ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Βήμα συντονισμού η σημερινή Πανελλαδική Ημέρα Δράσης

Παρεμβάσεις χτες σε ξενοδοχεία του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη

Η σημερινή Πανελλαδική Ημέρα Δράσης, που διοργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο του επισιτισμού, των ξενοδοχείων και γενικότερα του τουρισμού, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στο συντονισμό των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση, ενάντια στην εξουσία του τουριστικού κεφαλαίου και τη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Αυτό αναδείχθηκε και χτες, από τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ξενοδοχεία του ομίλου Δασκαλαντωνάκη σε όλη την Ελλάδα. Η ισχυροποίηση του ταξικού πόλου και η απομόνωση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση της πάλης ενάντια σε όσους θέλουν τους εργάτες του κλάδου να δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, στις καφετέριες, παντού, να συμμετέχουν μαζικά στην Ημέρα Δράσης, να δώσουν μια πρώτη αποφασιστική απάντηση στην εργοδοσία.

Σήμερα, στην Αθήνα, προγραμματίζεται από τις ταξικές δυνάμεις συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 7 μ.μ. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από τον ΟΑΕΔ και στη συνέχεια στο ΤΑΞΥ στο ΙΚΑ.

Η δράση αυτή έρχεται τη στιγμή που η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει για τα καλά και μάλιστα με πληρότητες που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν και το 100%. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι του κλάδου έρχονται αντιμέτωποι με μια άγρια αντεργατική επίθεση, την ίδια ώρα που οι μεγαλοξενοδόχοι, αλλά και οι μεγαλοεπιχειρηματίες στον επισιτισμό έχουν τεράστια κέρδη.

Παρέμβαση στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη

Χτες, στο μεταξύ, έγιναν οι πρώτες παρεμβάσεις σε Αθήνα, Κέρκυρα, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο και Κω, στα ξενοδοχεία του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Η εργοδοσία χρωστάει στους περισσότερους από χίλιους εργαζόμενους του ομίλου τα δεδουλευμένα όλου του Ιούνη, καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια επιπλέον επιδόματα. Στην Αθήνα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν παρέμβαση στο ξενοδοχείο IMPERIAL, όπου και συζήτησαν με τους εργαζόμενους, ενώ με παράσταση στην εργοδοσία απαίτησαν την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Δυναμική παρέμβαση έγινε και στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Εκεί οι ταξικές δυνάμεις με ντουντούκες απηύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην εργοδοτική αυθαιρεσία, να ορθώσουν ανάστημα, να συστρατευθούν με τις ταξικές δυνάμεις.

Στην Κω, στο ξενοδοχείο IMPERIAL, οι ταξικές δυνάμεις με πικέτες και ανακοινώσεις κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη σημερινή μέρα Πανελλαδικής Δράσης. Τα συνθήματα «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» και «Για τους ξενοδόχους κέρδη και χλιδή και για τους εργάτες μίζερη ζωή», έδωσαν το στίγμα. Παρέμβαση έγινε και στο Ρέθυμνο, στο ξενοδοχείο του ομίλου EL-GRECO. Στην Κέρκυρα, η εργοδοσία του ομίλου χρωστά εκτός απ' τον Ιούνη και το τοπικό επίδομα. Παρεμβάσεις έγιναν στα ξενοδοχεία ΔΑΦΝΟΥΛΑ, IMPERIAL και EVA. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να περάσει στους χώρους δουλειάς η κυρίαρχη αντεργατική πολιτική. Κινητοποίηση έγινε και στη Ρόδο, στο RODOS ROYAL.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Μετεκπαίδευση για διοχέτευση... και στον ιδιωτικό τομέα!

Οσοι βρίσκονται σε εργασιακή εφεδρεία υπάρχει πιθανότητα να «διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα» (!) ενώ η κυβέρνηση θα απαντά με ένταση του αυταρχισμού σε όσους τολμούν να αντιδρούν. Αυτά επιβεβαίωσε με τα όσα είπε και έκανε κατά τη χτεσινή συνάντησή του με την ΠΟΕ - ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών, Χ. Καστανίδης, ο οποίος απαίτησε να αποχωρήσει ο Β. Πετρόπουλος, μέλος της ΕΕ της Ομοσπονδίας και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ γιατί αντέδρασε στα αντεργατικά σχέδια.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε καταρχάς ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει στο ακέραιο τη βάρβαρη πολιτική της. Σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία είπε ότι θα αφορά κυρίως όσους είναι κοντά στη σύνταξη και όσοι δεν είναι θα μετεκπαιδεύονται, ώστε να διοχετευθούν στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα!

Σε αυτά αντέδρασε ο Β. Πετρόπουλος, τονίζοντας ότι πρόκειται για «δούλεμα», για εμπαιγμό, την ώρα που στον ιδιωτικό τομέα γίνονται συνέχεια απολύσεις. Ο υπουργός αντέταξε τον αυταρχισμό, απαιτώντας να φύγει γιατί δεν είναι «ευγενής», για να εισπράξει την απάντηση του στελέχους του ΠΑΜΕ ότι «πρόσφατα ψηφίσατε το μεσοπρόθεσμο - βασική έκφραση της βάρβαρης πολιτικής σας - και ανοίξατε κεφάλια ανθρώπων και θέλετε να σας αντιμετωπίζουμε και ευγενικά;» και στη συνέχεια αποχώρησε.

Απέναντι στις προκλήσεις του υπουργού, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ όχι μόνο δεν αντέδρασε αλλά συνέχισε τη συνάντηση σαν να μην έγινε τίποτα. Με τις θέσεις της και την τακτική του «διαλόγου» έδειξε ότι στηρίζει αυτήν την πολιτική. Είναι η ίδια πλειοψηφία που πριν από λίγο καιρό ένα κομμάτι της (ΠΑΣΚΕ) διακήρυττε ότι τάχα δεν έχει πολιτική συνάφεια με την κυβέρνηση, και στο σύνολό της κατέφυγε σε φραστικούς λεονταρισμούς που στόχο μόνο έχουν να εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους.

ΛΑΡΙΣΑ
Μειώσεις μισθών στην «ΑΝΙΜΟΥΣ»

Την άθλια αντεργατική τακτική που ακολουθεί η εργοδοσία στο Κέντρο Αποκατάστασης «ANIMΟΥΣ», μειώνοντας κατά 20% τους μισθούς των εργαζομένων και επιβάλλοντας εντατικοποίηση της εργασίας, καταγγέλλει το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, η μείωση των μισθών έγινε, μετά την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας από τους εργαζόμενους, στους οποίους η εργοδοσία είχε πει ότι δε θα υπάρχει καμιά περικοπή στο μισθό τους, αφού θα εξοφλούνταν η διαφορά στο τέλος του εξαμήνου!

Και προσθέτει: «Το σκηνικό αυτό ισχύει και σήμερα όπου δεν έχει τηρήσει τίποτα απ' όσα είχε πει. Μαζί με μια σειρά από άλλες αυθαιρεσίες, όπως εργασία κάτω από εξουθενωτικές συνθήκες, χωρίς διαλείμματα και με τις κάμερες με μηχανές ελέγχου να «κρέμονται» σε κάθε εργαζόμενο χρονομετρώντας την ταχύτητα, βαθμολογώντας την απόδοση. Αυτά είναι τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου τα κέρδη να γίνουν υπερκέρδη, προκειμένου η εργασία να εντατικοποιηθεί και οι εργαζόμενοι να γίνουν σκλάβοι. "Αέρα στα πανιά" του εργοδότη Νταβέλη δίνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, του οποίου είναι στέλεχος, με τα μέτρα που ψήφισε στη Βουλή πασχίζοντας να ενισχύσει τα κέρδη αυτών που εμπορεύονται την Υγεία»

Καταλήγοντας τονίζει: «Απαιτούμε να σταματήσει, τώρα, κάθε μεθόδευση σε βάρος των εργαζομένων. Να ακυρωθούν, τώρα, οι συμβάσεις μείωσης των μισθών, να καταβληθούν άμεσα οι οφειλές των δεδουλευμένων. Οι εργαζόμενοι να πληρώνονται με βάση την κλαδική σύμβαση, να σταματήσει τώρα η εντατικοποίηση της εργασίας».

Να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό, κι ενώ έγιναν αγωνιστικές παρεμβάσεις του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας, ο ιδιοκτήτης του «ΑΝΙΜΟΥΣ» είχε δηλώσει ότι δε θα εφαρμοστούν οι ατομικές συμβάσεις.

ΚΥΘΝΟΣ
Νέο έγκλημα με νεκρό εργάτη

Ενα ακόμη θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» έγινε στις 6 Ιούλη στην Κύθνο. Ο εργαζόμενος Χρήστος Σαλαγιάννης, 31 χρόνων, υπέστη ηλεκτροπληξία κατά την εκτέλεση εργασιών συντήρησης σε αντλιοστάσιο πισίνας, στην περιοχή Αντώνηδες της Κύθνου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, τα ακριβή αίτια του «ατυχήματος» διερευνώνται από Επιθεωρητές του Γραφείου Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Ανδρου και η έκθεση αυτοψίας θα διαβιβασθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

«Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», επιβεβαιώνει στα λόγια για ακόμη μια φορά το υπουργείο, που όμως, ανακοίνωση για το εργατικό ατύχημα, έβγαλε έξι ολόκληρες μέρες (στις 12 Ιούλη) μετά το μοιραίο γεγονός.

ΠΑΜΕ
Συγκροτείται Γραμματεία Αττικής

Την Πέμπτη 21 Ιούλη, στις 6 μ.μ., στο NOVOTEL

Στη συγκρότηση Γραμματείας Αττικής, προχωρά το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης των αγώνων. Η συγκρότηση θα γίνει την Πέμπτη 21 Ιούλη σε σύσκεψη στο ξενοδοχείο NOVOTEL (Μιχαήλ Βόδα 4-6) στις 6.00 μ.μ.

Στη σύσκεψη, καλούνται να πάρουν μέρος οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ Αθήνας, Πειραιά, Ελευσίνας, Λαυρίου, οι εκλεγμένες δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα Εργατικά Κέντρα της Αττικής, οι κλαδικές Γραμματείες της Αττικής, οι διοικήσεις κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και των συνταξιουχικών σωματείων της Αττικής, οι εκλεγμένες δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ