ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
Η προστασία της αφορά όλη την εργατική τάξη

Σήμερα μαζί με το «Ρ» δημοσιεύονται οι θέσεις του ΚΚΕ για ένα ζήτημα, που αφορά, στην κυριολεξία, την ίδια τη ζωή. Οι θέσεις για την προστασία της μητρότητας, στις συνθήκες που ζούμε, είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να παλέψει το λαϊκό κίνημα. Η κατάκτηση του αυτονόητου είναι υποχρέωσή μας. Οπως σημειώνεται στις θέσεις του ΚΚΕ, «η γυναίκα, επιφορτισμένη από τη φύση με ειδικό και αυξημένο ρόλο στην αναπαραγωγική διαδικασία - τη μητρότητα - χρειάζεται πρόσθετη και εξειδικευμένη φροντίδα και προστασία. Αυτές πρέπει να παρέχονται σε όλες τις γυναίκες από κρατικές υπηρεσίες, δωρεάν και αποκλειστικά, μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας».

Βέβαια, η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με τα αυτονόητα που αναφέραμε. Εχουμε την εκμετάλλευση ανδρών και γυναικών από το κεφάλαιο και η μητρότητα δεν αποτελεί δικαίωμα. Η μητρότητα και η εργασία βρίσκονται σε αντίθεση, γιατί χάνει ο εργοδότης. Η γυναίκα, ακολουθώντας την τύχη της εργατικής τάξης, δουλεύει εξαντλητικά, χωρίς να πληρώνεται όσα δικαιούται, πολλές φορές σε δουλειές με ημερομηνίες λήξης ή σε δουλειές μερικής απασχόλησης που της εξασφαλίζουν μισή ζωή. Η μητρότητα είναι πολλές φορές λόγος που χάνονται ακόμα και αυτές οι δουλειές, είναι αιτία μη πρόσληψης.


Στις θέσεις περιγράφονται μια σειρά ζητήματα και προβλήματα, που βιώνει καθημερινά η γυναίκα, και ιδιαίτερα η έγκυος γυναίκα, στο εργασιακό περιβάλλον. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας χρησιμοποιείται από τους καπιταλιστές και το κράτος τους για την αύξηση των κερδών και όχι για την προστασία της μητρότητας, της υγείας κλπ.». Το ΚΚΕ τονίζει ότι «οι ευθύνες είναι ταξικές - πολιτικές». Τις ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κόμματα, όπως ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ. που αποδέχονται, επί της ουσίας, την πολιτική και το «μοναδικό» δρόμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και τα δύο αυτά κόμματα, το καθένα απ' την πλευρά του, διατυπώνουν αποπροσανατολιστικές θέσεις χωρίς να θίγουν την ουσία.

Στο σημερινό ένθετο που δημοσιεύεται στο «Ρ» παρουσιάζονται οι ολοκληρωμένες προτάσεις του ΚΚΕ για το ζήτημα. Προτάσεις που αφορούν τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες, οι οποίες βρίσκονται απέναντι από τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του. Οπως τονίζεται, «η προστασία της εργατικής οικογένειας, της μητρότητας, η στήριξη των νέων εργαζόμενων ζευγαριών από το κράτος, η εργασία της γυναίκας και η ισοτιμία της δεν αφορούν μόνο το γυναικείο κίνημα, είναι προβλήματα ολόκληρης της εργατικής λαϊκής οικογένειας, του εργατικού - συνδικαλιστικού λαϊκού κινήματος, της νεολαίας».

Οι προτάσεις που διατυπώνονται αφορούν το σήμερα και το αύριο. Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις του ΚΚΕ μπορούν και πρέπει να γίνουν αιτήματα του λαϊκού κινήματος. Το ΚΚΕ στέκεται απέναντι σε κάθε αντίληψη και πολιτική που θέλει τη μητρότητα ένα ακόμα προϊόν στην ελεύθερη αγορά.


Περιοδείες - συναντήσεις της Αλέκας Παπαρήγα

Αύριο, Δευτέρα 14 του Ιούλη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα:

  • Στις 11.30 π.μ., θα επισκεφθεί το εργοστάσιο υποδηματοποιίας «ELITE AE» στον Κολωνό. Θα περιοδεύσει στους χώρους του εργοστασίου και στη συνέχεια θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.
  • Στις 4.30 μ.μ. θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Πατριδογνωμόνιο
Τουριστο-νταβαντζήδες

Τους φέρνει σαν τα πρόβατα. Κοπάδια. Μπροστά μια καλλίγραμμη νεαρά. Από δίπλα, ο οδηγός του πούλμαν και ένας ακόμα που υποχρεούται να παίζει το ρόλο του μπράβου. Τα πρόβατα θα φάνε, θα πιούνε, θα κοιμηθούνε, θα ψωνίσουν εκεί που θα τους πούνε. Λίγο να ξεστρατίσουν απ' το κοπάδι πάνε να πάρουν ένα παγωτό και πληρώνουν με πεντακοσάρικο ευρώ (!) περιμένοντας ρέστα. Ο αφεντικός κυκλοφορεί με τέσσερις μπράβους που έχουν το σιδερικό σε εμφανές σημείο. Βορειοελλαδίτης. Μέσα σε δύο τρία χρόνια, το ταξιδιωτικό του πρακτορείο έγινε χοντρή μπίζνες και βγάζει όσα δεν έβγαζε τις προηγούμενες τετραετίες. Τα κοπάδια των Ρώσων τουριστών και προσκυνητών του Αγίου Ορους να 'ναι καλά.

Εχει στρατό από ενσωματωμένους υπηρέτες αυτή η νεοφώτιστη (!) ελεύθερη αγορά. Είναι οι Ελληνες μάγκες, ενδιάμεσοι, μαγαζάτορες, ξεναγοί που κάνουν τις υπόγειες συμφωνίες. Θα σου φέρω 50 κεφάλια θα μου βγάλεις προμήθεια δύο, τρία, πέντε ευρώ το κεφάλι. Νταβαντζηλίκι. Η ελεύθερη εμπορική συμφωνία επί το ευγενικότερο. Χιλιάδες μικρές καθημερινές Ζήμενς - μίζενς από την ελληνική θερινή επικράτεια ανθούν και κυριαρχούν, εγκαθιστώντας τη νέα τουριστική αντίληψη: φρέσκα κοπάδια - φρέσκια σφαγή. Οι διακοπές είναι πια σαν το ναρκωτικό. Δυσεύρετο, σχεδόν παράνομο εμπορικό είδος. Είναι οι ίδιοι που κόπτονται πότε για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, πότε για τη ...διαφθορά, που αυτοβαφτίζονται τουριστικοί πράκτορες και επενδυτές (;) σε παρθένες αγορές όπως οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες και κυρίως η Ρωσία. Στην πραγματικότητα κάνουν «τράφικινγκ». Οχι γυναικών. Τουριστών. Είναι το ίδιο στη βάση του εμπόριο σαρκός. Χαλάρωση, απόλαυση, ξεκούραση. Της σαρκός. Του τουρίστα, που κατεβαίνει απ' το αεροπλάνο, μπαίνει στο πλοίο ή το λεωφορείο, κάθεται στο εστιατόριο, πάει παραλία ακολουθώντας μια πινακίδα. Το όνομα του πρακτορείου. Η προσωρινή πατρίδα των ολίγων ημερών. Κι ο ξεναγός μιλάει τη γλώσσα σου στην ξένη χώρα. Και δήθεν σε προστατεύει. Απ' τον κακό μαγαζάτορα που θα σε κλέψει. Που είναι αυτός που δε θα του δώσει προμήθεια απ' την επιτόπου υπολογισμένη αξία των διακοπών σου.

Στο μικρό τόπο που παραθερίζω το γηγενές στιλ ζήμενς - μίζενς κοντεύει να τινάξει, μαζί μ' όλα τ' άλλα, τη μικρή αγορά στον αέρα. Μικρογραφία ενός ολόκληρου τόπου που ψάχνει σε μια «ανάγκη» και μια «ακρίβεια» να κρύψει πόσο μοιάζει στην εξουσία όπου έχει αφεθεί μια 35ετία μετά τη μεταπολίτευση. Είπαν να μαζευτούν οι έμποροι να συμμαζέψουν την αγορά τους. Ν' αντισταθούν στον αθέμιτο (;) ανταγωνισμό. Είναι όμως οι ίδιοι που πουλάνε το φραπέ μια περιουσία και τις σαγιονάρες για βυζαντινά σανδάλια του πορφυρογέννητου. Λίγη φασαρία, λίγη κουβέντα, κι ύστερα είναι και η ετήσια γιορτή με τα πυροτεχνήματα. Το χωριό δεν έχει όλες τις ώρες νερό. Στα πέντε χιλιόμετρα μια παράνομη - νόμιμη χωματερή καίει όλη μέρα. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Της ελεύθερης αγοράς. Προσαρμόζονται. Αυτοκτονούν νομίζοντας ότι επιζούν. Διαφθείρονται κουβεντιάζοντας για λίγο τη διαφθορά, πιπιλίζοντας εκείνο το βολικό «το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι». Εκλεγμένο κεφάλι είναι αλλά δεν πρέπει να το θυμόμαστε. Για να μην ευθυνόμαστε. Το καλοκαίρι των προμηθειών καλά κρατεί. Μίζενς - ζήμενς υπάρχουν πια και στις φτυμένες καρπουζόφλουδες. Κι είμαστε μόνον στην αρχή...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ