ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 13 Ιούλη 2015
Σελ. /16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΝΟΥΛΑΝΤ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επαφές με «το καρότο και το μαστίγιο»...

Εκπρόσωποι ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων συνεχίζουν τα «πήγαινε - έλα» στη γειτονιά μας

ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Εντείνονται οι επαφές των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων αμερικάνικων μονοπωλίων, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων ως «εργαλείο» την ατζέντα χωρών της περιοχής για «ευρωατλαντική ολοκλήρωση». Σε ένα τέτοιο ρόλο εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, που είναι αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις και η οποία, ως άλλη αλεπού στο παζάρι, ξεκίνησε μία νέα περιοδεία το Σάββατο, με αφετηρία το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας και αφορμή το φετινό 10ο κατά σειρά «Φόρουμ Κροατίας».

Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο «SPUTNIK», η Νούλαντ, στην παρέμβασή της, προσπάθησε να εμφανίσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ως «υπόδειγμα» για τη «δημοκρατία και την ελεύθερη αγορά» σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Ουκρανία και της Μέσης Ανατολής.

Υποστήριξε ότι τα Βαλκάνια «εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν καταστροφικές, επιβλαβείς απειλές βίαιου εξτρεμισμού, διαφθοράς και εγκληματικότητας»... «αλλά και βρωμερούς κυβερνήτες». Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας στο νότο της Ευρώπης και στην Ανατολική Ευρώπη (σ.σ. σαφής αναφορά στην Ουκρανία...) η περιοχή (σ.σ. των Δυτικών Βαλκανίων) «βρίσκεται σε ισορροπία».

Η Αμερικανίδα υφυπουργός, που έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα Δύσης - Ρωσίας στην Ουκρανία, κάλεσε τους ηγέτες και τους λαούς «σε όλα τα Βαλκάνια» να γυρίσουν την πλάτη «σε παλιά μίση και νέες αντιπαλότητες». «Η δουλειά της τελευταίας 20ετίας θα ολοκληρωθεί με σωστές αποφάσεις από θαρραλέους ηγέτες και λαούς, πιέζοντας για μία καλύτερη ζωή ή η περιοχή θα ξαναγνωρίσει τη θλίψη των κινδύνων, του μίσους, των εξωτερικών επεμβάσεων, όπως τόσες φορές στο παρελθόν» κατέληξε.

Μετά την Κροατία, η Νούλαντ μετέβη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την 20ή επέτειο από τη σφαγή χιλιάδων Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα. Χτες, η Νούλαντ είχε προγραμματίσει ανάλογες συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, και στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα. Σύμφωνα με την κοσοβάρικη εφημερίδα «KOXA», η Αμερικανίδα υφυπουργός κάλεσε τη Σερβία να κάνει νέες «θαρραλέες» παραχωρήσεις, σημειώνοντας: «Θέλουμε το 2015 να γίνει η χρονιά της προόδου στο διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, ώστε η ΕΕ να ανοίξει τα κεφάλαια ένταξης των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία και να υπογραφεί η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με το Κοσσυφοπέδιο...».

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας Νούλαντ στην περιοχή ως τις 14 του μήνα είναι τα Σκόπια της ΠΓΔΜ, όπου εκεί είναι σε εξέλιξη η παρατεταμένη πολιτική ενδοαστική κρίση, τα Τίρανα και το Βελιγράδι. Στις 15 ως τις 16 Ιούλη, θα μεταβεί στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Στα Βαλκάνια και ο Σουλτς

Δεν είναι, όμως, μόνο η Νούλαντ που δείχνει, τον τελευταίο καιρό, έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή. Μετά την πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου, έρχεται στην περιοχή ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ο Σουλτς, μολονότι έχει επισκεφτεί την Αλβανία πολλές φορές στο παρελθόν, πραγματοποιεί σήμερα για πρώτη φορά επίσημη επίσκεψη στη χώρα, με την ιδιότητα του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Αναμένεται να συναντηθεί πρώτα με τον Αλβανό ομόλογό του Ιλίρ Μέτα και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της χώρας Μπουτζάρ Νισάνι και τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα.

Ακολούθως θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου θα έχει συναντήσεις με Σέρβους αξιωματούχους, και στη συνέχεια (Πέμπτη) θα μεταβεί στο Σαράγεβο.

Ισως και να μην είναι τυχαίο οτι η Β.Νούλαντ κάνει περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια, λίγες μόλις μέρες μετά την περιοδεία της Αν.Μέρκελ στην ίδια περιοχή. Αλλωστε τα Βαλκάνια αποτελούν πεδίο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ-Γερμανία αλλά και Ρωσία που τα θεωρεί ζωτικό της χώρο και παρεμβαίνει επίσης.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνέχεια πολυεπίπεδων επαφών

ΚΙΕΒΟ.--

Τηλεφωνική επαφή με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ είχε ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, καθώς Παρίσι - Βερολίνο παραμένουν ισχυροί «πρωταγωνιστές» στην ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση, αναζητώντας τρόπους διασφάλισης των μονοπωλίων που εκπροσωπούν σε μια «κόντρα» που έχει ευρείες διαστάσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία που έχει μια «συνολική κατάπαυση του πυρός» (την οποία στην πραγματικότητα το Κίεβο υπονομεύει παραβιάζοντας και την τελευταία συμφωνία του Μινσκ για εκεχειρία). Επιπλέον, Μέρκελ - Ολάντ επιδοκίμασαν τη συνταγματική αναθεώρηση που προχωρά το Κίεβο, στην οποία η αντιδραστική κυβέρνηση προσπαθεί να προσαρμόσει το θέμα της «αυτονομίας» των επαρχιών του Ντονμπάς στις δικές της επιδιώξεις, επιβεβαιώνοντας πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί συμβιβασμός στην ενδοαστική αντιπαράθεση που μαίνεται στη χώρα.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ σήμερα θα βρεθεί στις ΗΠΑ όπου, εκτός από επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση, θα παραβρεθεί στην πρώτη αμερικανο-ουκρανική Επενδυτική Συνδιάσκεψη. Αύριο, ο Ουκρανός πρωθυπουργός θα βρεθεί στον Καναδά και μεθαύριο στη Βρετανία. Στην ατζέντα των διμερών επαφών βρίσκεται η σύσφιξη της εμπορικής συνεργασίας και η προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ουκρανία, καθώς η μερίδα της αστικής τάξης που σήμερα κυριαρχεί στη χώρα ενισχύει τη δράση για τη διείσδυση «δυτικών» μονοπωλίων στη χώρα, οξύνοντας τον ανταγωνισμό καταρχήν με τα ρωσικά μονοπώλια που δε θα εγκαταλείψουν τα δικά τους συμφέροντα και σχέδια σε μια περιοχή «ζωτική» για τη θέση τους εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην πόλη Μουκάτσεβο της δυτικής Ουκρανίας σημειώθηκαν το Σάββατο ανταλλαγές πυροβολισμών, στις οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τραυματίστηκαν 4 πολίτες και 3 αστυνομικοί, με τους 2 να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στις συμπλοκές φαίνεται ότι «πρωτοστάτησαν» φασίστες του «Δεξιού Τομέα», που, σύμφωνα με διάφορες ανταποκρίσεις, συμμετείχαν σε συνάντηση για τον καταμερισμό «σφαιρών επιρροής»... Ο πρόεδρος Ποροσένκο διέταξε άμεση διεξαγωγή έρευνας, προσπερνώντας φυσικά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του ήταν αυτή που αναβάθμισε πολύμορφα το ρόλο και τη δύναμη διάφορων φασιστικών ομάδων στη χώρα και κύρια του «Δεξιού Τομέα» και σε στρατιωτικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Επίθεση κατά Βούτσιτς στη Σρεμπρένιτσα

Ο Σέρβος πρωθυπουργός απομακρύνεται από άνδρες της φρουράς του, μετά την επίθεση
Ο Σέρβος πρωθυπουργός απομακρύνεται από άνδρες της φρουράς του, μετά την επίθεση
ΣΑΡΑΓΕΒΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Η επίθεση εναντίον μου δεν ήταν ατύχημα, αλλά μία καλά οργανωμένη επίθεση... Ομως υπάρχουν ανόητοι σε κάθε χώρα», σημείωσε το απόγευμα του Σαββάτου, επιστρέφοντας στο Βελιγράδι, ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά την επεισοδιακή επίθεση που δέχτηκε νωρίτερα το πρωί, στη διάρκεια επίσκεψής του σε μνημείο θυμάτων της σφαγής χιλιάδων Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης κατά την 20ή επέτειο.

Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, «άγνωστοι πολίτες» που παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις στο Ποτοκάρι της Βοσνίας, με το που είδαν το Σέρβο πρωθυπουργό, άρχισαν να πετούν εναντίον του πέτρες, μπουκάλια, παπούτσια, σπάζοντας τα γυαλιά του και τραυματίζοντάς τον ελαφρά στο πρόσωπο. Οι σωματοφύλακες του Σέρβου πρωθυπουργού έστησαν κλοιό προστασίας, αλλά τα χειρότερα αποφεύχθηκαν με την επέμβαση Βόσνιων αστυνομικών...

«Λυπάμαι γιατί συνέβη ό,τι συνέβη, καθώς ορισμένοι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι εργάζομαι με στόχο τη συμφιλίωση» είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι «οι περισσότεροι Βόσνιοι δε συμφωνούν με την επίθεση». Σε άλλο σημείο, κάλεσε τους Σέρβους «να περπατούν περήφανα και ποτέ μα ποτέ να μην προβούν σε εκδηλώσεις μίσους στους γείτονές τους τους Βόσνιους...».

Νωρίτερα, πάντως, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, είχε καταδικάσει το περιστατικό, καλώντας τις βοσνιακές αρχές να διενεργήσουν έρευνα, ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επίθεση δεν αφορούσε μόνο τον πρωθυπουργό, «αλλά όλη τη Σερβία και την πολιτική της για ειρήνη και περιφερειακή σταθερότητα».

Ο δήμαρχος της Σρεμπρένιτσα, Καμίλ Ντουράκοβιτς, απολογήθηκε στο Σέρβο πρωθυπουργό για την επίθεση που δέχτηκε, σημειώνοντας ότι ήταν δουλειά «άρρωστων μυαλών που εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός των εκδηλώσεων». Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε αλληλεγγύη στο Σέρβο πρωθυπουργό και καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας ότι «έκανε μία ιστορική επιλογή, δίνοντας το "παρών" στη Σρεμπρένιτσα» και ότι «η ειρήνη μπορεί να βασιστεί μόνο στη συμφιλίωση». Ανάλογη αντίδραση είχε και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θορμπιόρν Τζάγκλαντ και ο Γερμανός Επίτροπος της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ