ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Συγκέντρωση τη Δευτέρα ενάντια στο «σωματείο» - δουλεμπορικό

Τα ταξικά σωματεία του Πειραιά καλούν τους εργαζόμενους να απομονώσουν τους χρυσαυγίτες και την εγκληματική τους δράση

Από προηγούμενη κινητοποίηση στην πύλη της Ζώνης ενάντια στη δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής
Από προηγούμενη κινητοποίηση στην πύλη της Ζώνης ενάντια στη δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής
Συγκέντρωση στην κεντρική πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στο Πέραμα, διοργανώνουν τη Δευτέρα 15 Ιούνη στις 7 μ.μ. το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Σωματείο Καθαριστών/στριών Πειραιά, το Σωματείο Λογιστών Πειραιά, ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας και η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών.

Τη μέρα εκείνη, οι χρυσαυγίτες έχουν προγραμματίσει τα «εγκαίνια» του νέου δουλεμπορικού γραφείου που έστησαν με το μανδύα του σωματείου και με την επωνυμία «Αγιος Νικόλαος», στο Πέραμα.

Στην ανακοίνωση, με την οποία καλούν στη συγκέντρωση, τα σωματεία σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα σχετικά με το χρυσαυγίτικο «σωματείο»: «Δεν πρόκειται για συνδικαλιστική οργάνωση, για σωματείο εργαζομένων που στόχο έχει τη συσπείρωση εργαζομένων για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Πρόκειται για δουλεμπορικό γραφείο δολοφόνων που στόχο έχει να διακινεί φθηνούς εργάτες σε μεγαλοεργολάβους και εφοπλιστές. Δεν έχουν καμιά δουλειά στην πόλη μας.

Εργάτες που θα αμείβονται με εξευτελιστικά μεροκάματα, ενώ θα δουλεύουν όσο θέλει ο εργοδότης, θα πληρώνονται όποτε θέλει ο εργοδότης, θα ασφαλίζονται όσο θέλει ο εργοδότης, θα δουλεύουν σε συνθήκες, όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα στα ΕΛΠΕ για να σκοτώνονται για τα κέρδη των εργοδοτών κι αν τολμήσουν και σηκώσουν ανάστημα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους θα έχουν να κάνουν με τους μπράβους, τα μαντρόσκυλα του εργοδότη, τους χρυσαυγίτες.

Είναι αυτά τα μαντρόσκυλα των μεγαλοεργολάβων, που πρωτοστατούν στο δουλεμπορικό, που τους βρίσκαμε πάντα απέναντί μας, όλοι μας, κάθε φορά που παλεύαμε για να φτιάξουμε τις συνθήκες εργασίας μας, να καλυτερέψουμε το βιοτικό μας επίπεδο, να απαιτήσουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Είναι αυτοί που κατηγορούν ως υπεύθυνους για την κρίση, και την ανεργία, εμάς τους εργαζόμενους και τους αγώνες μας, κάνοντας πλάτη μ' αυτό τον τρόπο σε εφοπλιστές και μεγαλοεργολάβους, που θησαύρισαν όλα αυτά τα χρόνια από τον ιδρώτα μας, στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις που άσκησαν όλα αυτά τα χρόνια τις αντεργατικές πολιτικές στην πλάτη μας και προχωράνε μέρα με τη μέρα τις αποφάσεις τους για συρρίκνωση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας μας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλείσιμο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Είναι οι ίδιοι που επιτίθενται καθημερινά σε Ελληνες και μετανάστες εργάτες, άλλους λαϊκούς αγωνιστές. Που προσπάθησαν να δολοφονήσουν τους πρωτοπόρους συναδέλφους μας του Συνδικάτου Μετάλλου το Σεπτέμβρη του 2013 στο Πέραμα και δολοφόνησαν λίγες μέρες μετά στο Κερατσίνι, τον Παύλο Φύσσα, μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου.

Απομονώστε τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ο λαός και η νεολαία του Περάματος πρέπει με αποφασιστικότητα να απομονώσουμε τους δολοφόνους της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Να μην μπορούν να στέκονται σε κανένα χώρο δουλειάς, σε καμιά λαϊκή γειτονιά.

Η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και του λαού είναι αυτή και μόνο αυτή που θα δώσει αποφασιστική απάντηση στους απογόνους των ναζί. Πάλη άρρηκτα δεμένη με τον αγώνα για συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, για ΣΣΕ, για μέτρα προστασίας των ανέργων, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς».

Στην κινητοποίηση των σωματείων καλεί και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΟΑΕΕ
Συμβολική κατάληψη σε όροφο του υπουργείου Εργασίας

Αγανακτισμένοι από το συνεχή εμπαιγμό της κυβέρνησης, απαίτησαν εδώ και τώρα την επαναπρόσληψή τους

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε συμβολική κατάληψη του 7ου ορόφου του υπουργείου Εργασίας, όπου βρίσκεται το γραφείο του αναπληρωτή του υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλη, προχώρησαν χτες το πρωί οι απολυμένοι συμβασιούχοι του ΟΑΕΕ, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στη δουλειά και καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό που υφίστανται και από αυτήν την κυβέρνηση, παρά τα όσα τους υπόσχονταν προεκλογικά.

Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα που φώναζαν: «Ούτε Βενιζέλος, ούτε Σαμαράς ήρθε το μνημόνιο της αριστεράς». Στον ίδιο όροφο, δύο απολυμένες έστησαν χτες αντίσκηνα, δηλώνοντας ότι προχωρούν σε απεργία πείνας.

Η κατάληψη ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι, αφού πρώτα απέσπασαν τη δέσμευση ότι σήμερα θα συναντηθεί μαζί τους ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος. Η κινητοποίηση συνεχίζεται στα γραφεία του ΟΑΕΕ, όπου βρίσκονται τις τελευταίες πέντε βδομάδες.

Πρόκειται για περίπου 250 απολυμένους που δούλευαν με συμβάσεις έργου στον ΟΑΕΕ από το 2006 έως τα τέλη του 2013. Οι απολυμένοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και έχουν κερδίσει θετική πρωτόδικη απόφαση, που διατάσσει την άμεση επιστροφή τους στη δουλειά. Ωστόσο, η προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΕΕ, επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η σημερινή, επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν εφαρμόζει την απόφαση με διάφορα προσχήματα.

Ο εμπαιγμός της σημερινής κυβέρνησης αναδεικνύεται από το γεγονός ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιδόμενος σε εμπόριο ελπίδας για ψήφους, αναγνώριζε στα λόγια το δίκαιο αγώνα τους και υποστήριζε την επαναπρόσληψή τους.

Χαρακτηριστικά, οι Δημήτρης Στρατούλης, Μαρία Μπόλαρη και Γιάννης Σταθάς, ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή το Σεπτέμβρη του 2014, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, ζητώντας από την τότε κυβέρνηση «να υλοποιηθεί η δικαστική απόφαση επαναπρόσληψης των συμβασιούχων του ΟΑΕΕ».

Από τότε, όμως, που ανέλαβε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, τους ...δουλεύει ψιλό γαζί. «Πέντε μήνες κοροϊδίας», μας είπε χαρακτηριστικά μία από τις απολυμένες. Αντί για εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, έφθασε ο Δ. Στρατούλης να τους πει να περιμένουν να γίνουν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για να προσληφθούν με μοριοδότηση και όχι όλοι μαζί, αλλά σταδιακά! Δηλαδή ποτέ...

Στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο στηρίζουν από την πρώτη στιγμή τον αγώνα τους. Χτες ο Αλ. Αρβανιτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, βρέθηκε στο χώρο της κατάληψης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη. Σημείωσε ότι η μη επαναπρόσληψη των συμβασιούχων είναι απόρροια των αντεργατικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση απέναντι στους δανειστές. Σχετικό δελτίο Τύπου εξέδωσε και το ΠΑΜΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Συζητούν τα επόμενα βήματα στη μάχη των ΣΣΕ

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου με ευρεία ολομέλεια όλων των σωματείων της χώρας καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με θέμα τις εξελίξεις στο μέτωπο της διεκδίκησης υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η συνεδρίαση θα γίνει την Κυριακή 21 Ιούνη στις 11 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία υπενθυμίζει τις δύο συναντήσεις που έχουν ήδη γίνει με τους εργοδότες, καθώς και την ακύρωση μιας ακόμα προγραμματισμένης συνάντησης με ευθύνη του ΣΕΒ. Στις 16/6 υπάρχει καινούρια συνάντηση με την εργοδοσία. Σε συνεδρίασή της, στις 17 Μάη, η Ομοσπονδία είχε αποφασίσει την κήρυξη απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει περιοδείες και συσκέψεις σε επιχειρήσεις του κλάδου σε όλη τη χώρα, έχουν παρθεί ομόφωνες αποφάσεις από Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς για απεργία.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία καλεί τα σωματεία να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους: «Τώρα χρειάζεται όλα τα ΔΣ των Σωματείων να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιτυχία των κινητοποιήσεων. Να βάλουν σε κίνηση όλους τους εργαζόμενους στα εργοστάσια για να δώσουμε με όλες τις δυνάμεις μας αυτήν την μάχη», σημειώνει.

Τραυματίστηκε οικοδόμος στο Αγιον Ορος

Πολύ γρήγορα επιβεβαιώθηκαν οι προειδοποιήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Χαλκιδικής για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια του Αγίου Ορους. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, προχτές, ένας οικοδόμος που εργαζόταν στη Μονή Αγίου Παύλου μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, μετά από πτώση από σκαλωσιά ύψους περίπου 10 μέτρων. Το Συνδικάτο στις 29 Μάη είχε κάνει παρέμβαση στο Πρωτάτο Αγίου Ορους, καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες εργασίας που έχουν επιβάλει οι εργολάβοι στα κατασκευαστικά έργα. Προχώρησε ακόμα σε μια σειρά από παρεμβάσεις στις τοπικές αρχές, χωρίς ανταπόκριση. Τέλος, με αφορμή και αυτό το περιστατικό καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ