ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τα Εργασιακά: Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει στην κλιμάκωση της επίθεσης, με βάση τη στρατηγική κεφαλαίου - ΕΕ
  • Επισιτισμός - Τουρισμός: Εντείνονται οι προετοιμασίες για την κλαδική απεργία σε Αθήνα και Κέρκυρα στις 19 Ιούνη
  • Εργαζόμενοι στη «Mellon»: Πολυήμερη απεργιακή απάντηση στην εργοδοτική αδιαλλαξία, με αιχμή την πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ
  • Αρχαιρεσίες Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Σημαντικός σταθμός στη μάχη για την παραπέρα ενίσχυση του σωματείου, για να μπουν νέες δυνάμεις στον αγώνα

(Για λόγους διάταξης της ύλης, το θέμα που είχε αναγγελθεί για την «Frigoglass», δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα της εφημερίδας)

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δυναμώνουμε το σωματείο μας, οργανώνουμε τον αγώνα μας

Διακήρυξη από τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων»

Σε αρχαιρεσίες προχωρά από τις 16 έως τις 23 Ιούνη ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.«Δυναμώνουμε το σωματείο μας, οργανώνουμε τον αγώνα μας», είναι το σύνθημα που συνοψίζει τη μάχη για την ενίσχυση του Συλλόγου.

Να πάρουν μέρος στις εκλογές του κλαδικού τους σωματείου και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της καλεί τους εργαζόμενους η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων» (ΔΑΣΕ), που βρίσκεται στο τιμόνι του Συλλόγου και στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

Δυνάμωσε τη δική σου φωνή, απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα

Το κείμενο της Διακήρυξης με την οποία η ΔΑΣΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους του κλάδου σε σούπερ μάρκετ, εμπορικές αλυσίδες, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και αποθήκες, είναι το εξής:

«Δυναμώνουμε το κλαδικό μας σωματείο, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ενισχύουμε τη "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων" για να δυναμώσει ο αγώνας μας στον κλάδο κόντρα σε μεγαλοεργοδοσία, κυβερνήσεις, ΕΕ. Κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις, για να αυξάνεται η κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου.

Τώρα οι εμποροϋπάλληλοι ξέρουν. Οποιαδήποτε κυβέρνηση και να προκύψει στις 7 Ιουλίου, τα αντιλαϊκά μέτρα θα παραμείνουν. Οι νόμοι τους θα είναι εδώ, τα μνημόνιά τους θα είναι εδώ. Τα 7ήμερα, η δουλειά τις Κυριακές, οι άθλιες συνθήκες στους χώρους δουλειάς, τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα κομμένα ρεπό, οι κομμένες άδειες, το ημερήσιο ωράριο εργασίας - λάστιχο, το σπαστό ωράριο θα είναι εδώ. Οι μισθοί - χαρτζιλίκι θα είναι εδώ. Γι' αυτό χρειάζεται ακόμα πιο ισχυρό σωματείο.

Ψηφίζουμε τη ΔΑΣΕ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια βρίσκεται σταθερά στο τιμόνι του ΔΣ του σωματείου, στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Που αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μπήκε μπροστά και οργάνωσε τον αγώνα κόντρα στις κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις σε μια σειρά επιχειρήσεις, στον "Θανόπουλο", στα "Jumbo", στα "Lidl", στον "Μασούτη", που επί της ουσίας κατοχυρώνουν την 9ωρη απασχόληση, τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας, τις "αξιολογήσεις" και τις "επιπλήξεις", τη σκληρή δουλειά.

Δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια στις 6ήμερες συμβάσεις, που επεκτείνονται σε όλο τον κλάδο και τις αξιοποιούν οι εργοδότες γιατί - όπως μας λένε - "τους το επιτρέπει ο νόμος". Τέτοιες συμβάσεις σήμερα έχουμε στα "Jumbo", στον "Σκλαβενίτη", στα "My Market", στον "Κρητικό".

Ψηφίζουμε τη ΔΑΣΕ για να δυναμώσει ο αγώνας στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και στα πολυκαταστήματα, για την ενημέρωση και οργάνωση όλων των συναδέλφων, για να μη μένει κανείς μόνος απέναντι στους εργοδότες του κλάδου.

Ψηφίζουμε τη ΔΑΣΕ για να παλέψουμε με καλύτερους όρους για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μας, για αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα υγείας και ασφάλειας, για να έχουμε ελεύθερο χρόνο, για δικαίωμα στην υγεία, στην ψυχαγωγία και στην αναψυχή για εμάς και τις οικογένειές μας.

Ψηφίζουμε τη ΔΑΣΕ ώστε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας να συνεχίσει να παλεύει μαζί με εκατοντάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά και με οργανώσεις αυτοαπασχολουμένων και γυναικών πάνω στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για τα οποία αναπτύσσει πλούσια δράση, με συνεχείς παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες.

Ενίσχυσε τη ΔΑΣΕ - Ενίσχυσε το Σωματείο - Δυνάμωσε τη δική σου φωνή.

Γυρίζουμε την πλάτη στη συνδικαλιστική μαφία

Η εργοδοσία, για να υλοποιήσει τα σχέδιά της, παρεμβαίνει με άμεσο τρόπο στα σωματεία και στο εργατικό κίνημα. Εχει φτιάξει το "σωματείο" - μηχανισμό του κλαδικού των σούπερ μάρκετ και με τα διευθυντικά της στελέχη ελέγχει την πλειοψηφία των ΔΣ επιχειρησιακών σωματείων, στον "Σκλαβενίτη", στον "ΑΒ Βασιλόπουλο", στα "My Market", στα "Attica".

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τα μέλη του πρωτοστάτησαν στην αποκάλυψη της συνδικαλιστικής μαφίας σε ΓΣΕΕ και ΟΙΥΕ. Εδωσαν σκληρή μάχη με το σύνθημα "Εξω οι εργοδότες από τα σωματεία", αποκάλυψαν με στοιχεία ότι ο πρόεδρος στην Ομοσπονδία είναι εργοδότης, με συμμετοχή σε ανώνυμες εταιρείες και σε έναν λαβύρινθο off shore εταιρειών. Εδωσαν και δίνουν μάχη για να μη μας εκπροσωπούν και να μην ψηφίζουν στα εργατικά σωματεία διευθυντικά στελέχη, golden boys των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και άλλων μεγάλων εταιρειών, όπως η περιφερειακή διευθύντρια στα "My Market", που μας επιβάλλει να χαμογελάμε επειδή έχουμε δουλειά των 300 ευρώ. Παλεύουν ώστε τα σωματεία να απαλλαγούν από τον σφιχτό εναγκαλισμό της εργοδοσίας, να περάσουν στα χέρια των εργαζομένων.

Μπορούμε όλοι να συμβάλουμε σ' αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, συνδικαλιστές να προβληματιστούν και να γυρίσουν την πλάτη στη συνδικαλιστική μαφία».

Πλαίσιο διεκδικήσεων και αιτημάτων

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

-- Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που «απελευθερώνουν» το ωράριο.

-- Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ! Υπογραφή τώρα κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, επαναφορά όλων των επιδομάτων.

-- Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς: Εργονομικά ταμεία, σκαμπό στις ταμίες, κατάλληλο εξοπλισμό μεταφοράς εμπορευμάτων, μέσα ατομικής προστασίας ανάλογα με το πόστο εργασίας, παπούτσια ασφαλείας, συντήρηση μηχανημάτων.

-- Αντιπυρικά και αντισεισμικά μέτρα ασφαλείας σε όλα τα καταστήματα και τις αποθήκες.

-- Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλειμμάτων.

-- Κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.

-- Σταθερό ημερήσιο ωράριο εργασίας, προγραμματισμός ωραρίου ανά μήνα που θα γνωστοποιείται στον εργαζόμενο στην αρχή κάθε μήνα.

-- Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Επέκταση του κοινωνικού τουρισμού, των παιδικών κατασκηνώσεων.

-- Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ, επέκταση της άδειας κύησης σε 2 μήνες πριν από τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Ενα χρόνο άδεια με αποδοχές στην μητέρα ή στον πατέρα. Αδειες για ασθένειες των παιδιών και άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεϊκές οικογένειες.

-- Φοιτητικές άδειες με αποδοχές στους εργαζόμενους φοιτητές για όλο το διάστημα της εξεταστικής περιόδου.

-- Δωρεάν μετακίνηση σε απομακρυσμένα εμπορικά κέντρα, με ευθύνη της εργοδοσίας, από και προς τη δουλειά.

Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών

Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως) τις εξής μέρες και ώρες: Κυριακή 16/6 (9 π.μ. - 9 μ.μ.). Δευτέρα 17/6, Τρίτη 18/6 και Τετάρτη 19/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Πέμπτη 20/6, Παρασκευή 21/6 και Σάββατο 22/6 (1 μ.μ. - 9 μ.μ.). Κυριακή 23/6 (9 π.μ. - 9 μ.μ.).

Κάλπες θα στηθούν επίσης στα παραρτήματα του Συλλόγου και σε χώρους δουλειάς: Στο Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20) την Κυριακή 16/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και τη Δευτέρα 17/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο «Metro Mall» (Λεκανίδη 10, Αγιος Δημήτριος) την Τετάρτη 19/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στην Καλλιθέα (Αραπάκη 69, στοά Καραντινού, 1ος όροφος) την Πέμπτη 20/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο «Praktiker» στο Ελληνικό (Βοσπόρου 24) την Παρασκευή 21/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο Μενίδι (Δεκελείας 42) την Κυριακή 23/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στο Ιλιον (Χρυσηίδος και Μενελάου) την Κυριακή 23/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.).

Στη μάχη με δύναμη από την πετυχημένη συνέλευση

Αφετηρία της μάχης για την ενίσχυση του Συλλόγου στάθηκε η μαζική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση που έγινε την περασμένη Κυριακή.

«Βάζουμε ψηλά τον πήχη μέσα και από τις αρχαιρεσίες του Σωματείου, για να φτάσουμε σε περισσότερους συναδέλφους, για να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη, να δυναμώσει η οργάνωσή μας σε κάθε κατάστημα, σε κάθε εργασιακό χώρο απέναντι σε εργοδοσία, κυβέρνηση και ΕΕ», τόνισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου. Υπενθύμισε τις μάχες που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και υπογράμμισε: «Απορρίπτουμε τη λογική του "μικρότερου κακού", του "δεν γίνεται τίποτα", των "κοινών συμφερόντων εργαζομένων - εργοδοτών" που ως αποτέλεσμα έχουν τον αφοπλισμό μας. Σπάμε το φόβο, τη σύνεση και την υποταγή. Τίποτα και ποτέ δεν μας χαρίστηκε, ό,τι κατακτήσεις είχαμε και έχουμε ήταν μέσα από σκληρούς αγώνες».

Πλευρές της δράσης του Συλλόγου και των σωματειακών επιτροπών του μετέφεραν εργαζόμενοι που πήραν τον λόγο, ενώ ξεχώρισαν οι τοποθετήσεις εμποροϋπαλλήλων, που ξεπερνώντας φόβους και δισταγμούς έγιναν πρόσφατα μέλη του Συλλόγου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ