ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Ετοιμη για παζάρεμα με κάθε πλευρά

Ενώ μοιράζονται «μηνύματα» κλιμάκωσης των επιχειρήσεων στο Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία φέρνει στο προσκήνιο ακόμα πιο καθαρά την αποφασιστικότητα με την οποία το ντόπιο κεφάλαιο θα παζαρέψει τη θέση και τα συμφέροντά του με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης - διά στόματος υπουργού Αμυνας, Νουρετίν Τσανικλί - ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ (στο όνομα της «αντιμετώπισης» του ΡΚΚ) θα συνεχιστούν μέχρι «να απομακρυνθούν όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις».

Χτες, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - και ξανά υποψήφιος για την Προεδρία, με τη στήριξη του ισλαμοσυντηρητικού AKP και του εθνικιστικού MHP - επισήμανε ότι «δεν πρόκειται απλά να αγοράσουμε το (αντιπυραυλικό ρωσικό) σύστημα "S-400" και να το βάλουμε σε αποθήκη. Θα το χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί. Πρόκειται για αμυντικό σύστημα. Τι θα το κάνουμε αν όχι να το χρησιμοποιήσουμε; Θα εξαρτιόμαστε πάλι από τις ΗΠΑ; Οταν τους ζητούσαμε για χρόνια (να μας προμηθεύσουν τέτοιο σύστημα) μας έλεγαν συνέχεια "δεν το επιτρέπει το Κογκρέσο". Κουραστήκαμε... Η Ρωσία ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας με μια αρκετά δελεαστική προσφορά. Λέει ότι θα προχωρούσε ακόμα και σε σύμπραξη μαζί μας για να κατασκευάζουμε από κοινού (τέτοια συστήματα). Και όσον αφορά τα δάνεια, μας πρόσφερε και αρκετά καλά δάνεια. Αυτήν τη στιγμή, προχωράμε τη σχετική διαδικασία σε αυτήν την κατεύθυνση (συνεργασίας με τη Ρωσία)».

Στο μεταξύ, ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του επίσης υποψήφιου Προέδρου Μουχαρέμ Ιντζέ (με τη στήριξη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP), που ανέδειξε διαθέσεις διαπραγματεύσεων ακόμα και με δυνάμεις με τις οποίες σήμερα η Αγκυρα κοντράρεται. Οπως μετέδωσε η «Σαμπάχ», ο Ιντζέ δήλωσε ότι εφόσον εκλεγεί θα ξεκινήσει περιοδείες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας. Ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, είπε ότι ένας από τους βασικούς στόχους του κόμματός του είναι η δημιουργία μιας «Οργάνωσης για την Ειρήνη και τη Συνεργασία στη Μέση Ανατολή» μαζί με Ιράκ, Συρία και Ιράν, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τον τερματισμό του αιματοκυλίσματος στην περιοχή. Αν και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος προσπάθησε να εμφανίσει λίγο - πολύ ως «προδοσία» τέτοιους σχεδιασμούς του CHP (επικρίνοντας κάθε συνεργασία με το καθεστώς Ασαντ, που βέβαια παλιά ήταν κύριος συνεργάτης των κυβερνήσεων του ΑΚΡ), είναι δεδομένο ότι οποιαδήποτε μελλοντική τουρκική κυβέρνηση θα είναι δύσκολο να προσπεράσει τη «συνδιαλλαγή» με τη συριακή ηγεσία - όπως κι αν διαμορφωθεί μόλις κατασταλάξει το μεταπολεμικό τοπίο στην περιοχή (μια διαδικασία που ομολογουμένως θα είναι πολύ σύνθετη) - δεδομένων των ανακατατάξεων και των αντιθέσεων που αναδύονται όλο και πιο σύνθετες.

Αλληλεγγύη στους απολυμένους από τα «REAL MARKET - MEDIA MARKT» της Τουρκίας

...και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ και τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
...και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ και τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Κινητοποιήσεις στα καταστήματα της «MEDIA MARKT» σε πόλεις της Τουρκίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι μαζί με ταξικά συνδικάτα, μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), ενάντια στις απολύσεις 1.700 εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος «MEDIA MARKT - Begendik Group» στην Τουρκία εξαγόρασε τα «REAL MARKET» το 2014. Τον Ιούλη του 2017, ο όμιλος κήρυξε πτώχευση στα «REAL MARKET» και έκλεισε όλα τα καταστήματα πετώντας στο δρόμο τούς 1.700 εργαζόμενους, χωρίς καν να δώσει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις στους 700 από αυτούς. Από τότε μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι στα «REAL MARKET» οργανώνουν κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την καταβολή των αποζημιώσεων ή την επαναπρόσληψη των απολυμένων από τα «MEDIA MARKT».

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, το ΠΑΜΕ και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησαν συμβολική κινητοποίηση στο κατάστημα της «MEDIA MARKT» στο Περιστέρι, όπου ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τις αντεργατικές πρακτικές της εταιρείας τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων υπογραμμίζει πως οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, που βιώνουν αντίστοιχες αντεργατικές πρακτικές από την εργοδοσία, στέκονται στο πλευρό των συναδέλφων τους και απαιτούν από την εργοδοσία των «MEDIA MARKT» να αποδεχτεί και να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. «Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και στην Τουρκία έχουμε κοινό αντίπαλο, τους εργοδότες και τις πολυεθνικές», καταλήγει.

Κινητοποιήσεις σε καταστήματα της Τουρκίας...
Κινητοποιήσεις σε καταστήματα της Τουρκίας...
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
«Να αποκτήσουν τα παιδιά της εργατικής τάξης τη ζωή που δικαιούνται»

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας

Κάλεσμα προς τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και τα ταξικά εργατικά συνδικάτα να εντείνουν τον αγώνα για κατάργηση της παιδικής εργασίας απευθύνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (FISE), με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 218 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 με 17 ετών παγκοσμίως εργάζονται. Απ' αυτά, τα 152 εκατομμύρια είναι θύματα συστηματικής παιδικής εργασίας, από τα οποία σχεδόν τα μισά - 73 εκατομμύρια - εργάζονται σε επικίνδυνες εργασίες. Οπως αναφέρει η FISE, «αυτά τα παιδιά εργάζονται σε ορυχεία, εργοστάσια και σπίτια, εκτίθενται σε παρασιτοκτόνα και άλλες τοξικές ουσίες, μεταφέρουν βαριά φορτία ή εργάζονται πολλές ώρες. Πολλά υποφέρουν από διά βίου σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες. Η ίδια η ζωή τους μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο».

Επίσης η FISE «καλεί τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, τα ταξικά εργατικά συνδικάτα, να εντείνουν τον αγώνα για κατάργηση της παιδικής εργασίας. Να δυναμώσουν τον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων, κατά της ανεργίας και της φτώχειας, κατά της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτή είναι η λύση για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας

Οι κυβερνήσεις που στηρίζουν ποικιλότροπα το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια, μόνο ψεύτικες υποσχέσεις και ευχές μπορούν να δίνουν για την κατάργηση της παιδικής εργασίας.

Οι αγώνες της FISE, οι αγώνες των συνδικάτων μέσα από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU) μπορούν και πρέπει να ενταθούν για να αποκτήσουν τα παιδιά της εργατικής τάξης τη ζωή που δικαιούνται».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ετοιμάζεται αντιμεταναστευτικό πακέτο μέτρων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αναβλήθηκε η παρουσίαση στα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου ενός πακέτου μέτρων με αυστηρότερους κανόνες για τη μετανάστευση και τη χορήγηση ασύλου, λόγω διαφωνιών εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και συγκεκριμένα μεταξύ της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ (CDU) και του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ (CSU), σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) - Σοσιαλδημοκρατών (SPD) έχει αποφασίσει αυστηροποίηση των διαδικασιών ασύλου, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να είναι ενιαίες σε όλη την ΕΕ, αύξηση των απελάσεων, μείωση των περιπτώσεων οικογενειακής επανένωσης και ενίσχυση της «νόμιμης» μετανάστευσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Επίσης, έχουν συμφωνήσει για την επέκταση των κέντρων κράτησης ανά τη χώρα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου και θα δρομολογούνται οι απελάσεις.

Από τα 63 σημεία του αντιμεταναστευτικού «πακέτου» η Μέρκελ φέρεται να απορρίπτει το εξής: Οι γερμανικές αρχές να έχουν το δικαίωμα να επαναπροωθούν επιτόπου στα γερμανικά σύνορα όσους έχουν κάνει αίτηση για άσυλο σε άλλη χώρα της ΕΕ ή όσους το αίτημά τους έχει ήδη απορριφθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ. Επίσης, φέρεται να διαφωνεί με την πρόταση για άμεση απόρριψη των μεταναστών που δεν διαθέτουν έγγραφα.

Στο μεταξύ, ο Ζεεχόφερ είχε χτες μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Σαλβίνι. Μεταξύ άλλων, συμφώνησαν να παρουσιάσουν από κοινού σχέδιο για την προστασία των συνόρων της ΕΕ και εξέφρασαν την «πλήρη συμφωνία» τους για την ασφάλεια και τη μετανάστευση, ενώ δεσμεύτηκαν να δράσουν έτσι ώστε «να μην χάνεται πλέον χρόνος», σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απαγορεύεται η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων

Επιβεβαίωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο απορρίπτοντας τις προσφυγές τεσσάρων δασκάλων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την απαγόρευση της απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων επιβεβαίωσε χτες απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου απορρίπτοντας τις προσφυγές τεσσάρων δασκάλων δημοσίων υπαλλήλων. Ως εκ τούτου, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν επιτρέπεται γενικά να απεργούν για υψηλότερους μισθούς ή καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι κατηγορούμενοι από τα κρατίδια Κάτω Σαξονία, Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και Σλέσβιχ - Χόλσταϊν συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες ή απεργίες και γι' αυτό τους είχαν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις. Οι δάσκαλοι προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο το Γενάρη.

Το συνδικάτο «Εκπαίδευση και Επιστήμη» (GEW) και η Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) ζητούν αλλαγή του νόμου περί απαγόρευσης της απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων, όμως η γερμανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί. Αυτή η απαγόρευση εξασφάλισε τη λειτουργία του κράτους ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις, υποστήριξε ο τότε χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Γερμανία δεσμεύονται για διά βίου σχέση πίστης και αφοσίωσης με το κράτος. Μάλιστα, ενώ τυπικά αναγνωρίζεται το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να συναθροίζονται, να ιδρύουν σωματεία και να συμμετέχουν σε αυτά, μπαίνει ο περιορισμός της «διατήρησης της τάξης» και της «μη παραβίασης της ελευθερίας του άλλου», για να δικαιολογηθεί νομικά η απαγόρευση της απεργίας.

Να σημειωθεί ότι η απαγόρευση της απεργίας δεν ισχύει για τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα. Ετσι παρατηρείται το φαινόμενο στην ίδια υπηρεσία ορισμένοι εργαζόμενοι να έχουν «δικαίωμα» να απεργήσουν και οι συνάδελφοί τους δημόσιοι υπάλληλοι όχι.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org