ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σε ετοιμότητα μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους

Από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση
Από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση
Σε ετοιμότητα να δώσουν συνέχεια στις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους παραμένουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά.

Χτες, αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ) είχε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με την εργοδοσία και εκπροσώπους των υπουργείων Εργασίας και Ναυτιλίας. Η συνάντηση ήταν αποτέλεσμα των απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη και συνεχίστηκαν και τα επόμενα 24ωρα, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και μια σειρά από άλλα αιτήματα.

Στη χτεσινή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι γγ των υπουργείων Εργασίας, Α. Νεφελούδης, και Ναυτιλίας, Χρ. Λαμπρίδης, η εργοδοσία προσπάθησε να κωλυσιεργήσει όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Απέναντι στις προσπάθειες αυτές η αποφασιστική στάση του σωματείου είχε αποτέλεσμα να οριστεί νέα συνάντηση την Τρίτη 19/6, στις 5 μ.μ., «με σκοπό να λάβουμε τις απαντήσεις της εργοδοσίας πάνω στα δίκαια αιτήματά μας», όπως τονίζει το σωματείο, που έχει καταθέσει τις προτάσεις του για τη Σύμβαση εδώ και καιρό. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει πως «η πάλη των εργαζομένων θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης.

Οσον αφορά την ένταξη των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τα αρμόδια υπουργεία δεσμεύτηκαν πως μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιούνη θα έχουν λύσει όλα τα τεχνικά ζητήματα για να γίνει πράξη.

Κάλεσμα σε αγωνιστική επιφυλακή

Το Σωματείο σε ανακοίνωσή του «χαιρετίζει την καθολική και μαχητική συσπείρωση όλων των συναδέλφων στον απεργιακό αγώνα» των προηγούμενων ημερών και επισημαίνει ότι «αποτέλεσμα αυτού του σπουδαίου αγώνα που δόθηκε ήταν να σπάσουμε την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και των εργοδοτικών πλευρών να δώσουν λύση στα πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ».

Καλεί τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ σε αγωνιστική ετοιμότητα. Την Πέμπτη 21/6 θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Σωματείου, όπου θα γίνει ενημέρωση για τις απαντήσεις της εργοδοσίας και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του αγώνα.

Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους διεκδικούν: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μόνιμη - σταθερή δουλειά και ένταξη στα ΒΑΕ. Σύσταση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας. Διεκδικούν, τέλος, η πόστα, δηλαδή η ομάδα εργασίας, να απαρτίζεται από 6 άτομα, όπως ισχύει για τους συναδέλφους τους λιμενεργάτες στον ΟΛΠ, αντί για 4 άτομα που είναι η σημερινή της σύνθεση, πράγμα που επιβαρύνει τους εργαζόμενους, τους εκθέτει σε συνθήκες εντατικοποίησης, κινδύνους ατυχημάτων και καταπόνηση του οργανισμού τους.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Απέκλεισαν τη ΔΑΣ από το προεδρείο

Σε κοινό αντιΠΑΜΕ μέτωπο, οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της «Ενωτικής Κίνησης Δημοσίων Υπάλληλων» (πρώην ΠΑΣΚΕ) στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ απέκλεισαν από το προεδρείο, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Γραμματείας του, τους εκλεγμένους εκπροσώπους με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, που στήριξε το ΠΑΜΕ. Αρνήθηκαν την πρόταση για αντιπροσωπευτικό - αναλογικό προεδρείο που κατέθεσε η ΔΑΣ, το ψηφοδέλτιο της οποίας, στις πρόσφατες εκλογές του Νομαρχιακού Τμήματος, αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, με διαφορά μόλις μιας ψήφου από την πρώτη παράταξη.

Η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι «απέδειξαν και με αυτόν τον τρόπο, για άλλη μια φορά, την ταύτισή τους σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, παρά τις κατά καιρούς κοκορομαχίες τους. Εξάλλου, αυτό το αποδεικνύουν και με την καθημερινή τους "αδράνεια" και με την καλοστημένη επιχείρηση χειραγώγησης του κινήματος των εργαζομένων, και με τη σύμπλευσή τους στη γραμμή υπηρέτησης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και της στήριξης των κυβερνήσεων που υπηρετούν αυτήν την πολιτική. Γι' αυτό και αποκλείουν, όπου μπορούν, τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από τα προεδρεία ΝΤ ΑΔΕΔΥ, Σωματείων και Ομοσπονδιών».

Θυμίζουμε ότι στις εκλογές που έγιναν στις 4 Ιούνη, η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, ενισχυμένη και σε ψήφους και σε έδρες. Στις εκλογές ψήφισαν 82 (το 2015 είχαν ψηφίσει 79). Η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) έλαβε 24 ψήφους (είχε 16), ποσοστό 29,2% (είχε 20%) και πήρε 3 έδρες (είχε 2). Η Α.Ρ.Κ.Ι. (ΣΥΡΙΖΑ) έλαβε 7 ψήφους (είχε 23), ποσοστό 8,5% (είχε 29%) και δεν έβγαλε έδρα (είχε 3). Η ΔΑΚΕ έλαβε 25 ψήφους (είχε 21), ποσοστό 30% (είχε 26%), έβγαλε 3 έδρες (είχε 2). Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΠΑΣΚ) έλαβε 23 ψήφους (είχε 16), ποσοστό 28% (είχε 20%) και έβγαλε 3 έδρες (είχε 2). Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ έλαβε 3 ψήφους, ποσοστό 3,5% και δεν έβγαλε έδρα.

Παρέμβαση των εργαζομένων σε θυγατρική της «Πειραιώς»

Σε παρέμβαση μαζί με το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής αποφάσισαν να προχωρήσουν εργαζόμενοι της εταιρείας «PDS Services» (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς) ζητώντας τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, επικαλούμενοι την παραβίαση εκ μέρους της Τράπεζας των όσων προβλέπονται από το ΠΔ 178/2002 (μεταβίβαση επιχείρησης και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων). Η απόφαση λήφθηκε σε συνέλευση - συγκέντρωση που έγινε χτες στο κτίριο της Τράπεζας στη Μεσογείων, όπου δουλεύουν εργαζόμενοι της PDS, ως απάντηση στην απόφαση της Τράπεζας να μεταβιβάσει ποσοστό της PDS στην εταιρεία ICAP και μαζί με αυτό να μεταβιβάσει και προσωπικό.

Στην τριμερή οι εργαζόμενοι θα θέσουν το ζήτημα κανένας εργαζόμενος να μη χάσει κανένα από τα δικαιώματά του. Να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου Πειραιώς δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Σωματείου για συνάντηση.

Σχολιάζοντας την απόφαση μεταβίβασης, το Σωματείο επισημαίνει ότι «η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης προσπάθειας της Τράπεζας Πειραιώς να απαλλαγεί από προσωπικό (απόσχιση κλάδου φυλάκων - καθαριστριών) που δεν θα σταματήσει εδώ. Το Κλαδικό Σωματείο από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της "PDS Services", οι οποίοι αν και εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια στις κεντρικές διευθύνσεις και τα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς, δεν θεωρούνται τραπεζοϋπάλληλοι, με τις πλάτες μάλιστα των 6 σωματείων που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα, που δεν τους δέχονται ως μέλη (...) Πάγιο αίτημα του Σωματείου μας παραμένει η πρόσληψη από τις τράπεζες, ως τραπεζοϋπαλλήλων, όλων των εργαζομένων που προσφέρουν την εργασία τους σε αυτές, όμως μέχρι τότε οι τραπεζίτες θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε απόπειρα παραβίασης κεκτημένων δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων σε αυτές».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ
Συνεχίζουν με απεργία για την ανάκληση των απολύσεων

Συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ ζητώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων 23 υδρονομέων στις οποίες η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση έσπευσε να προχωρήσει την προηγούμενη βδομάδα, επικαλούμενη απόφαση του Ε' Τμήματος του ΑΣΕΠ. Σήμερα, Τετάρτη, έχει αποφασιστεί να γίνουν απεργία και συγκέντρωση όλου του προσωπικού στο κτίριο της ΕΥΔΑΠ στα Ιλίσια, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης.

Χτες, έγιναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση, επίσης στα Ιλίσια, ενώ ακολούθησε συγκέντρωση στον ΑΣΕΠ, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων και των απολυμένων με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Ι. Καραβοκύρη. Από τη συνάντηση προέκυψε η δέσμευση του ΑΣΕΠ να προβεί σε ενέργειες που θα διευκολύνουν την επαναπρόσληψη των 23 υδρονομέων, ωστόσο ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ ισχυρίστηκε ότι μόνο το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μπορεί να δώσει οριστική λύση.

Η εξέλιξη που αφορά στις δεσμεύσεις του ΑΣΕΠ γεννά ερωτήματα για τη στάση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, καθώς έσπευσε να κάνει τις απολύσεις χωρίς περαιτέρω διερεύνηση. Κυρίως όμως επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, σε συνδυασμό και με τις αντιφατικές νομικές αποφάσεις διαφορετικών θεσμών (ΑΣΕΠ, Αρείου Πάγου, πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων), ότι η διεκδίκηση του δικαιώματος στη δουλειά απαιτεί πρώτιστα οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι άμεσες αντιδράσεις των εργαζομένων, η πρωτοβουλία των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να προτείνουν κινητοποιήσεις στην Ομοσπονδία, οι κινητοποιήσεις που ήδη γίνονται, χωρίς να θεωρήσουν δεδομένες τις δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις, είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σήμερα σε αυτήν την εξέλιξη και δείχνουν το δρόμο για τη συνέχεια.

Ξεκινούν οι εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ

Ξεκινούν σήμερα οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ στον ΕΔΟΕΑΠ. Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται στις 13, 14 και 15 Ιούνη (9 π.μ. έως 7 μ.μ., στο κτίριο του ΕΔΟΕΑΠ).

Να απορρίψουν τις αντιασφαλιστικές προτάσεις κυβέρνησης - κεφαλαίου - εργοδοτικών συνδικαλιστών, ώστε από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσουν Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια και δωρεάν, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, καλεί σε υπερψήφιση των εξής υποψηφίων: Ζάχαρης Παναγιώτης (Πάνος), σκιτσογράφος, ΔΣ ΠΟΕΣΥ, Ζύμαρη Αθηνά, δημοσιογράφος, Κουτσοβίλης Ευστράτιος (Στράτος), διοικητικός υπάλληλος, ΔΣ ΕΠΗΕΑ, Κώτης Γεώργιος, διοικητικός υπάλληλος, ΔΣ ΠΟΣΠΕΡΤ, Μηλιώνης Γεώργιος - Νικόλαος, δημοσιογράφος, ΔΣ ΕΣΗΕΑ, Πολύζος Κωνσταντίνος, τεχνικός τηλεόρασης, ΔΣ ΕΤΙΤΑ.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Κινητοποίηση ενάντια σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό

Σε συγκέντρωση, σήμερα, Τετάρτη, στη 1.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου και κινητοποίηση για την αποτροπή ηλεκτρονικού πλειστηριασμού καλεί το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ. Οπως επισημαίνει, ο πλειστηριασμός αφορά την πρώτη κατοικία επαγγελματία από τη Σάμη. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απρίλη, το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, σωματεία και φορείς είχαν κινητοποιηθεί και τελικά αποτρέψει ηλεκτρονικό πλειστηριασμό σε βάρος μικρομεσαίου επαγγελματία.

Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ καλεί παράλληλα στην πικετοφορία του Εργατικού Κέντρου αύριο, Πέμπτη 14/6, στις 8 μ.μ., στο Αργοστόλι, ενώ έχει προκηρύξει για αύριο στάση εργασίας (12 μ. έως λήξη ωραρίου).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org