ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Αρχίζουν τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

-- Μαθητικό διήμερο της Οργάνωσης Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, στις 22 - 24 Ιούνη στο Βίδο της Κέρκυρας, και άλλα ιστορικά διήμερα διοργανώνονται αυτήν την περίοδο.

-- Αλλες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες Οργανώσεων της ΚΝΕ.

-- Εκδήλωση του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, στη Νομική Σχολή Αθήνας, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

-- Πλήθος εκδηλώσεων σε σχολεία, στο πλαίσιο της αντιπολεμικής καμπάνιας της ΕΕΔΥΕ «Μια εικόνα - τρία ερωτήματα».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Σημαντικός αγωνιστικός σταθμός μέσα στις σχολές

«"Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος..." Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ "...τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος"».

Αυτό είναι το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που αρχίζει το ταξίδι του με τις εκδηλώσεις των Οργανώσεων των ΑΕΙ σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική

Η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αττικής κάνει διήμερες εκδηλώσεις την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Ιούνη, στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι σημαντικός αγωνιστικός σταθμός μέσα στις σχολές», εξηγεί μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, και προσθέτει: «Το Φεστιβάλ μας είναι μια μεγάλη συνάντηση φοιτητών, κάθε νέος αξίζει να έρθει γιατί: Θα συζητήσουμε πώς θα οργανώσουμε τον αγώνα μας για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τις σπουδές, τη ζωή, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό. Θα μάθουμε από την πείρα και τα συμπεράσματα του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, θα έρθουμε πιο κοντά με τη συγκλονιστική πορεία 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ και 50 χρόνων της ΚΝΕ που φέτος συμπληρώνονται. Θα διασκεδάσουμε όλοι μαζί ακούγοντας αγαπημένους μας καλλιτέχνες και τραγούδια.

Καλούμε κάθε φοιτητή να εμπιστευτεί το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, να παλέψει μαζί μας για να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παλεύουν για την ανατροπή του παλιού και γερασμένου κόσμου της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, έχοντας για όπλα τα πιο όμορφα ιδανικά: Του συλλογικού αγώνα, της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης, της διεκδίκησης, της ανιδιοτέλειας και της πίστης στις ανεξάντλητες δυνατότητες της εργατικής τάξης».

Το πρόγραμμα στην Αττική

Στις εκδηλώσεις της Σπουδάζουσας Αττικής θα υπάρχουν έκθεση αφιερωμένη στην πορεία του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα και τη συμβολή της ΚΝΕ σε αυτό, στέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, έκθεση βιβλίου, τουρνουά σκάκι, graffiti κ.ά.

Το πρόγραμμα θα αρχίζει στις 7 μ.μ. και θα περιλαμβάνει:

Την πρώτη μέρα συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα, χαιρετισμό από τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία με την Πένυ Μπαλτατζή, συναυλία - αφιέρωμα στο ελληνικό ροκ 80s και 90s με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Μανώλη Φάμελλο, Νίκο Ζιώγαλα και, τέλος, λαϊκό γλέντι.

Τη δεύτερη μέρα θα παρουσιαστεί μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στις 21.00, με τίτλο: «50 χρόνια μετά... φανερές και αθέατες όψεις του Μάη '68». Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν για τα γεγονότα του Μάη του 1968 στη Γαλλία, να προβληματιστούν πάνω σε αυτά, να αντλήσουν συμπεράσματα. Την εκδήλωση θα ανοίξει η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που θα σταθεί στους βασικούς σταθμούς του Μάη '68, θα ακολουθήσει βιντεοπροβολή, μετά παρέμβαση του Λουκά Αναστασόπουλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, με θέμα «Τα ιδεολογικά ρεύματα του Μάη».

Θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Τι μάθαμε από τον Μάη του '68;».

Οι εκδηλώσεις της δεύτερης μέρας θα ανοίξουν με συναυλία φοιτητικών συγκροτημάτων και μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΚΝΕ και, μετά από την εκδήλωση για τον Μάη του '68, η βραδιά θα συνεχιστεί με συναυλία από τους «Rebellion Connexion» και μεγάλο λαϊκό γλέντι με την Γλυκερία.

Σε άλλες πόλεις

Τις επόμενες μέρες, γίνονται επίσης Φοιτητικά Φεστιβάλ σε:

  • Βόλο, την Παρασκευή 15 Ιούνη, στο Πεδίον του Αρεως (Αρχιτεκτονική Βόλου).

Περιλαμβάνει δυο εκθέσεις, η μία για την 50χρονη συμβολή και πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ στο φοιτητικό κίνημα και η δεύτερη για την κομμουνίστρια παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη. Επίσης, θα γίνουν βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία» και συναυλίες με φοιτητικά συγκροτήματα.

  • Γιάννενα, την Παρασκευή 15 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Μαβίλη.

Περιλαμβάνει έκθεση με θέμα «50 χρόνια ΚΝΕ και η επίδρασή της στο φοιτητικό κίνημα», βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία», επίδειξη παραδοσιακών χορών και latin, επίδειξη πολεμικών τεχνών, συναυλίες φοιτητικών συγκροτημάτων και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

  • Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 16 Ιούνη, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα «Η ευθύνη των μελών και φίλων της ΚΝΕ για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος» και παραδοσιακό - λαϊκό γλέντι.

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Επανέκδοση μπροσούρας της ΕΠΟΝ με τίτλο «Σπάμε την άτιμη την αλυσίδα»

Οι Τομεακές Οργανώσεις Πειραιά και Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ πήραν την πρωτοβουλία επανέκδοσης της μπροσούρας με τίτλο «Σπάμε την άτιμη την αλυσίδα», που αποτέλεσε έκδοση του Συμβουλίου Περιοχής Πειραιά της ΕΠΟΝ το 1945 και βρισκόταν στο Αρχείο του ΚΚΕ.

Η πρωτοβουλία είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις που θα γίνουν μπροστά στο Φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ στις 29-30 Ιούνη, στο χώρο «Καστράκι», στη Δραπετσώνα.

Στην έκδοση αναφέρονται κάποιες σημαντικές σελίδες της ιστορίας του Πειραιά, που γράφτηκαν με την ηρωική και γεμάτη θυσίες συμβολή των ΕΠΟΝιτών στις γειτονιές της πόλης. Μαθαίνουμε για την αλύγιστη και αταλάντευτη στάση που κράτησαν μέχρι το τέλος οι εκτελεσμένοι του Μπλόκου της Κοκκινιάς, οι ηρωικοί υπερασπιστές της «Ηλεκτρικής» που δίνοντας μάχη ενάντια στους φασίστες δεν άφησαν «να μείνουν οι γειτονιές μας στα σκοτάδια». Για την ηρωική μάχη στην ΚΟΠΗ, όπου μετά τη μάχη «μια από τις μεγάλες αίθουσές της έγινε θέατρο, όπου χιλιάδες λαού και νεολαίας έβρισκαν ψυχαγωγία».

Οπως σημειώνουν οι Οργανώσεις του Πειραιά: «Ολη η δράση της ΕΠΟΝ μάς διδάσκει ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα της νεολαίας, ο αγώνας σε όλες τις φάσεις του για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, απαιτεί πλήθος μορφών, δράσεων που μαζί με τη μαχητική στάση για την κατάκτηση της γνώσης μπορεί να γεννά με ευρηματικό τρόπο νέους δρόμους επικοινωνίας και κοινής δράσης με την πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Παίρνουμε δύναμη και πείρα για την καλύτερη προετοιμασία για τις μεγάλες ταξικές αναμετρήσεις που έρχονται!

Νιώθουμε σιγουριά, γιατί έχουμε όπλα στα χέρια μας, τα συμπεράσματα και τις σύγχρονες επεξεργασίες στη στρατηγική του ΚΚΕ!».

  • Με αφορμή την επανέκδοση αυτού του σημαντικού ντοκουμέντου, η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ διοργανώνει ιστορικό περίπατο την Κυριακή 24 Ιούνη, που θα βασίζεται στα ιστορικά γεγονότα της μπροσούρας. Το ραντεβού είναι στις 10 π.μ., στην είσοδο του Κηποθέατρου στη Νίκαια.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org