ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο και ζητά ονομαστική ψηφοφορία

Σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι θα συμβάλει με όλους τους τρόπους στην οργάνωση της πάλης του λαού

Από τα προχτεσινά συλλαλητήρια του ταξικού κινήματος ενάντια στο πολυνομοσχέδιο
Από τα προχτεσινά συλλαλητήρια του ταξικού κινήματος ενάντια στο πολυνομοσχέδιο
Σε ανακοίνωσή της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Οι σαρωτικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο, θα βυθίσουν ακόμη περισσότερο το λαό μας στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα συμβάλει με όλους τους τρόπους στην οργάνωση της πάλης του λαού μας. Καταψηφίζει το νομοσχέδιο και ζητά τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή. Ο κάθε βουλευτής έχει προσωπική ευθύνη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα, στο όνομα καμιάς πειθαρχίας, να ψηφίσει τη σφαγή των δικαιωμάτων του λαού.

Με το πολυνομοσχέδιο και τα άλλα μέτρα, η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, στο εισόδημα, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων που είχαν προηγηθεί. Προωθεί την κατάργηση του κατώτατου μισθού, αφού πλέον θα διαμορφώνεται με αποφάσεις της κυβέρνησης και με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου για ακόμη πιο φθηνούς εργαζόμενους, ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση των περιορισμών στις απολύσεις. Με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις υπαλλήλων, χιλιάδες χάνουν το δικαίωμα στη δουλειά, υποβαθμίζονται και διαλύονται υπηρεσίες και δομές που συνδέονται με λαϊκές ανάγκες, οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν πιο ακριβά τις υπηρεσίες αυτές, ενώ ταυτόχρονα καταργείται ουσιαστικά η μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Κλιμακώνει τη φοροεπιδρομή σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, ενώ μειώνει τη φορολογία της πλουτοκρατίας. Είναι μέτρα τα οποία προωθούνται με εργαλείο τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, είναι όμως προαποφασισμένα, απόλυτα εναρμονισμένα στη στρατηγική της ΕΕ, για τη στήριξη και ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ο λαός να ορθώσει το ανάστημά του. Να απορρίψει την προπαγάνδα της κυβέρνησης και το διαχωρισμό των εργαζομένων σε "δημόσιους και ιδιωτικούς", "εργαζόμενους και άνεργους" που καλλιεργείται, με στόχο να μείνει στο απυρόβλητο το κεφάλαιο και να προωθηθούν χωρίς εμπόδια οι πολιτικές που το υπηρετούν. Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις εκείνες που αποδέχονται την ΕΕ και το καπιταλιστικό σύστημα. Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος για το λαό μέσα στην ΕΕ, με τα μονοπώλια να κρατούν τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας.

Υπάρχει λύση για το λαό. Με την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης και της Λαϊκής Συμμαχίας για να μπουν εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα και να ανοίξει ο δρόμος για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης: με αποδέσμευση από την ΕΕ, κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, με μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική λαϊκή διακυβέρνηση - εξουσία, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει και θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιλαϊκή πυγμή για την επιβολή των μέτρων

Σε ανοιχτή σύγκρουση με τους εργαζόμενους, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η συγκυβέρνηση, μοιράζοντας διαβεβαιώσεις στο ντόπιο κεφάλαιο και τους συμμάχους της στην τρόικα για το ότι θα επιβάλει διά πυρός και σιδήρου τα βάρβαρα μέτρα του πολυνομοσχεδίου.

Ταυτόχρονα, οι ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εξαπατήσουν τα λαϊκά στρώματα, μοιράζοντας κάλπικες υποσχέσεις ότι δε θα υπάρξουν «νέα δημοσιονομικά μέτρα» την ίδια στιγμή που προετοιμάζουν τα νέα αντιλαϊκά πακέτα του φθινοπώρου, για να καλύψουν τις αστοχίες του προϋπολογισμού και να επιτύχουν «πρωτογενές πλεόνασμα», τσακίζοντας μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Ηδη προχτές, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στην παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το 2014, προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης.

Η κυβέρνηση έχει ήδη επιστρατεύσει τις απειλές εναντίον των εργαζομένων και αναμένεται να επαναφέρει τα τρομοκρατικά διλήμματα περί μη καταβολής της δόσης αν δεν ψηφιστούν τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια περιοδείας του στην Κρήτη, όπου αποδοκιμάστηκε έντονα σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, επιχείρησε να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα, ισχυριζόμενος ότι δε θα επιβληθούν «νέες περικοπές σε εισοδήματα, μισθούς και συντάξεις» και ότι «κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα αδικηθεί». Πίσω από τις κούφιες υποσχέσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι «αναγκαίες αναδιαρθρώσεις» και το «δημοσιονομικό πρόγραμμα» της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Ευάγ. Βενιζέλο, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου - καρμανιόλα την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο Ευάγ. Βενιζέλος έχουν διαμηνύσει στους 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ότι η ψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου αποτελεί επί της ουσίας «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση.

Οι μαζικές απολύσεις δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, η νέα φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, οι δραστικές περικοπές στην Υγεία και το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού πείνας από την κυβέρνηση, αποτελούν στρατηγικές επιλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Είναι προαπαιτούμενα μέτρα για την καταβολή της δόσης», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη και συμπληρώνουν ότι σε συνδυασμό με τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά» θα διασφαλίσουν την «ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», δηλαδή την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στις κοινοβουλευτικές ομάδες των εταίρων της συγκυβέρνησης, αν και εκφράζονται «γκρίνιες» από τους βουλευτές κάτω και από το βάρος της λαϊκής πίεσης και των κινητοποιήσεων, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν ότι θα υπερψηφίσουν τα εξοντωτικά μέτρα. Χτες και προχτές πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις υπουργών της κυβέρνησης με βουλευτές της ΝΔ. Επίσης, κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ συναντήθηκαν με «πράσινους» δημάρχους, προκειμένου να διασφαλίσουν τη συναίνεσή τους και να «βάλουν πλάτη» στην προώθηση των απολύσεων δημοτικών υπαλλήλων.

Τη Δευτέρα, στα γραφεία της ΝΔ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή «γαλάζιων» βουλευτών, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργό δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, ο Αν. Σαμαράς να θέσει θέμα «κομματικής πειθαρχίας» για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγ. Βενιζέλος προτίθεται να συγκαλέσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα ή την Τρίτη, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν «διαφοροποιήσεις» και «απουσίες» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με ακρόαση φορέων η συζήτηση στη Βουλή

Με την ακρόαση φορέων και τη συζήτηση επί των άρθρων ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και αφού γίνει τη Δευτέρα η λεγόμενη δεύτερη ανάγνωση θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η ψήφισή του.

Οι φορείς που κλήθηκαν στην Επιτροπή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης χαρακτήρισε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αντισυνταγματικές που «καταργούν την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και θέτουν υπό επιτροπεία τους Δήμους», ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος επεσήμανε ότι οι ΟΤΑ συμμετέχουν με πάνω απ' το 50% στην κινητικότητα με αποτέλεσμα η Αυτοδιοίκηση να πλήττεται όχι μόνο σε επίπεδο μείωσης του προσωπικού αλλά και της παροχής υπηρεσιών στους πολίτες.

Για νομοσχέδιο που οδηγεί στην πλήρη αποδόμηση των ήδη απορρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων που θα επιφέρει μεγαλύτερη αυθαιρεσία στις απολύσεις έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Σ. Ξανθόπουλος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Κ. Καββαθάς τόνισε απ' την πλευρά του ότι επιβαρύνονται συνεχώς με φορολογικά βάρη οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ΕΒΕ. Ζήτησε δε να επανέλθει η ΣΣΕ και η ελεύθερη διαπραγμάτευση εργοδοτών και εργαζομένων και μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τον κατώτατο μισθό ούτε στα 750 ευρώ τότε καλύτερα η χώρα να είχε πτωχεύσει και επίσημα».

Για συνεχείς οργανωτικές αλλαγές στις εφορίες που δεν επιτρέπουν τη συλλογή φορολογικών εσόδων από μια κοινωνία που πλήττεται επτά χρόνια απ' την ύφεση και έχει εξαντληθεί η φοροδοτική της ικανότητα έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΥΟ Χ. Νικολακόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι έχουν μειωθεί κατά 6.000 περίπου υπαλλήλους οι οικονομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΑΔΕΔΥ στην Επιτροπή η μείωση του προσωπικού του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2015 θα ξεπεράσει και το μνημονιακό στόχο των 150 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 180 και 200 χιλιάδων υπαλλήλων.

Ο εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσυφάκης ανέφερε ότι είναι τέχνασμα του υπουργείου οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί που προκύπτουν με την κατάργηση τμημάτων και ειδικοτήτων στα σχολεία, ενώ κατήγγειλε ότι πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας συμμετείχε σε εκδήλωση ιδιωτικού ΙΕΚ στον Πειραιά που έχει ειδικότητες που καταργούνται σήμερα απ' τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ