ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητά νομιμοποίηση στα κατασταλτικά της σχέδια

Το ΚΚΕ δε θα συμμετάσχει στη συζήτηση για τη βία που ξεκινάει την άλλη βδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής

Την ερχόμενη βδομάδα θα συζητήσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το θέμα της «βίας». Το ζήτημα ανακίνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ζητώντας αρχικά να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή, μετά το όργιο της καταστολής στη διάρκεια της 48ωρης γενικής απεργίας και τους προπηλακισμούς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Μετά την άρνηση του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων να συμμετάσχουν, η συζήτηση του θέματος παραπέμφθηκε στη μόνιμη επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος απέστειλε και γραπτά το σχετικό αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής, αντικείμενο της συζήτησης είναι «η προστασία των θεσμών, η διασφάλιση της ευνομίας, η καλύτερη οργάνωση των δημόσιων συναθροίσεων, η λειτουργία της Αστυνομίας». Φράση που παραπέμπει ευθέως σε περισσότερη καταστολή και βάλλει ενάντια στο δικαίωμα του λαού να αποφασίζει συλλογικά ο ίδιος το περιεχόμενο και τις μορφές της πάλης του.

Χτες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θ. Τσούρας ζήτησε να κληθούν στην Επιτροπή μεταξύ άλλων οι ξενοδόχοι, οι έμποροι και η ΓΣΕΕ και πρότεινε τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων να δοθούν στους πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια να γίνει στην Ολομέλεια προ ημερησίας διάταξης συζήτηση. Με την πρόταση συμφώνησαν εκτός από την πλειοψηφία και οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Το ΚΚΕ, με ατζέντα το περιεχόμενο της επιστολής του πρωθυπουργού, δε θα συμμετάσχει στη συζήτηση, ξεκαθάρισε η βουλευτής του Κόμματος Λ. Κανέλλη και αναρωτήθηκε: «Θα έρθουμε εδώ να συζητήσουμε για τη βία ως μέτρο καταστολής των πολιτών;». Η επιστολή αυτή, υπενθύμισε, διαβιβάστηκε στον πρόεδρο της Βουλής και στην πρόταση εμείς απαντήσαμε αρνητικά, όχι μόνο για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, αλλά και για το περιεχόμενο και τόνισε:

«Εμείς διαφωνούμε επί της τοποθέτησης πολιτικά του περιεχομένου της έννοιας "βία", γιατί εδώ πέρα ερχόμαστε στην πραγματικότητα να συζητήσουμε για το πώς θα ελέγξουμε τις επιπτώσεις της δημόσιας έκφρασης με τη μορφή της διαδήλωσης ή της κινητοποίησης, τίποτα άλλο». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το κόμμα του διαφωνεί με το περιεχόμενο της επιστολής του πρωθυπουργού.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναίνεση χωρίς προσχήματα

Ετοιμος να ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση δηλώνει τώρα ο Α. Σαμαράς

Την πλήρη σύμπλευση και στήριξη στις προωθούμενες από κυβέρνηση και τρόικα αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, επιβεβαίωσε ο Α. Σαμαράς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει το νέο μνημόνιο που θα υπογραφεί για τη νέα δανειακή σύμβαση, επειδή έχουν υιοθετηθεί και εφαρμόζονται όλα τα φιλομονοπωλιακά μέτρα του «Ζαππείου 2» (μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κ.ά.).

Μιλώντας χτες στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, υποστήριξε ότι το «Ζάππειο 2» «άλλαξε την ημερήσια διάταξη για την οικονομία» και πλέον «αρχίζουν όλοι να συζητούν, ακόμα κι εκείνα τα μέτρα που εμείς προτείναμε και που μέχρι χθες απέρριπταν», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας τώρα την υιοθετούν, ακόμα και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος». Καυχήθηκε μάλιστα ότι στη βάση αυτή έχει επιβάλει «ουσιαστικά μια μορφή επαναδιαπραγμάτευσης», καθώς οι παραπάνω θέσεις γίνονται αποδεκτές και από την τρόικα.

Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι έχουν εκλείψει τα προσχήματα για την ανοικτή στήριξη των βάρβαρων μέτρων. «Εγκαιρα προειδοποιήσαμε πως ούτε και τη νέα δανειακή σύμβαση θα ψηφίσουμε, αν δεν αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται. Αντίθετα, θα ψηφίσουμε, αν αλλάξει η πολιτική, με προτεραιότητα την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάκαμψη», τόνισε με νόημα.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις εκλογές, είπε ότι «και τις ζητήσαμε και τις θέλουμε». «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί εκλογές μπορούν να γίνουν κάθε στιγμή. Οπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, φέτος δεν υπάρχουν διακοπές. Για κανένα μας. Ολοι δουλεύουμε σαν να πρόκειται να γίνουν οι εκλογές αύριο και να πρέπει να κυβερνήσουμε μεθαύριο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Περιοδείες και εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Σήμερα Τετάρτη 13 Ιούλη

  • Στις 7 π.μ. σε συγκέντρωση εργαζομένων στο εργοτάξιο «Smart Park» στην περιοχή Γυαλού Σπάτων, θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής.
  • Στις 10 π.μ. περιοδεία στο Νοσοκομείο Χρόνιων Παθήσεων στο Χαϊδάρι, με επικεφαλής τον Νίκο Παπακωνσταντίνου, βουλευτή του ΚΚΕ.
  • Στις 11.30 π.μ. περιοδεία στο Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων Παίδων στο Σκαραμαγκά με επικεφαλής τον Νίκο Παπακωνσταντίνου, βουλευτή του ΚΚΕ.
  • Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Αγ. Αναργύρων θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.
  • Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου, στις 8.30 μ.μ., με ομιλητή τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Π. Σπήλιο, γραμματέα της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.
  • Στις 8 μ.μ. στο καφενείο «Κεχαγιόγλου» (οδός Καρελά 20) στο Μαρούσι θα γίνει συγκέντρωση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ - θα μιλήσει ο Δ. Κωσταντινίδης, μέλος του γραφείου της ΝΟ Βορείου Τομέα της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής.
  • Η ΚΟΒ Μαλαγανδρή στον Κορυδαλλό διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση στο τρίγωνο Τσακάλωφ και Φιλικής Εταιρίας (πάνω από την πλατεία Βενιζέλου) στις 7.30μ.μ. Θα μιλήσει η Δέσποινα Παπασαράντου, μέλος της ΝΕ Πειραιά.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Προσκλητήριο για μπίζνες

Την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες που είχε με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ «επιβεβαίωσαν την ουσιαστική πρόοδο που έχει συντελεστεί στις διμερείς σχέσεις και ανέδειξαν τη βούληση της Ελλάδας και του Ισραήλ να προχωρήσουν αποτελεσματικά και με σύντονες προσπάθειες στην περαιτέρω συνεργασία, σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος», εξέφρασε ο Καρ. Παπούλιας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Μιλώντας χτες στο Ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματικό φόρουμ, ο Πρόεδρος Δημοκρατίας ανέδειξε τις ευκαιρίες προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στη χώρα μας, αναφερόμενος συγκεκριμένα στους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των έργων υποδομής, της γεωργίας, της έρευνας και της τεχνολογίας. Ομως «πρωτεύουσα θέση», όπως είπε, κατέχει ο τουρισμός, εκτιμώντας ότι περίπου 400.000 Ισραηλινοί θα επισκεφθούν αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα για διακοπές.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην περιοχή, ο Καρ. Παπούλιας είχε συνάντηση χτες στη Ραμάλα με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Διαψεύδει τη συμμετοχή του σε επενδυτική

Τη διερεύνηση της υπόθεσης των δανειοδοτήσεων των Δήμων Ζωγράφου και Αχαρνών, αλλά και του δημοσιεύματος της «Ελευθεροτυπίας» για τον αδελφό του πρωθυπουργού, Αντρίκο Παπανδρέου, που τον φέρει να είναι στέλεχος πολυεθνικής επενδυτικής εταιρείας η οποία σχετίζεται με χαρτοφυλάκια επισφαλειών κρατών (CDS), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έδωσαν οι εισαγγελείς Εφετών, αρμόδιοι για οικονομικά θέματα. Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών καλείται να εξακριβώσει τη βασιμότητα του δημοσιεύματος και να διαπιστώσει αν τίθεται θέμα διάπραξης αδικημάτων σε βάρος της εθνικής οικονομίας. Με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Αντρίκος Παπανδρέου επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του σε επιτροπή της εταιρείας, αναφέροντας ωστόσο ότι αυτή «συνδέεται άμεσα με την ιδιότητά μου ως ακαδημαϊκού στα ζητήματα της περιβαλλοντικής οικονομικής» και «δεν έχει οποιαδήποτε σχέση, όπως παραπλανητικά υποδηλώνει ο τίτλος της εφημερίδας, με ελληνικά ή άλλα CDS».

Ψάχνουν άλλοθι...

Με το ένα χέρι ψηφίζουν φιλομονοπωλιακά μέτρα που καταδικάζουν το λαό στη φτώχεια και με το άλλο συντάσσουν επιστολές παραίτησης από ορισμένα βουλευτικά προνόμια, για να εξωραΐσουν το αστικό σύστημα και να εκτονώσουν τη δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική που υπηρετούν. Ο λόγος για βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως η Χ. Κεφαλίδου και ο Κυρ. Μητσοτάκης, οι οποίοι, με επιστολές τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, δηλώνουν ότι παραδίδουν το βουλευτικό τους αυτοκίνητο και παραιτούνται από τις αποζημιώσεις για τις επιτροπές. Πρόκειται για κοροϊδία στα μούτρα του λαού, που δεν πρέπει να ξεγελαστεί. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δε λένε κουβέντα για την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και οι αποζημιώσεις για τις επιτροπές, να μειωθεί η βουλευτική αποζημίωση και να εξαλειφθούν άλλα προνόμια. Η πολιτική που υπηρετούν είναι βαθιά αντιλαϊκή και κανένα πυροτέχνημα δεν πρέπει να τους δώσει άλλοθι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ