ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Οξύνονται σε όλους τους τομείς οι συνέπειες της αντιλαϊκης πολιτικής

Διήμερη περιοδεία στο νησί πραγματοποίησε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Στο παραληπτήριο γάλακτος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής
Στο παραληπτήριο γάλακτος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής
Την ένταση της επίθεσης που δέχονται τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και στη Λέσβο, για την παραπέρα κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, επιβεβαιώνουν τα οξυμένα προβλήματα που κατέθεσαν φορείς, εργαζόμενοι, αγρότες - κτηνοτρόφοι, κάτοικοι της Μυτιλήνης στην Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της πριν από λίγες μέρες στο νησί. Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση Μονάδων Υγείας και άλλων υπηρεσιών, ελαστικές σχέσεις εργασίας, «εργαλεία» για το ξεκλήρισμα των εναπομεινάντων αγροτοκτηνοτρόφων είναι μερικά από όσα βιώνει ο λαός του νησιού. Αυτή είναι η κατάσταση, μπροστά στην οποία καταρρέει το αφήγημα της «δίκαιης ανάπτυξης», που παρουσίασε ο πρωθυπουργός τον προηγούμενο μήνα στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης στο νησί.

Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση «στο κόκκινο»

Κατά την επίσκεψή της στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, συναντήθηκε με τον Σύλλογο Εργαζομένων, όπου αναδείχθηκαν οι διεκδικήσεις για άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης. Τραγική είναι η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική, η οποία στεγάζεται σ' ένα ετοιμόρροπο κτίριο, με τα σημάδια του πρόσφατου σεισμού εμφανή από την είσοδο μέχρι το καγκελοφραγμένο μπαλκόνι, με ελάχιστο και εξουθενωμένο προσωπικό, καθώς η Κλινική λειτουργεί με το 50% των οργανικών θέσεων. Στη Μαιευτική Κλινική καλύπτεται μόλις το 40% των οργανικών θέσεων. Πέρυσι 2 γυναικολόγοι εξέτασαν στα εξωτερικά ιατρεία πάνω από 10.000 περιστατικά και για φέτος αναμένεται να ξεπεραστούν οι 700 τοκετοί. Αντίστοιχη είναι η εικόνα σχεδόν σε όλες τις κλινικές (Παθολογική, Νεφρολογική κ.ά.) του νοσοκομείου.

Γύμνια σε προσωπικό και πόρους

Εμφανή τα σημάδια του πρόσφατου σεισμού στην Ψυχιατρική Κλινική του Βοστάνειου Νοσοκομείου
Εμφανή τα σημάδια του πρόσφατου σεισμού στην Ψυχιατρική Κλινική του Βοστάνειου Νοσοκομείου
Η γύμνια σε προσωπικό και πόρους αναδείχθηκε και από την επίσκεψη στη Διεύθυνση Γεωργίας. Το νησί έχει 450.000 αιγοπρόβατα, πέρυσι χτυπήθηκε από ζωονόσους, αφανίζοντας κοπάδια, και παρ' όλα αυτά υπάρχουν μόλις 5 κτηνίατροι, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 15.

Λόγω έλλειψης κρατικών πόρων, ο πρώτος ψεκασμός δακοκτονίας ξεκινάει αργά, που ειδικά για τη Λέσβο - επειδή υπάρχει πρωιμότητα - αν χαθεί ο πρώτος ψεκασμός, τότε ο δάκος θα θεριέψει, η παραγωγή και το εισόδημα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο. Η ειρωνεία για τους αγρότες είναι ότι την ίδια στιγμή παραμένει σε ισχύ η παράλογη παρακράτηση του 2% επί του τζίρου των παραγωγών για τη δακοκτονία!

«Δεν φτάνει που παρακρατούν το 2%, ούτε σωστή πρόληψη κάνουν και οδηγούν τους αγρότες να λύσουν ατομικά το ζήτημα, όταν δεν έχουν μία στην τσέπη», σχολίασε η Δ. Μανωλάκου, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ διεκδικεί μέσα και έξω από τη Βουλή να καταργηθεί το χαράτσι του 2% στους ελαιοπαραγωγούς.

Η μικρομεσαία αγροτιά ξεκληρίζεται

Κι ενώ σημειώνεται ρεκόρ στις εξαγωγές ειδικά στα αγροτικά προϊόντα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι βιώνουν τους ωμούς εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων, την κατρακύλα στις τιμές του γάλακτος (περίπου 0,80 ευρώ/κιλό το αιγοπρόβειο και 0,45 ευρώ/κιλό το κατσικίσιο) και του κρέατος (2 ευρώ το κιλό προβατίνα), όπου ακόμη κι αυτές καθυστερούν να τις εισπράξουν.

Τα προβλήματα μπήκαν επιτακτικά στο τραπέζι από μέλη των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών στο Μανταμάδο και την Αγία Παρασκευή (στα δύο χωριά πραγματοποιήθηκε και περιοδεία στα μαγαζιά). Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου διοργανώνει νέο παναγροτικό συλλαλητήριο στις 20 Ιούνη στην Επάνω Σκάλα (πλατεία ΙΚΑ), στις 11.30 π.μ., με αίτημα αιχμής κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα με το οποίο οι αγροτικές οικογένειες να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια.

«Οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και στον καταναλωτή η τιμή παραμένει αμετάβλητη, έτσι αυγαταίνουν τα κέρδη των βιομηχάνων», σημείωσε μεταξύ άλλων η Δ. Μανωλάκου.

Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο διάστημα ξεκινούν οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων (χωραφιών κ.ά.) για οφειλές (...500 ευρώ και άνω) προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σχεδόν το 50% των αγροτοκτηνοτρόφων έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ). «Εχουν βάλει, είπε, στο στόχαστρο και τη μικροϊδιοκτησία. Χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία για να τη συγκεντρώσουν σε λίγα χέρια, ξεκινώντας από τα φιλέτα. Να γιατί χρειάζεται ο αγώνας να είναι κοινός με τους άλλους εργαζόμενους. Γιατί είναι κοινά τα προβλήματα και οι εκμεταλλευτές».

Η βαρβαρότητα του καπιταλισμού ανατρέπεται με αγώνα

«Τα ίδια τα γεγονότα και οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, για το φαΐ του αφέντη ενδιαφέρονται. Για τα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οχι για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, που στενάζουν παραδίδοντας το γάλα ή το λάδι στον έμπορα σε τιμές χαμηλότερες και δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν. Ούτε για τους μισθωτούς που δουλεύουν για ψίχουλα και πολλές φορές είναι απλήρωτοι για μήνες. Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία μιλά η κυβέρνηση», επισήμανε η Διαμάντω Μανωλάκου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην πλατεία της Κάπης και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Λέσβιον».

«Ολα αυτά συνιστούν», όπως είπε, «τη βαρβαρότητα και απανθρωπιά του καπιταλισμού. Με τους αγώνες πρέπει να τα ανατρέψουμε για να δουν τα παιδιά μας καλύτερες μέρες. Οταν ο λαός το αποφασίζει, θαυματουργεί. Το λέει η ιστορία μας. Το λέει η ιστορία του νησιού της Λέσβου».

Αποζημιώσεις - ψίχουλα για τους σεισμόπληκτους

Οι συνολικές ζημιές που προκλήθηκαν κατά τον περσινό καταστροφικό σεισμό στο νησί ξεπερνούν τα 54 εκατ. ευρώ. Η ΕΕ ενέκρινε μόλις 1,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή αποζημιώνει το 2,5% των ζημιών. «Ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα που παρουσιάζει ως βοήθεια η ΕΕ κατευθύνονται κυρίως στους επιχειρηματικούς ομίλους που αναλαμβάνουν την αποκατάσταση υποδομών», ενημέρωσε τους κατοίκους των χωριών η Δ. Μανωλάκου. Το αίτημα για αποζημιώσεις έγινε από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

  • Στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» θα δημοσιευτεί αναλυτικό ρεπορτάζ για την κατάσταση στο Βοστάνειο Νοσοκομείο.

Αθλιες συνθήκες για πρόσφυγες και εργαζόμενους στη Μόρια

Αθλια παραμένει η κατάσταση τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους εργαζόμενους στον καταυλισμό, στη Μόρια. Στην Υπηρεσία Ασύλου υπηρετούν μόλις 42 εργαζόμενοι, εκ των οποίων μόνο οι 5 είναι μόνιμοι, οι υπόλοιποι υπογράφουν συμβάσεις ενός έτους. Είναι απλήρωτοι από το Μάρτη και ουσιαστικά πληρώνουν από την τσέπη τους για να πηγαινοέρχονται στη δουλειά. Προσωπικό διαθέτει και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Στήριξης Ασύλου, μόνο που η πλειοψηφία των 117 εργαζομένων είναι ...ενοικιαζόμενοι.

Καταγράφουν 200 - 400 αιτήσεις για άσυλο τη βδομάδα, όμως λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού τα ραντεβού για τις απαιτούμενες συνεντεύξεις κλείνονται μετά από 2,5 - 3 μήνες. «Ακόμη και 1.000 συνεντεύξεις να κάναμε τη βδομάδα δεν αρκεί. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πάνω από ένα χρόνο στον καταυλισμό. Απαιτείται εξειδικευμένο κι έμπειρο προσωπικό. Δε γίνεται να βασανίζεσαι να πάρεις τη σωστή απόφαση για τη ζωή ενός ανθρώπου, αν θα πάρει άσυλο ή όχι, και να σε βασανίζει και η δική σου πείνα και απληρωσιά, η αγωνία για το δικό σου αύριο. Είναι απάνθρωπο από κάθε άποψη», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ένας από τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Ασύλου.

Μόνο σε πέντε μήνες (από την αρχή του έτους) οι πρόσφυγες/μετανάστες που κατέφτασαν στη Μόρια ήταν 6.121. Σήμερα, στον συγκεκριμένο καταυλισμό, που επαρκεί για 3.000, στοιβάζονται υπό άθλιες συνθήκες 7.000 άνθρωποι (εκατοντάδες παιδιά, τα 156 ασυνόδευτα), με το 46% να ζουν σε σκηνές, αντί να μεταφέρονται με ευθύνη της κυβέρνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, να παίρνουν άσυλο και να πηγαίνουν στη χώρα επιλογής τους.

Ενα από τα σημαντικά προβλήματα είναι η έλλειψη επαγγελματιών κρατικών διερμηνέων, καθώς σήμερα στον καταυλισμό συνωστίζονται άνθρωποι 58 εθνικοτήτων με διαφορετική κουλτούρα. Για πολλές γλώσσες (π.χ. Φαρσί) δεν υπάρχει καν διερμηνέας ενώ και οι ελάχιστοι διερμηνείς που υπάρχουν αναγκαστικά εργάζονται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από το πρωί έως το μεσημέρι. Ετσι τα Σαββατοκύριακα και τα απογεύματα δεν υπάρχει διερμηνέας.

Παράλληλα, η προμήθεια, κατεψυγμένου, φαγητού γίνεται με συμβάσεις 10 ημερών. Ενός μήνα είναι οι συμβάσεις για τα συνεργεία καθαριότητας, η απουσία οποιασδήποτε οργανωμένης δομής Εκπαίδευσης κυριαρχεί ενώ οι παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι υποτυπώδεις. Επίσης, το αποχετευτικό σύστημα του καταυλισμού είναι ανεπαρκές καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο ανυπόφορη κι επικίνδυνη, σε συνδυασμό μάλιστα με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Με αφορμή τα παραπάνω, η βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε σε κατοίκους και εργαζόμενους του νησιού το πρόσφατο απάνθρωπο κυβερνητικό νομοσχέδιο, στο οποίο ενσωματώνεται η πρώτη Οδηγία της ΕΕ για τον «γεωγραφικό περιορισμό των αιτούντων άσυλο». «Ενισχύει την καταστολή και την αφαίρεση δικαιωμάτων των ξεριζωμένων και κατατρεγμένων, και με το δεύτερο μέρος εφαρμόζει τη λεγόμενη "επιλεκτική, κυκλική μετανάστευση", τα "έξυπνα" σύνορα της ΕΕ, που ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματιών για εργατικό δυναμικό. Ο διπλός εγκλωβισμός όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα το οξύνει ακόμη περισσότερο. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα, κάτω από άθλιες συνθήκες», τόνισε η Δ. Μανωλάκου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ