ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα με στόχο το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής

Οι τελευταίες εξελίξεις με το επικίνδυνο ρήγμα στον ΧΥΤΑ επιβεβαιώνουν την ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης

«

Κλειστός» μέχρι την Πέμπτη θα παραμείνει ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Φυλή, εξαιτίας του ρήγματος που παρουσιάστηκε στο χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών από τις έντονες βροχοπτώσεις της περασμένης Κυριακής, το οποίο καθιστά απαγορευτική την κυκλοφορία των απορριμματοφόρων. Το γεγονός αναδεικνύει το πόσο εκρηκτικό είναι το πρόβλημα, με έναν κορεσμένο χώρο, και επιπλέον φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων, που με τις ευλογίες τους συνεχίζει να λειτουργεί ο χώρος.

Ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες και τους δήμους για περιορισμό των απορριμμάτων, με την αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά, να δηλώνει ότι το κλείσιμο θα ισχύσει «έως την Πέμπτη, οπότε και θα ολοκληρωθούν κάποιες εργασίες σταθεροποίησης του εδάφους στο χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων» από τα οχήματα μεταφοράς τους.

Τα σωματεία και οι φορείς που διοργάνωσαν μεγάλη κινητοποίηση στις 6 Ιούνη, με ανακοίνωσή τους καλούν το λαό και τη νεολαία της περιοχής σε αγωνιστική επαγρύπνηση και κλιμάκωση του αγώνα, με αίτημα να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής και να υπάρξει διαχείριση των σκουπιδιών προς όφελος του λαού. Και καλούν το λαό και τη νεολαία της περιοχής σε αγωνιστική επαγρύπνηση για κλιμάκωση του αγώνα. Γι' αυτόν το λόγο διοργανώνουν νέα σύσκεψη, τη Δευτέρα 18 Ιούνη στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ζεφυρίου (Μπουμπουλίνας & 17ης Νοεμβρίου).

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Ιδιαίτερα μετά την τελευταία εξέλιξη που είχαμε στον ΧΥΤΑ Φυλής, με το ρήγμα που δημιουργήθηκε στο χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών, το οποίο μεγάλωσε λόγω της νεροποντής που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, με αποτέλεσμα να έχει κλείσει η χωματερή μέχρι την Πέμπτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Ιούνη. Θα συζητήσουμε την εκτίμηση της κινητοποίησης της 6ης Ιούνη και θα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα του δίκαιου αγώνα μας.

Τώρα όλοι πιο αποφασιστικά στην πάλη για να διεκδικήσουμε:

  • Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία Μουσαμά και Μελετάνι. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Οχι στην καύση των απορριμμάτων.
  • Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος».
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απορρίπτει τους σχεδιασμούς για δημιουργία νέου ΚΥΤ στο νησί

Απορρίπτει η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ την πρόταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για νέο ΚΥΤ στη Σάμο. Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η πρόσφατη απαίτηση της κυβέρνησης για δημιουργία νέου μεγαλύτερου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς και δομής παραβατικών (δηλαδή φυλακής) στο νησί, ρίχνει και το τελευταίο φύλλο συκής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα.

Η δημιουργία ενός νέου ακόμη μεγαλύτερου ΚΥΤ θα σημάνει ακόμη περισσότερους ανθρώπους εγκλωβισμένους στο νησί μας, χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης. Η κοροϊδία και η υποκρισία της κυβέρνησης να μην περάσει! Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι οι τακτικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και "το ανθρωπιστικό προφίλ" που προσπαθεί να καλλιεργήσει είναι φούμαρα, σαν κι αυτά που τάζει για τη "μεταμνημονιακή εποχή", προκειμένου να αποκοιμίζει το λαό.

Η πείρα από το νησί μας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και από τα άλλα νησιά του Αιγαίου, δείχνει ότι για την ΕΕ και την κυβέρνηση το προσωρινό είναι μόνιμο, οι "ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης" είναι κατ' ευφημισμόν.

Οσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις, όσο εξαθλιώνονται λαοί, τόσο θα ξεριζώνονται άνθρωποι από τις χώρες τους, θα αναζητούν αλλού καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες είναι το ελάχιστο που μπορούν και οφείλουν να κάνουν οι εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα του νησιού μας. Ούτε σκέψη για μεγαλύτερο ΚΥΤ, για δομή φυλακής που θα εγκλωβίσουν χιλιάδες ανθρώπους στο νησί.

Μόνη λύση αποτελεί η πρόταση του ΚΚΕ για:

Αμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και μεταφορά τους με ευθύνη της κυβέρνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κατάθεση και εξέταση του ασύλου, καθώς και έκδοση οποιουδήποτε άλλου εγγράφου σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας από εδώ και στο εξής. Πλήρη αποζημίωση των κατοίκων από ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της υπερσυσσώρευσης και των συνθηκών κράτησης».

Παρουσιάστηκε η Ευρωπαϊκή Εκθεση για τα ναρκωτικά

Μόνο το 2016 περισσότερα από 150.000 άτομα στην Ευρώπη ξεκίνησαν θεραπεία για την απεξάρτηση από την κάνναβη. Απ' αυτούς περίπου 83.000 ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά στη ζωή τους. Σε μια δεκαετία (2006 - 2016), σε 25 χώρες της ΕΕ αυξήθηκε κατά 76% ο συνολικός αριθμός των χρηστών κάνναβης που ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά.

Το υψηλότερο ποσοστό όσων κάνουν καθημερινή χρήση κάνναβης καταγράφεται στην Ολλανδία, στην Ισπανία και την Τουρκία.

Τα παραπάνω στοιχεία εμπεριέχονται στην Ευρωπαϊκή Εκθεση για τα ναρκωτικά 2018, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), η οποία παρουσιάστηκε χτες στο υπουργείο Υγείας από την εθνική συντονίστρια για τα ναρκωτικά, Χριστίνα Παπουτσοπούλου - Διαμαντοπούλου και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ)/ Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ).

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Εκθεσης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Εριάννα Νταλιάνη, ανέφερε ότι εδώ κι ένα χρόνο έχει εκπονηθεί σχέδιο για τις εξαρτήσεις - το οποίο αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες του υπουργείου (οι άλλοι δύο αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Ψυχική Υγεία) - που θα αναμορφώσει το τοπίο στο χώρο των εξαρτήσεων και θα ενισχύσει το ρόλο του ΟΚΑΝΑ. Σε ερώτηση για την ίδρυση «χώρων εποπτευόμενης χρήσης» ανέφερε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, όμως δεν υπάρχει καμία αντίρρηση από το υπουργείο για τέτοιους χώρους ως ένα από τα μέτρα μείωσης της βλάβης». Εγινε σαφής η απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει, πατώντας και στα χνάρια των προκατόχων της, την πολιτική «μείωσης της βλάβης».

Χαρακτηριστικές πάντως της χτεσινής παρουσίασης ήταν η προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης γύρω από το θέμα των ναρκωτικών και η διαστρέβλωση των πραγματικών αιτιών για τα ανησυχητικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Εκθεση (θα δημοσιευθεί σχετικό ρεπορτάζ τις επόμενες μέρες).

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Σήμερα η σύσκεψη ενάντια στους πλειστηριασμούς

Σύσκεψη ενάντια στους πλειστηριασμούς διοργανώνει ο δήμος Καισαριανής, σήμερα, Τετάρτη, στις 5.30 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος, Ηλίας Σταμέλος, καλεί τους φορείς και τους κατοίκους της πόλης να συμμετάσχουν. Στη σύσκεψη και στο σχετικό κάλεσμα αναφέρει: «Από 1/5/2018 ξεκίνησε επίσημα η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στους οποίους εντάχθηκαν και οι βεβαιωμένες οφειλές προς τους δήμους. Σε συνέχεια των αποφάσεων καταδίκης που έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και στα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, η δημοτική αρχή συζητά μαζί με τους φορείς της Καισαριανής τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει και την ανάγκη περαιτέρω οργάνωσης της λαϊκής πάλης και των διεκδικήσεων».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις εξελίξεις στον ΧΥΤΑ

«Δεν πέρασαν λίγες μέρες μετά τη μεγάλη κινητοποίηση σωματείων και φορέων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής με αίτημα να κλείσει η χωματερή και το πρόβλημα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα», σχολιάζουν οι Κομματικές Οργανώσεις Φυλής του ΚΚΕ και τονίζουν:

«Τις προηγούμενες μέρες παρουσιάστηκε ρήγμα στο χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών, το οποίο μεγάλωσε λόγω της νεροποντής που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, με αποτέλεσμα να έχει κλείσει η χωματερή μέχρι την Πέμπτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Και το τελευταίο αυτό περιστατικό, που πρέπει να ληφθεί ως προειδοποίηση για πιο σοβαρά στο μέλλον, καταδεικνύει την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τη συνέχιση λειτουργίας του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ Φυλής, μιας πραγματικής υγειονομικής βόμβας. Πρέπει εδώ και τώρα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ, της υγείας συνολικά του λαού και του περιβάλλοντος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες για το αίσχος της χωματερής και για τον μη έγκαιρο εντοπισμό και προετοιμασία κατάλληλων χώρων, που ήδη αποδεικνύονται αναγκαίοι. Συνυπεύθυνες είναι οι διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ.

Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα του λαού της περιοχής για να κλείσει οριστικά η χωματερή, για να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ