ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αντίθεση σε ολόκληρο το νόμο - πλαίσιο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είχε, χτες, συνάντηση με αντιπροσωπεία των προέδρων των ΤΕΙ

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαστε ριζικά αντίθετοι και στη ραχοκοκαλιά και στα πλευρά του νόμου πλαισίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Κατά τη γνώμη μας, θα χτυπήσει καίρια τα δικαιώματα και των φοιτητών - σπουδαστών, και ενός μεγάλου μέρους των καθηγητών, τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα ΤΕΙ.

Είναι ένας νόμος που είναι προσαρμοσμένος στη ζούγκλα της καπιταλιστικής αγοράς, σε συνθήκες κρίσης και με προοπτική να συρρικνωθεί το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Να δημιουργηθεί ένα περιπλανώμενο δυναμικό, με πολλών ταχυτήτων πτυχία, ακόμα και στο ίδιο επάγγελμα, ούτως ώστε να υπάρχει ο λεγόμενος ανταγωνισμός για ακόμα πιο φτηνά μεροκάματα και ακόμα πιο ανώμαλες, θα έλεγα, κυριολεκτικά, εργασιακές σχέσεις».

Ο Σωκράτης Καπλάνης, πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας, στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, εξέφρασε τις θέσεις των προέδρων των ΤΕΙ. Εκανε λόγο για «ριζική αντίρρηση» με «βασικά άρθρα» του σχεδίου, ενώ υποστήριξε πως οι πρόεδροι δε δέχονται «οποιαδήποτε θεσμική υποβάθμιση των ΤΕΙ». Είπε ότι υπάρχει ανάγκη για «οργανωμένα προγράμματα σπουδών με ενιαία πτυχία», να είναι οι πρόεδροι «υπεύθυνοι για την οργάνωση των σπουδών», ώστε «να μη διαφοροποιούνται τα έτη και τα προγράμματα σπουδών με ΠΔ», χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν τα ιδρύματά τους «να μπορούν να απονέμουν και τον διδακτορικό τίτλο», ενώ συμπλήρωσε ότι «οι εκλογές των οργάνων, ιδιαίτερα του προέδρου και των μελών του συμβουλίου, θα πρέπει να γίνονται απ' όλα τα μέλη της κοινότητας του ΤΕΙ, απ' το εκπαιδευτικό προσωπικό στο σύνολό του και να μη γίνεται επιλογή από κάποιους λίγους».

«Να μην περάσει - να μην εφαρμοστεί»

Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στο νόμο - πλαίσιο έγινε χτες, από το ΜΑΣ, τη ΔΗΠΑΚ και εργαζόμενους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Κινητοποιήσεις για «να μην περάσει - να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο», αποφάσισαν, χτες, σε σύσκεψη φοιτητών και σπουδαστών, διδασκόντων και εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η ΔΗΠΑΚ και εργαζόμενοι στα ιδρύματα. Την Παρασκευή διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, στις 11 π.μ. Την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου θα γίνει μαζική συγκέντρωση και, επιπλέον, η ΔΗΠΑΚ έχει αποφασίσει να καλέσει τους Συλλόγους Διδασκόντων σε απεργία την ίδια ημέρα. Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει πλατιά ενημέρωση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου με πολύμορφη δράση.

Σε κοινή ανακοίνωση του ΜΑΣ, της ΔΗΠΑΚ και των εργαζομένων στα ιδρύματα μεταξύ άλλων τονίζεται: «Να μην περάσει - να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο. Οχι στην Παιδεία των μονοπωλίων, ναι στην Παιδεία των λαϊκών αναγκών.

  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που θα παρέχει αναβαθμισμένο πτυχίο, ως μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα.
  • Οχι στην πιστοποίηση και τη "διά βίου μάθηση" που παγιώνουν την εργασιακή περιπλάνηση.
  • Καμία μορφή ιδιωτικοποίησης. Εξω οι επιχειρήσεις από Πανεπιστήμια - ΤΕΙ - Ερευνα.
  • Κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Προκήρυξη τώρα θέσεων μόνιμης, σταθερής, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την κάλυψη όλων των αναγκών της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  • Καμία απόλυση εργαζομένων. Καμία μείωση μισθών και συντάξεων. Μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Η σύσκεψη ξεκίνησε με εισηγήσεις απ' τον Δ. Βιτάλη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ και τον Ν. Παπαλεξίου, μέλος της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ. Ο Δ. Βιτάλης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως με το νόμο - πλαίσιο η κυβέρνηση επιδιώκει να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, στάθηκε στις αλλαγές που προωθούνται, ενώ επισήμανε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν είναι καινούρια, αλλά προετοιμάζονται εδώ και χρόνια. Ο Ν. Παπαλεξίου περιέγραψε αναλυτικά τα μέτρα του σχεδίου νόμου, τονίζοντας πως η ΔΗΠΑΚ είναι αντίθετη στο σύνολο του σχεδίου, ενώ σχολίασε τη στάση της ΠΟΣΔΕΠ και των πρυτάνεων που λειτουργούν ως συνομιλητές της κυβέρνησης.

Στη συζήτηση παρενέβη ο Θ. Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τονίζοντας πως δεν υπήρχαν αυταπάτες πως ο τομέας της Παιδείας θα μείνει ανέπαφος απ' την επίθεση της κυβέρνησης, η οποία αξιοποιεί με τον κατάλληλο τρόπο την κρίση για να περάσει τα μέτρα που σταμάτησε ή δυσκόλεψε να περάσουν η πάλη των φοιτητών και εργαζομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στη συνέχεια φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι στα ιδρύματα συζήτησαν για το περιεχόμενο του νόμου και την οργάνωση της πάλης, ώστε να μην περάσει, να μην εφαρμοστεί.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πράσινο φως» για το νόμο - έκτρωμα

Χτες, το υπουργείο Παιδείας πήρε και το τυπικό «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο για το νόμο

Για «μια μεταρρύθμιση ιστορικών διαστάσεων, που αλλάζει ριζικά το τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», μίλησε - και πάλι - ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, χτες, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οντως, πρόκειται για μεταρρύθμιση «ιστορικών διαστάσεων», αφού έχει σκοπό να διαλύσει τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, γκρεμίζοντας το επιστημονικό περιεχόμενο των σπουδών και μετατρέποντας τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πάλι σε βολεμένους που αντιδρούν υποστηρίζοντας πως το σχέδιο νόμου, «όπως κάθε μεγάλη αλλαγή, ξεβολεύει όλους αυτούς που είχαν συνηθίσει στα πράγματα ως είχαν μέχρι σήμερα, και για το λόγο αυτό οι αντιδράσεις είναι αναπόφευκτες». Με αυτόν τον τρόπο επιδίωξε να «τσουβαλιάσει» όλες τις αντιδράσεις ως αντιδραστικές και να εμφανίσει το νόμο ως προοδευτικό βήμα προς τα μπρος. Τέλος, ζήτησε συναίνεση κάνοντας λόγο για «διάλογο που γίνεται και συνεχίζεται».

Η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, που παρουσίασε, για μια ακόμη φορά, το σχέδιο του νόμου - πλαισίου στο Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε αμέσως μετά: «Σήμερα ο πρωθυπουργός και το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσαν το "πράσινο φως" για μια ριζική μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση». «Προχωράμε στην υλοποίησή της και περιμένουμε προτάσεις από τους φορείς της Εκπαίδευσης και όχι μόνο», είπε θέλοντας να παρουσιάσει κλίμα συναίνεσης, αξιοποιώντας τη στάση της ΝΔ, την τελευταία συνάντηση με τους πρυτάνεις, αλλά και τους πρόθυμους συνομιλητές που είχε η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα (ΠΟΣΔΕΠ κ.ά). Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, πως στην παρουσίαση του σχεδίου παρέθεσε και έναν ...κατάλογο με τη «διαβούλευση» που έχει προηγηθεί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ