ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 13 Ιούλη 2015
Σελ. /16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης και της αλληλεγγύης

Συσκέψεις και προγραμματισμός δράσης από σωματεία και φορείς του κινήματος

Από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την περασμένη Παρασκευή
Από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την περασμένη Παρασκευή
Δράση για την οργάνωση της πάλης και της αλληλεγγύης στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η δρομολόγηση από την κυβέρνηση και τους «θεσμούς» ενός ακόμα μνημονίου, αναλαμβάνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι άλλοι φορείς της Κοινωνικής Συμμαχίας, καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό να συμμετέχουν στους αγώνες και στις πρωτοβουλίες των Επιτροπών Αλληλεγγύης που στήνονται παντού.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αρτας οργάνωσε την περασμένη Τετάρτη σύσκεψη σωματείων και φορέων, από την οποία προέκυψε 11μελής Επιτροπή Αλληλεγγύης, αποτελούμενη από εργάτες, ανέργους, αγρότες, φοιτητές, γυναίκες και αυτοαπασχολούμενους.

Μια πρώτη δράση που αποφασίστηκε είναι να παρέμβει η Επιτροπή στις τράπεζες, με αίτημα να δοθεί άμεση λύση στην απόδοση ολόκληρων των συντάξεων, μισθών και επιδομάτων. Το ραντεβού δόθηκε για σήμερα Δευτέρα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς.

Στην εισηγητική τοποθέτηση που έγινε στη σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΕΚ Αρτας, Γιάννης Γάλλιος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Να αποτρέψουμε με τις παρεμβάσεις μας, την αλληλεγγύη μας καθώς και την υλική βοήθειά μας να υπάρξουν συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης σε συνανθρώπους μας. Να συνδυάσουμε την αλληλεγγύη με τη διεκδίκηση». Στη σύσκεψη κατατέθηκαν πολλές προτάσεις για μαχητική διεκδίκηση το επόμενο διάστημα, που θα συζητηθούν στα σωματεία, στους συλλόγους, στους άλλους φορείς.

Στο Λαύριο

Αντίστοιχη σύσκεψη - λαϊκή συνέλευση διοργάνωσαν χτες το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και η Λαϊκή Επιτροπή Λαυρεωτικής, στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων. Οπως σημειώνουν οι δύο φορείς, «θεωρούμε πρώτιστο καθήκον την οργάνωση του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα, ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια, για τη διεκδίκηση άμεσα από το κράτος, τους μηχανισμούς του και την εργοδοσία, την εξασφάλιση της άμεσης πληρωμής των μισθών, των συντάξεων, του ταμείου ανεργίας, των επιδομάτων, την προστασία όλων των ανέργων, την προστασία της Υγείας, την ενίσχυσή της με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, τη χωρίς εμπόδια πρόσβαση στα φάρμακα, εξασφάλιση για όλους φαγητού, νερού, ρεύματος, μετακίνησης».

Επίσης, ευρεία σύσκεψη με θέμα «Εξελίξεις στο κίνημα - οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης», διοργανώνει η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ, σήμερα Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο (Φώκαιας 26 στα Προσφυγικά).

Στη Δράμα, για τη συζήτηση των εξελίξεων από τη σκοπιά των λαϊκών στρωμάτων, την οργάνωση της αλληλεγγύης και της απάντησης στο νέο μνημόνιο, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ οργάνωσε σύσκεψη με σωματεία και συλλόγους της περιοχής, το Σάββατο, στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας.

Πρόνοια ειδικά για τους σεισμόπληκτους

Ακόμα, με εξειδικευμένο πλαίσιο για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνει σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης την Πέμπτη 16 Ιούλη στις 8 μ.μ. στα γραφεία του. Καλεί σε συμμετοχή τα σωματεία των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους φορείς των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών και των αγροτών, τις οργανώσεις των γυναικών, τους Σπουδαστικούς Συλλόγους, την Ενωση και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τις μαθητικές κοινότητες και τις Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα Λειβαθούς, Σάμης και Παλλικής.

Ειδικά για τους σεισμόπληκτους, το Εργατικό Κέντρο προτείνει ανάμεσα σε άλλους τους εξής στόχους πάλης: Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, να καλυφθεί με λυόμενα και οικίσκους από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων το σύνολο των κατοίκων που έχουν ακατάλληλα σπίτια, διαγραφή των στεγαστικών δανείων για τις εργατικές κατοικίες και για όσες άλλες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών, τακτική καταβολή των επιδομάτων ενοικίου για τους πληγέντες κ.ά.

Τέλος, την ίδια μέρα (16/7) σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης διοργανώνει η Γραμματεία Εορδαίας του ΠΑΜΕ, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.


Συνεχίζεται πολύμορφα η δράση

Από κινητοποίηση την περασμένη Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη
Από κινητοποίηση την περασμένη Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη
Πολύμορφη δραστηριότητα αναπτύσσουν οι Λαϊκές Επιτροπές στην Αττική και σε άλλες περιοχές, μετά τις συγκεντρώσεις που κάλεσε το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα την περασμένη Παρασκευή. Σήμερα Δευτέρα, πικετοφορία ενημέρωσης του λαού για τις εξελίξεις θα γίνει από τη Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία παλιού Νεκροταφείου. Αύριο, από τη Λαϊκή Επιτροπή Νίκαιας, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κρήνης. Την Πέμπτη 16/7, από τη Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου, στις 7.30 μ.μ., πλατεία Κύπρου. Εξόρμηση έγινε και στη λαϊκή αγορά της Ρόδου, από την τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας μοιράστηκε κάλεσμα - ανακοίνωση στους μικρούς αγρότες, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Στην εξόρμηση συμμετείχαν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπάλληλων, Εμφιαλωμένων Ποτών, εργαζομένων «Μίρα - Μάρε» και άλλοι.


Από τη διαμαρτυρία στα Γιάννενα
Από τη διαμαρτυρία στα Γιάννενα

Διασώθηκαν μετανάστες ανοιχτά της Ζακύνθου

Στο Κατάκολο βρίσκονται από χτες οι 117 μετανάστες που εντοπίστηκαν το ξημέρωμα της Κυριακής σε ιστιοπλοϊκό, το οποίο έπλεε ακυβέρνητο 55 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά από το λιμάνι της Ζακύνθου. Τους μετανάστες περισυνέλεξε το κρουαζιερόπλοιο «Island Princess».

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου διεκδικεί να παρασχεθεί, εκτός από τη στέγαση και σίτιση, πλήρης ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη στους μετανάστες, να μη διωχθεί ποινικά κανένας από τους διασωθέντες, χορήγηση ασύλου και ανθρωπιστικού καθεστώτος στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων, χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για όσους επιθυμούν να πάνε σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ακόμα ότι με αφορμή την έξαρση της μετανάστευσης «αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού και της αντι-μεταναστευτικής πολιτικής τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της σημερινής.


Ο

ΙΜΑΣ: Εμπλοκή που παρουσιάστηκε στο σύστημα της αμμοβολής, είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας εργάτης που απασχολείται σε συνεργείο εργολάβου, στο εργοστάσιο ΙΜΑΣ στο Βόλο. Το «ατύχημα» σημειώθηκε όταν ο εργαζόμενος επιχείρησε να αποκαταστήσει τη βλάβη στο συγκεκριμένο μηχάνημα. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησε.

«ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ»: Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταγγέλλει τη «Δέσμη Εκδοτική», επειδή την Πέμπτη 9/7 ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι όχι μόνο δε δέχεται την ακύρωση τριών προηγούμενων απολύσεων - που είχαν «παγώσει» μετά την παρέμβαση των σωματείων -, αλλά προχώρησε και στην απόλυση άλλων τριών συναδέλφων, στο όνομα της «περικοπής δαπανών», εξαντλώντας το όριο των απολύσεων που προβλέπουν οι αντεργατικοί νόμοι. Με αυτό τον τρόπο, για άλλη μια φορά, μετά τις μειώσεις μισθών και την εκ περιτροπής εργασία, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιθετικότητα της εργοδοσίας.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Την απόλυση ναυτεργάτη μέλους του πληρώματος του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΙΟΝΙΣ», χωρίς να του καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές που προβλέπονται από τη ΣΣΕ της Ακτοπλοΐας, καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», χαρακτηρίζοντάς την παράνομη και καταχρηστική. Για το θέμα υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση του προέδρου του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» στον αξιωματικό φυλακής του Λιμεναρχείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ