ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Χώρας των Βάσκων ενάντια στην καταστολή

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Χώρας των Βάσκων, στους εργαζόμενους στο ισπανικό κράτος και το Συνδικάτο LAB στον αγώνα τους για την υπεράσπιση των εργατικών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Οπως επισημαίνει, «το ισπανικό κράτος καθώς και το σύνολο των κυβερνήσεων στην ΕΕ έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία καταστολής και χτυπήματος των εργατικών κινητοποιήσεων και αγώνων. Συγκεκριμένα, στη Χώρα των Βάσκων πολλαπλασιάζονται οι διώξεις και η ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων με πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ και ποινές σε αγωνιστές συνδικαλιστές.

Κύριος στόχος των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ είναι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι που πρωτοστατούν στην οργάνωση και διεκδίκηση των εργατικών δικαιωμάτων. Ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν πολύμορφα και χρηματοδοτούν οργανώσεις όπως η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Οι αγώνες των εργαζομένων δεν σταμάτησαν ποτέ. Η καταστολή και οι διώξεις απαντιούνται με ενδυνάμωση του αγώνα και ταξική, διεθνιστική αλληλεγγύη.

Το ταξικό κίνημα της Ελλάδας στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων της Χώρας των Βάσκων και του Συνδικάτου LAB, ενάντια στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων».

ΙΤΑΛΙΑ
Ετοιμη για συνομιλίες και για να δώσει «απαντήσεις»

Ο Μ. Σαλβίνι, πρόεδρος της «Λέγκας» και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και ο πρωθυπουργός Τζ. Κόντε (δεξιά)

ANSA

Ο Μ. Σαλβίνι, πρόεδρος της «Λέγκας» και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και ο πρωθυπουργός Τζ. Κόντε (δεξιά)
ΡΩΜΗ.--

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε εξέφρασε χτες την ικανοποίησή του που «η πόρτα της ΕΕ είναι ανοιχτή» για συνομιλίες, και πρόσθεσε ότι «πάντα επιθυμούμε το διάλογο με τις Βρυξέλλες. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας η ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων (σ.σ. ενδεχόμενο που έχει αφήσει ανοιχτό η Κομισιόν, εξαιτίας παράβασης δημοσιονομικών κανόνων). Δεν πρόκειται για τεστ ισχύος (...) Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και πιστεύουμε σθεναρά ότι θα δώσουμε τις απαντήσεις που περιμένουν στις Βρυξέλλες».

Αναφερόμενος στη νέα συνάντηση που είχε την Τρίτη με τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, Μ. Σαλβίνι και Λ. Ντι Μάγιο, και προσπαθώντας να υποβαθμίσει τις σοβαρές διμερείς διαφωνίες, ισχυρίστηκε ότι «υπήρξε ένα κλίμα επανεμφανιζόμενου σεβασμού, ηρεμίας και διαλόγου». Συμπλήρωσε δε ότι και στις συναντήσεις που ξεκίνησαν για τη σύνταξη του νέου σχεδίου προϋπολογισμού, απέσπασε «θετική εντύπωση» από τη συνεργασία των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ανώνυμα στο αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι η Ιταλία θα επιδιώξει να επιμηκύνει χρονικά όσο γίνεται περισσότερο τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, εκτιμώντας ότι τα επόμενα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα θα την ωφελήσουν στη διαπραγμάτευση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση ενέκρινε νέο διάταγμα που περιορίζει την είσοδο σκαφών στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας, κάτι που αφορά κυρίως την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών», όσο κι αν έγινε προσπάθεια να προσαρμοστούν οι διατυπώσεις. Προβλέπονται μεταξύ άλλων πρόστιμα για τον πλοίαρχο ή τον ιδιοκτήτη σκάφους που μπαίνει στα ιταλικά χωρικά ύδατα, μέχρι δε και η πιθανότητα κατάσχεσής του. Οπως υποστήριξε ο Σαλβίνι, που έχει και την ιδιότητα του υπουργού Εσωτερικών, «εγκρίναμε ένα βήμα για την ασφάλεια αυτής της χώρας». Στο ίδιο νομοσχέδιο εγκρίθηκε επίσης η επιβολή σοβαρών κυρώσεων ενάντια σε όσους διαπράττουν επιθέσεις ενάντια σε μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Καταψηφίστηκε πρόταση για αποτροπή «άτακτου» Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ναυάγησε» η προσπάθεια των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν και ορισμένων άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να ψηφιστεί χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων διακομματική πρόταση νομικώς δεσμευτική που να αποτρέπει ένα άτακτο Brexit.

Η πρόταση, που θα επέτρεπε στους βουλευτές να αναλάβουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας στις 25 Ιούνη και να εισαγάγουν νόμο που θα αποκλείει την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τον Οκτώβρη, καταψηφίστηκε με 11 ψήφους διαφορά, καθώς 309 βουλευτές ψήφισαν κατά και 298 υπέρ.

Τη διακομματική πρόταση, που κατέθεσε το Εργατικό Κόμμα, υποστήριξαν ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας στο Ουέστμινστερ, Ιαν Μπλάκφορντ, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, η επικεφαλής του Plaid της Ουαλίας, Λιζ Ρόμπερτς, ο βουλευτής των Συντηρητικών Ολιβερ Λέτουιν και η αρχηγός των Πρασίνων, Κάρολιν Λούκας.

Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα απογοητευτικό, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μόνο η αρχή και όχι το τέλος της προσπάθειας.

Νωρίτερα, η απερχόμενη πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ξεκαθάρισε πως θα διατηρήσει τη βουλευτική έδρα της στη Βουλή των Κοινοτήτων, αφού αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο τον επόμενο μήνα. Απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας μετά τα τέλη Ιούλη, όταν κατά την εκλογική διαδικασία στους κόλπους των Συντηρητικών αναμένεται να οριστεί ο νέος ηγέτης του κόμματος, που θα διαδεχθεί την Μέι στην ηγεσία της κυβέρνησης.

ΝΕΑ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Διευρύνεται η διεθνής ανησυχία για το νομοσχέδιο

Στο πλευρό των διαδηλωτών Βρετανία, Κομισιόν, Ταϊβάν

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ - ΠΕΚΙΝΟ - ΤΑΪΠΕΪ.--

Νέα αντικυβερνητική κινητοποίηση έγινε χτες στο Χονγκ Κονγκ, στη διάρκεια της οποίας επέμβηκε η αστυνομία - σύμφωνα με τα πρακτορεία - με δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού, γκλομπ για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να φτάσουν στην έδρα του τοπικού Κοινοβουλίου. Οι διαδηλωτές αντιδρούν σε νομοσχέδιο που προβλέπει την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, με βασικό επιχείρημα ότι έτσι θα ενισχυθεί κι άλλο ο ρόλος του Πεκίνου στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ.

Από τη μεριά της, η κεντρική κινεζική κυβέρνηση επιμένει να μιλά για «εξωτερικές παρεμβάσεις», κατηγορώντας ΗΠΑ και άλλους ότι στηρίζουν τους διαδηλωτές παρεμβαίνοντας σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και ζητώντας «προσεκτικές» δηλώσεις και ενέργειες αναφορικά με το Χονγκ Κονγκ.

Χτες, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, είπε ότι «ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα πιθανά αποτελέσματα αυτών των προτάσεων», ενώ ο ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ κάλεσε την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να ακούσει τις ανησυχίες «των φίλων της στη διεθνή κοινότητα» χαρακτηρίζοντας «απαραίτητη» τη διατήρηση του «υψηλού βαθμού αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ», που υποστηρίζει «τη διεθνή του φήμη».

Παρέμβαση έκανε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, που δήλωσε ότι «πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα» των διαδηλωτών και ότι «η ΕΕ μοιράζεται πολλές από τις ανησυχίες που προβάλλονται» για το νομοσχέδιο.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση των αρχών της Ταϊβάν (η κυβέρνησή της διατηρεί υψηλούς τους τόνους απέναντι στην Κίνα και επιδιώκει στενή συνεργασία με ΗΠΑ κ.ά.), της οποίας ο ΥΠΕΞ, Τζόζεφ Γου, τάχτηκε ανοιχτά «στο πλευρό των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ που μάχονται κατά του νόμου περί εκδόσεων και υπέρ του κράτους δικαίου» και πρόσθεσε: «Σας παρακαλώ, ας γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι (...) Η Ταϊβάν είναι μαζί σας. Η βούληση των πολιτών θα υπερισχύσει!».

Να σημειωθεί πάντως ότι οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανέβαλαν χτες το πρωί τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου χωρίς να διευκρινιστεί πότε θα διεξαχθεί. Η τελική ψηφοφορία αναμένεται στις 20 Ιούνη.

ΡΩΣΙΑ
Επαφές Πούτιν σε Ιταλία και Γαλλία

ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΡΩΜΗ.--

Ενώ φουντώνουν η συζήτηση και το παζάρι μέσα στην ΕΕ για τη στάση απέναντι στη Ρωσία, μέρος της οποίας είναι και η «αποτελεσματικότητα» των ευρωπαϊκών αντιρωσικών κυρώσεων, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για ώθηση στον στρατηγικό διάλογο Ευρώπης - Ρωσίας και γι' αυτό θα έχει στο «εγγύς μέλλον» συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η Ευρώπη χρειάζεται έναν νέο διάλογο σε ζητήματα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και η Ρωσία θα πρέπει να μετακινηθεί», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος μιλώντας στην ελβετική τηλεόραση RTS. Πρόσθεσε πως «παρά τις διαφωνίες συνεργαζόμαστε», ενώ απέκλεισε την επανένταξη της Ρωσίας στο G8.

Χτες η Γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε πως δεν έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες για το τέλος αυτής της βδομάδας, αλλά ενδέχεται σύντομα να υπάρξει συνάντηση των δυο ηγετών.

Στο μεταξύ, προετοιμάζεται η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Ιταλία τον Ιούλη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του, Σέρτζιο Ματαρέλα, και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε. Η συνάντηση αναμένεται να δώσει «ώθηση στη διμερή συνεργασία» και στη συζήτηση για «σημαντικά διεθνή ζητήματα», σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη στην Ιταλία. Να θυμίσουμε ότι η ιταλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας, ενώ αμφισβητεί και τη «χρησιμότητα» των αντιρωσικών κυρώσεων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες οι πρεσβευτές της ΕΕ ενέκριναν την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαιτίας της ενσωμάτωσης της Κριμαίας για άλλους 12 μήνες, σύμφωνα με «διαρροές» σε διεθνή ΜΜΕ, ενώ η επίσημη απόφαση αναμένεται να παρθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ την επόμενη βδομάδα.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ο Τραμπ λέει ότι πιστεύει σε κάτι «πολύ θετικό»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι έλαβε μια πολύ «θερμή» επιστολή από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «κάτι θα συμβεί το οποίο θα είναι πολύ θετικό». Συντηρώντας σενάρια για νέα συνάντηση των δύο ηγετών, ο Τραμπ χαρακτήρισε «υπέροχη» τη μεταξύ τους αλληλογραφία, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, σπεύδοντας ωστόσο να επαναλάβει ότι κατά την άποψή του η Βόρεια Κορέα έχει «καταπληκτικές δυνατότητες».

Θυμίζουμε ότι προχτές ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, χαρακτήρισε «απολύτως πιθανή» μια νέα συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» έγραψε ότι ο ετεροθαλής αδελφός του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ναμ - που δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ το 2017 - υπήρξε πληροφοριοδότης της CIA. Πληροφορία που ο Τραμπ διέψευσε αναφέροντας ότι «αυτό δεν θα συμβεί επί της δικής μου Προεδρίας (...) Δεν θα επέτρεπα να συμβεί».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ