ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Απεργία ενάντια στην πώληση

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού Συστήματος

Eurokinissi

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενάντια στην προωθούμενη πώλησή του.

«Η πώληση του ΤΤ είναι η συνέχεια του κύκλου συγχωνεύσεων και εξαγορών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημειώνει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού Συστήματος. Και συνεχίζει: «Εντάσσεται στη συνέχιση των ανακατατάξεων, των ανταγωνισμών των τραπεζικών ομίλων που διεκδικούν μερίδιο στην αγορά, υπακούει στην ανάγκη για ακόμα περισσότερη συγκέντρωση των τραπεζικών ομίλων για να θωρακιστεί η κερδοφορία τους».

Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, δε βρίσκονται μόνο αντιμέτωποι με τους σχεδιασμούς του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (όπου ανήκει το ΤΤ) για το ξεπούλημα του Ταμιευτηρίου, αλλά και με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Α.Π.), που επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τον αγώνα τους.

Είναι ενδεικτικό ότι στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων γίνεται λόγος για «θολή διαδικασία εκποίησης», καθώς και για μη τήρηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά του ΤΧΣ, ενώ αναζητά «δημόσιο έλεγχο» παραπέμποντας στα Ταμιευτήρια άλλων καπιταλιστικών χωρών.

«Κρύβουν από τους εργαζόμενους», επισημαίνει το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, «τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι η πολιτική της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και η έξοδος προς όφελος του κεφαλαίου από την καπιταλιστική κρίση. Παραχαράσσουν την αιτία που οδηγεί σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, που είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των τραπεζικών ομίλων».

Για να καταλήξει: «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να μπλέκονται στους σχεδιασμούς των τραπεζιτών, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους στο σύνολο του κλάδου για να εμποδίσουν τα χειρότερα. Χωρίς καμιά υποχώρηση, καμιά συνδιαλλαγή. Να πουν όχι σε κάθε μορφή απόλυσης, όχι σε περαιτέρω μειώσεις».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ
Συμφωνεί με τις απολύσεις, καταφεύγει σε προβοκάτσιες

Με μια προβοκατόρικη ενέργεια, ο ΠΑΣΟΚος δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών επιχείρησε να κρύψει τη συμφωνία του με την πολιτική συγκυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου που ευθύνεται για τις χιλιάδες απολύσεις και να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα.

Ο δήμαρχος Σ. Δανιηλίδης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη, παρουσίασε φωτοτυπίες άρθρων του Ριζοσπάστη της περιόδου 2001 και 2002 τα οποία αναφέρονταν σε προσπάθειες στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να δημιουργήσουν οπλισμένα τμήματα δημοτικής αστυνομίας, στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ. και καταδίκαζαν αυτούς τους σχεδιασμούς που ήθελαν να μετατρέψουν τους δημοτικούς αστυνομικούς σε «πραιτοριανούς» και «κουμπουροφόρους» και να τους εντάξουν στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Με αυτή την πρακτική προσπάθησε να εμφανίσει ως δήθεν υποκριτική τη στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις.

Πράγματι το ΚΚΕ από τότε που άρχισε να λειτουργεί η Δημοτική Αστυνομία, τόνιζε οτι οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχτιζαν μεθοδικά τη μετεξέλιξή της σε προέκταση της ΕΛ.ΑΣ. Ενώ το νόμο 3731/2008 προβλέφθηκε να παρέχεται στα μέλη της εκπαίδευση παρόμοια με αυτή των Αστυνομικών Σχολών, να έχουν ανακριτικά καθήκοντα και δομή αντίστοιχη με τη δομή της ΕΛ.ΑΣ. και επιβεβαιώθηκε. Αλλά για να μην λαθροχειρεί, θυμίζουμε στον κ. δήμαρχο πως η θέση του ΚΚΕ που εκφράζεται στους δήμους μέσω της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι ξεκάθαρη: Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην ειδική υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας δεν έχουν καμία δουλειά να μεταφερθούν στην ΕΛ.ΑΣ. Χρειάζεται να παραμείνουν στην Τοπική Διοίκηση, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους άλλους δημοτικούς υπαλλήλους, με καθήκοντα που θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενέστερων κοινωνικών και ειδικών ομάδων, την όσο το δυνατό πιο ανθρώπινη λειτουργία των πόλεων και δε θα χρησιμοποιούνται από τις δημοτικές αρχές σε καμία περίπτωση ως όργανα αυταρχισμού για συλλήψεις και καταστολή.

Τα έργα και οι ημέρες του δημάρχου είναι γνωστά. Μόλις προχτές, ως πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, ζήτησε την απόλυση όλων των αγροφυλάκων, των εργαζομένων στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και των εργαζομένων στη Δημόσια Εταιρεία Εκπόνησης Μελετών Κατασκευής Νοσοκομείων. Δεν είναι πρώτη φορά που καταφεύγει στον πιο αγοραίο αντικομμουνισμό, όταν ξεμπροστιάζεται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή»

Οταν η «Αυγή» θέλει να επιτεθεί στο ΚΚΕ, πρώτα αποφασίζει τη γραμμή της επίθεσης και μετά προσαρμόζει την πραγματικότητα στα μέτρα της. Ετσι, η σημερινή «Αυγή» εγκαλεί τον «Ριζοσπάστη», ότι τάχα στο φύλλο της Πέμπτης δεν είχε αυτοτελές ρεπορτάζ για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τάχα ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αναφέρει τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ (τη στιγμή που αυτή είναι η τακτική που ακολουθεί η «Αυγή» και ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου). Στόχος της «Αυγής» δεν είναι η αλήθεια, δεν είναι οι θέσεις του ΚΚΕ, αλλά το πώς θα στηρίξει την κάλπικη προπαγάνδα της ενάντια στο ΚΚΕ. Γι' αυτό και καταλήγει στο χιλιομασημένο από τον ΣΥΡΙΖΑ προπαγανδιστικό τσιτάτο ότι «το ΚΚΕ αγνοεί την ιστορικότητα της περιόδου» κ.λπ. κ.λπ. επειδή αποκαλύπτει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ρόλο του στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος και στο νέο δίπολο που στήνεται ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

***

Αυτό που ενόχλησε την «Αυγή» και αυτό που ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς η πολιτική κριτική που τους ασκεί το ΚΚΕ. Γιατί, πέρα από τα σχόλια, στον Ριζοσπάστη υπήρχε και ρεπορτάζ από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (σελίδα 12. Το μονόστηλο το είδε ο συντάκτης, το ρεπορτάζ όχι;), με αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία του Α. Τσίπρα και, φυσικά, πολιτική κριτική σε αυτά τα αποσπάσματα. Αυτό ήταν που ενόχλησε και την «Αυγή». Αλλά επειδή δεν μπορεί να απαντήσει στην πολιτική κριτική που ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ, προτιμά να παραποιεί την πραγματικότητα για να στήσει την προπαγάνδα που εξυφαίνει εδώ και καιρό, ότι τάχα το ΚΚΕ «περιχαρακώνεται» και «αγνοεί την ιστορικότητα» και την «κρισιμότητα της περιόδου». Ντροπή.

Η αλήθεια είναι, ότι ακριβώς επειδή το ΚΚΕ αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της περιόδου, γι' αυτό και δεν πρόκειται να συνυπογράψει την επιχείρηση εγκλωβισμού του λαού στο νέο δίπολο που στήνεται ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την εναλλαγή στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης υπέρ της πλουτοκρατίας. Το ΚΚΕ ακριβώς επειδή αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα δεν κοροϊδεύει το λαό, δεν του πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, αλλά τον καλεί να παλέψει για τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο.

***

Και κάτι ακόμα. Στην «κρισιμότητα» της περιόδου απαντάει η ίδια η ιστορία του ΚΚΕ και του λαού. Οσες φορές ο ελληνικός λαός έκανε δικά του τα ανατρεπτικά συνθήματα του ΚΚΕ, κρατήθηκε όρθιος, έγραψε λαμπρές σελίδες ηρωισμού, αυτοθυσίας, προσφοράς με την ΟΚΝΕ, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, το ΔΣΕ και τους μετέπειτα λαϊκούς αγώνες και την αντιδικτατορική πάλη. Καμία σχέση μ' αυτήν την ιστορία του λαού δεν έχει η ηγεσία και οι θέσεις υποταγής στο καπιταλιστικό σύστημα που προτείνει για το λαό ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνο. Ορισμένα σημερινά στελέχη του, όχι μόνο εγκατέλειψαν σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους το σοσιαλισμό, το 1968 και την περίοδο του 1974-80, γλυκοκοιτάζοντας τη σοσιαλδημοκρατία και τον ευρωκομμουνισμό, αλλά γονάτισαν μπροστά στην αστική τάξη και χειροκρότησαν την ανατροπή του σοσιαλισμού μαζί της. Βάλθηκαν τότε να διαλύσουν το ΚΚΕ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αυτοαποκαλούνται «αριστερό ρεύμα». Δεν τα κατάφεραν. Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τις αξίες, τα ιδανικά, τους καημούς του λαού, το σοσιαλισμό. Η ηγεσία του τάσσεται ανοιχτά με τους επιχειρηματίες, τη λεγόμενη υγιή επιχειρηματικότητα και είναι χειροκροτητής της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων. Οχι μόνο δε λέει κουβέντα, τίποτα, για το ΝΑΤΟ, αλλά δέχεται συνταγές του Ομπάμα. Οποιος, λοιπόν, αισθάνεται αριστερός, τώρα με το ΚΚΕ. Δεν υπάρχουν περιθώρια ψευδαισθήσεων.


Μ.Α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ