις μαζικές απολύσεις, στο πλαίσιο της «ευθυγράμμισης με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές» και μάλιστα «χωρίς την επιστροφή σε παλαιές πρακτικές που δεν προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη».
  • «Φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό» και μέτρα, προκειμένου να αντισταθμιστεί ο «δημοσιονομικός αντίκτυπος» από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με σαφές χρονοδιάγραμμα. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρονται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και το «άνοιγμα» σε γάλα, αρτοποιεία, κλειστά επαγγέλματα, καθώς και τα ζητήματα που είναι κρίσιμα, αναφέροντας συγκεκριμένα τις θαλάσσιες μεταφορές.
  • Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
  • Σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση κρατικής περιουσίας στο εξωτερικό, λόγος γίνεται για ένα «ανεξάρτητο επενδυτικό σχήμα» (fund), όπως το Institution of Growth (IfG), που έχει έδρα στο Λουξεμβούργο.
  • Μια πρώτη πρόταση για τη νέα «δημόσια διοίκηση» θα πρέπει να υπάρξει μέχρι τις 20 Ιούλη, «μετά από συζήτηση με τους θεσμούς».
  • Επιτόπιες αξιολογήσεις από τους «θεσμούς» στην Αθήνα.
Σφοδροί μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί και ένταση της εποπτείας

Την ίδια ώρα, η συγκρότηση και νέων «θεσμών» εποπτείας για διασφάλιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής του τρίτου μνημονίου, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των αντιλαϊκών διεργασιών και των οξυμένων ανταγωνισμών στην Ευρωζώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης σχεδόν συντεταγμένα, θέτουν ζήτημα «πολιτικής εμπιστοσύνης», που, όπως φαίνεται, δεν αφορά μόνο στην προσαρμογή του αστικού πολιτικού σκηνικού της χώρας, αλλά και στη διαμόρφωση «κατάλληλων» υποστηρικτικών μηχανισμών, που θα αναλάβουν την εποπτεία, την αξιολόγηση, την πιστή εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, βήμα - βήμα.

Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας», θα είναι ασύγκριτα σκληρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα μνημόνια, η καθοδήγηση και η αξιολόγηση θα γίνονται σε καθημερινή βάση, ενώ επί της ουσίας η «δημόσια διοίκηση» θα εποπτεύεται από μηχανισμό της Ευρωζώνης, που θα έχει μόνιμη παρουσία στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι υψηλόβαθμοι παράγοντες της Ευρωζώνης κάνουν λόγο για «ανικανότητα» της ελληνικής «δημόσιας διοίκησης», εστιάζοντας στην ανάγκη νέας αναβαθμισμένης «Ομάδας Εργασίας» («Task Force»), η οποία και θα αναλάβει τη σχετική αρμοδιότητα.

Να σημειωθεί ότι η γαλλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προηγούμενης «Ομάδας Εργασίας» της ΕΕ, είχε αναλάβει το ρόλο του συμβούλου των ελληνικών κυβερνήσεων σε θέματα δημόσιας διοίκησης. Και βέβαια, μέσω της μόνιμης αποστολής υψηλής ειδίκευσης «τεχνικών κλιμακίων», είναι φανερό ότι διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου...

Το γερμανικό «έγγραφο εργασίας»

Αποκαλυπτικό των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι και το... «εσωτερικό έγγραφο εργασίας», του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, επιδόθηκε από τον Β. Σόιμπλε, σε ορισμένους από τους ομολόγους του, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Το γερμανικό έγγραφο, που σκοπίμως «διέρρευσε» αναφέρει «δύο δρόμους» για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα:

  • Να βελτιώσει η Ελλάδα τις προτάσεις της γρήγορα και συνολικά, με πλήρη στήριξη του Κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων, προτείνει η Ελλάδα να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα Ταμείο, το οποίο θα τα εκποιήσει και τα έσοδα να πηγαίνουν στην αποπληρωμή του χρέους. Επί της ουσίας, πρόκειται για τη μεταφορά της (υπό ιδιωτικοποίηση) κρατικής περιουσίας, που σήμερα διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ σε ένα νέο Οργανισμό με άλλη έδρα. Και βέβαια δεν πρόκειται μόνο για τη διασφάλιση ικανών εγγυήσεων έναντι των δανείων. Είναι φανερό ότι ο νέος διαχειριστής θα έχει και το «πάνω χέρι» των μονοπωλίων που θα βάλουν στο χέρι τις προσφερόμενες νευραλγικές υποδομές.
  • Κατά το δεύτερο δρόμο, «θα γίνει διαπραγμάτευση για ένα "τάιμ άουτ" (πρόσκαιρη έξοδος) από την Ευρωζώνη» για τουλάχιστον πέντε χρόνια, το οποίο θα μπορεί να συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους. Στο διάστημα αυτό, αναφέρεται στο έγγραφο, η Ελλάδα παραμένει μέλος της ΕΕ και συνεχίζει να λαμβάνει «αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική στήριξη».

Εξάλλου, στις προτάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τους «θεσμούς», περιλαμβάνεται και αυτή για την πώληση του τελευταίου μετοχικού πακέτου (10%), που έχει απομείνει υπό κρατική ιδιοκτησία στον ΟΤΕ, μεγαλομέτοχος του οποίου είναι το γερμανικό μονοπώλιο της «Deutsche Telekom», με εμφανιζόμενο ποσοστό συμμετοχής στο 40%.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δυναμικά στους δρόμους του αγώνα ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις: «Προβλέπονται πιο σκληρά μέτρα με το "μνημόνιο 3" που υπογράφει αυτές τις ώρες η κυβέρνηση, με τη συνηγορία και τη συμπαράσταση όλων των υπόλοιπων αστικών κομμάτων της Βουλής. Αυτό θα σημάνει νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό μας σε όλους τους τομείς, νέα κατακόρυφη μείωση του λαϊκού εισοδήματος, των μισθών, των συντάξεων, νέα φοροκαταιγίδα και μια σειρά άλλα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία ο λαός μας θα πρέπει δυναμικά στους δρόμους του αγώνα, μέσα στους χώρους δουλειάς, έξω απ' αυτούς, να τα αντιμετωπίσει μέσα από Επιτροπές Αγώνα, με τα συνδικάτα, με οργάνωση της πάλης του».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ