ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούνη 2020 - Κυριακή 14 Ιούνη 2020
Σελ. /40
Το ίδιο νήμα

Μιλώντας στο «Φόρουμ των Δελφών», ο Αλ. Διακόπουλος διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν χρειαζόταν βέβαια να το πει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, αφού σε όλα τα ζητήματα η ΝΔ έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ: Συμφωνία των Πρεσπών, Στρατηγικός Διάλογος με τις ΗΠΑ, σχέσεις με Ισραήλ, συμφωνίες με την Ιταλία και βέβαια στα Ελληνοτουρκικά. Αλλωστε, πριν ακόμα μιλήσει ο Διακόπουλος, τον είχε προλάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαιώνοντας σε συνέντευξή του ότι «εγώ είμαι διατεθειμένος να δώσω συναίνεση σε κρίσιμες αποφάσεις», συζητώντας για τη διευθέτηση θαλάσσιων ζωνών με όλα τα γειτονικά κράτη. Είναι όλα αυτά που κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να αισθάνεται ότι η κυβέρνηση του κλέβει την μπουκιά από το στόμα στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, έχοντας ο ίδιος πάει ένα βήμα πιο πέρα την εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, «κλείνοντας» υποθέσεις που χρόνιζαν και δρομολογώντας τη διευθέτηση άλλων, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στη ΝΔ, που «τρέχει» ακόμα πιο γρήγορα τον ίδιο σχεδιασμό. Κι επειδή τα λεγόμενα «εθνικά θέματα» υπήρξαν πάντα καταλύτης για διεργασίες στο πολιτικό σύστημα, δεν αποκλείεται η πολλή συναίνεση να γεννήσει κι άλλες εξελίξεις, αν οι συνθήκες το επιβάλουν...

Η ευθύνη...

Και να που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε ξαφνικά ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει πίσω από την «ατομική ευθύνη» τις δικές της ευθύνες και του κράτους για την προστασία της υγείας του λαού! Τόσους μήνες που τα κηρύγματα περί «ατομικής ευθύνης» δίνουν και παίρνουν από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλεγε κουβέντα. Και πώς να πει, αφού ακριβώς τα ίδια έλεγε κι αυτός όταν διαχειριζόταν «στη βάρδιά του» τις πολύνεκρες καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι. Ποιος δεν θυμάται τον εξάψαλμο για τους «πολίτες που μπαζώνουν τα ρέματα», για τους «ασυνείδητους που χτίζουν αυθαίρετα», ακόμα και για το 112, που προβαλλόταν ως η ...πεμπτουσία της κρατικής «πρόνοιας» σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, επειδή ενημέρωνε έγκαιρα όσους κινδύνευαν, για να σωθούν μετά με δική τους ευθύνη! Ούτε κουβέντα βέβαια για τις μεγάλες ελλείψεις στην πυροπροστασία και στην Πυροσβεστική, για τις ευθύνες του κράτους στη νομιμοποίηση αυθαίρετων που λειτουργούν μεγαλοεπιχειρήσεις, για την απουσία οποιουδήποτε ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδίου, αφού τα έργα αυτά δεν είναι «επιλέξιμα» και σε περίπτωση που συμβεί το κακό, η λογική κράτους και ΕΕ είναι «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

... του λαού

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα βρίσκει το θράσος να ζητάει και ενίσχυση του συστήματος Υγείας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό την περίοδο της πανδημίας. Πότε δηλαδή; Οταν ο ίδιος έλεγε ότι «θα λογαριαστούμε μετά», δίνοντας συναίνεση στην πολιτική διαιώνισης των ελλείψεων, της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, την οποία άλλωστε εφάρμοσε και ως κυβέρνηση. Μία και μοναδική ευθύνη έχει ο λαός, ατομική και συλλογική: Να οργανώσει την πάλη ενάντια στην πολιτική που τον κοροϊδεύει και τον καταδικάζει, ενάντια στα κόμματα που την υπηρετούν σε εναλλασσόμενους ρόλους.

Συνοδεία;

«Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέδειξε τη σπουδαιότητα της επιχείρησης "Irini" για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας, με την ανάληψη της διοίκησης της δύναμης της επιχείρησης - εκ περιτροπής με την Ιταλία - παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, καλώντας ταυτόχρονα τα κράτη - μέλη για ενεργότερη συμμετοχή και υπενθυμίζοντας το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή». Αυτά αναφέρονταν στις ανακοινώσεις για τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας στην άτυπη Σύνοδο των ομολόγων του της ΕΕ στις 12 Μάη. Την επόμενη ακριβώς μέρα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ εκθείαζε κι αυτός την επιχείρηση «Irini» ως «παράγοντα σταθερότητας» στην περιοχή, με πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο της Ελλάδας. Από τότε έχει περάσει ένας μήνας και ήταν αρκετό ένα και μόνο επεισόδιο για να αποδείξει πόσο «φτερό στον άνεμο» είναι τέτοιες διακηρύξεις, που παρουσιάζουν τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σαν «ανάχωμα» στην τουρκική προκλητικότητα και την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ως «εγγύηση» για τα κυριαρχικά δικαιώματα. Οταν ένα καράβι εμφανίστηκε στο Λιβυκό Πέλαγος με την προστασία τουρκικών φρεγατών, ο διοικητής της επιχείρησης έδωσε εντολή να σταματήσει κάθε έλεγχος για παράνομη μεταφορά όπλων, επιβεβαιώνοντας την ευρωατλαντική υποστήριξη στην επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη. Την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι ανάλογο, δεν αποκλείεται να δούμε τα πλοία των ευρωπαϊκών κρατών που συμμετέχουν στην επιχείρηση, μεταξύ αυτών και μια ελληνική φρεγάτα, να ...συνοδεύουν το φορτίο μέχρι τον προορισμό του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 13 Ιούνη

1381 Οι εξεγερμένοι χωρικοί της Αγγλίας μπαίνουν στο Λονδίνο και επιτίθενται σε κτίρια και αξιωματούχους του βασιλιά. Οι εξεγερμένοι απαιτούσαν την κατάργηση της δουλοπαροικίας και την ελάττωση των φόρων. Εναντίον τους κινητοποιήθηκε ο στρατός, ο οποίος και τελικά κατάφερε να συντρίψει την εξέγερση. Πάνω από 1.500 χωρικοί εκτελέστηκαν ως αντίποινα τις βδομάδες που ακολούθησαν.

1831 Γεννιέται ο Σκοτσέζος φυσικός Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ, ο οποίος διατύπωσε τους βασικούς νόμους της Ηλεκτρομαγνητικής.

1863 Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Δανία υπογράφουν Συνθήκη με την οποία ο Δανός πρίγκιπας Βίλχελμ ορίζεται βασιλιάς της Ελλάδας (Γεώργιος Α'). Στην εν λόγω Συνθήκη προβλέπεται και η ενσωμάτωση των Ιόνιων Νησιών στην Ελλάδα.

1878 Αρχίζει το Συνέδριο του Βερολίνου, που διήρκεσε ένα μήνα, με αντικείμενο το μέλλον της Βαλκανικής. Σε αυτό αντιπροσωπεύονταν η Ρωσία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία, η Ιταλία, η Τουρκία, το Ιράν και τα βαλκανικά κράτη (ως παρατηρητές).

1917 Γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το Λονδίνο, με αποτέλεσμα το θάνατο 162 πολιτών. Πρόκειται για την αιματηρότερη αεροπορική επίθεση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου σε βρετανικό έδαφος.

1938 Η κυβέρνηση της Γαλλίας κλείνει τα σύνορα με τη Δημοκρατική Ισπανία, συνδράμοντας έτσι σημαντικά στην ήττα της.

1956 Η διώρυγα του Σουέζ περνά στην κυριαρχία της Αιγύπτου (έως τότε βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Βρετανών, που παρά την παραχώρηση ανεξαρτησίας στην πρώην αποικία τους, είχαν κρατήσει την κυριότητα στη στρατηγικής σημασίας διώρυγα).

1957 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει την επαναλειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού, με την ονομασία «Φωνή της Αλήθειας».

1983 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Παϊονίρ 10» («Πρωτοπόρος 10») περνά τον πλανήτη Ποσειδώνα και γίνεται το πρώτο αντικείμενο, φτιαγμένο από ανθρώπινο χέρι, που φεύγει έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Κυριακή 14 Ιούνη

1864 Γεννιέται ο Γερμανός ψυχίατρος και νευροπαθολόγος Αλόις Αλτσχάιμερ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη γνωστή ασθένεια.

1878 Υπογράφεται η συμφωνία, με την οποία η οθωμανική αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία, σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση της Αγγλίας ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

1905 Εξέγερση των ναυτών στο Θωρηκτό «Ποτέμκιν».

1920 Πεθαίνει ο Γερμανός κοινωνιολόγος Μαξ Βέμπερ.

1928 Γεννιέται ο Αργεντινός κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα.

1940 Τα χιτλερικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Παρίσι.

1947 Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και στέλεχος του ΚΚΕ Στρατής Περγαλίδης δολοφονείται έπειτα από φρικτά βασανιστήρια στα μπουντρούμια της Ασφάλειας της πόλης.

1948 Αρχίζει η μεγαλύτερη έως τότε εκστρατεία του κυβερνητικού στρατού κατά των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Βόρεια Πίνδο («Σχέδιο Κορωνίς»). Οι μάχες θα διαρκέσουν σχεδόν 70 μέρες έως τις 20 Αυγούστου και θα λήξουν με τον περίφημο ελιγμό των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού στο Βίτσι και την αποτυχία ουσιαστικά του κυβερνητικού στρατού να επιτύχει τον σκοπό του.

1960 Πεθαίνει η δασκάλα κομμουνίστρια Αννα Πάουκερ, ηγετικό στέλεχος του Ρουμανικού Εργατικού Κόμματος και υπουργός των Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας (1947 - 1952).

1982 Ο πόλεμος των Φόκλαντ (Μαλβίδες - νησιωτικό σύμπλεγμα ανατολικά της Αργεντινής) μεταξύ Αργεντινής και Βρετανίας λήγει με νίκη της δεύτερης.

1986 Πεθαίνει ο Αργεντινός ποιητής και λογοτέχνης Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

1987 Η Εθνική ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας κατακτά το κύπελλο στο Ευρωμπάσκετ που διεξάγεται στην Αθήνα, κερδίζοντας στον τελικό την ομάδα της ΕΣΣΔ με 103 - 101.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ